pieczenia, a następnie chłodnym uchwytem bezpieczne wyjęcie gorącego naczynia z piekarnika. No i oczywiście, jako że jestem kobietą nie bez znaczenia jest dla mnie również wygląd patelni, która zachwyca prostym designem oraz stonowaną kolorystyką. Idealnie wpasuje się w każde kuchenne wnętrze, zarówno klasyczne jak i nowoczesne. Wszystko to razem sprawia, że przyrządzanie potraw na tej patelni to czysta przyjemność(...)wypuszczam z rąk”. I tak… dzień zaczynamy od naszych ulubionych, pożywnych placuszków smażonych całkowicie bez tłuszczu z karmelizowanymi w miodzie z cynamonem jabłkami – wszystko przygotowane szybko, sprawnie i na jednej patelni. Miedzy posiłkami podjadamy zdrowe, prażone na suchej patelni orzechy. Wszystkie idealnie, równomiernie zarumienione. Podczas obiadu najczęściej stawiamy na jednogarnkowe, sezonowe dania, które na tej patelni wręcz
Fitsweet.mepieczenia, a następnie chłodnym uchwytem bezpieczne wyjęcie gorącego naczynia z piekarnika. No i oczywiście, jako że jestem kobietą nie bez znaczenia jest dla mnie również wygląd patelni, która zachwyca prostym designem oraz stonowaną kolorystyką. Idealnie wpasuje się w każde kuchenne wnętrze, zarówno klasyczne jak i nowoczesne. Wszystko to razem sprawia, że przyrządzanie potraw na tej patelni to czysta przyjemność(...)wypuszczam z rąk”. I tak… dzień zaczynamy od naszych ulubionych, pożywnych placuszków smażonych całkowicie bez tłuszczu z karmelizowanymi w miodzie z cynamonem jabłkami – wszystko przygotowane szybko, sprawnie i na jednej patelni. Miedzy posiłkami podjadamy zdrowe, prażone na suchej patelni orzechy. Wszystkie idealnie, równomiernie zarumienione. Podczas obiadu najczęściej stawiamy na jednogarnkowe, sezonowe dania, które na tej patelni wręcz
Fitsweet.meBez makowca to już nie będą te same święta. Zatem śpieszymy z pomocą i poniżej znajdziecie przepis Basi na pyszny makowiec :) Do świąt jeszcze chwila czasu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!proszkiem do pieczenia i posiekać razem z zimnym masłem i cukrem. Dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm. Odciąć nadmiar ciasta i wstawić do lodówki na minimum 30 min. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C . Piec przez 20 min. Na patelnię wsypać cukier(...)przez 30 min, aż beza się zrumieni. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Smacznego :) ♥ Dziękuję za wspólne pieczenie ♥ Angelika Kasiak http://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/…/drozdzowe… Dorota Owczarek http://doowa.blogspot.com/…/ciasto-na-maslance-z… Magdalena IC Proste ciasto z rabarbarem http://www.slodkieokruszki.pl/proste-ciasto-z-rabarbarem/ Bożena Mk http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/…/babka… Gosia Es http://marcepanowykacik.blogspot.com/…/dzem-z-rabarbaru… Joanna Seta-Pryjomska http://grunttoprzepis.blogspot.com/…/atwe-ciasto-z… Dorota Wójcicka http://daktylewczekoladzie.blogspot.com/…/ucierane… Kategoria
https:KKuchniaMniammnie zjawiskowo. Uwielbiam kontrast zielonych pistacji i czerwoniutkiej żurawiny. Nie wspominając już nawet o ich smaku, bo to, że są pyszne jest oczywistą oczywistością. Przepis jest też nieprzyzwoicie prosty i szybki, zagnieść, schłodzić, upiec, a potem już tylko rozkoszować się smakiem. I choć cena obydwu bakaliowych składników jest nieprzyzwoicie wysoka, nie darowałabym sobie, gdybym ich nie upiekła. Jak się ostatecznie(...)Masło utrzeć z cukrem, dodać mleko, wanilię, sól i dokładnie zmkisować. Następnie stopniowo dodać mąkę, cały czas mieszając łyżką. Dodać żurawinę i orzechy, krótko wyrobić, żeby rozprowadzić bakalie. Podzielić ciasto na dwie części i uformować z nich wałeczki długości ~30sm. Zawinąć je szczelnie w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 2h. Piekarnik rozgrzać
Przepysznik - BLW i nie tylkotruskawkowym dżemem są tak pyszne, że nie można się od nich oderwać. Dzięki samym żółtkom w cieście są tak kruche, że wprost rozpływają się w ustach. Dodam, że ciasteczka ładnie się prezentują na talerzu. Upieczcie, a nie pożałujecie. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 20 dag masła lub margaryny 4 żółtka pół szklanki cukru pudru Dodatkowo: mąka pszenna(...)masło lub margarynę przekładamy do miski, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej 30 minut. 2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, za pomocą foremek w kształcie serca wycinamy ciasteczka, w połowie nich robimy dziurki, następnie układamy
IzabelawkuchniWitajcie :) Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznych placuszków z pieczarkami, szynką i serem. Proste i szybkie w przygotowaniu. Można je podać z sosem mięsnym, ketchupem lub sosem czosnkowym, wybór należy do Was :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 7 pieczarek 1 cebula 4 plasterki szynki pokrojonej w kostkę 1/2 szklanki startego sera żółtego 2 szklanki mąki 1 jajko(...)grubą kostkę, dodajemy do masy razem z cebulą, szynką i żółtym serem, wszystko dobrze mieszamy, odstawiamy na około 5 minut. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju wykładamy łyżką porcję ciasta, smażymy z obydwu stron po kilka minut na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Jak pisałam wcześniej podajemy z dowolnymi sosami. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilidodatki i upiec taki smak na jaki mamy ochotę. Także dekorując je mamy duże pole do popisu 😉 Dziś u mnie najprostsze muffinki bez szczególnych dodatków i dekoracji, takie na szybko do codziennej kawki ☕...kakaowe na maślance, nadziewane białą czekoladą. Jestem pewna, że nikt im się nie oprze! Składniki: (porcja na ok. 12 muffinek) 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka(...)olej, nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy porcjami wymieszane składniki suche i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowujemy sobie 12 papilotek. Do każdej z nich dodajemy po łyżce ciasta, następnie na ciasto kładziemy kosteczkę białej czekolady i ponownie przekrywany ciastem. Na końcu na wierzch każdej muffinki wkładamy po kosteczce czekolady mleczno-białej (jak nie mamy może być też biała czekolada
Kuchnia MagdaLenyzostaje szybko zjedzony z samym masełkiem. Nie ma przy nim dużo pracy. Można dodać do niego ulubione ziarenka albo dodatki smakowe np. w postaci czarnuszki czy ziół. Ja swój chleb piekę w takim starym garnku z grubym dnem, w którym gotuję przetwory. Ma on 25 cm średnicy i ok 15 cm wysokości. Garnek musi mieć proste ścianki aby potem(...)olej, czarnuszkę i sól, przemieszać. Dodać mąki i wymieszać aby składniki się połączyły. Potem miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na noc. Miska musi byc duża bo ciasto w lodówce będzie rosnąć. Rano ciasto podsypać mąką i krótko zagnieść. Uformować okrągły bochenek, podsypać go mąką i zostawić na ok 30-40 minut do podrośnięcia. Do piekarnika wstawić garnek
Monia miesza i gotujechłodne jesienne dni.. Uwieńczone polewą czekoladową i kruchymi ciasteczkami w mlecznej czekoladzie...małe piernikowe elegantki kryjące w sobie słodką tajemnicę..ulubioną marmoladkę lub konfiturę. Przepis jest bardzo prosty.. Tak naprawdę najwięcej czasu zabiera wykończenie muffinek niż ich upieczenie. Porcja na 24 muffinki o wymiarach 4 x 6 cm: - 3 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 3 łyżki kakao(...)umieścić w misce. Po środku zrobić wgłębienie. Dodać jaja, mleko, jabłka, miód i olej. Wymieszać szybko za pomocą widelca. Nie rozbijajmy grudek - babeczki będą wtedy fajnie wilgotne. Formę do muffinek lub foremki ( u mnie silikonowe) wyłożyć papilotkami. Do każdej wkładać 1,5 łyżki ciasta, nałożyć marmoladę, przykryć płaską łyżką ciasta. W sumie nie może być nie więcej ciasta niż
kawawszklanceDomowe sezamki to popularne batoniki przygotowywane z prażonych ziaren sezamu, cukru oraz miodu, są świetną przekąską dla dzieci, doskonale zaspakajają ochotę na coś słodkiego, więc zawsze
Smakowite Daniażadne nowoczesne odmiany. Ja najbardziej lubię te stare, dawne odmiany, które są w środku żółtawo - pomarańczowe. Uwielbiam je pod każdą postacią, na słodko i na słono. Dziś w takiej szybkiej wersji, takiej że nawet dzieci będą same w stanie wykonać. szklanka mleka jajko łyżeczka drożdży 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki oleju + - 1,5 szklanki mąki szczypta(...)pół. Na suchą rozgrzaną patelnię, nakładamy po łyżce ciasta, na środek lekko wciskamy połówkę śliwki i przykrywamy drugą łyżką ciasta. Smażymy bardzo wolno pod przykryciem. Gdy wierz racuszków podeschnie obracamy na drugą stronę i dopiekamy już bez pokrywki. Wykładamy na kratkę aby odparowały, po lekkim ostudzeniu posypujemy pudrem. Proste, smaczne, pulchne i delikatne. A nadzienie ze śliwki jest
Dieta moja pasjarazy (lub więcej). Ostatnia warstwa należy do ziemniaków, na które wylewamy passatę i posypujemy dowolnym serem. Pieczemy ok. 40-50 minut w 180 st. C. Truskawkowe babeczki równie proste, choć przy nich jest więcej zabawy. Truskawki kroimy drobno, układamy w foremkach i zalewamy truskawkową galaretką. Gdy galaretka stężeje przygotowujemy drugą, ale w o połowę mniejszej ilości wody, a następnie(...)ubijania i otrzymałam gładką piankę. Dolewamy do foremek i czekamy aż stężeje – jeśli serek był zimny, to stężeje bardzo szybko. Aby wyciągnąć babeczki z foremki należy je na chwilę zanurzyć we wrzątku przełożyć na talerzyk. Na koniec szybki jogurt pitny – naturalny jogurt zmiksowany z bananem i jagodami. Babeczki szpinakowe w szynce prosciutto Danie Przekąski Porcje 12 Porcje
Kucharzycaintensywnie na moją kulinarną wyobraźnię, po cichu marzę sobie o jej książce o wypiekach (urodziny już za dwa miesiące, więc kto wie). Tym razem piekła chleb - szybki, prosty, a wyglądający niesamowicie efektownie. Szybki rzut oka na listę składników - wszystko jest. Czym prędzej więc udałam się do kuchni, żeby przygotować sobie to cudo. Oczywiście, nie pomyślałam o zapisaniu proporcji w trakcie(...)miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Dodać 1 łyżkę miody i 100 ml wody, odstawić. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę wody i miodu, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuścić, przestudzić. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, rozwałkować na prostokąt o grubości 3-5 mm. Posmarować masłem, posypać makiem. Pokroić wzdłuż
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZachęcona wcześniejszymi udanymi przepisami z wykorzystaniem pierniczków spróbowałam zrobić pankejki na ich bazie – wyszyły przepyszne! Miękkie, puszyste, z wyczuwalnym smakiem piernika. Przygotowanie jest bardzo proste
Via GustoŻytnie ciasteczka z miodem Proste, pyszne, szybkie ciasteczka z mąki żytniej z dodatkiem miodu. Idealne, gdy mamy ochotę na coś smacznego, do kawy czy herbaty lub do zabrania ze sobą do pracy czy szkoły. Jeśli jeszcze nie przygotowywaliście ciasteczek z mąki żytniej, to spróbujcie najpierw tego prostego i pysznego przepisu Ja dziś urozmaiciłam przepis na żytnie ciasteczka miodem(...)miski wsypujemy mąkę żytnią, cukier (u mnie kokosowy), wbijamy 1 jajko, dodajemy 1 żółtko, posiekane masło i dodajemy miód. Składniki wstępnie mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy ręką. Tworzymy kulę. Ciasto schładzamy w lodówce około 1 godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich kulki. Każdą lekko spłaszczamy i układamy
Słodkie okruszkigości. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Te łatwe, pikantne placuszki łączą w sobie łagodną słodkość porów z ostrym ciepłem chilli. Wyśmienita propozycja dla miłośników prostych i szybkich dań. Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 5 min Czas przygotowania 15 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 5 min Czas przygotowania 15 min Ingredients(...)Następnie dodajemy podsmażony por oraz kolendrę i delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (dno patelni powinno być przykryte). Przy pomocy łyżki nakładamy porcję ciasta, formujemy małe placuszki i posypujemy sezamem. Smażymy na oleju na złoty kolor. Placuszki podałam z domowym sosem czosnkowym. Notes Placuszki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno
Wędrówki po kuchniskończył wczoraj i natychmiast poprosił o kolejne. W tygodniu nie mam czasu na zbytnią zabawę w kuchni, więc znowu poszłam na łatwiznę i upiekłam bardzo proste, ucieranie ciasto, ale tym razem aromatycznego kokosa połączyłam z agrestem. Mam nadzieję, że do soboty wystarczy chłopakowi cukru Składniki na średniej wielkości blachę lub tortownice max 26 cm: 300 g mąki pszennej(...)delikatnie przemieszaj. Całe ciasto przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piec przez 40 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnia. Odłożona na bok wiórki, cukier i olej wymieszaj razem. Wyjmij ciasto z piekarnika i posyp je powstała kruszonką, po czym wstaw ponownie do piekarnika na około 15 minut. Smacznego! Artykuł Szybkie i łatwe kokosowe ciasto
greenscarfTortilla przełożona rukolą i oscypkiem. Dobre jako przekąska czy kolacja. Proste do zrobienia. Polecam przygotować samemu placki, ale jeśli zależy nam na czasie – można użyć gotowych. Nie podaję dokładnych ilości, bo każdy robi w zależności od apetytu tortille (gotowe lub wykonane samodzielnie – przepis poniżej) kilka plastrów oscypka rukola serek śmietankowy z ziołami (typu almette) kilka plastrów wędzonej(...)łyżki masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli
BullioTortilla przełożona rukolą i oscypkiem. Dobre jako przekąska czy kolacja. Proste do zrobienia. Polecam przygotować samemu placki, ale jeśli zależy nam na czasie – można użyć gotowych. Nie podaję dokładnych ilości, bo każdy robi w zależności od apetytu tortille (gotowe lub wykonane samodzielnie – przepis poniżej) kilka plastrów oscypka rukola serek śmietankowy z ziołami (typu almette) kilka plastrów wędzonej(...)łyżki masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli
BullioTortilla przełożona rukolą i oscypkiem. Dobre jako przekąska czy kolacja. Proste do zrobienia. Polecam przygotować samemu placki, ale jeśli zależy nam na czasie – można użyć gotowych. Nie podaję dokładnych ilości, bo każdy robi w zależności od apetytu tortille (gotowe lub wykonane samodzielnie – przepis poniżej) kilka plastrów oscypka rukola serek śmietankowy z ziołami (typu almette) kilka plastrów wędzonej(...)łyżki masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli
Bullio