przyjęcie, na przekąskę, przystawkę, jako dodatek do dań lub po prostu od tak… pysznie chrupiące pieczarki w panierce * . Uwielbiam taką chrupiącą wersję pieczarek. Przepis jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Chrupiące pieczarki w panierce zachwycą nie jednego grzybowego łasucha. Musicie spróbować Ja wczoraj przygotowałam je w ramach wczesnej kolacji. Idealne A jeśli szukacie innych przepisów, w których(...)łyżkę mąki kukurydzianej z dwoma czubatymi łyżkami mąki pszennej. Następnie wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i mieszając (np. widelcem) zaczynamy cienkim strumieniem dolewać mleko, aż nasza panierka będzie przypominała gęste ciasto naleśnikowe. W głębokim talerzu mieszamy 1 czubatą łyżkę mąki kukurydzianej z 1 czubatą łyżką mąki pszennej. Obrane i pozbawione ogonków pieczarki maczamy dokładnie w gęstej panierce. Następnie obtaczamy w mieszance
Słodkie okruszkiCiasto jest pieczoną wersją jogurcików Muller Froop z pysznym musem owocowym. Jest stosunkowo tanie, proste no i oczywiście bardzo smaczne. I kiedy wiem ,że muszę się spieszyć ze zrobieniem zdjęcia bo ciasto znika , uświadamia to mnie tylko w przekonaniu ,że ciasto jest smaczne i na pewno nie raz jeszcze wykorzystam ten przepis :) zaliczam do udanych przepisów. Składniki: 3 łyżki(...)galaretkę osobno rozpuszczamy w szklance wody. Studzimy. Śmietankę miksujemy na sztywno i dodajemy nadal miksując tężejącą galaretkę. Wylewamy na biszkopt. rozmrożone owoce miksujemy blenderem, wlewamy drugą tężejącą galaretkę i szybko wylewamy na pierwszą masę. Ciasto studzimy w lodówce :) i gotowe Chcesz być na bieżąco ? Polub mnie na Facebooku
W Moim Magicznym Domugorącej wody 1 galaretka czerwona ,ja dałam niebieską, o smaku owoców leśnych, ale w połączeniu z sokiem wiadomo, dały kolor bordo. Wykonanie bardzo proste,pamiętać należy, alby serek mascarpone był porządnie schłodzony. Zmiksuj ciasta z rozpuszczonym masłem, powstanie masa. Wylep nią tortownicę. Moja miała średnicę 32 cm, natomiast tortownica Maniusi miała 26 cm, to spora różnica, stąd też(...)ciasteczek i schładzamy w lodówce. Układamy na masie jeżyny lub borówki i wkładamy do lodówki. Sok mieszamy z gorącą wodą i rozpuszczamy galaretkę. Czekamy aż przestygnie i zalewamy wierzch ciasta. Szybko do lodówki. Ja pomogłam sobie zamrażarką w pewnych etapach, gdyż ciasto powinno leżakować całą noc...a ja miałam gości za 8 godzin. Podałam na porcelanie Bogucice Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniteż pszenica. Tylko inna :) Bo tak naprawdę to jest zwykły prosty chleb, bez żadnych dodatków. Tyle tylko, że na zakwasie. Więc tak: 500 g mąki orkiszowej typ 750 165 g zakwasu żytniego 300 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru olej do posmarowania chleba No i kilka szybkich wskazówek: Myślę, że zakwas nie musi być koniecznie żytni. Jak ktoś(...)mieć. Jeśli mamy dość młody zakwas to jednak z 5-8 gram drożdży trzeba będzie dać. No i tak: wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce i wyrabiamy ciasto. Przez 15-20 minut. A jak mamy specjalny mikser (a właściwie specjalną końcówkę) to pewnie wystarczy z 8 minut. No i jak już wyrobimy to przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Marder&Marder Manufacturechyba prostszego chleba niż ten drożdżowy. Szybki, prosty i co najważniejsze, bardzo smaczny! Choć nie jestem wychowana na domowym, wypiekanym w ceglanym piecu chlebie, zawsze gdy przygotowuje sobie ten bochenek, mam wrażenia jakbym znała ten smak od zawsze. Chrupiąca skórka, ziarenka maku i słonecznika, a do tego miękki środek. Kto byłby w stanie odmówić takiej kromki? Zapraszam na drożdżowy chleb(...)przykrywką i czekamy do momentu osiągnięcia żądanej temperatury.W tym czasie gotową, wcześniej wymieszaną masę podsypujemy mąką i wykładamy na blat, lekko ugniatając aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Ciasto odkładamy zgięciami w dół na ścierkę i odstawiamy pod przykryciem jeszcze na około 20 - 30 minut.Gdy piekarnik nabierze odpowiedniej temperatury, wyjmujemy nagrzane naczynie w które przekładamy chleb. Wierzch obsypujemy makiem
Słodkie Przyjemnościbyły same duże. Kupiłam więc dużą, rodzinną. Jarek dziękuje za dzisiejsze zakupy. Chleb drożdżowy. Taki do zjedzenia na dziś, ew jutro, bo jak to chleby prosty drożdżowe, szybko usychają. Aromatyczny i lekki. Pieczenie w doniczce nadało mu niesamowicie chrupiącą skórkę. Przepis na prostokątną doniczkę o wymiarach: 29/16/14 (długość/ szerokość/ głębokość) Możecie użyć trzech mniejszych doniczek(...)drobno szczypiorku 1 łyżeczka siekanej drobno natki pietruszki 1 łyżeczka siekanej świeżej szałwii 1 rozgnieciony ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonych płatków chili Z podanych produktów wyrobić miękkie sprężyste ciasto. Należy porządnie wyrobić chleb. Można ręcznie, lub mikserem albo w maszynie do chleba. Odstawić do wyrastania na około 1godzine i 30 minut. Po tym czasie chleb powinien
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPączki jabłkowe są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, a do tego nieco mniej kaloryczne niż te tradycyjne. Do ich przygotowania nie używa się drożdży, a rolę środka spulchniającego spełnia soda oczyszczona. Jabłka nie są jakoś specjalnie wyczuwalne w smaku, ale wpływają na strukturę pączków, ich miękkość i wilgotność. Pączuszki po usmażeniu można obtoczyć w drobnym cukrze(...)wymieszać - starte jabłka wymieszać z sokiem z cytryny, odcisnąć z soku - do składników suchych dodać jogurt, roztrzepane żółtka, alkohol, domowy cukier waniliowy oraz jabłka, wszystko wymieszać do uzyskania gęstego ciasta - ciasto powinno być gęste, ale klejące, nie nadaje się do formowania dłonią - z oleju przygotowanego do smażenia odlać nieco do miseczki lub kubka (tak, by można było zanurzać
Smakołyki Berenikiprzepis na orzechowe ciasteczka nadziane jabłkami. To ciasteczka dla wielbicieli masła orzechowego i prostych domowych wypieków. Smak ciasteczek dodatkowo wzbogacają kawałki jabłek. Idealne do herbaty lub od tak do przegryzienia przy komputerze czy ulubionej książce. Ciasteczka orzechowe przygotowuje się naprawdę prosto i szybko. Chwila miksowania, lepienia, pieczenia i… można się delektować smakiem domowych ciasteczek. I te urocze pęknięcia(...)posiekać nożem. Dodajemy masło orzechowe i cukier. Całość miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy 2 jajka, znów miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z sodą oczyszczoną. Miksujemy do połączenia, ciasto będzie miało konsystencję a la kruszonki. Do ciasta wsypujemy 1/2 szklanki kostki jabłkowej ze skórką. Mieszamy łyżką składniki. Z masy formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy
Słodkie okruszkiProste ucierane ciasto z jogurtem greckim i oliwą polane karmelem z czerwonymi pomarańczami. Wczoraj wpadli do nas znajomi, więc upiekłam ciasto z gatunku jaki lubię najbardziej. Prosty ucieraniec nie wymagający robota kuchennego, a jedynie jednej czy dwóch misek i łyżki. Wilgotny, z owocami, polany słodkim syropem niczym najlepsze tureckie czy greckie wypieki. Na przepis wpadłam na blogu Not without(...)dużo energii, ale jestem przy tym strasznie chaotyczna i niezdecydowana. Wybaczcie mi zatem, że dzisiejsze zdjęcia ciasta są każde z innej parafii. Nie byłam do końca zadowolona ze zdjęć ciasta, które zrobiłam wczoraj, więc dziś rano upiekłam je ponownie (naprawdę jest to bardzo szybkie ciasto). Przygotowałam kolejną sesję w przeróżnych wariantach kolorystycznych i zrobiłabym pewnie jeszcze więcej zdjęć, gdyby
Chilli Czosnek i Oliwawykorzystać. Ciasto naleśnikowe połączone z rozwiniętym kwiatem bzu, tak proste a tak dobre. Najlepsze cieplutkie z posypanym cukrem pudrem. SKŁADNIKI : 8 kwiatów bzu z ogonkami 1 szklankę mleka 1 jajko szczyptę soli mąki ok 0,5 szklanki (ma być tak gęste jak na ciasto naleśnikowe) olej do smażenia cukier puder do posypania(...)które są daleko od ulicy), pozbywamy się robaczków, jeśli są, mieszamy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, gęstością ma przypominać ciasto naleśnikowe, odstawiamy na ok 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, każdy kwiat chwytamy za ogonek i zamaczamy w cieście, odsączały z nadmiaru ciasta i kładziemy na rozgrzany olej. Lekko przygniatamy, gdy już z jednej strony będzie upieczony na złoty kolor
Basia w kuchniciasta do elżbietańskiej kiecki Petticoat Skirt, chociaż obfitują opowieści o pochodzeniu nazwy od francuskiego petits cotés , spiczastych biskwitów jedzonych przy winie, lub od petites gastelles , starofrancuskiej nazwy małych ciasteczek. Petticoat Tails są wałkowane znacznie cieniej niż klasyczne shortbready o kształcie plauszków. Ciasto ma grubość około 4 - 5 mm, przez to ma znacznie delikatniejszy wygląd. Odrobina mleka sprawia, że ciast(...)wypieku użyłem spodu od tortownicy o średnicy 23 cm. Można użyć spodu trochę mniejszego, najwyżej Petticoat Tails będą ciut grubsze. Oczywiście, jak z każdymi shortbreadami, przygotowanie jest szybkie i łatwe, a ilość potrzebnych składników minimalna. Składniki: 225 g mąki pszennej tortowej 60 g cukru pudru 115 g miękkiego masła 2 łyżki mleka 1 łyżeczka kminku Przygotowanie: Przesiej mąkę do miski
Grahamka, weka i kajzerkadominują u mnie na blogu i pewnie u Was też. Są pyszne! Dzisiaj upiekłam kolejną blaszkę ciasta z owocami, która szybko zniknęła. Uwielbiam wypiekać dla rodziny! Ciasto z brzoskwiniami Składniki: prostokątna forma 25 cm x 35 cm Kruche ciasto 80 g masła, zimnego 80 g cukru 180 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli 1 jajko Nadzienie(...)jeszcze raz. Umieścić ciasto między dwoma kawałkami folii spożywczej i rozwałkować na prostokąt o wymiarach formy do pieczenia. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wykleić rozwałkowanym ciastem. Na spodzie ułożyć pokrojone na ósemki brzoskwinie. Masę marcepanową zetrzeć na tarce i zmiksować z miękkim masłem, cukrem i jajkami. Wyłożyć na brzoskwinie i posypać kokosem. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika
codojedzeniastopami w kolorowych butach, a trzymający mnie za rękę Dziadek uśmiecha się z zadowoleniem. On nigdy nie narzekał na szuranie ... Na jesienną melancholię najlepsze są ciastka. Proste, szybkie i wypełniający dom błogim aromatem. Czy potrzeba czegoś więcej...? Ja przerobiłam przepis Doroty ; zamiast zwykłych, jasnych herbatników upiekłam takie mocno kakaowe, wsparte delikatnym dodatkiem kawy. Nie czuć jej, ale zdecydowanie(...)soli 100 g miękkiego masła 100 ml śmietany kremówki (38%) Mąkę, kakao i cukier puder przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło i śmietanę, zmiksować tylko do połączenia składników. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2 mm, delikatnie podsypując mąką. Wycinać ciastka, układać na blasze wyłożonej papierem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczekoladę to możemy do ciastek dodać jej 200g i również będzie pysznie. Ciastka są łatwe i szybkie w przygotowaniu, idealne dla osób, które kochają czekoladę, polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste MEGA CZEKOLADOWE ciastka Składniki na około 15 ciastek, składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 150g miękkiego(...)maślanej masy dodać mąkę, kakao, sodę, sól, aromat i wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż powstaną okruchy ( patrz FILM ). Odstawić mikser, dodać mleczną oraz gorzką czekoladę i rękoma zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut. 3. Ze schłodzonego ciasta formować w rękach kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem
Mała CukierenkaWbrew pozorom bardzo szybkie i łatwy deser do zrobienia. Pierwszy raz Lava Cake bądź jak kto woli Suflet jadłam na jednym ze szkoleń. Ciasto tak bardzo mi zasmakowało ,że zdecydowałam je zrobić sama. Bałam się oczywiście ,że nie wyjdzie , ale wyszło! I to co widzicie to moje drugie podejście :) Miały być jeszcze lody ... ale jakiś łasuch je zjadł ... Przepis został(...)Kilka sztuk kwaśnych owoców: porzeczka/ wiśnia. ( ja mam wiśnie z nalewki) 0,5 L lodów. najlepiej waniliowe, śmietankowe Dodatkowo : 4 małe miseczki - kokilki Wykonanie: Wykonanie samego deseru jest bardzo proste. Wystarczy tylko robić wszystko jak należy i proszę mi wierzyć nie tylko wam wyjdzie, to jeszcze będziecie je robić niemal codziennie!! Zaczynamy!! Piekarnik rozgrzewamy do 230*C W wodnej
W Moim Magicznym DomuLudzie od bardzo dawna tworzyli proste przepisy na jedzenie, które mogło było robione z tego co dostępne w domu i w obejściu. Prawie w każdej zagrodzie była krowa, a więc kwaśnego mleka nie brakowało, zboże w młynie mieliło się na mąkę i była podstawa do proziaków i innych domowych wypieków. Przekonałam się już wiele razy, że prosto znaczy smacznie(...)szybko i jest okazja żeby podzielić się nimi z rodziną i przyjaciółmi. Składniki: 1 litr kwaśnego mleka ok. 1.5 kg mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki sody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1. Mąkę przesiewamy do dużej miski, w zależności od rodzaju mąki może jej być potrzebne trochę mniej lub więcej, co sami ocenicie podczas wyrabiania ciasta. Mąkę
Apetyczna babeczkaTo ciasto od dawna jest jednym z moich ulubionych (od dawna też próbuję go opublikować, jednak cały czas na drodze stają mi inne przepisy;) ). Jest pyszne
Smaki Na Talerzu