Jestem zwolenniczką szybkich obiadów. Naprawdę szybkich i prostych, takich, przy których nie trzeba się bawić w dokładnie siekanie, mieszanie i czekanie. Z drugiej strony uwielbiam, jak gotuje mój Pan Mąż. A ten kto go zna, albo zna go z moich opowiadań wie, że to, co mi zajmuje w kuchni pół godziny - jemu zajmie trzy. W tym temacie jest perfekcjonistą(...)opcjonalnie : ser pleśniowy, np. Lazur lub ser żółty do posypania Tarta Mąkę mieszamy z łyżką soli. Dodajemy masło i całość siekamy. Dodajemy żółtko i kwaśną śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się kleić - można dodać łyżkę lub dwie zimnej wody. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Farsz: Na patelni
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!którego wstawisz pojemnik z nalanym wrzątkiem. Nastaw piekarnik na temperaturę 250 °C. Aby piekarnik był dobrze naparowany, wstaw pojemnik żaroodporny z wodą, który wyjmij tuż przed włożeniem chleba. Wstaw ciasto do piekarnika, piecz około 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 230 °C i piecz kolejny kwadrans, po czym znów zmniejsz temperaturę, tym razem do 210 °C i dopiekaj jeszcze kwadrans. Kontroluj(...)skórka zanadto się nie przypiekła, jeśli zajdzie potrzeba, nakryj chleb folią aluminiową. Możesz też tuż przed włożeniem do piekarnika chleb delikatnie oprószyć mąką, aby skórka nie przypiekała się za szybko. Wyjmij chlebek z piekarnika i daj mu przestygnąć na kratce. Pomidorowiec z foremki gotowy. Pomidorowiec z foremki w przekroju. Podłużny bochenek. Z pomidorami, a jakże! Kromkowy stos. Czarny sezam
Grahamka, weka i kajzerkaPrzygotowanie domowego twarogu to naprawdę prosta sprawa, a jego smak jest z pewnością dużo lepszy, niż sklepowych odpowiedników. Poza tym dla mnie to przyjemność, że
babka w formieSkładniki : 2 czubate szklanki mąki krupczatki 2 jajka 1 szklanka cukru pudru 25 dag masła roślinnego w kostce kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru waniliowego
Proste PotrawySałatka jajeczna w muszlach makaronowych Pyszna, prosta i efektowna sałatka jajeczna z porem, szynką i kukurydzą konserwową, podana w formie przekąski w makaronowych muszlach. Polecam! Składniki: 14 muszli makaronowych 3 jajka 1/2 pora (biała część) 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 10 dkg szynki 1-2 ząbki czosnku 2-3 łyżki majonezu 1-2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego(...)JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Sałatka jajeczna z porem i szynką w muszlach pochodzi
Blog z ApetytemNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Składniki (10-12 szt): 200g mąki pszennej 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 2
Słodkie zapomnienieBardzo proste, pyszniutkie kakaowe pierniczki z lukrem. Oczywiście można je zrobić w dowolnym kształcie - ja tym razem postawiłam na piernikowe serca : ) SKŁADNIKI (na około 130 pierniczków) Na ciasto: kostka masła 250 g miodu 150 g cukru 1 jajko 600 g mąki 30 g proszku do pieczenia 1 opakowanie przyprawy do piernika (najlepsza z firmy Kotanyi - skład dużo(...)jajko i mieszamy. Na stolnicę wysypujemy mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao. Dodajemy miodową masę i zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Moje Kuchenne RewelacjeJeszcze trochę zdjęcia będą wołać o pomstę do niebios... Niewiarygodnie prosty i smaczny... Przepis nie do końca zerżnięty, ale inspiracje pochodzą od Liski, prowadzącej " pracownię wypieków ". Własne przepisy na chleb nie są najłatwiejsze w rozpracowaniu.., ale jest już kilka wątków, które mi nie pasowały i zostały zastąpione w oryginalnym przepisie moim wymysłem. 400 g mąki pszennej (ten wyszedł mi trochę(...)się jeszcze koszyków do wyrastania i żeliwnego garnka, więc pieczenie chleba wygląda u mnie nieco siermiężnie. Po czasie wyrastania (u mnie w tym wypadku po 14 godzinach) przekładamy luźne ciasto do keksówki i odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Używam foremki sylikonowej, więc nie muszę jej niemal niczym smarować, jednak w przypadku metalowych trzeba oczywiście zastosować podkład, przykładowo w postaci
Kuchenna Kontrrewolucyaświątecznych ciąg dalszy ! Dzisiaj propozycja na słodko, bardzo słodko. Oto czekoladowe ciasteczka, które będą doskonałym uzupełnieniem innych słodkości pojawiających się na naszych bożonarodzeniowych lub noworocznych stołach. Ich wykonanie jest proste, a efekt wizualny bardzo mi się spodobał, wyglądają jakby ktoś oprószył je lekkim śnieżkiem ! Nie wiem tylko czy następnym razem nie dodam do nich mniej cukru... ? Więc jeśli ktoś(...)Miskę przykrywamy i chowamy do lodówki na 3 godziny. Ciasto powinno stężeć. Po tym czasie z ciasta formujemy kulki i z powrotem wkładamy do lodówki, ewentualnie wstawiamy do chłodnego pomieszczenia ( wystawiłam na taras) na 15-20 minut, przed wstawieniem do piekarnika powinny być schłodzone. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni, szybko obtaczamy każdą kulkę w cukrze pudrze i układamy
Kulinarne przygody Gatitydzisiaj wrzucić i patrząc na pogodę, a raczej jej brak, za oknem postawiłam na coś słodkiego i kolorowego. Piankowiec idealnie wpisuję się w tę teorię. Jak widać jest kolorowy, prosty do wykonania i wbrew pozorom nie jest przesadnie słodki. Przepis podejrzałam w jednym w czasopism kulinarnych, troszkę przerobiłam pod swoje smaki i voilà! Wyszło genialnie! Jego bazę stanowi mleczko zagęszczonego(...)szklance gorącej wody (250 ml). Dobrze rozpuszczamy i chowamy w zimne miejsce do czasu aż zacznie tężeć. Ja wkładam ją, jak tylko lekko się przestudzi, do zamrażalki, wtedy dość szybko zaczyna się ścinać. Stosując tą metodę uważajcie, żeby nie stężała za bardzo, zaglądajcie do niej co kilka minut Kiedy galaretka tężeje ubijamy na puszystą pianę pierwszą część mleczka. W połowie
PatiGotujediecie. Do tego są smaczne - większość osób, które znam, zgodzi się ze mną. Ja na przykład zakochana jestem w suszonych figach. Bakalie mogą być uniwersalnym dodatkiem do wielu potraw - ciast świątecznych, kaszy jaglanej, chłodników, deserów, a nawet mięs. Dodajemy je do domowego muesli, a oglądając film coraz częściej zamiast paczki chipsów bierzemy spodeczek rodzynek czy mieszanki studenckiej. To oczywiście dużo(...)zdrowszą przekąską, niż słodycze, to osoby odchudzające się nie powinny spożywać ich w nadmiarze. Mają one wysoką wartość kaloryczną. Suszone owoce są źródłem fruktozy - cukru prostego, który nie sprzyja odchudzaniu i który bardzo szybko podnosi glikemię - uwaga ta dotyczy też więc cukrzyków. No i cukier "bywa" dodawany już w procesie przetwórczym... Ale o tym poniżej. Orzechy mogą też wywoływać uczulenia
Katsuumiszklankę wody zagotowałam z solą, cukrem i olejem. Wsypałam 1 szklankę mąki i szybko zamieszałam. Zgasiłam ogień i ucierałam dalej. Jak ciasto przestygło dodałam go do pozostałej części maki, wbiłam żółtko i dodałam ocet. Wlałam 1/3 szklanki gorącej wody. Wyrobiłam ciasto. Bardzo fajnie wyrabia się ciasto parzone. Jest takie cieplutkie i plastyczne. Rozwałkowałam grubiej niż na pierogi. Z tej porcji(...)Czosnek przecisnęłam przez praskę. Kefir, cebulę i czosnek dodałam do mięsa mielonego. Przyprawiłam i wyrobiłam wszystko na jednolitą - w miarę - masę. Zaczęłam wykładać farsz na wycięte kółka z ciasta. 2 łyżki farszu na jedno kółeczko i to tylko na jednej połowie. Grubość farszu to ok. 1 cm. Zostawiłam też brzegi ok. 1 cm, żeby można było porządnie zakleić
Pieprzyć z FantazjąPlacuszki z jabłkami Placuszki z jabłkami są doskonałe na weekendowe leniwe śniadania i na każdą kolację. To jest mój smak dzieciństwa, takie same placuszki
Gotuj Się Kto MożeDziś zapraszam Was na serowe ciasteczka waniliowe . Moje dzieci je uwielbiają. Ciasteczka są niezwykle proste w przygotowaniu i dosłownie rozpływają się w ustach. Często
Słodkie okruszkidużo nie urośnie i zdrowie nie ucierpi. Z ratunkiem przychodzi nowy i bardzo prosty przepis na bezglutenowe krakersy . Dlaczego takie to dobre dla naszego zdrowia? O amarantusie poczyniłem już krótką rozprawkę, do której przeczytania Was zachęcam -> Amarantus . Powiem tylko na szybko, że poza świetnej jakości białkiem, te krakersy z amarantusa są bezglutenowe, co dla zainteresowanych tą dietą jest istotne(...)łyżki miodu lub syropu klonowego *opcjonalnie czarnuszka, ziarna sezamu lub słonecznika do posypania Wykonanie: 1 Do malaksera wsyp suche składniki i wymieszaj. 2 Dodaj wodę oraz olej i wyrabiaj ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodaj więcej wody. Ciasto musi dać się formować, ale też nie może być zbyt mokre! 3 Wyłóż ciasto na papier do pieczenia, przykryj drugim arkuszem
Blendman