przez warstwę pesto, która nadaje smaku, a ciasto francuskie chroni przed utratą wilgoci. Do niej prosty dodatek w postaci fasolki wymieszanej z pomidorkami i sokami spod nich – pomysł podpatrzony u pewnego sławnego brytyjskiego kucharza Składniki (na 2 porcje): 2 kawałki z polędwicy z dorsza 2 łyżki czerwnego pesto 2 kawałki ciasta francuskiego – prostokąty 10x20cm sól i pieprz(...)smarujemy czerwonym pesto – po łyżce na każdy kawałek ryby. Prostokąty ciasta francuskiego kroimy w paski szerokości 5 cm – 4 paski na każdą rybę. Układamy paski ciasta na rybie, na niewielką zakładkę. Wstawiamy rybę do piekarnika i pieczemy 20-25 minut. W tym czasie, szybko mieszamy w naczyniu żaroodpornym pomidorki koktajlowe z oliwą, octem balsamicznym, solą
Smaczna Stronamięsiste, o odpowiednio wyważonej słodyczy i mega mooocno kakaowe- brownie. Przygotowane na bazie kakao (zamiast tradycyjnie czekolady) i nadziane orzechami laskowymi dla przełamania mazistej konsystencji. Proste i szybkie- wystarczy wymieszać rózgą wszystkie składniki i piec 20 minut, a potem rozkoszować się czekoladowym dziełem rozpływającym się w ustach! Przepis zaczerpnięty z Moje Wypieki 😊 Blaszka 28x18cm (lub mniejsza(...)papierem do pieczenia przełożyć masę brownie i wyrównać. Piec w 160 stopniach (bez termoobiegu) przez około 20 - 22 minut (najpewniej sprawdzić patyczkiem - nie powinno być na nim śladów surowego ciasta. Kroić po wystudzeniu. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaTortilla dla miłośników zdrowych, razowych produktów. Tortille w odróżnieniu od meksykańskiego oryginału z mąki kukurydzianej, przygotowałam w zdrowszej wersji z razowej mąki orkiszowej. Jest dziecinnie prosta do zrobienia i zupełnie nie ma potrzeby kupowania gotowych placków tortilli, bo niestety skład sklepowych nie napawa optymizmem. Tortilla jest mega uniwersalna. To świetny zamiennik pieczywa i produkt wyjściowy do przygotownia(...)tacos i enchiladas. Możesz podawać je na ciepło lub na zimno zwijane z dowolnym farszem. Możliwości tak naprawdę są nieograniczone. Prezentowane dziś tortille znajdują również zastosowanie w diecie - szybka przemiana w fazie I i III. To świetny zamiennik pieczywa, szczególnie dla tych, którzy nie pieką chleba w domu. Nasz ostatnio ulubiony farsz do tortilli to sałata rzymska+awocado
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszny, puszysty sernik z masą krówkową na kakaowym spodzie. Podczas pieczenia pachnie obłędnie. Bardzo prosty i szybki. Polecam. Składniki: Spód: 100g masła w temperaturze pokojowej 170g mąki pszennej tortowej 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru 1 żółtko 1 łyżka śmietany Masa serowa: 50g masła w temperaturze pokojowej 800g gotowego sera na sernik(...)Wsypać do niej kruszonkę i wyrównać, nie dociskać. Masa serowa: Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Ciągle mieszając, dodać masło, następnie mąkę i ser. Wymieszać na jednolite ciasto. Masę podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać masę krówkową i wymieszać. Na spód w tortownicy na przemian dodawać łyżką obie masy. Wierzch sernika wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika
Słodka StrefaSkładniki ( 24szt+/- lub mała tortownica 18cm): 1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady 70% 100g masła 50g mąki pszennej 75g brązowego cukru 3 średnie jajka garść malin Wykonanie
Słodkie zapomnienieprosty przepis na bardzo smaczny makowiec 😊 Ja użyłam do niego gotowej masy makowej, którą jedynie wzbogaciłam o bakalie. Oczywiście jeśli dysponujecie wolnym czasem zachęcam do zrobienia własnej masy makowej, jednak w tej chwili te gotowe są już naprawdę smaczne. Jeśli więc skorzystamy z takiego gotowca, to zrobienie takiego pysznego makowca zajmie nam raptem kilka chwil (nie licząc czasu chłodzenia ciasta(...)białka (które zostały nam od kruchego ciasta) 2 łyżki bułki tartej 100 g suszonej żurawiny 50 g posiekanych orzechów kilka kropli aromatu migdałowego Wykonanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto łączymy. Wyrabiamy szybko ciasto. Dzielimy je na 2 części. Owijamy w folię spożywczą i chowamy: 1 do lodówki, 1 do zamrażalnika. Chłodzimy 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy sobie masę. Białka
Walijskie PichceniePyszne i szybkie ciasteczka z dużą ilością żurawiny, morelą suszoną, orzechami włoskimi i gorzką czekoladą. Jeśli macie ochotę na słodkie do kawy lub po prostu do przegryzienia to polecam. Proste w wykonaniu i smaczne :-) Moje bakalie ze sklepu Radix Bis :-). Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 320 g mąki pszennej 100 g masła 100 g miodu żurawina suszona(...)orzechy włoskie i czekoladę posiekać na drobniej. 2. Do przesianej mąki z proszkiem i cynamonem dodajemy jajka, roztopione masło z miodem, mieszamy, dodajemy resztę składników i ponownie mieszamy. Ciasto wstawiamy na około 30 minut do lodówki. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcje ciasta, w rękach formujemy kulki, kładziemy na blaszkę wyłożoną
kruche babeczkiPrzepis na orkiszowy chleb z cukinią wypatrzyłam na youtube.com (dokładniej mówiąc zagapiłam z kanały MissPKproject ) Przepis na chleb orkiszowy z cukinią jest bardzo prosty i szybki. I oczywiście wyszedł przepyszny – lekko słodkawy, miękki i wilgotny. Ja oczywiście dodałam dużą ilość ulubionych ziaren. Serdecznie polecam przepis i zapraszam na kanał MissPKproject Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 10 – 12 kromek(...)minut, aż puści sok. Następnie ją wycisnąć i odcedzić. Do cukinii dodać jajko i wymieszać. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, olej oraz syrop klonowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Do ciasta dodać ulubione nasiona i doprawić solą. Ciasto przelać do blaski (ja użyłam blaszki sylikonowej o wymiarach 23 cm x 10 cm) i piec w temperaturze 200 stopni przez
KuchniaWeDwoje.plchrupiące ciasteczka znajdą z pewnością swoich amatorów także wśród dorosłych. Idealne do kubka zimnego mleka, albo jako przekąska do pojemnika z drugim śniadaniem do szkoły. Proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego zdrowsze od tych ze sklepu. Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione bakalie, dzięki czemu ich smak może być za każdym razem nieco inny. Można(...)Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy łyżką w misce, po czym ugniatamy ręką. Jeśli masa będzie bardzo sucha można dodać kilka łyżek mleka lub wody. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub odrobinę większe. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy dłonią formując ciasteczka. Z podanych proporcji wyjdą 24 ciasteczka (2 blachy). Uformowane
Smakowity Blog KulinarnyDzisiaj jak co środę musi być słodko :) Z racji tego, że w sklepach pojawiają się przepyszne śliwki dzisiaj dla Was muffiny z ich udziałem. Jak zawsze, proste, szybkie i smacznie :) Moim najbliższym najbardziej smakują muffiny pod kruszonką dlatego one najczęściej u nas. Tak się składa, że zawsze mam w zamrażalniku porcję kruszonki do wypieków lub na okazję(...)dwie miski, do jednej wsypujemy suche składniki i mieszamy, do drugiej wlewamy mokre składniki i wbijamy jajko - mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre i energicznie mieszamy do momentu aż ciasto będzie jednolite. Do przygotowanych papilotek przekładamy ciasto do 3/4 ich wysokości. Śliwki myjemy, pestkujemy i kroimy w plasterki, układamy na muffinach. W miseczce przygotowujemy kruszonek: masło rozcieramy w placach
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidziś propozycja prostego chleba z prażonymi ziarnami słonecznika. Dla tych, którzy mają mało czasu jest to dobra opcja na pyszny i szybki w wykonaniu chleb własnej roboty. Właściwie początkowo miał być to chleb bez dodatków, jednak za namową synka użyłam słonecznika. Żeby ze słonecznika wydobyć aromat podprażyłam go na suchej patelni. Ogólny efekt jest zadowalający. Przepis jest taki: 2 szklanki(...)suchej patelni ziaren słonecznika + 2 łyżki do posypania wierzchu chleba Podane składniki w kolejności : mąki, sól, słonecznik, zakwas i woda - umieściłam w niedużej misce. Całość wymieszałam do połączenia. Ciasto jest klejące, niezbyt luźne. Odstawiłam przykryte folią na 30 minut. Po tym czasie wysmarowałam blaszkę olejem, spód posypałam częścią odłożonych ziaren słonecznika, przekładałam ciasto łyżką, wierzch także posmarowałam olejem i posypałam
apetytnapieczenieBardzo prosta w przygotowaniu Tarta ze szparagami i pomidorami malinowymi. Idealna jako danie główne bądź podzielona na mniejsze kawałki jako przekąska bądź przystawka. Goście są nią wręcz zachwyceni na imprezach okolicznościowych podjadając trójkąciki tarty, więc jeśli szykuje wam się świętowanie i ucztowanie... do dzieła :) Składniki: (na blachę o wymiarach 12 na 36 cm, bądź mniejszą) Spód: szklanka mąki(...)świeży rozmaryn do dekoracji bułka tarta do posypania blachy przed pieczeniem- można użyć papieru do pieczenia mikser miska o wysokich ściankach Przygotowanie: Spód: 1. Wszystkie składniki zagnieść szybko i energicznie. 2. Powstałe ciasto uformować w kulę i owinąwszy w folię spożywczą wstawić na 20-30 minut do lodówki. 3. Foremkę posypać odrobiną bułki tartej 4. Rozprowadzić ciasto tak by brzegi
KreatywnePinyPo świętach mamy przesyt słodkości, dlatego dla odmiany proponuję upiec maślane bułeczki. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu :) Na 16 małych bułeczek. Składniki : · 500
Proste Potrawydodać rozpuszczone składniki, lekko przestudzone, przesiekać nożem. • Wbić jajka i zagnieść ciasto. • Położyć na noc do lodówki zawinięte w folię aluminiową. • Następnego dnia podzielić kulę ciasta na 4 części. • Każdą część rozwałkować i wycinać wg szablonu ścianki i dach domku oraz drzwi i komin. • Wyciąć również gwiazdę na dach(...)gęsty i lepki. • Do złożenia domku potzrebne są 2 osoby. Jedna trzyma ściany, a druga zanurza brzegi ścian w karmelu. Karmel bardzo szybko tężeje. Należy pilnować kątów prostych. • Najpierw składamy ściany, potem przyklejamy domek do podłoża – u mnie sklejka. • Następnie doklejamy dach i komin. • Podłoże malujemy lukrem, przyklejamy złożone lukrem choinki
To co kochamczosnkiem i ziołami. Sos pomidorowy jest bajecznie prosty – wszystkie składniki wkładamy do rondla, blendujemy, stawiamy na ogień i na malutkim ogniu, bez przykrycia, gotujemy sos aż odparuje ¼ płynu. Pizzę pieczemy na drugim od dołu poziomie piekarnika 10 minut. Następnie na minutę przenosimy ją pod górną grzałkę, żeby ser i ranty ciasta lekko się zarumieniły (pilnujcie, żeby nie przypalić! czasami(...)ciasta, przy tej pizzy zmienicie swoje nieładne przyzwyczajenia. Przy okazji – zapach tego chlebowego ciasta jest wprost obezwładniający. Zarówno w czasie pieczenia jak i 2, 3 godziny po. SKŁADNIKI CIASTA 450g mąki pszennej + 50g-80g zapasowej 320ml bardzo ciepłej wody 2 łyżki oliwy extra vergine 1 płaska łyżka stołowa cukru 2/3 łyżeczki soli 1 opakowanie drożdży instant SZYBKI SOS MARINARA
Karo in the Kitchen