Przepis na domową masę cukrową pojawił się na blogu kilka miesięcy temu i bardzo się cieszę, bo z Waszych komentarzy i ilości odwiedzin mogę powiedzieć, że
Ciastkozercybaru. Za ścianą ludzie, jakby nigdy nic -siedzą, piją Limoncello , jedzą ciasteczka, głośno się śmieją, a ja normalnie jestem głodna. Po ludzku chce mi się jeść coś innego niż ciast z kremem, migdałowych ciasteczek,deserów, lodów.... Patrzę na zegar i myślę , że jak wrócę do domu, to będzie 4.00 nad ranem. I być może sen wcale nie nadejdzie(...)jednym, jak szybko zrobić sobie coś dobrego do jedzenia i wskoczyć do łóżka na dwie godziny maksymalnie. Przed piątą rozwożą chleb, kurcze to nie będzie takie możliwe się wyspać! Weszłam do domu. Strzeliłam klucze ,poczłapałam do lodówki. Jaja, ser kozi, szpinak, cukinia, parę drobnostek. Ktoś jeszcze rozwoził pizzę, ale zanim mi ją zrobią- umrę! Szybko , naprawdę szybko zrobiłam sobie papu
Z Kuchni Do KuchniJest bardzo, bardzo, bardzo gorąco, a ja sobie wymyśliłam, że upiekę muffinki... Baby już tak czasem mają, że wpadają na naprawdę głupie pomysły i w dodatku
Przepysznik - BLW i nie tylkoDziś przepis na przepyszny suflet z gorzkiej czekolady, czyli klasyka. Idealny suflet powinien wyrosnąć ponad formę, a wbita w niego łyżeczka powinna delikatnie opadać. Krąży przekonanie
DefinicjaSmakunastroju. Czekolada powinna być głównym składnikiem, a więc szybko i bez zbędnych dłubań zrobiłam ciasteczka mocno czekoladowe chrupiące smaczne. Myślę, że zyskały by na smaku gdyby je polać czekoladą mleczną ale ja nie lubię dodawać kalorii więc u mnie są bez polewy. Zapraszam... (Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków) Stopień trudności- proste, trzeba pamiętać o rozgrzanym piekarniku przed włożeniem ciasteczek(...)jajka, po każdym dodaniu dobrze zmiksować. 4. Dodać wanilię, wymieszać. Wsypać mąkę i mieszać, aż składniki dobrze się połączą. Na końcu wsypać orzechy i poszatkowaną czekoladę. 5. Formować z ciasta kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać (ciasto jest dość klejące, więc dobrze jest od czas do czasu opłukać ręce) lub nakładać łyżeczką. Piec
Kubki smakukurek użyć np. maślaków, które w towarzystwie, nomen omen, masła i jajek też czują się dobrze. Omlet z kurkami, rukolą i camembertem 2015-08-16 13:01:48 Prosty i szybki w przygotowaniu, a zarazem efektowny omlet z kurkami, rukolą i camembertem. Można przyrządzać przez cały rok z grzybów mrożonych. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 3 duże(...)float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-138 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-138 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone składniki i ciasto na omlet Najpierw podsmażamy kurki i czosnek Następnie smażymy podzielony na pół omlet Na którym układamy nadzienie i zawijamy Omlet z kurkami, rukolą i camembertem Post Omlet z kurkami, rukolą
Kulinarna Pokusajest fit clafoutis z czereśniami , czyli rodzaj pieczonego naleśnika, który zapiekłam w kokilkach, aby każdy dostał swoją indywidualną porcję. Ja z kolei przepadam za orkiszowym ciastem jogurtowym z truskawkami , prostym wypiekiem, który lubię podjadać w przerwie od pracy. A który deser Wam najbardziej przypadł do gustu? :) Fit clafoutis z czereśniami w kokilkach Składniki / na 4 porcje: 2 jajka(...)kokilki masłem lub oliwą o delikatnym smaku. W misce umieść wszystkie składniki oprócz czereśni i zmiksuj na jednolite, dość rzadkie ciasto. Nalej ciasto do kokilek, dorzuć czereśnie i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut, aż ciasto się zetnie. Podawaj na ciepło lub na zimno. Możesz deser posypać odrobiną cukru pudru lub np. stewii w pudrze. Clafoutis przechowuj
Chilli Czosnek i Oliwawłaśnie zamierzam się raczyć w Dzień Kobiet . Jest to ciasto z gatunku łatwych, prostych i przyjemnych, ze względu na jego 4 główne zalety: ZAWSZE wychodzi - trzymając się banalnie prostego przepisu nie można tu nic zepsuć... będę pełna podziwu dla każdego komu się spartaczenie jednak uda, bo naprawdę niełatwa to sztuka... Jest NADZWYCZAJNIE smaczne, puszyste i wilgotne - majonezu w ogóle(...)składniki. Przelać ciasto do formy silikonowej, pomagając sobie łyżką - silikon nie wymaga smarowania tłuszczem i obsypywania mąką czy bułką tartą. Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu. Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować! Ciasta nie wyjmować zbyt szybko z piekarnika - niebezpieczeństwo
Grunt to przepis!Składniki (duża blacha): ciasto: 500 g mąki pszennej 300 ml letniej wody opakowanie drożdży instant (7 g) - rozrobić w łyżce wody przed dodaniem 1 jajo szczypta soli Pozostałe składniki: salami - 20 cienkich plasterków żółty ser - ja dałam 20 dag, można dać mniej oregano suszone bazylia świeża na wierzch passata pomidorowa - około 3 łyżki do posmarowania ciasta pieczarki - kilka dużych(...)składniki na ciasto umieszczamy w misce i wyrabiamy do całkowitego ich połączenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut, by podrosło. Pieczarki solimy i podsmażamy aż zbrązowieją i stracą smak surowizny. Niedużą część sera trzemy na tarce, tak by objętościowo zmieścił się na dwóch/trzech łyżkach. Resztę kroimy w kostkę. Na omączonej stolnicy wałkujemy ciasto. Jeden bok powinien
Poezja Smaków - blog kulinarnyparmezan. Masło kroimy w kostkę i dorzucamy do miski. Kilkoma szybkimi ruchami miksera mieszamy całość, by powstało ciasto o konsystencji kruszonki. Następnie wbijamy jajko i całość ponownie miksujemy. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dodajemy trochę mąki, jeśli natomiast zbyt suche to ok. 1-2 łyżki zimnej wody. Z ciasta formujemy kulę, owijamy je folią spożywczą i wkładamy na co najmniej(...)słodką lub ulubionymi ziołami - całość dokładnie mieszamy. Gotowe! :) Parmezanowe kruche ciasto: Ciasto wyjmujemy z lodówki i na stolnicy lub blacie oprószonym mąką rozwałkowujemy je na grubość monety. Formę do tarty wykładam papierem do pieczenia i na wałku przenoszę na nią ciasto. Wyklejam ją i odcinam nadmiary nożem. Nakłuwam ciasto widelcem. Jeśli macie w domu groch, to możecie także wyłożyć tartę
Cooking MonsterPlacki z dyni i ziemniaków po Gruzińsku Placki ziemniaczane czy dyniowe zawsze są mile widzianym gościem na obiedzie w naszym domu . Najlepiej jak są mieszane , czyli
Ogrodnik w podróżykońcu i wymieszane ciasto należy natychmiast włożyć do piekarnika. Druga sprawa - jeśli zdarzy się, że ciasto popęka z wierzchu lub zrobi się górka, nie przejmujcie się, w kolejnych krokach będziemy robić z tym porządek :) Trzecia sprawa - a właściwie najpierwsza - tzw. biszkopt pieczemy przynajmniej 1 dzień a najlepiej 2 dni wcześniej, niż potrzebujemy tort. Upieczone ciasto zostawiamy w formie do całkowitego(...)będzie drugi blat, z drugiego ciasta z górnej połówki też ścinamy "skórkę" i to będzie 3 blat i ostatnia część (czyli dolna połowa drugiego biszkoptu) odwrócona do góry nogami będzie zamykającym tort blatem. Do pięknego krojenia blatów tortowych służy taki przyrząd jak struna do tortów, której oczywiście w mojej prostej kuchni nie mam ;) Jakoś sobie radzę zwykłym dużym nożem
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEOsoby chorujące na celiakię, czy też uczulone na gluten są zmuszone do usunięcia ze swojego jadłospisu produkty zawierające w sobie pszenicę, jęczmień, owies, pszenżyto i orkisz
Kuchcik gotujeSezon grillowy jeszcze trwa. Tym wpisem chciałbym Wam pokazać w jaki sposób można przygotować szybkie danie na grilla. Madzia postawiła przygotować Szaszłyki z szynki w marynacie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dziurze / w dziurce. Niech nie zmyli Was zabawna nazwa – to tradycyjna potrawa kuchni brytyjskiej, której głównym składnikiem są kiełbaski zapieczone w naleśnikowym cieście ( puddingu yorkshire ) . Zapiekanka jest prosta i z tanich składników – zyskała więc ogromną popularność. Szczególnie dzieci pozytywnie reagują, gdy dowiadują się jak nazywa się ich obiad. Miałam przepyszne, ekologiczne, białe, parzone kiełbaski – postanowiłam więc(...)najmniej 1-2 godziny (można także na noc do lodówki). Ciasto musi odpocząć. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 230°C (220°C z termoobiegiem). Prostokątne naczynie o wymiarach ok. 20 x 30 (najlepiej emaliowane lub metalowe o cienkich ściankach – ja miałam tylko szklane i ciasto nie wyrosło tak dobrze jak wtedy, gdy używam metalowego do mniejszych porcji) smarujemy
Poezja smaku