Święta, święta i po świętach... Została choinka, miłe wspomnienie i pusta micha po makówkach... No właśnie - MAKÓWKI - obowiązkowa potrawa wigilijna na Śląsku, w różnych
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEinnym mocnym alkoholem – po miesiącu płyn ściemnieje i nabierze waniliowego aromatu – tym sposobem uzyskamy naturalny ekstrakt waniliowy . Potem wystarczy co jakiś czas dorzucać laski wanilii po robieniu ciast i uzupełniać alkohol. Zarówno cukier i ekstrakt są ważne praktycznie bezterminowo. Cukierki czekoladowo-orzechowe z jagodami goji Prezent dla czekoladoholików. Własnoręcznie zrobione cukierki czekoladowo-orzechowe są tak smaczne, że wprost(...)minut – cytryny puszczą sok. Przekładamy cytryny do małych słoiczków i zalewamy syropem. Garnek Loremis+ od Ambition ma przezroczystą pokrywkę, dlatego można podglądać cytryny. Likier piernikowy Prosty i szybki likier piernikowy to typowy alkohol deserowy – jest gęsty, aromatyczny i korzenno-słodki. Nie musi leżakować – nadaje się do picia już na drugi dzień. Nasza porcja znikła w ciągu doby
Poezja smakuotrzymania jednolitej konsystencji. Na przygotowany wcześniej szablon nakładamy papier do pieczenia. Woreczki strunowe napełniamy kolorowym ciastem i obcinamy w każdym jeden rożek. Nakładamy ciasto wyciskając je z woreczków na papier do pieczenia. Po skończeniu całego wzoru wkładamy papier z ciastem do zamrażarki. Drugie ciasto przygotowujemy zaczynając od ubicia piany z białek i żółtek - jak na kogel mogel. Ubijamy białka(...)nogami. Delikatnie odklejamy papier, na którym piekło się ciasto i dajemy w to miejsce nowy arkusz papieru do pieczenia. Obcinamy nadmiar papieru do pieczenia. Ponownie przykrywamy ciasto blaszką i odwracamy z powrotem. Zwijamy ciasto w roladę i odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie zrobimy tego od razu po wyciągnięciu z pieca ciasto ostygnie i będzie zbyt mało elastyczne, żeby dało się
CiastkozercyNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnienieTen chleb zrobiłam z myślą o wieczornych gościach – pasował do naszej nasiadówki przed kominkiem – z dobrym winem w jednej dłoni i z kiełbasą pieczoną na kiju
Karo in the Kitcheneleganckie ciasto, w sam raz np. na...imieniny :) Dla fanów kremu budyniowo - maślanego i dla wielbicieli suszonych śliwek. Także dla amatorów gorzkiej czekolady, bo jest jej tu znacząca warstwa...i w tym miejscu muszę się przyznać, że ja do tej grupy się nie zaliczam; nie lubię gorzkiej czekolady i już. Troszeczkę mi więc przeszkadzał jej smak w tym cieście. Może(...)łyżce, nie zaprzestając ubijania, aż do wyczerpania cukru. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera. Wsypać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką, do połączenia. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec
Opowieści z piekarnikanaprawdę prosty a do tego szybki w wykonaniu chleb pszenny na drożdżach. Chleb wyjdzie nawet największemu laikowi kulinarnemu, zachęcam więc do rozpoczęcia swojej przygody z domowym wypiekiem chleba od tego przepisu. Wszak pierwszy dobry chlebek spod własnych rąk, doskonale zachęci Cię do dalszych chlebowych wypieków. Co jest plusem tego chleba? Jest niezwykle prosty do zrobienia. Zrobi go nawet dziecko. Wszystkie(...)dopiekamy kolejne 40 min. Studzimy na kratce. 4.20 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/najprostszy-chleb-pszenny-drozdzach-platkami-owsianymi/ MieszamWGarnku Artykuł Najprostszy chleb pszenny na drożdżach z płatkami owsianymi pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Szybkie , puchate, wilgotne oraz cudnie pachnące cynamonem, czy coś więcej potrzeba od pączków :D Krótko
Słodkie zapomnienieciastem. Ciasto wyrabiać/zagniatać, aż będzie miękkie i elastyczne ( wyrabiałam około 20 minut ). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia/do podwojenia objętości ( u mnie trwało to prawie 2 godziny ). Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić. Z ciasta odrywać kawałki o wadze około 60 g ( lub podzielić ciasto na 20 części ) i formować(...)miejscu do wyrośnięcia, na około 25 minut. Wyrośnięte bułki posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C, do ładnego brązowo - złotego koloru. Jeżeli bułki by za szybko "łapały" kolor, przykryć je folią aluminiową. Upieczone bułeczki przełożyć na kratkę i pozostawić do wystudzenia. * "Starter" można przygotować wcześniej i przechowywać do 3 dni w lodówce w zamkniętym pojemniku. Przed
Opowieści z piekarnikaPlacki z młodych ziemniaków ,selera naciowego i cukinii Wspaniałe , chrupiące ,placki ziemniaczane z młodych ziemniaków z dodatkiem selera naciowego , to samo zdrowie na talerzu . Dodatkowo są
Ogrodnik w podróżyBułki grahamki z czosnkiem i cząbrem do zupy Bułki świetnie sprawdzają się do zup mniej treściwych . Szczególnie , kiedy mamy na wyżywieniu kilku mężczyzn , w wieku mocno
Ogrodnik w podróżyNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnieniePillars of Eternity często określany jest duchowym następcą kultowych gier cRPG, takich jak Baldur’s Gate, Icewind Dale czy Planescape: Torment. Dzieło Obsidian Entertainment faktycznie zasługuje
Nerds KitchenWiększość z nas ma swoją ulubioną kuchnię, a dla Polaków jest to kuchnia rodzima, bazująca na ziemniakach i dużej ilości warzyw oraz przygotowanych na wiele sposobów
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Uwielbiam ciasteczka. No cóż jakoś nie umiem odmówić sobie tej odrobiny, słodkiej przyjemności. Dziś jednak postanowiłam przygotować ciasteczka w zdrowszej wersji. Naturalna słodycz bananów i żurawiny
Słodkie okruszki