Uwielbiam je właściwie w każdej postaci. Podane na słodko np. z dżemem domowej roboty, z całymi truskawkami, z serem, z bitą śmietaną, ale też i na
Słodkie okruszkimuffiny. Nie, to nie są babeczki. To są japońskie naleśniki. Naleśniki po japońsku to grube, puszyste i idealnie okrągłe placki smażone w okręgach. Naleśniki przygotowuje się szybko (ok 15 minut). Dodatkowo są pyszne i zachwycą się nimi duzi i mali. W oryginale naleśniki są bez dodatku kakao, ale naleśniki mają to do siebie że można podawać je z różnymi dodatkami(...)Dzięki wartościowym składnikom oraz starannemu wypiekowi mają wyjątkowy, złocisty lub intensywnie kakaowy kolor i są super chrupiące. Są dostępne w 3 wariantach: Corn Flakes Klasyczne z prostym składem, Corn Flakes Pełne Ziarno – źródło błonnika i Corn Flakes Kakao i Miód z prawdziwym kakao DecoMorreno. Spróbuj również Płatków Żytnich od Lubelli – jedynych takich
Kuchnia w oparachSzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tort Kinder z kremem śmietanowym białą czekoladą i kwaśnymi malinami. Dzisiaj przepis na mój ulubiony tort. Torty albo są ładne albo smaczne
Wylizany RondelPo aromatycznym cieście marchewkowym czas na kolejną część serii pt."słodycze, którymi możemy zajadać się bez wyrzutów sumienia". Dzisiaj pora na najprostsze a zarazem najpyszniejsze ciasto
peanutbuttermonsterMożesz je przygotować nawet dzień przed, rano udekorować ulubionymi dodatkami i wziąć ze sobą na wynos. 🌸 ZOBACZ FILMIK 🌸 Nocna owsianka z owocami, jogurtem i chia Smaczna i szybka opcja dla tych, którym zawsze brakuje rano czasu. Owsiankę wystarczy wstępnie przygotować dzień przed, wstawić do lodówki na noc i rano udekorować ulubionymi owocami. Składniki: ok. 40 g płatków(...)mnie kokosowy) po kilka minut z każdej strony. Na jeden placuszek przypada ok. 1,5 łyżki ciasta. Placuszki podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie polewa z masła orzechowego, plasterki banana i pomarańczy. 👌 Pełnoziarniste kanapki z twarożkiem, rukolą i pomidorem Kolejna mega prosta opcja. Połączenie lekkiego, białego sera z pomidorami i rukolą jest wyjątkowo smaczne. Dobrze się sprawdza również jako
Kuchnia EllieREGIONALNA jest najlepsza, genialna. W każdym regionie specjałów można skosztować i w nich się rozsmakować. A tam gdzie tradycja, silne ma korzenie kulinarne, są dania proste, ale niebanalne. To kuchnia, która nie zainteresowała się fast foodami bo szczyci się swoimi kulinarnymi specjałami. Kuchnia podkarpacka jest zaczarowana, w tajemniczych nazwach, prostota dań jest schowana(...)jajko mąkę i sól. Do odciśniętych ziemniaków dodajemy osadzoną skrobię. Ciasto dokładnie mieszamy. W garnku o szerokim dnie zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Masę na halyszki nabieramy dużą łyżką po jej długości i wrzucamy na wrzątek. Rada: łyżką z masą uderzamy w bok garnka, dzięki temu szybko i łatwo uformujemy zamierzony kształt. Inny sposób to przełożenie masy na deskę
Moniki SmakołykiLeżałam już w łóżku, choć pora z punktu widzenia zwykłego człowieka jeszcze późna nie była. Cóż, piekarze o tej godzinie często już swój sen kończą, żeby
Pożeraczka, czyli raz adobrzegazetkę Pieczenie jest proste , nr 5/2010, moim oczom ukazała się wspaniała tarta. Właściwie taki wzbogacony o orzechy apple pie , bo całość jest przykryta płatem kruchego ciasta. W oryginale byłą jeszcze warstwa makowa, ale jakoś tak... Nie było nam po drodze tym razem. Zrobiłam więc po swojemu. Ciasto przygotowałam ze sprawdzonego wcześniej przepisu, bo chciałam upiec ciasto w mniejszej formie(...)ciasto, którego pierwszy chyba raz w życiu nie podpiekłam przed pieczeniem, i w niczym mu to nie zaszkodziło - tak samo chrupkie jest na spodzie, jak i na wierzchu. Najlepsze jeszcze ciepłe, z kulką lodów waniliowych. Nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć, co też dziewczyny przygotowały... Tarta z jabłkami i orzechami Składniki: (na formę do tarty o średnicy 20 cm) ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTorcik wyszedł tak pyszny, że zamierzam go jeszcze wiele razy upiec :) Składniki na tortownicę o śred. 18 na tortownicę o śred. 24 podwoić składniki Biszkopt
Gotowanie...to proste !Przepis z książeczki mojej Babci "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy"autorstwa Jana Czernikowskiego z 1987r. Uwielbiam tę książkę, jej pożółkłe kartki z kilkoma zaledwie, schematycznymi rysunkami, bez żadnych zdjęć, proste i łatwe przepisy na nawet bardzo wyszukane wypieki, sposób wykonania zawarty w kilku zaledwie zdaniach... I ten napis, który nie wiedzieć czemu zawsze mnie rozbawia "Druk i oprawa(...)niejako osobno. Proponuję używać wyłącznie węgierek, albo zrezygnować z zapiekania owoców i np posypać sernik malinami tuż przed wylaniem galaretki. Bo ten niezwykły sernik naprawdę warto zrobić! składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 1 żółtko 200 g zimnej margaryny masa serowa: 1 kg twarogu (wiadereczko) ok 350 g ugotowanych ziemniaków 2 łyżki gęstej śmietany (u mnie
6nieboprezentuję poniżej, przygotowałam już jakiś czas temu. Właściwie zabierałam się za nie chyba z pięć lat, odkąd tylko zobaczyłam przepis w gazetce Pieczenie jest proste , nr 2/2007. Na okładce pyszni się cudownie kruche ciasto wypełnione zielonym rabarbarem i delikatnym budyniem waniliowym, udekorowane soczyście czerwonymi truskawkami. Czy można się oprzeć...? Teoretycznie nie, choć mi sporo czasu zajęło zabranie się(...)komponują: kruche ciasto, kwaśna masa rabarbarowa, słodki, kremowy budyń, chrupiące płatki migdałowe i obłędnie pachnące truskawki. Jeśli macie zapasy rabarbaru, albo zobaczycie go gdzieś na straganie - kupcie koniecznie! To ciasto będzie idealne na pożegnanie sezonu (choć mi to jeszcze nie w głowie). Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem Składniki: (na formę o średnicy 20 cm) kruche ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzeokoło godzinę. (Ciasto powinno podwoić swoją objętość.) Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą z nich rozwałkować na placek o grubości 1,5-2 cm, a pierwszy z nich ułożyć na dnie formy wysłanej papierem do pieczenia. Następnie umieścić 1/2 winogron, posypać 2 łyżkami cukru, przykryć kolejnym plackiem i dokładnie skleić brzegi obu kawałków ciasta. Na wierzchu lekko(...)wgnieść pozostały winogron i posypać resztą cukru. Ciasto odstawić na kolejne 30-40 - do wyrośnięcia. (Można na krócej, w zależności jak szybko wyrasta.) Piec (bez rozgrzewania piekarnika) przez 40-50 minut w 180 stopniach. (*) U mnie pojemność szklanki = 200 ml. (**) Warto, aby winogron był bezpestkowy. Można uprzednio je usunąć, ponieważ inaczej pestki będą strasznie wyczuwalne
Di gotujeSałatka z kozim serem i figami to idealne połączenie zarówno fig i koziego sera. Oba te składniki świetnie się ze sobą łączą, a ponadto pięknie komponują
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!