właśnie zamierzam się raczyć w Dzień Kobiet . Jest to ciasto z gatunku łatwych, prostych i przyjemnych, ze względu na jego 4 główne zalety: ZAWSZE wychodzi - trzymając się banalnie prostego przepisu nie można tu nic zepsuć... będę pełna podziwu dla każdego komu się spartaczenie jednak uda, bo naprawdę niełatwa to sztuka... Jest NADZWYCZAJNIE smaczne, puszyste i wilgotne - majonezu w ogóle(...)składniki. Przelać ciasto do formy silikonowej, pomagając sobie łyżką - silikon nie wymaga smarowania tłuszczem i obsypywania mąką czy bułką tartą. Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu. Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować! Ciasta nie wyjmować zbyt szybko z piekarnika - niebezpieczeństwo
Grunt to przepis!Składniki (duża blacha): ciasto: 500 g mąki pszennej 300 ml letniej wody opakowanie drożdży instant (7 g) - rozrobić w łyżce wody przed dodaniem 1 jajo szczypta soli Pozostałe składniki: salami - 20 cienkich plasterków żółty ser - ja dałam 20 dag, można dać mniej oregano suszone bazylia świeża na wierzch passata pomidorowa - około 3 łyżki do posmarowania ciasta pieczarki - kilka dużych(...)składniki na ciasto umieszczamy w misce i wyrabiamy do całkowitego ich połączenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut, by podrosło. Pieczarki solimy i podsmażamy aż zbrązowieją i stracą smak surowizny. Niedużą część sera trzemy na tarce, tak by objętościowo zmieścił się na dwóch/trzech łyżkach. Resztę kroimy w kostkę. Na omączonej stolnicy wałkujemy ciasto. Jeden bok powinien
Poezja Smaków - blog kulinarnyparmezan. Masło kroimy w kostkę i dorzucamy do miski. Kilkoma szybkimi ruchami miksera mieszamy całość, by powstało ciasto o konsystencji kruszonki. Następnie wbijamy jajko i całość ponownie miksujemy. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dodajemy trochę mąki, jeśli natomiast zbyt suche to ok. 1-2 łyżki zimnej wody. Z ciasta formujemy kulę, owijamy je folią spożywczą i wkładamy na co najmniej(...)słodką lub ulubionymi ziołami - całość dokładnie mieszamy. Gotowe! :) Parmezanowe kruche ciasto: Ciasto wyjmujemy z lodówki i na stolnicy lub blacie oprószonym mąką rozwałkowujemy je na grubość monety. Formę do tarty wykładam papierem do pieczenia i na wałku przenoszę na nią ciasto. Wyklejam ją i odcinam nadmiary nożem. Nakłuwam ciasto widelcem. Jeśli macie w domu groch, to możecie także wyłożyć tartę
Cooking MonsterPlacki z dyni i ziemniaków po Gruzińsku Placki ziemniaczane czy dyniowe zawsze są mile widzianym gościem na obiedzie w naszym domu . Najlepiej jak są mieszane , czyli
Ogrodnik w podróżykońcu i wymieszane ciasto należy natychmiast włożyć do piekarnika. Druga sprawa - jeśli zdarzy się, że ciasto popęka z wierzchu lub zrobi się górka, nie przejmujcie się, w kolejnych krokach będziemy robić z tym porządek :) Trzecia sprawa - a właściwie najpierwsza - tzw. biszkopt pieczemy przynajmniej 1 dzień a najlepiej 2 dni wcześniej, niż potrzebujemy tort. Upieczone ciasto zostawiamy w formie do całkowitego(...)będzie drugi blat, z drugiego ciasta z górnej połówki też ścinamy "skórkę" i to będzie 3 blat i ostatnia część (czyli dolna połowa drugiego biszkoptu) odwrócona do góry nogami będzie zamykającym tort blatem. Do pięknego krojenia blatów tortowych służy taki przyrząd jak struna do tortów, której oczywiście w mojej prostej kuchni nie mam ;) Jakoś sobie radzę zwykłym dużym nożem
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEOsoby chorujące na celiakię, czy też uczulone na gluten są zmuszone do usunięcia ze swojego jadłospisu produkty zawierające w sobie pszenicę, jęczmień, owies, pszenżyto i orkisz
Kuchcik gotujeSezon grillowy jeszcze trwa. Tym wpisem chciałbym Wam pokazać w jaki sposób można przygotować szybkie danie na grilla. Madzia postawiła przygotować Szaszłyki z szynki w marynacie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dziurze / w dziurce. Niech nie zmyli Was zabawna nazwa – to tradycyjna potrawa kuchni brytyjskiej, której głównym składnikiem są kiełbaski zapieczone w naleśnikowym cieście ( puddingu yorkshire ) . Zapiekanka jest prosta i z tanich składników – zyskała więc ogromną popularność. Szczególnie dzieci pozytywnie reagują, gdy dowiadują się jak nazywa się ich obiad. Miałam przepyszne, ekologiczne, białe, parzone kiełbaski – postanowiłam więc(...)najmniej 1-2 godziny (można także na noc do lodówki). Ciasto musi odpocząć. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 230°C (220°C z termoobiegiem). Prostokątne naczynie o wymiarach ok. 20 x 30 (najlepiej emaliowane lub metalowe o cienkich ściankach – ja miałam tylko szklane i ciasto nie wyrosło tak dobrze jak wtedy, gdy używam metalowego do mniejszych porcji) smarujemy
Poezja smakuzostać mlekiem – panna cotta jest wtedy lżejsza i delikatniejsza w smaku. Panna cotta to jeden z tych deserów, po który warto często sięgać. Jest bardzo prosta do zrobienia i super szybka. Ta, z przepisu poniżej jest na bazie mleka kokosowego i śmietanki, podana z ananasowym chutney. Rewelacja Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia(...)Gotową panna cottę najlepiej wyciągnąć z foremki poprzez zanurzenie foremki na kilka sekund we wrzącej wodzie. Potem wystarczy odwrócić foremkę i panna cotta powinna sama z niej wyjść. Lubisz ciasta bez pieczenia? Sprawdź nasz przepis na Ciasto pomarańczowe The post Kokosowa panna cotta appeared first on MeCooks
mecooksNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienieTort kokosowy – puszysty, delikatny, lekki i mało słodki. Jeśli nie lubicie ciężkich tortów, ten będzie idealny. Udekorowany kwiatami z ananasa, które są bardzo proste
Poezja smakuwymieszaj. Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Dodaj masło i dalej wyrabiaj. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie można je rozciągnąć w dłoniach, aż utworzy się cienka membrana. Uformuj kulę, przełóż ja do miski i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, mniej więcej 45-60 minut, w zależności od temperatury Ciasto podzielić(...)Zroluj ciasto wzdłuż i przełóż do formy odwracając tak, aby złączenie zrolowania było na dole. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia, chlebek może urosnąć ponad dwukrotnie przewyzszajac foremkę. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C . Tuż przed włożeniem do piekarnika posmaruj chlebek roztrzepanym jajkiem z mlekiem i natnij górę we wzory zgodnie z własnym uznaniem. Piecz około 30 minut. Uwaga! Bochenki szybko się
Grahamka, weka i kajzerkasłodu jęczmiennego (opcjonalnie) Przygotowanie chleba: Wymieszaj wszystkie składniki ciasta do ich dokładnego połączenia i odstaw pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 15 minut. Zagnieć krótko i odstaw na godzinę. Złóż 2 razy i odstaw na godzinę. Ponownie złóż 2 razy i odstaw na kolejną godzinę. Uformuj ciasto przełóż do form, wypełniając je mniej więcej w 3/4. Odstaw do rośnięcia(...)lodówki na 8–12 godzin lub na noc, po wyjęciu z lodówki daj ciastu dojść (1-2 godziny) do temperatury pokojowej, a nawet troszeczkę wyższej, na przykład w piekarniku z włączonym światłem. Pamiętaj, aby ciasto cały czas było pod przykryciem, albo włożone do torby foliowej. Ciasto bardzo ładnie rośnie, mimo iż jest wyłącznie na zakwasie pszennym potrafi prawie dwukrotnie zwiększyć
Grahamka, weka i kajzerkaRogaliki serowe z malinami. Dziś podzielę się z Wami przepisem na pyszne i naprawdę proste rogaliki. Moja rodzina i znajomi je uwielbiają. Rogaliki możecie
Słodkie okruszkimenu było szybkie jak fast food, ale bardzo zdrowe, niskokaloryczne i odświeżające. Amerykańskie gospodynie i gospodarze domowi (housewives i housebands) uwielbiają jedzenie w stylu comfort food – łatwe do zdobienia, szybkie i pożywne. Fast food – tylko zdrowy. W Polsce jakoś nie ma jeszcze mody na takie gotowanie. W naszej kuchni staramy się wykorzystywać amerykańskie patenty na szybkie i ekonomiczne dania(...)ekspresowych potraw jak azjatyckie stir fry , czyli garść składników szybko obsmażonych na bardzo ostrym ogniu. Naszą inspiracją do zrobienia tego dania był przepis amerykańskiego popularnego blogera – fitmena . Jak nazwa wskazuje, gość promuje zdrowe odżywianie i kulturę fizyczną. Jest wysportowany i ma niezłe pomysły na jedzenie, bardzo proste do zrobienia, oparte o kilka składników. Ma to swoje zalety
Niedzielny kucharzJeśli klopsy kojarzą Wam się tylko z buraczkami i ziemniaczanym puree albo z makaronem czy zupą – zmieńcie tok myślenia. Klopsy to mielone, a mielone to burger
Karo in the Kitchen