prosty chleb - 3416 przepisów (strona:67/228)

Jajka sadzone na szynce ze szczypiorkiem 175

Doskonałe danie na rozpoczęcie dnia. Banalnie proste, smaczne i pożywne. Niektórzy lubią je też na obiad i kolację. Poniżej podaję proporcję na dwa jajka Co

Bułka z Chlebem
Karkówka pieczona 152

Prosty sposób na przygotowanie w piekarniku smacznego mięsa, które można  serwować gorące do obiadu i na kolację, a na zimno po wystudzeniu do kanapek. -- Świeży

chleba naszego
schab pieczony, na kanapki... 408

Polecam prosty przepis na domową wędlinę, kto ma piekarnik ;-) może to sobie upiec... Wszystko robimy od razu bez czekania i cudowania :) Mięso myjemy

chleba naszego
Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) 280

przepis ten będzie także zgodny z dietą SCD . // PaleoSMAK Nie zawsze jednak możemy dograć czasowo dojrzewanie bananów z ochotą na ten pyszny chleb. Co zrobić, żeby zawsze mieć pod ręką dojrzałe banany? Jest na to proste rozwiązanie – banany doskonale się mrożą . Gdy masz banany, który skórka jest bardziej czarna niż żółta, to możesz je zamrozić – albo całe, albo

PaleoSMAK
Ribollita – wykwintna włoska zupa z czerstwym chlebem 216

latach. Danie jest niesamowicie proste, a przez to pyszne, sycące i zdrowe. Nie ma jednego przepisu na robollitę, wiadomo, że powinny w niej być czerwona fasola i czerstwy chleb. Nam najbardziej odpowiada receptura Nigela Slatera, kucharza i autora książek kulinarnych, którego cenimy za minimalizm jeśli chodzi o składniki, sposób przygotowania i formę podania. Polecamy Wam ten przepis, bo jest

Niedzielny kucharz
Chlebek z dynią na Światowy Dzień Chleba 143

dzieła. Jako, że sezon dyniowy w pełni, nie byłabym sobą, gdybym dyni nie wykorzystała. U Doroty znalazłam wypiek, który świetnie się nadawał: prosty i stosunkowo szybki (a przynajmniej nie zajmuje więcej czasu niż inne chleby pieczone na drożdżach), w dodatku prezentuje się bardzo efektownie. Lubię chlebki odrywane nie tylko za ich uroczy wygląd, ale też za łatwość jedzenia - świetnie nadają

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dynia duszona do chleba – kuchnia podkarpacka 155

Dynia duszona do chleba - kuchnia podkarpacka W kuchni podkarpackiej dynia wykorzystywana jest przede wszystkim jako główny składnik prostej zupy na mleku, zwanej dynianką bądź banianką, podawanej z zacierką albo kluskami. Z dyni smaży się też racuchy, przygotowuje surówki, a nawet używa się jej jako składnik ciasta drożdżowego. Dynia duszona do chleba to rodzaj smarowidła, które zaskoczy wielbicieli tego warzywa. Dzięki

Trzeci talerz
Wieprzowina po chłopsku 127

Prosty, szybki i łatwy sposób na przepyszne danie. -- Skład: mięso 500g , cebula 6 szt., smalec 1/3 kostki, sól i pieprz. -- -- -- -- -- -- Mięso smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, potem dodajemy pokrojoną cebulę... pod przykryciem dusimy ~10 min do zeszklenia się cebuli i mieszamy od czasu do czasu . Gdyby zebrało się zbyt dużo wody na patelni, to 3-5 min. smażymy bez przykrycia(...)Następnie dalej podduszamy 10 min na średnim ogniu i już jest gotowe. Podawać gorące z czym kto lubi, chleb, ziemniaki, makaron... Przyprawiamy na talerzu wg swojego smaku i potrzeb :)  Smacznego

chleba naszego
Zielone tosty bez chleba 139

Wartości odżywcze nie są raczej na pierwszym miejscu... Dobra wiadomość jest taka, że zdrowe, smaczne tosty można w łatwy sposób przygotować bez użycia chleba. W moich bazą są warzywa, mąka pełnoziarnista i jajko. Tylko kilka prostych składników i niezliczone możliwości zabawy smakami ;) Tosty zazieleniły się za sprawką szpinaku i zielonego groszku. Część groszku zostawiłam w całości, dzięki czemu tosty mają

HealthyCreations
Chleb zmieniający życie 2224

włączenie do diety zdrowego pieczywa. Do jego przygotowania nie potrzebna jest mąka, drożdże, zakwas, ani specjalne umiejętności czy doświadczenie piekarnicze. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, wystarczy wymieszać ze sobą składniki i tyle w kwestii przygotowania. Materiałem sklejającym chleb jest zmielony len, ale można go zastąpić nasionami babki płesznik. Chleb zawiera mniej węglowodanów, a więcej tłuszczów niż normalne mączne pieczywo

Smakowity Blog Kulinarny
Chleb pszenno - żytni na zakwasie - Tatterowiec 188

zmora każdego początkujacego domowego piekarza - nadprodukcja zakwasu. Ten przepis jest idealny, by owe nadmiary upłynnić. To jeden z pierwszych chlebów jakie piekłam. Postanowiłam dziś przypomnieć trochę zakurzony i zapomniany przepis , bo warto. Chlebek jest pyszny i bardzo prosty do zrobienia. Neutralny w smaku, wilgotny i pachnący. Bardzo długo zachowuje świeżość dzięki dużej ilości mąki żytniej. Piekę go niestrudzene, to chleb

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczemy chleb - cześć 2 155

kilka ważnych szczegółów. Wiemy już jaką mąkę wybrać do jakiego chleba, ale nawet z najlepszej mąki chleba nie będzie jeśli nie użyjemy drożdży Drożdże to mikroorganizmy jednokomórkowe należące do rodziny grzybów. Żywią się prostymi cukrami zawartymi w cieście chlebowym, wytwarzając dwutlenek węgla i alkohol.  Dwutlenek węgla powoduje że ciasto rośnie. Alkohol wyparuje podczas pierwszych kilku minut pieczenie chleba

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb Pszenny z Dynią na drożdżach 140

Witam serdecznie Propozycja na domowy chlebek z dynią , jest smaczny i prosty w przygotowaniu a do tego ma bardzo ładny kolor bo jest żółciutki :) Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie chleb o wadze około 700g 350 g mąki pszennej poznańskiej 150 g mąki kukurydzianej 150 g puree z dyni 150 ml letniego mleka 35 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Sałatka. Ciecierzyca, pomidory, jajko 178

czasu nic zjeść i wtedy pomyślałam o zapuszkowanej cieciorce oraz stercie pomidorków koktajlowych. Do tego odrobina świeżego chleba. Trochę sałatki zostawiłam dla wygłodniałego męża, który stwierdził to jest świetne – „musisz zrobić na bloga” ; ) Tadam – przed Wami śmiesznie proste w przygotowaniu „danie”. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: 1 puszkę ciecierzycy 2 ugotowane na twardo jajka(...)osuszoną wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe, oliwę, majonez i przyprawiamy do smaku. Dodatkowo można dodać posiekanej świeżej pietruszki do smaku. Można podać ze świeżym chlebem lub ciepłymi grzankami. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Portugalia do zjedzenia – Bartek Kieżun – recenzja 118

ryby są pyszne a do tego Krakowski Makaroniarz właśnie odczarował mi kuchnie znad Tagu. “Portugalia do zjedzenia” to proste bezpretensjonalne przepisy o wiejskich i morskich korzeniach, zupy z chlebem, ryby i owoce morza, kiełbasa, fasola, przyprawy i mnóstwo słodyczy. W końcu Portugalia jako kraj kolonialny była jednym z pierwszych europejskich krajów, w których upowszechnił się cukier trzcinowy, fasola

Ugotowane pozamiatane