Dla mnie jest to idealna przekąska, gdy nadchodzą cieple dni, aczkolwiek w tym roku pogoda jest kapryśna i tych dni jest raczej mało. Ale mimo to
Bernika - moj kulinarny pamietnikPomysł na przystawkę. Taki talerzyk możemy szybko mieć pod ręką zamiast słodkości. Składniki: ćwiartka żółtej papryki ćwiartka czerwonej papryki pół ogórka marchewka łyżka kukurydzy dowolne warzywa Warzywa jeśli potrzeba obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Wiem, że mycie i obieranie warzyw wydaje się być czasochłonne, dlatego tak mało warzyw jadamy na co dzień. W okresie zimowym także dostępność wielu(...)ulubionych warzyw jest problemem. Zawsze jednak szukajmy prostych rozwiązań. Zacznijmy od dostępnej przez cały rok marchewki lub kapusty. Możemy je chrupać na surowo. Przede wszystkim poprawiają wygląd skóry i przemianę materii co po zimowych dniach każdemu się przyda. Zanim powiecie "nie" to najpierw spróbujcie. Niestety w styczniu kończy się "sezon" na kalarepki i rzepę. Uwielbiam takie ostre warzywa
prawdziwe jedzeniejajka i ser. Kiedy tylko o nich przeczytałam, od razu miałam przed oczami śliczne tartaletki. Niewiele się zastanawiając, kupiłam wszystkie potrzebne składniki i przystąpiłam do działania. Danie jest wyjątkowo proste, ale dla mnie było małym wyzwaniem: pierwszy bowiem raz używałam w kuchni koziego sera. Jakimś cudem udało mi się kupić opakowanie, i kiedy otworzyłam je w domu, przeżyłam lekki(...)się bałam, że zdominuje delikatne szparagi, ale okazało się, że zamiast tego nadał tartaletkom pazura i sprawił, że stały się dużo bardziej wyraziste. Całość smakowała nam ogromnie - idealne na przystawkę przed uroczystym obiadem, wieczorną przekąskę na ciepło lub lekki lunch, podane z sałatą. Szparagi nie giną, ale idealnie współgrają z serem, delikatną masą jajeczno-śmietanową (trzeba uważać, żeby
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSałatka wykwintna jest bardzo prosta i efektowna. Dodałam szynkę, ale z powodzeniem możecie ją zastąpić wędzonym łososiem. Składniki: Sałata roszponka (lub inna, jesli lubicie inną) Szynka parmeńska Parmezan (najlepiej pokrojony w cienkie długie plastry) Balsamiko Oliwa Oliwki (opcjonalnie) Sól i pieprz Wszystkie składniki należy poukładać warstwowo na siebie na dole sałata, potem kilka kropli oliwy i blasamico następnie szynka(...)oliwki, jeśli lubicie. Tę sałatkę można jeść, jako przystawkę do pieczonego łososia lub krwistego steku
Kulinarna rozmowaPrzepis został przygotowany na konkurs firmy Iglotex. W tym momencie chciałabym też zaprosić Was do głosowania na mój przepis za pośrednictwem aplikacji, którą znajdziecie na profilu
Pasja SmakuZaczęło się od tego, że z wczorajszego obiadu zostały mi 2 wielkie kotlety. Zastanawiałam się jak je wykorzystać, bo wiadomo, że odgrzewane już nie smakują. I
Walijskie PichcenieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sajgonki to jedno popularnych dań kuchni azjatyckiej. Ryżowe naleśniki zawijane z mięsem i warzywami, smażone w głębokim tłuszczu
Marta GotujeDo obiadku zamiast surówki podaję często groszek z marchewką . Baaaardzo go lubię :-) Czasem też jem groszek z marchewką nie w porze obiadowej, ale tak po prostu
Anielska Kuchnia AniKrewetki bardzo lubię, zwykle jednak jem je w restauracji, najczęściej w sushi. Już od jakiegoś czasu chodziło mi po głowie aby spróbować przyrządzić je samemu. Znalazłam
Mania GotowaniaNależałoby tu wspomnieć o zaletach odżywczych wędzonej makreli. Ta morska ryba jest bardzo bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Zdrowe tłuszcze zawarte w
kulinarnyJakolorów, smaków i zapachów z domieszką kuchni francuskiej i tureckiej. Królują w niej mezze, tak jak w innych krajach śródziemnomorskich, małe przystawki. Prawdziwy libański posiłek to zestaw ok. 30 przystawek (na ciepło i zimno), podanych jednocześnie. Kibbeh to danie narodowe Libańczyków, bardziej rozwinięta wersja naszego mielonego, tradycyjnie przygotowywane z mięsa wołowego lub jagnięciny z dodatkiem ryżu, smażone w głębokim tłuszczu(...)aromatyczne przyprawy, świeża mięta i natka pietruszki oraz orzeszki piniowe lub słonecznik do pikantnego farszu. Zamiast smażenia krótkie pieczenie w piekarniku. Świetnie smakuje z sosami na bazie gęstego jogurtu. Prosta i aromatyczna potrawa, która z powodzeniem zastąpi mielonego. Czas przygotowania: 40 minut Porcje: 16 Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 2 szklanki ugotowanego
SzczyptaSmaQNie wyobrażam sobie Wigili bez śledzi w occie, jeśli nawet – w przeciwieństwie do innych wigilijnych potraw – robię je częściej niż raz w roku. W
UgotujmyTo.plSkładniki : 2- cukinie i 1 bakłażan 2 cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml wina białego półwytrawnego 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 1
Proste PotrawyPasztet z drobiowych wątróbek przygotowywałam podobnie jak Pâté z drobiowych wątróbek. A smak drobiowych wątróbek można wzbogacić na kilka sposobów. Polecam nadziać je suszoną żurawiną lub
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś coś specjalnego - pieczone kwiaty cukinii:) Samych kwiatów chyba próżno szukać w sklepach, trzeba by je upolować u jakiś zaprzyjaźnionych ogrodników, a ze swej strony zachęcę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała