Nigdzie na świecie, nasz poczciwy śledź nie smakuje tak wybornie, jak w krajach nadbałtyckich .Szczególnie świeżo złowiony ,ze szczypiorkiem ,prosto z ręki jest atrakcją dla turystów. Proponuję prostą, smaczną przystawkę z marynowanego śledzia. Tę przystawkę należy przyrządzić tylko z bardzo świeżych rybek. Świeżość ryby poznajemy po czerwonych skrzelach i jasnej, świetlistej łusce. Składniki: 3 świeże śledzie
Kulinarny karnet ChristopheraWitamy Was pięknie i ciepło! Pogoda za oknem sprzyja.. Jesień pomimo dość zimnego i surowego początku stała się całkiem łagodna i przyjemna. Promyczki słoneczne umilają
Symfonia Smakównastępnie obrane pokroiłam w kostkę. Cebulę podsmażyłam na oliwie, dodałam kabanoski pokrojone w kostkę. Cebulę i kabanoski połączyłam z ziemniakami. Całość omaściłam sosem czosnkowym. Szybka przystawka, mega prosta sałatka lub dodatek do dania głównego... ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- (Polsk) Potet Salat 5-6 boiled potatos 1/2 onion chopped in feathers 2 kabanos (or few slices of becon) garlic dressing Cool
bastalenaWitmy we wtorkowe południe! W kalendarzu Beaty Pawlikowskiej "Dzień dobrych myśli" 14 maja jest oznaczony dniem zimnych ogrodników czyli inaczej dniem zimnej Zośki i faktycznie można
Symfonia SmakówSezon na szparagi ciągle trwa, dlatego proponuję proste danie z nimi w roli głównej właśnie. składniki : płat ciasta francuskiego szparagi, u mnie białe kilka plastrów
Proste PotrawySkładniki : pory- u mnie 3 sztuki boczek w długich plastrach sól, pieprz, olej żółty ser Przygotowanie : Pory obrać i umyć, wykorzystamy białe części, zawiązujemy odcięte części
Proste PotrawyPasztet kupiony w sklepie może zaskoczyć nas swoim składem :( Jeśli chcemy wiedzieć co jemy, zróbmy go sami. Składniki : 40 dag wątróbek gęsich - myślę, ze z powodzeniem
Proste PotrawyTaka pasta przydać się może na jutrzejsze imprezy Andrzejkowe :) Składniki : 3 czerwone mięsiste papryki 1/2 szklanki bułki
Proste PotrawySkładniki : około 1 kg buraczków czerwonych, koniecznie słodkich około 2 płaskich łyżek cukru 2-3 łyżki czerwonego winnego octu (kwasowość 7,1%) szczypta soli Przygotowanie : Nieobrany
Proste PotrawySkładniki : bakłażan jajko sól, pieprz tłuszcz do smażenia bułka tarta Przygotowanie : Umyty bakłażan pokroić w cienkie plastry, posypać solą, po 10 min. osączyć lub odcisnąć
Proste PotrawyNie jest to może pomysł zbyt rewelacyjny , ale jest to danie jakby 2 w 1. Przepis znalazłam w gazetce Kauflandu , ale jeszcze przerobiłam go
Proste PotrawyPrzepis podpatrzyłam w książce Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska " Oczywiście trochę go zmodyfikowałam :) Składniki : mała główka czerwonej kapusty - około 50 dag 1/2 szklanki wina czerwonego , wytrawnego
Proste PotrawyNajprostszym sposobem ukiszenia czosnku o tej porze roku jest wykorzystanie zalewy z ogórków, które już ukisły i mamy właśnie pozostałą zalewę.Szkoda jej wylewać :) Obieramy czosnek
Proste PotrawyPrzepis znalazłam w specjalnym numerze Kuchni (2/200 )- "Dziadkowe i babcine nalewki i przetwory" Czosnek można zamarynować właściwie o każdej porze roku. Ogórki, pomidory, dynie i inne
Proste PotrawyJa zrobiłam tę galaretkę z mięsa drobiowego, ale jeśli lubimy, możemy także zrobić galaretkę z mięsa wieprzowego. Wtedy będą to już "zimne nóżki" :) Składniki : 1 pojedynczy
Proste Potrawy