podam do popołudniowej kawy. Dzisiaj proste, bardzo kruche i wręcz rozpływające się w ustach ciasteczka. W smaku dominuje smak pomarańczy, która w połączeniu z gorzką czekoladą tworzy doskonałe połączenie. Nieskomplikowane składniki dostępne dla każdego. Ciasteczka dobrze się przechowują w szczelnych pojemnikach nawet powyżej 1 tygodnia, chodź ostatnim razem gdy je robiłam znikły tak szybko, że nie zdążyłam zrobić fajnych(...)górkę i dodajemy zimne! masło/margarynę. Siekamy szybko nożem. 3. Wbijamy jajko i szybkim ruchem zagniatamy z resztą składników. 4. Dodajemy skórkę startą z 1 pomarańczy oraz równie drobno startą czekoladę.W sumie czekolady ma być 100 g. Wlewamy olejek/ekstrakt. Wszystko łączymy ze sobą na gładkie jednolite ciasto. 5. Formujemy kulę i dzielimy na 3 równe
vaniliowoczekoladowablade, nie za dobre. A te po prostu są genialne, robiłam je już wiele razy i zawsze wyszły tak samo - rumiane, wilgotne w środku i proste w wykonaniu. Składniki: *ciasto: 0,7 kg mąki pszennej 60 g drożdży 100 g cukru 3 jajka 60 ml oleju 400 ml mleka aromat waniliowy *kruszonka: 200 g mąki 100 g margaryny/mas(...)dodajemy ok. 500 g mąki, aromat waniliowy, wyrośnięty rozczyn i masę jajeczną, w trakcie wyrabiania dodajemy olej. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i nie klejące się do rąk, podsypujemy mąką jeżeli to konieczne. Następnie gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kuleczki około 50 g jedna, gdy podzielimy odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia następnie zwijamy przeróżne kształty np. robimy wałeczek
Piekę, bo lubięOrzechowe Ciasteczka z orzechów pecan są bardzo proste w przygotowaniu. Ciężko poprzestać na zjedzeniu jednego. Idealne na zimowy wieczór z kawą. Lubicie orzechowe ciastka? Jak
rabarbarowoNie znam osoby, która nie lubi tradycyjnej szarlotki na kruchym cieście. Mój przepis lekko udoskonaliłam o dżem, który nadał bardzo ciekawy smak jabłkom. Myślę, że
Via Gustolubię robić rzeczy niepotrzebnych, dwa, że boję się, że mi zgorzknieje. Nie prażony sezam jest też zdrowszy (wspaniałe źródło wapnia, po co go marnować?) więc dla mnie wybór jest prosty :) Co do ilości składników na hummus - u mnie jest to duży kubek ciecierzycy suchej (po namoczeniu wyjdzie trochę więcej), pół kubka sezamu na początek, 5-6 ząbków czosnku, 1 cała(...)przeciwnie - jeszcze bardziej doprawioną, niż ja. Ok, teraz naleśniki. Mój podstawowy przepis na wegańskie naleśniki znajdziecie tutaj . Do tego dania użyłam naleśników z mąki pszennej razowej, dlatego do ciasta dodałam zdecydowanie więcej wody. Ile dokładnie? Nie wiem, na oko :) Tak, żeby naleśnik dobrze rozprowadzał się na patelni. Przyznaję się bez bicia, że każdy smażyłam na odrobinie oleju. Wyszły boskie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpełnię smaku i cudowną soczystość, której nieco brakuje truskawkom po pieczeniu. Gdy w gazetce Pieczenie jest proste , nr 1/2011 znalazłam sernik pieczony z rabarbarem i truskawkami wiedziałam, że to jest dokładnie to, czego chciałam. Kruche ciasto (skorzystałam z mojego ulubionego przepisu z Ciast pikantnych i słodkich Michela Roux), które trzyma wszystko razem, warstwa kwaskowego rabarbaru, rozpływająca się w ustach(...)również Panna Malwinna , Chantel , Shinju , Mopsik , Siaśka , Wiera , Mirabelka , Pela , Siankoo , Wojciech oraz Bartoldzik . Sernik z rabarbarem i truskawkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli masa rabarbarowa: 350 g rabarbaru 15 g masła 60 g cukru 2 łyżki bułki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMy jeszcze pamiętamy, nasze dzieci już nie ... Pamiętacie okrągły znak TVP, który kiedyś pojawiał się na ekranach telewizorów? Z tym właśnie znakiem kojarzą mi
Garniec Magaliefalse false false PL X-NONE X-NONE Przepis ideał, piernik który z niego wychodzi jest sprężysty, puszysty, wilgotny i cudownie pachnie , a przy tym jest prosty i szybki w wykonaniu . Dla mnie odkrycie tego sezonu wiem ,że na pewno zagości u mnie na święta :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)piernika Polewa: 80 g masła 240 g gorzkiej czekolady W rondlu roztapiamy masło, zdejmujemy z palnika. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Od razu polewamy nią ciasto i dekorujemy np. cukrowymi gwiazdkami. Wykonanie: do dużej miski dodajemy wszystkie składniki czyli przesianą mąkę z proszkiem i sodą, cukier, kakao, przyprawę do pierników, cynamon, mleko, olej, jajka oraz dżem
Słodkie zapomnieniepasji dwóch przyjaciół, stąd główne motto „Jedzenie & Przyjaciele” doskonale oddaje klimat tego miejsca. Tu każdy może czuć się swobodnie, niezależnie od tego, czy przychodzi na służbowe śniadanie, szybki lunch lub wieczorne spotkania z przyjaciółmi. A wszystko to w wyjątkowo estetycznej przestrzeni, w niezobowiązującej atmosferze i rozsądnej cenie. Przyznam się, że w Trafik nie bywałam dotąd regularnie. Zaglądałam tam głównie(...)ofercie promocyjnej zaserwowano mi lunch dnia. Na przystawkę zupa warzywna z boczkiem , pełna mięsa, warzyw i przypraw. Zupa bardzo dobrze doprawiona, pełna warzywnego aromatu, z wyczuwalnym smakiem boczku. Prosta rzecz, ale kunsztownie przyrządzona i wyjątkowo przyjemna do jedzenia :) Daniem głównym okazała sie p olędwiczka wieprzowa z polentą oraz puree z selera i cytryny, w sosie na bazie cydru Przyznaję
Grunt to przepis!papierem do pieczenia i wyłożyć do nich ciasto tworząc nie grubą warstwę do 1 cm. Piec spody w 190’C 15-20 minut do zarumienienia. W tym czasie resztę ciasta należy przełożyć do rękawa cukierniczego z dość szeroką końcówką i wyciskać go partiami na blachę, tworząc kształt ptysiów. Piec w 190’C ok 15-20 minut do zarumienienia. BUDYŃ(...)topić po bokach można go delikatnie przemieszać i gdy cały będzie stopiony szybko zdjąć z ognia (przypala się ułamku sekundy :P) i pewnymi ruchami nakładać go na ptysie tworząc "włoski" z karmelu, które zaraz zastygną. Ten karmel mimo jednego składnika nie należy do prostych ponieważ wszystko dzieje się bardzo szybko. Jednak warto spróbować :) Inne przepisy
Candy Pandaszastosowałam właśnie naszą szklankę i chleb wyszedł A jeśli nie zjecie chleba szybko i poleży sobie kilka dni i stanie się twardawy, możecie namoczyć go w mleku wymieszanym z jajkiem i panierować w bułce tartej. Potem tylko siup na patelnię i pyszne grzanki gotowe. Zapraszam na naprawdę prosty chleb pszenny z płatkami na drożdżach, świetny dla laików. {"@context":"http:\/\/schema.org(...)u017cd\u017ce, jajko oraz po\u0142ow\u0119 m\u0105ki.\r","Chwil\u0119 wyrabiamy i dodajemy pozosta\u0142\u0105 cz\u0119\u015b\u0107 m\u0105ki i mieszamy.\r","Przek\u0142adamy ciasto do wysmarowanej t\u0142uszczem keks\u00f3wki, przykrywamy foli\u0105 lub \u015bciereczk\u0105 i odstawiamy na 1,5-2h.\r","Wstawiamy keks\u00f3wk\u0119 do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika
Mieszam w Garnkukarmelowy Genialny karmelowy popcorn na słodko, dokładnie taki sam jaki można kupić w wielu kinach, a który idealnie sprawdzi się przy domowych seansach filmowych, czy przyjęciach. Przepis nadzwyczaj prosty i szybki w wykonaniu. Nie raz próbowałem zrobić popcorn karmelowy, taki jak np. z Multikina a większość przepisów znalezionych w internecie polegała na przygotowaniu oddzielnie popcornu, i oddzielnie karmelu, którym następnie(...)można dodać odrobinę więcej cukru, ale myślę że nie więcej jak 40g cukru na 50g ziaren kukurydzy. Smacznego popcorn karmelowy Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Pierożki z ciasta francuskiego z serem Pizzerinki z ciasta francuskiego Jajka faszerowane w szynce Artykuł Popcorn karmelowy – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakudbałość o detale. Noże mają elegancką, czarną, matową rączkę. Niepowtarzalnym i najbardziej wyróżniającym ich elementem są jednak symbole na końcu rękojeści . Każdy nóż ma inne zastosowanie, a proste ikony pozwalają szybko ocenić do czego przeznaczony jest konkretny nóż bez wyjmowania go z bloczka. Ma to też zastosowanie czysto higieniczne – jeśli tylko chcemy, możemy mieć osobny nóż do mięsa(...)także do szybkiego (niekoniecznie równego) siekania jarzyn. To mój ulubiony nóż z zestawu. Kolejnym wyróżniającym się nożem jest 8-calowy nóż przeznaczony do pieczywa (symbol chleba) . Pokroimy nim bagietki, bułki, chałki i chleby. Szczególnie dobrze sobie radzi przy „miękkim” pieczywie – nie gniecie puszystych wypieków – bułki wrocławskiej, chałki, pszennego lub żytniego chleba czy ciasta drożdżowego. Przy wiejskim
Poezja smakuWreszcie post na temat słodkiego :) Właśnie te babeczki upiekłam, jako moje pierwsze ciasto zrobione samodzielnie. Są tak dobre, że domownicy chcą, abym piekła je co tydzień. Bardzo proste w przygotowaniu, zawsze wychodzą, a jakie wilgotne i pyszne w smaku. Idealne na każdą okazję. Serdecznie polecam. Składniki: (na około 15 sztuk) 2 szklanki mąki pół szklanki cukru 2 czubate łyżeczki(...)minut, funkcja piekarnika góra-dół. Każdy piekarnik jest inny, należy zobaczyć patyczkiem, czy ciasto się nie klei. Wyjąć i ostudzić na kratce. Można udekorować polewą czekoladową i na to wiórki kokosowe lub posypka kolorowa. Choć i tak bardzo dobre są bez niczego i szybko znikają. Smacznego ;) Sypkie składniki Mokre składniki Sypkie i mokre składniki wymieszane razem, ciasto powinno wyjść gęste
Wołowina od rekinaupiec. Wprawdzie w "Wypiekaniu na śniadanie" czas na publikację jest do niedzieli ale mam nadzieję, że mnie przyjmą jeszcze do grona wspólnego wypiekania drożdżówek. :) Drożdżówki robi się dosyć szybko, zwijanie wcale nie takie trudne jak by się wydawało a efekt końcowy powalający. Nam smakuj bardzo. Według przepisu Eli drożdżówki powinny być z nutellą jednak ja zrobiłam z jabłkami. Składniki(...)ciasto będzie odchodzić od ścianek misy z miksera i będzie gładkie i jednolite. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blat lekko oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 4-5 mm. Ciąć w prostokąty o wymiarach 15*10 cm. Na 1/3 części ciasta pociąć paski, rozłożyć jabłka i posypać płatkami migdałów. Boki ciasta przy nadzieniu
Ala piecze i gotuje