przyznać, że taka domowa jest o wiele lepsza;) We wtorek przygotowałam tradycyjne danie kuchni włoskiej - risotto z pieczarkami . Pyszne, delikatne i kremowe danie z ryżu jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu i z pewnością każdemu zasmakuje. W czwartek postanowiłam zaszaleć i przygotować coś oryginalnego - pieczarki faszerowane mięsem krabowym z dodatkiem bekonu i chilli. Danie okazało się bardzo(...)jajko roztrzepane do posmarowania bułek Na farsz : 500g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku sól i pieprz duża szczypta słodkiej i ostrej papryki masło do smażenia Przygotowanie : Przygotowanie ciasta : Mąkę przesiać do miski i wymieszać z drożdżami suszonymi i solą. Dodać letnią wodę i mleko i jajko - wyrobić aż składniki się skleją. Dodać oliwę i ugniatać ciasto do czasu
Codzienne GotowanieTen przepis zdobyłam drogą "pantoflową". Roladki prezentują się wyśmienicie, a ich wykonanie jest proste i ekspresowe- nie wymagające pieczenia. Składniki: 2 szt. wafla Galaretka Wykonanie
Tradycyjna KuchniaCzy wiecie co powstanie z połączenia piwa, mąki i masła? Jeśli nie, to ja wam napiszę genialne kruche ciasteczka, wystarczy do nich dodać ulubiony dżem
Cynamonowe szczęściewięc robiłam z nich zupy kremy , placki z szynką, faszerowałam je mięsem, no i właśnie smażyłam cukinie w cieście doprawionym ziołami prowansalskimi, można wykorzystać też inne zioła albo nie dodawać ich wcale. Jak przygotować placki z dziurką z cukinii w cieście? Składniki: 1 duża cukinia 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) 1 szklanka wody gazowanej(...)ziemniaczaną wymieszaną z ziołami, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy gazowaną wodę, łączymy za pomocą trzepaczki, ubijając ciasto i na samym końcu dodajemy sodę zmieszaną z octem, która pieni się. Sodę dodaję, gdyż spulchnia ciasto, które robi się bardzo puszyste, wszystko razem szybko łączymy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Po dodaniu sody maczamy plastry cukinii w cieście i smażymy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięproste – 500g gotowego produktu mieszamy z 300ml ciepłej wody. Pamiętajcie tylko, żeby nie była zbyt gorąca – 60⁰C to tzw. punkt śmierci termicznej , drożdże najzwyczajniej na świecie giną. Jeśli dysponujecie maszyną do pieczenia chleba –zrobi wszystko za Was. Jeśli nie, ciasto zagniećcie i wyróbcie ręcznie lub w robocie planetarnym, hakiem do wyrabiania ciast drożdżowych, przez 8 minut. Gotowe ciasto(...)drugie wyrastanie do piekarnika, który utrzymywał ciepło w okolicach 40-50⁰C. Chleb został tam przez lekko ponad godzinę. Chleb przekładamy delikatnie nad blachę do pieczenia. Zrobiłam to za szybko i możecie zauważyć na zdjęciu przed pieczeniem że się skurczybyk rozjechał. Posmarowałam go syropem klonowym wymieszanym z wodą, ponacinałam skalpelem gdzie chciałam, żeby sam nie popękał, posypałam ziarnami dyni
Karo in the KitchenNa blogu znajdziecie przepis na kotleciki drobiowe z dodatkiem kukurydzy , sera feta i zielonej pietruszki . Dzisiaj zachęcam do przygotowania kotletów siekanych wraz z dodatkiem groszku. Pomysł
UgotowaćOd kilku lat piekę sama chleb. Nauczyłam się jeszcze we Włoszech, kiedy tam pracowałam. Ten przepis to najprostszy i najszybszy sposób aby upiec swoje pieczywo. Będzie
Pasje Jolki14 - dniowa Kuracja oczyszczająca organizm, odchudzająca dieta warzywno-owocowa. Kolejny przepis z diety warzywno-owocowej. Vege Bigos jarski, świetna potrawa na obiad
IzaGotujeopskrifter znalazłam wyjątkowo nietypowe rozwiązanie, mianowicie: chleb na proszku. Hmm... Czy to się uda...? Zachęcona poprzednimi sukcesami, zaufałam książce. Zmieniłam ilość mąki pszennej w stosunku do kukurydzianej z tej prostej przyczyny, że kukurydziana wyszła w bliżej mi nieznanych okolicznościach (a wiadomo, do sklepu to mi się iść nie chciało...). Dałam też nieco więcej mąki ogólnie, i muszę przyznać(...)drobnych oczkach i posiekanymi dymkami. Jajka roztrzepać, wymieszać z mlekiem i rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Masę jajeczną wlać do suchych składników, dokładnie wymieszać łyżką lub szybko zmiksować. Formę wysmarować masłem, przelać ciasto. Na wierzch zetrzeć pozostały parmezan. Piec w 190 st. C. przez 30-35 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Smacznego! A dzisiaj, oczywiście, pierwszy dzień wiosny. Czujecie już
Pożeraczka, czyli raz adobrzejeszcze tylko kilka łodyg, na ostatnie już ciasto... Albo i nie . Tym razem inspirację znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste , nr 2/2014. Od dawna miałam ochotę na tę tartę - rabarbar, masa serowa, a wszystko zamknięte w pysznym, kruchym cieście. Tym razem orzechowym, którego smak wspaniale skomponował się z rabarbarem. Warstwa z moimi ulubionymi łodygami przypomina konsystencją budyń, jest trochę(...)łyżka mąki ziemniaczanej 100 g cukru Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i orzechami. Dodać zimne masło, posiekać, po czym rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Rabarbar pokroić na niewielkie kawałki, zasypać cukrem i odstawić na 30 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBezy migdałowe to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych bez i tortu Pavlova. Proste w przygotowaniu, nie wymagają dużego nakładu pracy. Wystarczy jedynie dokładnie oddzielić żółtka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki ( forma 10x29cm): 1 ½ szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta mielonego
Słodkie zapomnienieOstatnio miałam straszną ochotę na domowe pieczywo. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam smak świeżych wypieków. A własnoręcznie upieczone bułeczki posmarowane domowymi konfiturami... po prostu
Słodkie okruszkiKaszotto z marchewką i groszkiem to jedno garnkowe danie, które idealnie sprawdzi się na obiad. Jest zdrowe, smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Do tego dania
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zestawem ulubionych sosów. Ja ostatnio przygotowałam taki kęski z kurczaka na rodziny obiad. Mój siostrzeniec i moje dzieci je uwielbiają. Zresztą przyznam szczerze – każdemu smakowały Znikły wyjątkowo szybko Polecam i Wam, spróbujcie. Składniki: 4-5 pojedynczych piersi z kurczaka 1 łyżka przyprawy do kurczaka Skworcu 15 łyżek mąki kukurydzanej 15 łyżek mąki pszennej 3 jajka 1 łyżeczka czarnego mielonego(...)pszennej, wbijam jajka, dodaję sól, pieprz granulowany czosnek i słodką czerwoną paprykę. Wstępnie mieszam. Następnie powoli dolewam mleko ciągle mieszając. Ma powstać gęsta jednolita masa (ciut gęstsza od ciasta naleśnikowego). Do głębokiego talerza wsypuję mieszankę mąki pszennej i kukurydzianej (po około 20 łyżek mąki pszennej i tyle samo kukurydzianej zmieszanych razem). Kawałki kurczaka maczam w masie, a następnie obtaczam
Słodkie okruszki