prosty chlebek - 500 przepisów (strona:26/34)

Trzeci chleb 151

zachwycona jego smakiem. Teraz go upiekłam sama i mówię Wam - upieczcie ten chleb! Przepis polecam szczególnie osobom jak ja początkującym w zmaganiach z chlebem na zakwasie, ponieważ jest bardzo prosty, a chleb pyszny i jestem pewna, że każdemu się uda! Aha, muszę się pochwalić, że ten chleb powstał z mojego ususzonego, a następnie reaktywowanego własnego zakwasu! Widzicie, jak ładnie urósł(...)miski, wyrobić  i złożyć( w sumie 3 razy). 3. Po tym czasie uformować bochenek i wsadzić do oprószonego mąką koszyka do wyrastania chleba, złączeniem do góry. Mój chlebek wyrastał w durszlaku i w nim się piekł. ;) 4. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Będzie to trwało 3-4 h, a może dłużej, gdyż wszystko zależy

Kuchnia Prezydentowej
Bigos Z Cukinii - Wersja Z Dodatkiem Papryki 125

Pyszny obiad z cukinii :) Składniki na 2 osoby: 2 cukinie - waga około 800 gr 1 mała cebula 1 mała marchewka 1 małe pętko kiełbaski 1/2 korzenia

Gotowanie...to proste !
Curry z jajkiem 153

już od bardzo dawna, jednak jakoś nie mogłam znaleźć odpowiedniego przepisu lub zwyczajnie miałam akurat co innego w planach. Jednak wczoraj przegladając stronę Curry nad Comfort natknęłam się na prosty przepis na takie danie i od razu postanowiłam je wypróbować. Okazało się łatwe i szybkie w przygotowaniu i oczywiście bardzo smaczne. Jest to ciekawa opcja dla wegetarian, ale myślę(...)Chwilę gotować, po czym dodać przekrojone na połówki jajka i gotować na niewielkim ogniu prze kilka kolejnych minut, aż jajka się podgrzeją i przejdą aromatem sosu. Podawać natychmiast z chlebkiem nan lub ryżem. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Biała Trufla - restauracja Szczecin 168

Od dawna chciałam dodać wpis o jakiejś szczecińskiej restauracji, ale zawsze mam dylemat czy wypada robić zdjęcia. Poza tym często szkoda czasu na fotografowanie, od razu

Corner With Recipes
Szynka na trzy sposoby pieczona w woreczku 254

Zostawić szynkę w folii, tak długo aż ostygnie. Następnie zdjąć sznurek i wstawić do lodówki. Pierwsza wersja szynki jako wędlina na chleb . Szynkę pokroić w plasterki i podawać z chlebkiem posmarowanym masełkiem i obłożonym plasterkiem szynki. Mniam Sos który wytworzył się podczas pieczenia wlać do małego pudełka i zamrozić. Zostawić do wykorzystania później, np do grochówki Druga wersja szynka imprezowa

Kuchnia Pokoleń
Chleb z orzechami i marchewką Jeffreya Hamelmana 136

Smakuje świetnie z powidłami mandarynkowymiSkładniki :zaczyn:30 g zakwasu żytniego140 g mąki żytniej typ 750, ja dałam żytniej żurkowej170 g wodyZaczyn przygotowujemy na 12-16 godzin

Proste Potrawy
Pasta Jajeczna z serkiem topionym 131

myślę większości z nas zdecydowanie nie wystarcza do sytości. Żeby się najeść należałoby więc wydać 6-8 zł co już nie jest takie tanie ani wygodne. Postanowiłem więc przedstawić prosty jak obsługa cepa przepis na domowej roboty pastę kanapkową a dokładnie mówiąc pastę jajeczną. Składniki: -4 jajka -kostka ulubionego serka topionego -łyżeczka margaryny -malutki kawałek cebuli lub szczypiorek -sól, pieprz(...)składników wystarczyła na dwie porcje kanapek. Pasta jajeczna w lodówce utrzyma świeżość przez co najmniej 3 dni. Podsumowując, jest to tanie, łatwe i praktyczne studenckie danie. Koszt całości (bez chlebka): 4zł

Tanie przepisy studenckie
Chleb musztardowo-miodowy 135

musztardowo-miodowy :) Połączenie w sumie całkiem ciekawe. Niestety Karolina unika musztardy jak ja modlitwy, więc tym razem nie będzie moim testerem. Trudno, niech żałuje :p A oto szybki i prosty przepis: 600 g mąki 250 ml mleka (może być lekko ciepłe) 125 wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki suszonego estragonu 4 łyżki miodu 120 g musztardy(...)maszyny, nastawiamy program podstawowy, odpalamy i wychodzimy na taras z piwem w dłoni. Mamy ponad trzy godziny pracy automatu więc warto się wyposażyć w więcej niż jedno piwo :) Chlebek wyszedł naprawdę pyszny. W sumie dość słodki, ale nie za słodki. I z wyraźnie - ale tak właśnie akuratnie z umiarem - wyczuwalną musztardą. A kulki gorczycy cudownie chrupały w zębach

Marder&Marder Manufacture
Pszenno - żytni chlebek na zakwasie. 74

mieszamy. Pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie przenosimy ciasto do wysmarowanych oliwą i wysypanych bułką tartą forem i pozostawiamy na kolejną godzinę. Przed pieczeniem posypujemy chlebek ziarnami (siemię lniane + płatki owsiane; słonecznik + sezam). Pieczemy przez 15minut w temperaturze 230 stopni Celsjusza, następnie temperaturę zmniejszamy do 220 st. Celsjusza i pieczemy jeszcze przez 30minut. Chleb wyciągamy z formy

Kuchnia Pani Wiosny
Chleb wieloziarnisty I 98

Jeśli jeszcze nie próbowaliście domowego pieczywa żałujcie - ten chleb jest naprawdę pyszny i prosty do zrobienia a jednocześnie bije na głowę jakikolwiek kupiony w piekarni:) Polecam i życzę smacznego. Przepis znaleziony nablogu Twoje&Moje. Składniki (na keksówkę o wymiarach 39 x 11 x 7,5 ) : 20g drożdży świeżych 450 ml ciepłej wody 450g mąki pszennej(...)razy piekłam już ten chleb zawsze w 150 o C w termoobiegu po około 30-40 minutach zakrywam folią aluminiową żeby za bradzo nie spiekła się góra chlebka, po około 50 minutach wyłączam piecyk ale chlebek zostawiam w środku i wyciągam dopiero gdy minie 60 minut od początku pieczenia. Dobrze upieczony chleb powinien właściwie sam wypadać z foremki

cucinare
Wypasiony chlebek dyniowy 147

Chlebek jest chrupki na zewnątrz dzięki kruszonce, a wilgotny w środku. Meeeega słodki. Dekadencki. Warty grzechu.A czy Wy też macie takie dni? Co robicie, by rozładować napięcie?  WYPASIONY CHLEBEK DYNIOWY Z MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄSkładniki:SUCHE: pół szklanki mąki z pełnego przemiału1/4 łyżeczki soli1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki zmielonych goździków1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki(...)Posyp kruszonką i płatkami migdałów.Piecz ok. godzinę, aż patyczek wetknięty w ciasto będzie czysty. Rozkoszuj się najpiękniejszym zapachem ! Smacznego,PaulinaPopularne posty :Muffinki marchewkowe na troskiZupa krem marchewkowa-lovaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Cuksy, cuksy i tarta czekoladowo-limonkowa NigelliPodobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie

Gotowanie to kochanie
Knekkebrød i czerwcowa piekarnia 125

Zacisze kuchenne w tym miesiącu zaproponowała chlebek norweski..w sumie to nie wygląda jak chleb, ale jak sucharki ..i postanowiłam spróbować upiec ..upiekłam..ale jakoś mi ten chlebek nie przypadł do smaku..no, ale wiadomo..każdy ma inne gusta i smaki..ja co prawda nie dałam siemienia lnianego, bo nie miałam, ale ciut pozwiększałam resztę dodatków. 200 ml otrębów(...)Craving Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Magnolia-rozmaryn Moje domowe kucharzenie Moje małe czarowanie Nieład Malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Proste potrawy Red and Pale Ruskie raz! Smakowe kubki Smakowity chleb Stare gary W poszukiwaniu SlowLife W sezonie Zacisze kuchenne Dziękuję Wam bardzo za wspólne pieczenie.To wspaniałe uczucie tworzyć taką

Moje domowe kucharzenie
Cud Metaboliczny – Recenzja książki Diane Kress 174

batonikami!? Otóż do grona produktów dozwolonych dochodzą nam wytęsknione produkty: „normalny” chleb (najlepiej żytni), ziemniaki, ryż, kasza, makarony, buraki, marchew, krakersy wielozbożowe (jak popularne Sunbites), batoniki proteinowe, mleko, musli, chlebki pita, płatki owsiane lub jęczmienne, popcorn (prażony bez tłuszczu), kukurydza, groszek, fasola, soczewica, a także owoce. Oczywiście nie bez ograniczeń. Na każdy z posiłków (częściej niż co 5 godzin) musimy(...)pamiętam, faza III trwać ma do końca życia i pozostawia nas z jedną zdroworozsądkową zasadą, według której mamy sobie wydzielać dzienną ilość spożywanych węglowodanów. Książka prezentuje nam proste wyliczenia (na podstawie naszych parametrów, takich jak płeć, budowa czy aktywność fizyczna), dzięki czemu dowiadujemy się, jaką ilość węglowodanów dziennie powinniśmy przyjmować, by nie przytyć. Na pewno ciekawią Was efekty , prawda

Proste-przepisy.pl
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie 141

Przepis   wydał mi się prosty, a że miałam zakwas żytni postanowiłam odpowiedzieć na zaproszenie Amber do wspólnego pieczenia :) Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie podaję za Daną . Składniki zaczynu: 2 łyżki zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej typ 720 150 g wody 140 g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach. Czas fermentacji 12-14 godzin. Ciasto(...)Dopiekamy 40 minut w temperaturze 210*C Moje uwagi do tego chleba: Zakwas miałam bardzo młody, kilkudniowy, dlatego dodałam do niego świeżych drożdży wielkości orzecha laskowego. Bardzo chciałam by chlebek mi się udał i zastosowałam taki trik.  Jako, że temperatura otoczenia była wręcz upalna to moje chleby rosły tylko godzinę. Dodatkiem do chleba była galaretka z pigwy . Chleb żytnio

Proste Potrawy
Chleb Pszenny na Zakwasie 198

Witam serdecznie Podzielę się przepisem na prosty domowy chleb pszenny na zakwasie . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie chleb o wadze około 800 g 500 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej ) 260 ml letniej wody 250 g aktywnego dokarmionego zakwasu pszennego 15 g cukru 10 g soli mąka do podsypania blatu użyłam foremki o wymiarach(...)oprószonej mąką Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak żeby podwoiło swoją objętość ( moje ciasto wyrastało 2 godziny ) Po 2 godzinach – formowanie chlebka Ciasto podwoiło swoją objętość wykładam je na blat podsypany mąką górę oprószam mąką ( żeby nie kleiło się do dłoni ) i delikatnie rozciągam na kształt prostokąta Teraz ciasto zwijam w rulon

Uwaga Babcia Piecze Chleb

Proponowane wyszukiwania