Nie lubię kupnych pszennych tortilli. Poza tym, że w składzie mają tablicę Mendelejewa, smakują nie najlepiej. W obsłudze też nie są za przyjemne – są sztywne i
Karo in the Kitchenciasta pochodzi z tegorocznych wakacji. Kiedy zwiedzaliśmy Kerkyrę, znaleźliśmy maleńką cukierenkę z dala od uczęszczanych szlaków. Początkowo mieliśmy tam tylko kupić wodę, bo było bardzo gorąco (ech...), ale ciasto przemówiło do nas i wzięliśmy po kawałku (główne zdjęcie posta to właśnie to cias to). Cukiernia była tam gdzie biały szyld. Nie jest to typowo grecki smakołyk z ciastem filo(...)bakaliami i miodem- ich też próbowaliśmy i były przepyszne (szczególnie kataifi). To jest coś co później znalazłam pod nazwą ciasta mozaikowego albo po prostu bloku czekoladowego (korzystałam głównie z tego przepisu). Proste, smaczne i użyteczne, jeśli ma się nadmiar orzechów:) I jak się okazuje bardzo popularne- a my musieliśmy przelecieć pół Europy, żeby je poznać:) Zapraszam do próbowania! BLOK
les mirabellesCHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE Z ŻURAWINĄ I SEREM Moi Drodzy, w tym przepisie pokażę Wam mój sposób na szybkie (bo bez tarcia) i bardzo chrupiące placki ziemniaczane z serem. Ja podaję te placki z domowym twarożkiem - mój wypróbowany, z tajemniczym składnikiem, którego dodaję od zawsze i bez którego serek nie smakowałby tak samo wyśmienicie - dzisiaj zdradzę(...)zobaczcie sami przepis na moje placki ziemniaczane:) A więc placki ziemniaczane, twarożek no i koniecznie mus z żurawiny ( znajdziecie na niego przepis na końcu tego posta, zobaczycie jakie to proste :) Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl SKŁADNIKI: 1kg ziemniaków (najlepiej mącznych) - obranych i pokrojonych na kawałeczki 1 duża cebula - obrana i pokrojona
Moja Książka KucharskaGdy robiłam pierwszy raz ciasto drożdżowe, miałam ogromnego pietra, że się nie uda. Strach był, ale jak się okazało miał tylko wielkie oczy ;) To ciasto potrzebuje
Gotowanie...to proste !surowe przy kości. 10 czy 15 ??? Przecież to 5 minut smażenia dodatkowego na głębokim tłuszczu Niektórzy blogerzy wsadzają po usmażeniu jeszcze do piekarnika ale juz sprzedaje wam swój prosty patent. Używamy skrzydełek gotowanych . Nie dość że możemy mieć zupę na obiad w moim przypadku był to rosół to następstwem naszych czarów mamy drugie danie. Tak powstało moje danie(...)pokryć je przyprawami. odstawiamy na kilka chwil. Robimy ciasto; Jajko,papryka ,pieprz cayenne łączymy za pomocą miksera dodajemy mleko i mąkę miksujemy kilka chwil do czasu aż pokaża nam się pęcherzyki powietrza (ciasto musi być napowietrzone) Następnie możemy wstawić frytkownicę ,bądz głęboki garnek z podwójnym dnem ,rozgrzewamy olej. Szybko maczamy każdy kawałek kurczaka w cieście i obtaczamy
Viola cooks with passionWitajcie :) Dzisiaj propozycja obiadowa, bitki schabowe w sosie słodko-kwaśnym z kluskami śląskimi.Danie banalnie proste i szybkie w przygotowaniu.Do klusek możecie wykorzystać ziemniaki np: z poprzedniego dnia. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 12 plastrów schabu 2 duże cebule 600 ml sosu przecierowego słodko-kwaśnego 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżeczki granulowanego(...)mąką, zagniatam w kulę i dzielę ją na 4 części , czwartą część odsuwam i to miejsce zasypuję mąką ziemniaczaną, dodaję jajko, odrobinę soli i pieprzu oraz odłożonymi ziemniakami, zagniatam ciasto. Jeśli wyda Wam się zbyt kleiste możecie dodać odrobinę więcej mąki ziemniaczanej. Z ciasta formujemy wałek i odcinamy równe kawałki, tworzymy okrągłe kluseczki z dołkiem w środku. W garnku zagotowujemy
Sama słodycz i szczypta chilisurowe przy kości. 10 czy 15 ??? Przecież to 5 minut smażenia dodatkowego na głębokim tłuszczu Niektórzy blogerzy wsadzają po usmażeniu jeszcze do piekarnika ale juz sprzedaje wam swój prosty patent. Używamy skrzydełek gotowanych . Nie dość że możemy mieć zupę na obiad w moim przypadku był to rosół to następstwem naszych czarów mamy drugie danie. Tak powstało moje danie(...)pokryć je przyprawami. odstawiamy na kilka chwil. Robimy ciasto; Jajko,papryka ,pieprz cayenne łączymy za pomocą miksera dodajemy mleko i mąkę miksujemy kilka chwil do czasu aż pokaża nam się pęcherzyki powietrza (ciasto musi być napowietrzone) Następnie możemy wstawić frytkownicę ,bądz głęboki garnek z podwójnym dnem ,rozgrzewamy olej. Szybko maczamy każdy kawałek kurczaka w cieście i obtaczamy
Viola cooks with passionPlenus NATURA 125 g rodzynek Malayer Plenus NATURA cukier puder do oprószenia ciasta *Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotowanie: W małej miseczce mieszamy sodą z mlekiem. Bakalie – kandyzowaną papaję i rodzynki mieszamy z 2 łyżkami mąki odebranymi od 250 g potrzebnych do ciasta. Białka oddzielamy od żółtek. W większej misce ucieramy masło (lub margarynę) z cukrem(...)miksujemy (tylko do wymieszania składników). Ciasto będzie gęste. Przekładamy je łyżką do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Nasz keks pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na środkowym poziomie około 60 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika, sugerujemy się tzw. suchym patyczkiem i wyglądem ciasta. Po około 30 minutach pieczenia można uchylić szybko drzwiczki piekarnika i naciąć ciasto
Słodkie okruszkidodatkiem ptasiego mleczka i przepisem na nie wkrótce się z Wami podzielę. Zanim to nastąpi mam dla Was wersję ciasta na herbatnikach z domowym ptasim mleczkiem. Bez pieczenia. Szybko i smacznie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog Smacznego Składniki. 1 galaretka wiśniowa(...)mrożonych owoców 200 ml wody 1 i 1/2 łyżki żelatyny Ptasie mleczko na herbatnikach Przygotowanie. Herbatniki podzielić na dwie części. Pierwszą częścią wyłożyć spód formy, w której robimy ciasto. Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Osobno wiśniową osobno agrestową. Schłodzić do momentu aż zaczynają tężeć. Do garnka włożyć mrożone owocę oraz wodę. Gotować na średnim ogniu przez 10 minut. Zblednować
mecooksnajpopularniejsze i chyba najlepiej podawali tam ten prosty posiłek. Jest naprawdę prosty. Wszystkie dodatki przecież często są w domu, zresztą można w tę ciepłą kanapkę z "puchnącego" chleba włożyć, co nam fantazja podpowie. Przygotowanie bułek nie jest trudne i nie odbiega znacząco od jakiegokolwiek innego ciasta drożdżowego. Poniższy przepis pochodzi ze strony kitchn.com Na 8 sztuk placków potrzeba(...)płaskie łyżeczki drożdży suchych - ok. 375 g mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki soli - 1-2 łyżeczki oliwy Ciasto robi się niezwykle prosto, w wodzie rozpuszczamy drożdże, łączymy z pozostałymi składnikami, oprócz oliwy. Zagniatamy kilka minut do uzyskania elastycznego, jednolitego ciasta, będzie bardzo plastyczne i delikatne. Po jakiś 5 minutach gładzimy ze wszystkich stron dłonią z oliwą. Następnie przykrywamy ściereczką
I tu będę miała takie teniedopieczonej, intensywnie czekoladowej bezy. Nie zmienia to jednak faktu, że są bardzo uzależniające i podobnie jak światło, nie będziecie mogli się od nich oderwać. Poza tym są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, a efekt jest naprawdę zniewalający. PS Poniższy przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją ciastek Tima, tak, aby łatwiej było Wam zrobić go w polskich warunkach. Zobacz(...)standardowej kostki), dorzucamy do masy i mieszamy. 5. PORCJOWANIE (5 min) Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który dodatkowo smarujemy z wierzchu olejem rzepakowym (ciastka są bardzo lepkie). Porcję ciasta wielkości łyżki stołowej nakładamy na papier, tak, aby powstały Wam w miarę równe koła o średnicy max 5-6 cm. Ciastka w trakcie pieczenia zwiększą swoje rozmiary, więc zostawcie z kilka
Nerds KitchenDziś prezentujemy słodką propozycję na zbliżające się święto zakochanych czyli Walentynki. Deserki te, to połączenie prostego kruchego ciasta z jabłkami, kasztanami, orzechami i odrobiną cynamonu. Deserki te powstały z mojej miłości do męża, słodkości i ... kasztanów. Pierwszy raz kasztany jadłam kilka, nie chyba to już będzie kilkanaście lat temu, kiedy były w Polsce jeszcze mało spotykane i mało znane(...)prażonych jabłek opcjonalnie łyżka cukru pudru do nadzienia cukier puder do posypania Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy sól, masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i zagniatamy szybko ciasto. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na pół godziny do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniada nasienne, ścieramy na tarce o grubych
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMuffinki to ostatnio mój ulubiony rodzaj wypieków. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a zarazem bardzo efektowne. Odpowiednio udekorowane mogą zastąpić nawet tort urodzinowy. Ostatnio na stronie http://wypiekarnia.pl/ zamówiłam sporo świetnych akcesoriów do zdobienia, więc w najbliższym czasie będę Was pewnie męczyć Moimi wariacjami na temat tych wdzięcznych babeczek. Dziś zapraszam do wypróbowania mojego sposobu(...)przela ć do formy na muffinki. UWAGA! Foremki wypełniamy tylko do połowy. Nast ę pnie nak ł adamy marmolad ę pomara ń czow ą . Zalewamy reszt ą ciasta. Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone muffinki studzimy. Dekorujemy lukrem oraz posypujmy kandyzowana skórka pomara ń czowa
Mania Gotowaniaciasteczka o tak bogatym, głębokim smaku, że nie je się ich w pośpiechu, wręcz przeciwnie, te ciasteczka służą do dłuuugiego, leniwego delektowania się. Dodam jeszcze, że są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, co plasuje je w czołówce rankingu moich ulubionych słodkości. Najważniejsze to użyć dobrej jakości czekolady, ja polecam Goplanę gorzką o 60 % zawartości kakao(...)powstałą masę odkładamy na około 10 minut, żeby stężała i można było formować ciasteczka. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto układamy łyżką na papierze do pieczenia w dość dużych odległościach, bo czekolada się roztopi i rozpłynie tworząc płaskie ciastko (ja piekłam na dwie tury, część nałożyłam w formie gałek, wtedy
Rozpustne gotowanieużywaniem jej w kuchni. Dziś naprawdę proste i szybkie danie (jeśli mamy przygotowane wcześniej puree z dyni, jeśli nie- potrwa to odrobinkę dłużej), które idealnie nadaje się na śniadanie lub podwieczorek - dyniowe placki podane z jogurtem i mandarynkami, lub domowym dżemem... pyszne! Tak jak szybko się je robi, tak samo szybko znikają z talerza... Polecamy Wam zapoznanie się(...)Następnie dodajemy cukier oraz gałkę muszkatołową - mieszamy. Bezpośrednio do dyniowej mieszanki przesiewamy mąkę dokładnie wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia oraz sodą. Odstawiamy na 10 minut by ciasto odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy jogurt, który podamy do placków - naturalny jogurt dokładnie mieszamy z miodem (ok. 150 g jogurtu z czubatą łyżeczką miodu) i ewentualnie filetujemy mandarynki, lub podajemy
Symfonia Smaków