Moja córcia ostatnio zażyczyła sobie omleciki z bitą śmietaną i musem truskawkowym . Muszę przyznać że wyszły pyszne :) Taki deser szybko się przygotowuje , super sprawdza się szczególnie teraz gdy jest ciepło na dworze i szkoda czasu na siedzenie w domu . Z dodatków wystarczy bita śmietana i dowolne owoce lub musy które zapewne macie w swoich zamrażarkach(...)narysować równe koła. Na koło nałożyć po 2 łyżki ciasta . Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor do suchego patyczka . Po upieczeniu jeszcze ciepły omlecik złożyć na pół. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym , przełożyć do szprycki i nadziewać omlecik , wierzch polać musem truskawkowym. Pyszne i proste , Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliSłodki weekend czas zacząć... Dla wszystkich, którzy lubią dobre, pachnące ciasto i kubek gorącej herbaty w piątkowy wieczór polecam bardzo prosty w wykonaniu i idealny na babski wieczór - Murzynek ;) Murzynek Składniki: 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki wody 2 szklanki mąki 5 jajek 1 łyżka proszku do pieczenia Wykonanie: W rondelku rozpuść(...)wylej całą czekoladową masę. Piecz w 180 stopniach 30 minut. Sprawdź wykałaczką czy ciasto jest gotowe. Przypominam, że ona musi być sucha po wyjęciu :) I gotowe :) Po upieczeniu trzeba go dobrze schować, bo buszujący w poszukiwaniu słodkości domownicy, bardzo szybko go odnajdą :) Smacznego
Lawendowe NieboBardzo smaczny i prosty do zrobienia placek z truskawkami. Właściwie to truskawki zapieczone w cieście. Robi się bez kłopotu, może nie jest zbyt efektowny, trzeba go z foremki wydłubywać, ale jest pyszny! Ciasto wyjątkowo dobre dzięki dodaniu cytryny. Bardzo polecam! Przepis z książki "Pie" Angeli Boggiano składniki kruche ciasto 300 g 200 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki(...)przygotowanie Przygotować kruche ciasto: wymieszać w misce mąkę z solą i cukrem, masło pokroić na mniejsze kawałki połowę dodać do mąki, rozcierać aż do otrzymania malutkich kawałków, dodać resztę masła, mieszać do połączenia. W środku masy zrobić wgłębienie , dodać jajko, sok z cytryny, mieszać za pomocą noża. Przełożyć z miski na lekko omączony blat i szybko zagnieść ciasto
Stare Garyzawsze miałam problem z wycinaniem rogalików, aby były proste i równe..najpierw wałkowałam ciasto, a potem za pomocą talerza wycinałam równy okrąg i potem dzieliłam ciasto na części..i nie zawsze rogaliki wychodziły równe..Przy pomocy takiego urządzenia wystarczy rozwałkować ciasto i przełożyć na rogalomanię..i wałkiem "przejechać"po cieście..a wtedy mamy już równo wycięte rogaliki..mamy(...)Zapowiada się miłe i przyjemne wycinanie rogalików...o tym jak mi poszło oczywiście poinformuję na blogu..ciasto drożdżowe już rośnie..tak więc niedługo będę "bawić " się swoim nowym gadżetem..a potem zajadać się rogalikami.. Genialne narzędzie , które pozwoli Ci szybko i łatwo przygotować domowe rogaliki i kanapki tak, by ciepłe i chrupiące rozpływały się w ustach. Dwustronna forma pozwala
Moje domowe kucharzenieOstatnio nie mogę spędzać w kuchni tyle czasu, ile bym chciała... :-( Niestety, ale muszę się poddać czemuś, co nazywa się "oszczędzający tryb życia"... na szczęście tylko
Czary - gary w kuchniwbijamy 1 jajko, dodajemy nutellę (lub inny tego typu krem) i chwilę miksujemy. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, składniki wstępnie mieszamy łyżką. Następnie szybko wyrabiamy ręką do połączenia składników. Z ciasta formuje w dłoniach kulki (najlepiej wielkości orzecha włoskiego). Jeśli zajdzie taka potrzeba dłonie można delikatnie posypać mąką. Kuleczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem
Słodkie okruszkicukier puder. Dodajemy masło, siekamy je nożem. Następnie wbijamy jajko i dodajemy płynny miód. Całość szybko zagniatamy, tworzymy kulę i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia na około 1 godzinę lub krócej do zamrażalnika. Blat/matę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto grubość (około 3 mm, można zrobić ciut grubsze). Foremką wycinamy ciasteczka. Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej
Słodkie okruszkiPalaczinki, czyli takie ultra cienkie naleśniki, to charakterystyczne danie dla naszych południowych sąsiadów – zarówno Czechów jak i Słowaków. Będąc jeszcze w poprzedniej pracy dołączyła
Szybko Tanio Smaczniesporą ilością ziaren i do tego bardzo szybko się go robi. Nie trzeba go wyrabiać, zagniatać ani formować – wystarczy wymieszać :). Dodatkowym atutem jest to, że zachowuje bardzo długo świeżość i się nie kruszy, a to za sprawą mąki krupczatki, którą używamy do wypieku. Polecam i mam nadzieję, że pokochacie ten prosty chleb wieloziarnisty tak samo jak moja rodzina CHLEB(...)drożdży. Wymieszać łyżką do połączenia się składników i odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wymieszać ponownie i przełożyć do blaszek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych płatkami owsianymi. Poczekać aż ciasto wyrośnie, posypać ziarnami i piec około 1 godziny w temperaturze 220-230 stopni. Artykuł CHLEB WIELOZIARNISTY NAJPROSTSZY pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniaszybki przepis i jeden z moich ulubionych, który robię dość często. Tarta na kruchym cieście z pomidorami i mozzarellą, dodałam jeszcze oliwki, bo je po prostu lubię ;) Z podanych składników wychodzi mała tarta o średnicy 20 centymetrów. Składniki: 120g mąki 50g masła żółtko jajka dwa średniej wielkości pomidory jedna mozzarella Z mąki, żółtka i masła zagnieść ciasto, do ciasta dodaję(...)trochę wody aby było bardziej plastyczne i bardziej się trzymało. Następnie ciasto należy schłodzić w lodówce przez około godzinę. Ciasto wyłożyć na blaszkę, nie trzeba niczym smarować, ponakłówać ciasto widelcem i piec w 180 stopniach przez około 15 minut aż się lekko zarumieni ale nie zbrązowieje. W międzyczasie pokroić pomidory w plastry, można je sparzyć i obrać ze skórki
Delusional TrineDzieci w wieku szkolnym a w szczególności te młodsze mają swoich ulubionych bohaterów. Moda ta zmienia się co roku w zależności od tego jakie hity bajkowe
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPowoli pojawiają się świeże owoce. Dzisiaj bardzo prosty sposób na przygotowanie owoców w słoiczkach! Przygotuj: Owoce – ja użyłem borówek Cukier Do czystych, wyparzonych słoików wkładamy owoce
MarcinChefKto lubi gofry ręka do góry... Na takie hasło od razu jestem skłonna unieść obie dłonie. Uwielbiam gofry, w szczególności z ogromną ilością bitej śmietany lub
Słodkie okruszkiGnocchi to nic innego jak włoski odpowiednik naszych polskich kopytek. Są jednak nieco lżejsze i delikatnejsze w smaku i strukturze. To tradycyjna potrawa z serca Italii
Mostek w kuchni