prosty chlebek - 500 przepisów (strona:25/34)

Chleb czosnkowy pszenno-żytni 170

Aromatyczny czosnek w prostym chlebie codziennym Miałam akurat ogromną ochotę na domowy chleb. Żadne tam sklepowe, purchate podróbki, tylko prawdziwy, domowy chleb własnoręcznie zrobiony.  Z zapałem zabrałam się za wyławianie składników z czeluści szafek. Drożdże suche - są! Sól, cukier, olej - obecne! Czosnek dla wzbogacenia smaku - jest! Mąka! Mąka pszenna... Ajajaj, trochę mało tej mąki... Nie wystarczy! No żesz(...)tradycyjnej mąki żytniej, ale nie powinno to mieć przy pieczywie dużego znaczenia. Żurku nie zamierzam w najbliższym czasie robić, zaryzykuję więc i wypróbuję ją w chlebie. Ryzyko się opłaciło! Chlebek bardzo ładnie wyrósł, smakuje rewelacyjnie, nie kruszy się i długo zachowuje świeżość. Na pewno mąkę żytnią żurkową do wypieków pieczywa będe jeszcze w przyszłości używać :) Składniki na keksówkę 32x15x8cm (LxWxH

Grunt to przepis!
Bochenek Doris Grant (Doris Grant Loaf) 175

Prosty i szybki chleb na drożdżach bez konieczności zagniatania. Przepis został wymyślony w 1940  roku przez Brytyjkę Doris Grant. Dzięki mące razowej bochenek jest bardzo sycący i długo utrzymuje świeżość.Składniki:225 g mąki pszennej chlebowej225 g mąki razowej1 łyżeczka soli7 g drożdży suszonych300 ml ciepłej wodyolej roślinny2-3 łyżki mleka do posmarowania bochenka Blachę oprószyć mąką. Do dużej(...)wymieszać drewnianą łyżką lub ręcznie do uzyskania gładkiego ciasta. Uformować niewielki bochenek i umieścić go na blaszce.  Folię do żywności spryskać olejem i przykryć nią szczelnie blaszkę z chlebkiem. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na spodzie piekarnika postawić formę z 10 kostkami lodu, które wytworzą parę, a dzięki

wyzwania kuchenne
KOTLETY (PLACUSZKI) Z KASZY JAGLANEJ I ZIEMNIAKÓW 238

wszyscy tak chętnie po nią sięgamy. U mnie na szczęście nie ma problemu z jedzeniem kasz, a to danie to po prostu urozmaicenie menu jaglanego. Polecam również  pyszne chlebki z kaszy jaglanej, pasztety ale nie tylko. Przepis znaleziony tutaj, z małymi modyfikacjami, m.in. w oryginale były z dodatkiem jogurtu- nam ta wersja nie przypadła do gustu. Idealnie smakują same

Smaczne Zdrowe
Czy recenzje na blogach kulinarnych są obiektywne ? 131

Happy   zakupiliśmy trzy rodzaje Gryczanek (Owoce Leśne, Czekoladowe i Miodowe), pięć opakowań pralinek Rawnello (każde o innym smaku) oraz 3 rodzaje batoników Yummy Pominęliśmy natomiast niepieczone chlebki Happy, bo nic wspólnego ze słodyczami nie miały. Daruję sobie podawanie Wam pełnego składu i wartości energetycznej poszczególnych produktów – to znajdziecie sobie sami bez problemu, skoncentruję się natomiast na naszych wrażeniach smakowych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak w aksamitnym sosie curry 180

przykryciem 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy paprykę i dusimy jeszczę chwilę (2-3 minuty), żeby papryka była nadal lekko chrupiąca. Podajemy z ryżem, kuskusem lub chlebkami Khobz

Gotuj z Rumcajsem
Chleb żytni z siemieniem lnianym 193

Rano nagrzałam piekarnik do 240 stopni i w tej temperaturze piekłam przez 10 minut, po czym zmniejszyłam ją do 220 i piekłam 35 minut. * można użyć zakwasu żytniego razowego - chlebek będzie jeszcze ciemniejszy Chleb żytni z ziarnami lub innymi dodatkami zachowuje świeżość

apetytnapieczenie
Triki kuchenne – pieczenie 12873

przypaliło się od spodu na blachę piekarnika należy wysypać warstwę soli i na niej układamy formę z ciastem. Inną metoda jest włożenie naczynia z wodą poniżej wypieku. Rumiana skórka chlebka Aby pieczywo, które pieczemy w domu miało złotą, i chrupiąca skórkę należy ją posmarować żółtkiem jajka lub też tłustym mlekiem. Zarówno jeden jak i drugi sposób jest sprawdzony i skuteczny(...)zastąpić 2 łyżkami masła orzechowego – ciasto będzie bardziej aromatyczne! Kto tu bije pianę? Ubita piana z białek to nieodłączna część wielu wypieków i podstawa biszkoptu. Ubija się ja w prostym celu – aby dodać ciastu lekkości i puszystości. Aby białko dobrze się ubiło trzeba trzymać się kilku zasad: 1) naczynie w którym ubijamy białka musi być absolutnie czyste i suche

Pyry na Gaz
Chleb bez zagniatania 448

Ten chleb nie wymaga długiego, żmudnego wyrabiania, należy go pozostawić na noc, a sam nam wyrośnie :) Składniki : 3 szklanki mąki pszennej typ 650, u mnie 1

Proste Potrawy
Chleb pszenno-owsiany na drozdzach-znakomity 246

zaskoczyl,co tu duzo mowic jest pyszny.Chrupiacy,wilgotny,dzieki czemu dlugo zachowuje swiezosc,co jest rzadkoscia przy pszennych chlebach.A wszystko to sprawil dodatek jakze cudownych i zdrowych platkow owsianych.Bardzo prosty przepis, naprawde godny polecenia.Jesli nie zaczeliscie jeszcze przygody z pieczeniem chleba w domu,ten przepis na poczatek wydaje sie idealny.Bardzo polecam!Skladniki na duza foremke ( 32x13x7):50 g rozpuszczalnych platkow(...)bochenka,dlatego calosc umiescic w foremce wysmarownej olejem i wysypanej otrebami pszennymi.Foremke przykryc folia spozywcza i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia.Gdy ciasto podwoi objetosc ( u mnie 1 godzina),chlebek przy pomocy pedzla posmarowac woda i posypac platkami owsianami.Wstawic do piekarnika nagrzanego do 230 ° C i piec 10 minut.Spryskac w tym czasie boki piekarnika woda.Po 10-ciu minutach temperature obnizyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta z tuńczyka 364

Kolejny klasyk wszelakich prywatek to pasta z tuńczyka. Przy takiej popularności zapewne ile ludzi tyle przepisów, tu jednak daję wam sprawdzony przepis na wyrazistą i pyszną

Kuchnia PROzdrowotna
Kohersen Mycook – wielofunkcyjny robot kuchenny z technologią indukcji 156

wyrabiania ciasta, smażenia i turbo (pracuje na najwyższych obrotach), programuje się w nim czas, temperaturę (do 120 stopni) i prędkość (posiada 10 prędkości + funkcja turbo), a obsługa jest niezwykle prosta i bardzo intuicyjna – wszystko jest opisane na panelu sterowania. Robot jest stabilny, nie wędruje po blacie kuchennym, chociaż przy funkcji turbo lekko drga, ale przecież musi poradzić sobie z dużym(...)budyń w torebce, a jak mi się chciało to przygotowywałam go z mąki pszennej. Jako domowy cukiernik i piekarz, który pieczywo piecze prawie każdego dnia przygotowałam ciasto drożdżowe na chlebki i bułki. Co za wygoda z wagą zamontowaną w środku urządzenia, dokładałam tylko składniki do stalowej misy, tarując poprzednią wagę, następnie włączyłam funkcję wyrabiania ciasta i w ciągu 3 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zakwas chlebowy- krok po kroku 175

razem już w chłodniejsze miejsce. Jeśli trzymaliście na lodówce lub koło grzejnika, połóżcie zakwas na kuchennym blacie. Dlaczego nie trzymamy już zakwasu w tamtym ciepłym miejscu? Odpowiedź jest bardzo prosta. Po kilku dniach nasz zakwas nabrał wigoru, więc zbyt wysoka temperatura mogłaby spowodować jego "przerośnięcie". Dlatego też w tym dniu ilość dodanej do zakwasu wody jest zmniejszona(...)poprzednich dniach pachnie dziwnie (choć ja uwielbiam ten zapach ;)), jest wyrośnięty i ma napowietrzoną strukturę. Tak wyhodowany zakwas możemy w końcu wykorzystać do upieczenia pysznego chlebka!         A co gdy nie zużyjemy całego zakwasu? Wyrzucić,  schować do lodówki, a może dalej dokarmiać?? Po kolei...   Raz wyhodowany zakwas, jeśli będzie odpowiednio traktowany, może posłużyć

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb Bezglutenowy 165

wielu próbach i błędach powstał przepis doskonały! Prosty i mega szybki przepis na chleb bezglutenowy. Składniki: 0,5kg mąki, ja używam mieszanki mąk posiadanych aktualnie w kuchni, tym razem to było 200g mąki bezgluten uniwersalnej do chleba oraz 300g mąki gryczanej opakowanie suszonych drożdż kilka łyżek oleju (ja daję 3 do ciasta a 1 wykorzystuję do posmarowania chleba ) 1/2 łyżeczki(...)stopni.  Przed wstawieniem do piekarnika wierzch chleba smarujemy olejem, ładnie się zarumieni. Pieczemy ok 40-50 minut. Kontrolujemy pod koniec pieczenia koloryt pieczywa. Jeśli dziecko (czytaj jedzący chlebek) nie ma uczulenia na np. słonecznik, sezam, siemie lniane, pestki dyni, można śmiało dorzucić ziarna podczas wyrabiania ciasta.  Wszelkie wariacje dozwolone. Jeśli lubimy słone, można dodać więcej soli. Ja czasem

IzaGotuje
Curry pieczarkowe 190

czas mieszając, aż sos odparuje do połowy, a potrawa nieco zgęstnieje.Posolić do smaku.Na końcu dodać czubatą łyżkę jogurtu.Podawać z ryżem, plackami roti (jak u mnie), czy chlebkami naan.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jogurt naturalny można zastąpić jogurtem greckim lub gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 18 %.Z dodatku płatków chili można zrezygnować lub zmniejszyć ich ilość, wówczas potrawa

Gospodyni Miejska
BABKA RÓŻANA 192

PARZE Z GRZYBOWYM FARSZEM DESER SEROWO-JAGODOWY WALENTYNKOWE PLACUSZKI KORONKOWE NALEŚNIKI PIECZONE BATATY PLACKI WARZYWNE Z SOSEM Z BOCZNIAKÓW MAKOWE CIASTO Z WIŚNIAMI INDYJSKI KURCZAK W SOSIE CURRY Z CHLEBKIEM NAAN FILECIKI Z KURCZAKA Z NUTĄ INDII LEKKIE CIASTO JOGURTOWO-CYTRYNOWE BRUKSELKA W SEZAMIE PIETRUSZKOWE KOPYTKA JOGURT NATURALNY GOŁĄBKI Z KASZĄ I PIECZARKAMI PIECZONE PIEROGI Z KAPUSTĄ ZIEMNIAKI FASZEROWANE JABŁKA

harrisa

Proponowane wyszukiwania