proste przystawki - 344 przepisów (strona:5/23)

Sałatka z figami na rukoli, mozzarelli i szynce szwarcwaldzkiej. 166

Bardzo proste i szybkie danie. Idealne na śniadanie, lekkie a zarazem sycące - pyszność  składniki: 4 figi 100 g świeżej rukoli 150 g mini mozzarelli

Niezły Młynek
Szparagi z boczkiem 121

Prosta i szybka przekąska na ciepło. Świetne połączenie, które zadowoli nawet osoby niezbyt przekonane do szparagów. Oczywiście to tylko przykładowa ilość, spokojnie można przygotować wielokrotność

Pasja Smaku
Ślimaki 132

Pyszna i prosta przekąska. Pierwszy raz ją jadłam na domówce, były dwie wersje tego przysmaku. Jednak ta zdecydowanie podbiła moje serce :). Dziękuje Ado za rewelacyjny

Pudełko rozmaitości
surówka z kapusty 169

Bardzo prosta a przede wszystkim wartościowa przystawka. Można ją wykończyć wedle uznania ulubionymi sosami. Jest to doskonała baza do stworzenia własnej niepowtarzalnej surówki. Składniki : Biała kapusta (ćwiartka dużej lub połowa małej) sól, pieprz olej koperek Zobacz  cały przepis

w kuchni i w ogrodzie
Surówka z kapusty 181

Bardzo prosta a przede wszystkim wartościowa przystawka. Można ją wykończyć wedle uznania ulubionymi sosami. Jest to doskonała baza do stworzenia własnej niepowtarzalnej surówki. Składniki : Biała kapusta (ćwiartka dużej lub połowa małej) sól, pieprz olej koperek Główkę kapusty myjemy i obieramy z brzydkich liści. Dobra kapusta ma tych brzydkich liści nie wiele ale zawsze te wierzchnie usuwamy. Kapustę osuszamy. Odkrajamy

prawdziwe jedzenie
Quiche z kurkami 237

Quiche z kurkami (czytaj: kisz) to sezonowa tarta – bardzo prosta do wykonania. Nadaje się zarówno na przystawkę jak i letni obiad, ponieważ jest bardzo sycąca. Można jeść ją na ciepło, jak i na zimno, dlatego resztki dania z powodzeniem można zapakować sobie do pracy „na jutro”. Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów, dlatego w połączeniu

Poezja smaku
Grillowane zielone szparagi z oliwą, cytryną i parmezanem 149

bardzo prosty, ale i niezwykle smaczny sposób przygotowania zielonych szparagów. Doskanała przystawka. Parmezan , oliwa, cytryna to świetne dodatki do szparagów. Bardzo polecam! Przepis z książki "Jamie at home"  Jamie'go Oliver'a składniki ( 2 porcje) 1 pęczek zielonych szparagów sok z 1/2 cytryny oliwa z oliwek sól morska świeżo zmielony czarny pieprz parmezan w kawałku, do starcia przygotowanie Umyć

Stare Gary
WARZYWA W GALARECIE 208

Proste, pyszne i niskokaloryczne :)) Sprawdza się na okolicznościowych imprezach jako przekąska ale ja często robię taką galaretę bez okazji, tak, żeby przekąsić coś smacznego i

Walijskie Pichcenie
Łosoś wędzony w galarecie 178

Prosty i efektowny sposób na wędzonego łososia. Idealnie byłoby użyć bulionu rybnego, ale warzywny też się sprawdzi. Nigdy wcześniej nie łączyłam łososia z marynowanym imbirem - to

Stare Gary
Papryka opiekana. 110

Opiekana papryka jest specjalnością kuchni hiszpańskiej. Francuzi i Włosi myślą co innego. Ale to nieważne. To proste do przygotowania danie jest doskonałą przystawka. Papryka, jej kolor i ilość uzależniam od potrzeb. Bazylia. Oliwa do posmarowania papryki. Sól Sos chilli z limonką i kolendrą, gotowy ze sklepu. Oczyszczoną paprykę przekroić na pół. Połówki posmarować oliwą i włożyć do rękawa

Kulinarny karnet Christophera
Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine 210

Choć brzmi skomplikowanie, to jest w sumie prosty przepis na smaczne danie lub przystawkę, które może być serwowane na ciepło lub na zimno. Przepis wykorzystywany przeze mnie od lat, a zaczerpnięty z książki "Kuchnia francuska na co dzień i od święta" B. Buczma, B. Bonik, 1988 r. Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine Składniki na ciasto: 250-260 g maki

Kulinarne przygody Gatity
Tzatziki 203

tureckiej przystawki cacik- która jest bardziej płynna od greckich tzatzików. Uwielbiam tzatziki, mogłabym je jeść - oczywiście obok sushi- na śniadanie, obiad I kolację :) Są proste w wykonaniu, świetnie prezentują się do obiadu jak I przystawka. Zaczynamy:  Składniki: 1 ogórek 500 ml jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1-2 łyżek octu winnego sól(...)odsączamy ogórek z nadmiaru wody( możemy odsączyć przez gazę), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, ocet, pieprz. Mieszamy. Możemy doprawić do smaku solą I koperkiem. Gotowe :) prawda że proste? Teraz dobrze odstawić do lodówki na godzinę do schłodzenia. Smacznego

Smaki Edyty
Zucchine fritte in pastella alla birra- Smażone cukinie w cieście piwnym 189

cieście. Ciasto dzięki dodatkowi piwa jest wyjątkowo lekkie, puszyste i nie wciąga tłuszczu,  a cukinie na długo pozostają chrupkie. Cukinie smażone w cieście choć proste w wykonaniu mogą być bardzo wyszukana przystawką, świetnym dodatkiem do drugiego dania lub ciepłą kolacją. Potem sobie pomyślałam,  ż e w ten sam sposób można smażyć kawałki bakłażana, kalafiora czy karczochów. Cukinie(...)tylko usmażyłam pokrojone w plasterki i słupki cukinie, ale również kwiaty dyni, które udało mi się kupić na targu. Danie wyszło pyszne, lekkie i chrupiące.  Ten bardzo prosty i szybki przepis zaczerpnęłam z książki Tracy Lawson "W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole". Zaintrygowana tą pozycją, wyszukałam w necie recenzje na jej temat. Wszyscy o niej piszą w samych

Mia Cucina Sofieta
Sylwestrone przystawki z ciasta francuskiego w 2 wariantach! 1072

niczego nie rozpamiętuję, bo wychodzę z założenia, że co nas nie zabije, to nas wzmocni! Dlatego ten rok chciałabym pożegnać naprawdę dobrze. Odpowiedzialna za wieczorne przystawki mam dla Was kilka pysznych i prostych (!) propozycji! Słone ciasteczka z ciasta francuskiego Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 słoiczek pomidorów suszonych 1 mozarella kilka oliwek zielonych bazylia, mozarella 250g pieczarek 1 duża

Kitchens Alphabet
Coś na przegryzkę czyli nie ma to jak skrzydełka! 203

Skrzydełka, skrzydełka dla Brasileiro najsmaczniejsza część kurczaka. Mogą być serwowane jako przystawka, przegryzka czy jako część obiadu.  Przepis prosty a rezultat przepyszny. Co potrzebujemy? Po pierwsze i najważniejsze skrzydełka -  powiedzmy 1 kg Szczyptę soli, gdyż w pierwszej kolejności skrzydełka trzeba posolić Sok z cytryny (tylko z cytryny, nie koncentrat) którą skropimy naszego kurczaka Po drugie sos - będzie(...)skrzydełka, kładziemy w brytfankę i pozwalamy "odpocząć" na godzinkę tak by mięso przesiąknęło sosem. Pieczemy w piekarniku w zależności od rodzaju piekarnika około godziny i w temperaturze 200 C. Proste? Jasne że proste Smacznego

Smaki Brazylii

Proponowane wyszukiwania