Składniki na zaczyn, który robimy wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba. 25 g zakwasu aktywnego tzn. takiego który ma specyficzny zapach i "bąbelkuje" 300 g mąki
Proste PotrawyKolejny weekend na działeczce... W sobotę na śniadanie miały być jajka na miękko... Miały. Pojechałam rano po pyszny wiejski chleb, a kiedy wróciłam i wysiadłam z auta wyrósł koło mnie śliczny maślaczek ;) Oczywiście plany śniadaniowe uległy zmianie, a po piętnastu minutach buszowania pomiędzy sosenkami miałam to, co na zdjęciu :) Wystarczyło ;) Maślaki to moje ulubione grzyby do jajecznicy :) Krótka instrukcja wykonania(...)ewentualnie pokrojoną w kostkę niedużą cebulkę). Delikatnie solimy i porządnie podsmażamy kilka minut.3. Wbijamy jajka i jeszcze raz solimy. Smażymy dopóki jajka się nie zetną.Prosta sprawa, a ile radości - zwłaszcza z pysznym, świeżym chlebem ;)A na zdjęciu fragment polowych warunków, w jakich powstała moja jajecznica... Butla z gazem i palnik, drewniany stół (hand made
Kraina Tysiąca Smakówchleba będzie mi służyć również podczas pieczenia słodkich drożdżowych i kilku innych, ale o tym na bieżąco. Dlaczego tej formy nie muszę szorować? Proste, pokryta jest podwójną powłoką non stick i forma po upieczeniu i wyciągnięciu chleba wygląda jakby była czysta, wystarczy ją przetrzeć miękką stroną myjki z dodatkiem płynu do naczyń. Dodatkowo pieczywo po upieczeniu praktycznie samo wyskakuje
Blondynka Gotujepyszny chlebek jest bardzo prosty w wykonaniu i bardzo szybko znika więc warto przygotować dwa albo i nawet trzy bochenki. Zachowuje świeżość przez kilka dni więc nie ma problemu z przechowywaniem, polecam. Chleb z ziarnami na drożdżach . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki : 1 kg karczku, może być tłusty 2 łyżki smalcu główka czosnku 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina 1 duża papryka czerwona słodka papryka mielona cebula mielony
Proste PotrawyPomysł na krokiety z chleba tostowego znalazłam na stronie kobiece inspiracje. Zrobienie krokietów jest bardzo proste. Ale powiem Wam, że w smaku są pyszne. Tymi krokietami na pewno zaskoczycie domowników. Możemy podać je na ciepło lub na zimno. Nam bardzo smakowały i na pewno jeszcze u nas zagoszczą. Składniki: 10 kromek chleba tostowego 10 plasterków żółtego sera 10 plasterków szynki
Ala piecze i gotujeSkładniki : około 1 kg 20 dag karczku polędwiczka wieprzowa około 35 dag czosnek, sól, pieprz prawdziwy i ziołowy, papryka mielona słodka majeranek, sól słoneczna - do
Proste PotrawyWystarczy suchy chleb, garść pomidorków i sałata. Włosi wymyślili jak wyczarować pożywne danie z kilku kromek czerstwego pieczywa. Genialnie prosty przepis na super sałatkę. Włoski pomysł na sałatkę z XVI wieku Panzanella jest daniem absolutnie wyjątkowym, prostym w przygotowaniu i niezwykle smacznym. Jest to również doskonały patent na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Przed wiekami piekarze nie znali takiego wynalazku jak konserwanty(...)pomidorkami, wymieszaj. Chleb pokrój w kostkę i dodaj do warzyw. Wymieszaj. Dodaj do misy dużą garść sałaty, polej całość 4 łyżkami dobrej oliwy, jedną łyżką octu balsamicznego i dokładnie wymieszaj całość. Posól i popierz do smaku, dodaj dwie łyżki tartego parmezanu i jeszcze raz wymieszaj. Podawaj od razu. Buon appetito! Zobacz inne przepisy na proste, wegetariańskie dania Artykuł Środa
Niedzielny kucharzChlebek na podmłodzie, prosty do zrobienia. Podmłoda : 200 g mąki pszennej typ 750 200 ml letniej wody 5 g świeżych drożdży Ciasto : cała podmłoda 450 g mąki pszennej typ 750 200 ml letniej wody 1 łyżeczka soli 5 g świeżych drożdży 4 łyżki oleju Podmłoda : Do miski włożyć rozdrobnione drożdże,mąkę i wodę i dokładnie wymieszać. Miskę zakryć ściereczką(...)ściereczką. Ciasto zostawić do wyrośnięcia. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą i nastawić piekarnik na 220 stopni. Gdy piekarnik się zagrzeje wstawić naczynie z wyrośniętym ciastem i piec chleb przez 45 minut. Po upieczeniu wyjąć chleb z garnka i zdjąć papier i na koniec wystudzić chleb na kratce. Źródło- klik
Moje domowe kucharzenieProsta pasta z awokado. Używam ją praktycznie do wszystkiego. Uniwersalna pasta z awokado do makaronu czy na kanapki . Awokado jest pyszne i zdrowe. Dosyć neutralne w smaku, więc można je mieszać z czym popadnie. Awokado z hummus to równie pyszna pasta do warzyw, warzywnych chipsów, kawałków chleba czyli tzw. finger food. Pasta z awokado Składniki: 4 porcje 2 avokado, średniej
codojedzeniaMaasdamer 1 czerwona cebula 1 korniszon 2 listki sałaty rzymskiej 1 łyżka majonezowego sosu amerykańskiego 1 łyżeczka sosu BBQ 2 ostre papryczki marynowane sól , pieprz do smaku 2 kromki chleba żytniego 2 czarne oliwki 2 wykałaczki Jeden kawałek chleba, grubo smarujemy tatarem , oczywiście nie zużywamy całego opakowania , resztę zostawcie na następną Następnie smarujemy sosem tatarskim i BBQ, prószymy siekaną
Ogrodnik w podróżymojego piekarnika. Dzięki dodatkowi maślanki, jest on niesamowicie delikatny, a skórka jest tak chrupiąca, jak tylko może być:) Do tego jest niesamowicie prosty w przygotowaniu, acz potrzebuje dość dużo czasu na wyrastanie. Książka Piotra Kucharskiego “Chleb. Domowa piekarnia” w którym poza powyższym, znajdziecie również ogrom innych rewelacyjnych przepisów na domowy chleb, dostępna jest w poniższych sklepach. // Nowy post Chleb
Wypieki i Rumieńceświecie. Dobry chleb na zakwasie, rozpływając się w ustach wołowina z gotowania rosołu w towarzystwie chrzanu lub musztardy, do tego ogórek. Proste i pyszne. Idealne do zabrania do pracy lub na piknik. SKŁADNIKI (1 kanapka) 2 kromki chleba kilka plastrów gotowanej wołowiny z rosołu – np. antrykotu lub rostbefu 1 ogórek małosolny pokrojony w plasterki. Przepis na ogórki małosolne. musztarda
OstryKęsświecie. Dobry chleb na zakwasie, rozpływając się w ustach wołowina z gotowania rosołu w towarzystwie chrzanu lub musztardy, do tego ogórek. Proste i pyszne. Idealne do zabrania do pracy lub na piknik. SKŁADNIKI (1 kanapka) 2 kromki chleba kilka plastrów gotowanej wołowiny z rosołu – np. antrykotu lub rostbefu 1 ogórek małosolny pokrojony w plasterki. Przepis na ogórki małosolne. musztarda
OstryKęstakie ciasto może wyrastać w chłodnym miejscu. Zajmuje to oczywiście więcej czasu, ale warto czekać. Kilka dni temu postanowiłam spróbować. Pomyślałam o jakimś prostym przepisie, bo gdyby się nie udało to szkoda zmarnować składniki. Upiekłam chleb pszenny na żytnim zakwasie - wyszło dobrze, chleb wyrastał ok. 16 godzin w lodówce. Ma grubą i chrupiącą skórkę, bardzo miękki środek
apetytnapieczenie