resztą takie gotowanie lubię najbardziej. Nawet jeśli przepis jest mojego autorstwa, nigdy nie gotuję z kartką w ręku. Wyjątek stanowią potrawy, przy których proporcje są naprawdę ważne. Np. piekąc ciasta czy ciasteczka nie sposób o nich zapomnieć, ale słodkości kocham tak bardzo, że jestem w stanie to przeboleć ;) Ale, ale, odeszłam od tematu. Co to ja chciałam(...)dodajemy sos beszamelowy. Doprawiamy i dusimy kolejne 2 min. Do sosu dodajemy odcedzony makaron, dokładnie mieszamy i podajemy posypany serem. Smacznego! Prawda, że proste? A do tego szybkie i naprawdę pyszne. Takie potrawy lubię najbardziej. Jednak tym razem miałam jeszcze większą satysfakcję, ponieważ danie powstało ze składników (oraz sosu), które już miałam już w lodówce i coś trzeba było
Ratunku obiadDawno nie piekłam naan z patelni, a to dlatego bo dawano nie gotowałam curry. Przepis na naan z patelni to szybki naan. Tym razem mam dla Was nowy przepis na naan z patelni z ziołowym ghee. Taki świeżo „ upieczony naan ” jest pyszny i idealny do gęstych sosów curry. Piekę naan jeśli planuję grillowe party i wtedy przyrządzam różne(...)pogoda. Ten chleb jest pyszny i sprawdzi się o każdej porze roku. Można go upiec na grillu latem, a zimą na suchej żeliwnej patelni. Przepis na naan jest prosty. Chleb można zamrozić. Lekko ciepły chleb warto polać ziołowym masłem. Przepis na naan z patelni 16 naan Składniki: 60 ml ciepłej wody 1 łyżka miodu 1 łyżeczka łyżeczki suchych drożdży
codojedzeniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszna, delikatna i prosta do wykonania rolada z truskawkami i serkiem mascarpone. Co prawda nie ma jeszcze sezonu na nasze polskie truskawki, ale nie mogłam oprzeć się tym sklepowym i dzisiaj zrobiłam taką roladę na podwieczorek. Wyszła doskonała! Rolada z truskawkami i mascarpone Drukuj przepis Czas gotowania(...)papierem do pieczenia.* Ciasto wylewamy na formę, dokładnie wyrównujemy. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, do tzn. suchego patyczka. W między czasie przygotowujemy ściereczkę rozłożoną na płaskiej powierzchni, posypujemy ją cukrem pudrem. Biszkopt zaraz po upieczeniu przekładamy na przygotowaną ściereczkę z cukrem (papierem do góry) i delikatnie ściągamy papier. Następnie szybko zwijamy wzdłuż dłuższego
Marta GotujeBezy migdałowe to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych bez i tortu Pavlova. Proste w przygotowaniu, nie wymagają dużego nakładu pracy. Wystarczy jedynie dokładnie oddzielić żółtka
Cztery FajeryOtwieram z niecierpliwością kopertę, zastanawiając się, co może skrywać. Jak to co? Nowiutka, świeżutka, jeszcze cieplutka książka wydawnictwa MUZA "Pysznie bez glutenu".Co do glutenu mam
W kuchni Karmel-itkiłyżką. Następnie dodajemy resztę składników i zaczynamy ciasto wyrabiać ręką. W przypadku gdyby ciasto się za mocno kleiło sypiemy na rękę (, którą wyrabiamy ciasto) odrobinę mąki (nie sypiemy mąki bezpośrednio do ciasta, aby nie przesadzić z jej ilością). Ciasto powinno się dać łatwo zagnieść – ma być elastycznie i nieklejące. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy je w misce(...)ciasto już po 15 minutach. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 2 mm. Tniemy radełkiem (lub nożem) pasy, a następnie te dzielimy na krótsze tworząc prostokąty/rąby. W każdym kawałku robimy przecięcie w środku lekko je rozszerzając na boki (nie przewijamy ciasta przez przecięcie jak w tradycyjnych faworkach). Faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Po wrzuceniu ciasta
Słodkie okruszkiWitajcie :) Dla wszystkich miłośników soczewicy i cieciorki mam propozycję pysznych pierogów. Proste i szybkie w przygotowaniu danie. Do pierogów użyłam soczewicy i cieciorki od firmy Rolnik Soczewica konserwowa Rolnik wprowadzi do Twojej diety ziarna jednej z najbardziej wartościowych roślin strączkowych, uprawianej na świecie od zarania dziejów. Soczewica obfituje w białko, kwas foliowy, żelazo i wapń. Jest(...)łyżki oliwy smakowej pomidorowej 1 łyżeczka pieprzu szczypta chili 1 cebula 1 łyżka masła Wykonanie : Do miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy jajko, wodę i olej, zarabiamy ciast. Następnie przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy miseczką i odstawiamy na kilka minut aby odpoczęło, w tym czasie przygotowujemy nadzienie. Cieciorkę i soczewicę odcedzamy z wody
Sama słodycz i szczypta chilinieco więcej pracy włożycie w przygotowanie kruchego ciasta - ciasto trzeba wcześniej schłodzić w lodówce, a przed nałożeniem nadzienia podpiec obciążone suchą fasolą. Ale tak to już jest z kruchym ciastem. Jednak efekt z pewnością wynagrodzi Wam wysiłek włożony w przygotowane tego przepisu, a dla dużych leniuszków polecam zamianę ciasta kruchego na gotowe ciasto francuskie - tarta również wyjdzie pyszna. Krucha tarta(...)rzymskich) 35 g parmezanu Przygotowanie tarty: Zacznij od przygotowania kruchego ciasto. Do miski wsyp mąkę oraz sól i wymieszaj. Zimne masło pokrój na kawałki i dodaj do mąki. Rozetrzyj mąkę i sól z masłem przy pomocy dłoni, aż uzyskasz kruszonkę. Na koniec dodaj lodowatą wodę i szybko zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę. W razie potrzeby dodaj więcej wody
Chilli Czosnek i OliwaCzyli "comfort food"- szybkie, proste i satysfakcjonujące nomz, które zły dzień czyni nieco bardziej znośnym. Stworzone do pałaszowania pod kocem, przy ulubionym, najbardziej ogranym filmie, którego dialogi jesteśmy w stanie cytować pomiędzy jednym kęsem a drugim. Świetnie pasujące do focha na cały świat, deszczu za oknem i wewnętrznego zachmurzenia. Idealne na dziś. No bo kurczę- przecież jest piątek(...)jedynie dobrego ciacha, ciepłości w stopy i gorącej kawy. A ponieważ ciacha nie było, zaszła improwizacja i powstała tarta. TARTA Z BANANAMI I NUTELLĄ ŚLIWKOWĄ 1 opakowanie kruchego ciasta (wiem, wiem, idę na łatwiznę, ale o to chodzi w "comfort food") 2 banany 5 łyżek śmietany kremówki 1 jajko 5 czubatych łyżek powideł śliwkowych z ciemną czekoladą szczypta sody
les mirabellesjuż nie bardzo się nadawała, bo się lekko pomarszczyła. Na leczo chęci nie miałam, więc pomyślałam, ze zrobię tartę z farszem paprykowym. Szybko, smacznie i kolorowo :) Przepis znalazłam na opakowaniu otrębów firmy Sante. Ciasto: 20 dkg mąki , 10 dkg masła lub margaryny, szczypta soli , 5 dkg otrąb - ja użyłam żytnich. Farsz: 2 kolorowe papryki , 1 cebula(...)estragonu , sól , pieprz - do smaku, 1 szklanka naturalnego jogurtu , 2 jajka , około 10 dkg żółtego sera . Mąkę, tłuszcz i sól zagnieść na gładkie ciasto. Odstawić na 10 minut. Formę do tarty wysmarować tłuszczem i wylepić dno ciastem, zakładając niewielki margines na ścianki foremki. Tak przygotowaną foremkę wstawić do lodówki na pół godziny. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne ze środka
Codzienna kuchnia niecodziennaDorośli - generalnie rzecz biorąc - lubią torty. Wiadomo, nie codziennie, bo po pierwsze zdrowy rozsądek, a po drugie nawet największy łasuch by wymiękł, jakby miał dzień w
Pożeraczka, czyli raz adobrzegładkie ciasto. Jeśli mąka zbyt mocno wchłonęła wodę i ciasto jest za suche, dolejcie odrobinkę. Jeśli jest za mokre, dodajemy troszkę mąki. Ciasto uformować w kulę, pozostawić w misce, pod przykryciem, w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na półtorej godziny. Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat lekko podsypany mąką. Ciasto podzielić na 8 w miarę równych części. Uformować z ciasta zwarte(...)się jak mała poduszka. Para w środku ciasta rozpycha je, tworząc kieszonkę. W oryginale pity pieczone są w metalowych piecach opalanych drewnem. Żeby zbliżyć się w kuchni do warunków wypiekania pity, piekarnik przez około 20-30 minut rozgrzewamy do 200⁰C, z termoobiegiem, co podniesie temperaturę o kolejne 20⁰C i ułatwi szybkie i równomierne pieczenie. W piekarniku zostawiamy
Karo in the Kitchen14 - dniowa Kuracja oczyszczająca organizm, odchudzająca dieta warzywno-owocowa. Kolejny przepis z diety warzywno-owocowej: Domowy warzywny sos do słoika, świetny dodatek do
IzaGotujeszklanka mleka – 250 ml • 2 łyżki mąki pszennej Polewa czekoladowa • 100 g masła • 3 łyżki kakao • 3 łyżki cukru • 3 łyżki mleka oraz • 5 bananów, jak najbardziej prostych Wykonanie: Ciasto biszkoptowe • Białka ubić na sztywno, dodać cukier i chwilę poubijać. • Wbijać po jednym żółtku i mieszać na wolnych obrotach. • Wsypać przesianą mąkę(...)powoli ucierać do wyczerpania składników. Składanie ciasta • Biszkopty rozłożyć i posmarować oba masą orzechową, tak aby przy długich bokach było mniej masy, a najwięcej na środku. • Banany obrać, jeśli trzeba to je „wyprostować” odpowiednio przycinając, i położyć wzdłuż na samym środku biszkoptu. • Złożyć ciasto na pół, banan ma być
To co kochamJak zmniejszyć kaloryczność ryżu nawet o 60%? Nauka potwierdza i podaje jeden prosty trik. Ryż brązowy czy ryż biały? Wystarczy olej kokosowy i posiłek po treningu
IzaGotuje