pomidor -garść czarnych oliwek -pół czerwonej papryki -ser żółty Przygotowanie: Ciasto: Do miski dodać pokruszone drożdże, dodać szczyptę cukru i rozetrzeć. Wlać wodę, wymieszać i odstawić na 15 minut do spienienia się drożdży. Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn z drożdży, sól oraz olej. Wyrobić na miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę(...)pizzy umieszczamy w piekarniku i nagrzewamy go w temp. 220 stopni przez 30 minut. Wykonanie: Wyrośnięte ciasto wyrobić jeszcze chwilę uderzając nim kilka razy o blat stołu. Następnie rozwałkować na okrąg o średnicy około 30 cm. Spód ciasta posmarować pesto bazyliowym, ułożyć na nim plastry salami, cebulę, pomidora, oliwki i paprykę. Wierzch pizzy posypać startym żółtym
Marta Gotujenaszej rodzimej. Coraz częściej na polskich stołach można znaleźć potrawy z makaronami. Często nawet wolimy chodzić do włoskiej restauracji niż do „Swojskiego Jadła”. Makaron włoski jest sycący, a także szybki w przygotowaniu, dlatego wiele gospodyń domowych preferuje go zamiast tradycyjnych, polskich potraw. Makaron pysznie smakuje z różnymi składnikami, dlatego jest wyśmienitą bazą do wielu dań. Dla urozmaicenia potraw z makaronem(...)kolory można uzyskać dodając chemiczne barwniki. Jednak nie popieram takiego działania, gdyż kolor ma dodać również smaku, a nie być tylko walorów estetycznych. Oryginalny proces barwienia jest wbrew pozorom prosty, a nawet zdrowy. Najbardziej popularne kolory makaronów, które możemy znaleźć w naszych sklepach to: zielony - uzyskujemy go, dodając barwnik na bazie pietruszki, bazylii lub szpinaku (bez problemu w sezonie
w mojej kuchniprosta, solidna i dość ciężka, taka, jaka powinna być moja idealna patelnia. Po więcej szczegółów odsyłam Was na stronę firmy Ballarini ( click ). Przy pomocy patelni Positano Granitium wyczarowałam niebiańsko lekki omlet cesarski. Dwa słowa o samym omlecie. Kaiserschmarren, czyli omlet cesarski, wywodzi się z kuchni austryjackiej. W przeciwieństwie do skomplikowanej nazwy, jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Idealny(...)chwilę, aż piana będzie błyszcząca. Doskonale ubite białka porcjami dodajemy do masy mleczno- żółtkowej. Bardzo delikatnie mieszamy, aby piana nie opadła. Rodzynki osuszamy na papierowym ręczniku i dodajemy do ciasta. Patelnię rozgrzewamy. Wylewamy dość grubą warstwę ciasta i smażymy na małym ogniu z obu stron aż się zetnie. Niedbale dzielimy omlet na kawałki, posypujemy cukrem i natychmiast podajemy. Jeśli ciasto
Mia Cucina Sofietaskładnikami. Ma wyjść bardzo gęste ciasto w którym łyżka będzie stała. Gdyby było za rzadkie dodajemy mąki, jak za gęste dodajemy mleka. Jak już mamy ciasto to zaczynamy zabawę. Na dno papilotki dajemy odrobinę ciasta, wypukłą stroną małej łyżeczki posmarowaną olejem robię dołek w cieście i w ten dołek daje łyżeczkę masy kajmakowej. Przykrywam ciastem. Wstawiam(...)wychodzi ok 20 babeczek. Jak nie chce mi się robić babeczek to wykładam keksówkę papierem do pieczenia, na dnie rozkładam warstwę ciasta, cieniutki pasek karmelu, znowu warstwę ciasta i warstwę karmelu i tak do góry. Wychodzi fajne i szybkie ciacho do kawy
ladykitchenKolejna cześć z serii „Co zrobić z nadmiarem śliwek?” Ja osobiście proponuje wykonać najlepsze, najprostsze na świecie ciasto kruche ze śliwkami
kuron.com.plharmonijki, bo przecież to akordeonki Są to w charakterystyczny sposób nacięte ziemniaki, które potem się piecze. Podobno, po raz pierwszy ziemniaki te zrobiono w Szwecji, w restauracji Hasselbacken i szybko na stałe weszły do menu. Jest wiele przepisów na te ziemniaki i tak naprawdę, każdy powinien wypracować sobie swój ulubiony przepis. U mnie wersja podstawowa, którą możecie dowolnie wzbogacać(...)stworzył się hmm, nazwijmy go „grzebień”, ale żeby dołem ziemniaki były połączone. Proste? Proste, ale nie zawsze Czasem się nóż omsknie, a czasem ręka zadrży, a tutaj ziemniaki mają być w całości, inaczej się rozjadą w czasie pieczenia. Jest na to prosty trick. Wystarczy ziemniak położyć na łyżce. Brzegi łyżki będą nam blokować nóż. Jeśli mamy
Mieszam w Garnkugołdała mi, że sie mōm zrobić te windbojtle. Robi sie je szybko, a rajn 5 idzie wciepnōńć byle co. Joł żech robiōł już ze ślagzanōm 6 , kryjmōm z pudingu, a nawet na słono ze pastōm ze łososia. Jak byjście chcieli sie zrobić filowane 7 czym słōnym, to do ciasta niy dołwejcie cukru ani arōmatu waniliowego. Take windbojtle sōm tak ajnfachowe(...)lubicie słodke) abo jako Wōm sie yno uwidzi 20 kryjma. Smacznego 1 przepisami 2 koleżanka 3 mamy 4 opłacało 5 do środka 6 bitą śmietaną 7 nadziewane 8 proste 9 wrzeć 10 ostudzić 11 później 12 piekarnik 13 kłaść 14 drzwi 15 posuszyć 16 gdzieś 17 tu: wysoka temperatura 18 gotowe 19 cukier puder 20 na jaką macie ochotę
Chop w kuchniwystarczająco dużo, żeby ciasto złapało od niego trochę wilgoci. Na wierzchu migdałowa, chrupiąca beza. Całość smakuje rewelacyjnie - upieczcie, póki sezon na rabarbar trwa! Ponieważ wszyscy kochamy rabarbar, ciasto z jego dodatkiem postanowiło upiec całkiem liczne grono: Panna Malwinna , Martynosia , Sianko , Justinka , Zuzia , Mops i Bartek - koniecznie do nich zajrzyjcie po więcej rabarbarowych inspiracji. Migdałowe ciasto z rabarbarem i bezą(...)dodaniu. Przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia partiami dodawać do ciasta, nie przerywając mieszania. Na końcu wmiksować ekstrakt. Rabarbar obrać, odciąć końcówki i pokroić na nieduże kawałki. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować masłem. Wylać ciasto, na wierzchu ułożyć rabarbar, delikatnie wciskając w ciasto. Podpiekać 20 minut w 180 st. C. W tym czasie ubić białka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Prosta, puszysta i pełna kajmakowego aromatu. Pyszna propozycja na święta jak i
Słodkie zapomnienieDzisiaj mam lenia... Wcześniej pyszny obiadek, a teraz naszła mnie ochota na ciasteczka. Mój facet ma dzisiaj swój wieczór dla siebie- cwaniak ma jutro wolne. Natomiast
Justa próbuje gotowaćnasza kulę ciasta ze wszystkich stron, po czym pod przykryciem pozostawiamy ciasto jeszcze w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny, ale co pół godziny należy je lekko wyrobić, tzn. naciągnąć lekko ze wszystkich stron, po czym ponownie formować kulę i przykrywać. Po ostatnim, trzecim zagniataniu owijamy miskę folią i wkładamy na noc do lodówki. Rano wyjmujemy ciasto z lodówki(...)najczęściej już wieczorem i na blaszce z papierem wkładam szczelnie przykryte do lodówki. Natomiast kiedy wkładam ciasto do lodówki i nadaję kształt bułkom rano, rozgrzewam blachę i kładę bułki na papier, a dopiero później na blachę. Trzeba to jednak robić szybko i ostrożnie, aby się nie oparzyć. Takie bułki smaruje też leciutko wodą i to pozwala je posypać dowolnymi ziarnami
I tu będę miała takie teChleb marchewkowy ekspresowy! Wrzuć wszystko do jednej miski, wymieszaj i gotowe! Praktycznie chleb nie wymaga żadnego wysiłku i robi się sam – czyli to co większość
Kulinarne PrzebojeObiad nie zawsze musi być słony. Naleśniki to jeden z rzadziej spotykanych obiadów na słodko. Przedstawię Wam więc dziś prosty przepis na naleśniki z odrobiną słodkości
Proste-przepisy.plSkładniki : 80 g masła 100 g czekolady deserowej (ciemnej słodzonej) lub po 50 g gorzkiej i mlecznej 1/2 szklanki mleka 2 jajka
Proste PotrawyPrzygotowanie tego ciasta najlepiej rozpocząć do zrobienia budyniu na masę. Mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier, budyń oraz cukier waniliowy miksujemy z małą ilością mleka. Resztę wlewamy do garnka i zagotowujemy, powstałą masę wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy-gotujemy jak budyń. Studzimy. Dno dużej blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy ciasto. Jak się klei(...)miseczki i wkładam do mikrofali na 20-30 s, wszystko dokładnie mieszam. Polewę wykładamy na ciasto, całość posypujemy zmielonymi orzechami. Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Najlepsze jest na drugi dzień :-) Bardzo polecam, jest piękne i bardzo pyszne oraz proste w wykonaniu :-) SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuOdstawiamy do przestygnięcia. Ciasto: Dno tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. (patrz rada 1) Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, makiem, dodajemy żółtka, pokrojone drobno masło i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt kruche wystarczy dodać jedną łyżkę wody. Ciastem wylepiamy tortownicę, dno i boki . (patrz rada 2) Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na czas przygotowania(...)ciastem, wykładamy na nią masę serową, nakładamy za pomocą łyżki masę makową i całość delikatnie mieszamy (np. rączką łyżki) tworząc wzorki. Ciasto pieczemy w sumie ok. 90 min. Pierwsze 15 min. w 200°C, a kolejne min. w 170°C. Żeby ciasto z wierzchu nam się za mocno nie spiekło, można je przykryć papierem do pieczenia. Rada 1: Jak szybko
Moniki SmakołykiJeśli zapełniliście już słoiki młodymi pędami sosny teraz przyszła kolej na mniszek lekarski! Jego prawidłowa nazwa to mniszek pospolity Taraxacum officinale Web . Nie mylcie go
IzaGotuje