proste i szybkie ciasto - 6642 przepisów (strona:361/443)

Jogurtowa panna cotta z sosem rabarbarowym na 2 urodziny bloga 123

Dzień dobry, O mały włos ten post nie powstałby podobnie jak rok temu. Życie biegnie tak szybko, że choć na co dzień często myślę o swoim

Chilli Czosnek i Oliwa
Tort Sachera (Sachertorte) 157

tackę, która jest większa niż nasze ciasto, na niej położyć do góry dnem miskę, garnek lub rondelek (nie za wysokie) jednak muszą być delikatnie mniejsze niż ciasto. Na to dopiero kładziemy ciasto. Chodzi w tym o to, że podczas oblewania ciasta polewą, będzie ona nam spływać na tackę i będzie nam wygodniej to ciasto z każdej strony posmarować czekoladą. Ważna(...)miska była odrobinę mniejsza od ciasta, ponieważ wtedy boki ciasta nam nie będą opadać w dół, a jednak miska nie będzie się brudzić od polewy. (pamiętajmy aby podstawić ją do góry dnem ponieważ w innym wypadku ciasto nam się zapadnie w środek miski czy garnka). Tak oblane ciasto zostawiamy na jakieś 30 min aż polewa trochę zastygnie. Ona nigdy

Jedzeniomania
PROSTY KEKS IV 124

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

Słodkie zapomnienie
"Chleba naszego poprzedniego..." 155

cieszy mnie robienie chleb dla mojej rodziny, jak i to, kiedy zachęcone przeze mnie i obdarowane zakwasem siostra i mama częstują wypieczonym przez nie chlebem. Najczęściej piekę teraz bardzo prosty chleb wypiekany w garnku/naczyniu. Dlaczego? Jest najprostszy, a równocześnie daje nieskończenie wiele możliwości. Może być na drożdżach, jeżeli nie zaktywizuję wcześniej zakwasu (dowolnego, mój żytni nazywa się Gienek, pszenny(...)rozgrzewa, biorę ciasto czekające do 12 godzin w temperaturze pokojowej lub do 18 w lodówce. Praktycznie tak samo przygotowuję wersje z zakwasem. Stosuję wówczas zamiast drożdży ok.120-150 g aktywnego zakwasu.  Obsypuję stolnicę mąką i delikatnie przekładam ciasto, najlepiej użyć silikonowej szpatułki, aby lekko zsunąć ciasto z miski.     Kiedy obrabiam cały kilogram maki, dzielę teraz ciasto na połowę

I tu będę miała takie te
Być sobą. Zielony hummus i scones z czosnkiem niedźwiedzim - z Hanią na majówkę 185

Być sobą. To nie takie proste. Prawdziwym sobą, nie kimś na pokaz.  Umieć powiedzieć TAK i NIE, gdy wszyscy wokół myślą odwrotnie.  Śmiać się i płakać, szczerze, z emocji.  Milczeć własną ciszą i zagadać świat swoimi słowami. Być sobą.  Na kolorowo.  Z irokezem na głowie, kolczykiem w nosie.  Z dziwacznym nawykiem chowania kawiarnianych(...)zmienia.  Jak zapach, którego wstążka wplata się we włosy i na zawsze pozostaje w pamięci.  Jak bukiet fiołków zerwanych na łące. Jak chrupiąca kruszonka wyjadana z drożdżowego ciasta. Jak kawałek ziemi, który jest opowieścią - szumiącym ogrodem pełnym tajemnic i niespodzianek.  Być sobą. Wciąż się tego uczę.  Im więcej umiem, tym bardziej jestem szczęśliwa.  Moje

KUCHARNIA
Sałatka z bobem, młodymi ziemniakami, suszonymi pomidorami i młodą cebulką 135

jakiegoś czasu, staram się z bobem coś kombinować. Świetny jest z koperkiem i czosnkiem i dodatkiem dobrej oliwy. A dzisiaj w sałatce. Taka sałatka z bobem, to doskonały i szybki sposób na obiad w upalny dzień. Możemy jeść ją z ciepłym bobem i ziemniakami lub już na zimno. Doskonale sprawdzi się jako danie do pracy, do zabrania w pudełku(...)lodówce), aż smaki się połączą 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/salatka-z-bobem-mlodymi-ziemniakami-suszonymi-pomidorami-i-mloda-cebulka/ MieszamWGarnku Artykuł Sałatka z bobem, młodymi ziemniakami, suszonymi pomidorami i młodą cebulką pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
O dyniach. Purée z dyni do słoików, pasteryzowane 186

czasie od końca lipca do pierwszych przymrozków. Teoretycznie – dynie powinny być dostępne w sprzedaży przez cały okrągły rok , ale sami wiecie że nie są. Dlaczego? Powód jest prosty – niewłaściwe przechowywanie. I już nie mówię że to my, konsumenci, dynię źle przetrzymujemy, ale robią to sprzedawcy i plantatorzy.   Natura tak zaprojektowała dynię, że dynia ma już swoje własne opakowanie – skórkę(...)żeby owoce nie miały kontaktu z wilgotną ziemią i nie psuły się. W produkcji przemysłowej mało kto o tym myśli, liczy się ilość owoców z krzaka i cena. Szybki zbyt.   Dojrzałe dynie trzeba obciąć z 10-15 cm pędu, a następnie wysuszyć na słońcu. Skórka wtedy jaszcze bardziej twardnieje i jeszcze lepiej chroni – opóźnia to utratę wody z miąższu

Karo in the Kitchen
Tiramisu z dodatkiem borówek 224

Miałam dziś dla was przygotowany zupełnie inny wpis, ale tiramisu borówkowe przykuło na Instagramie waszą uwagę i sporo osób pytało o przepis, dlatego postanowiłam w ostatniej

Relaxtime
Szybkie, owocowe wypieki – ucierane ciasto z owocami 158

Owocowe szaleństwo, oczarowanie i objadanie – oto pełnia lata i cudowność wakacyjnego świata! Korzystajcie z tego na wszelkie możliwe sposoby! Także w słodkich kulinariach, które dzisiaj pojawiają

KulinarneImpresje.pl
Wyniki konkursu "Skrzat gotuje bez laktozy" 179

Wraz z Wydawnictwem Skrzat zaprosiłam Was do udziału we wspaniałym konkursie. Do wygrania było aż 5 książek "Skrzat gotuje bez laktozy" autorstwa Barbary i Marty Barszcz

Słodkie okruszki
Brzoskwinowy tor komunijny - krok po kroku 219

Wbrew pozorom taki tort jest prosty i w miarę mało czasochłonny w przygotowaniu. Ceny podobnych wypieków w cukierniach powodują zawrót głowy a taki domowy tort jest o niebo lepszy, więc do dzieła. 1. Jednym z najważniejszych przedmiotów jaki nam będzie potrzebny do przygotowania takiego prostokątnego tortu jest obręcz z regulowanymi bokami. Jeśli takiej nie macie, to radzę zainwestowanie w taką(...)przygotowań.  Tak więc na deskę i już ułożony papier z folią wkładamy połówkę biszkoptu zwilżonego sokiem z brzoskwiń z puszki. Wkładamy obręcz na biszkopt dostosowując boki ciasno do ciasta. Odlać 3/4 szklanki soku kubusiowego i rozpuścić w nim dwa budynie i mączkę ziemniaczaną, resztę soku zagotować z cukrem i wlać mieszankę budyniową, gotując budyń. Jeszcze gorący wylać na biszkopt

Jadło i czytadło
Letnie, koperkowe placki z młodych ziemniaków i cukinii 146

Letnie ,koperkowe placki z młodych ziemniaków i cukinii Oczywiście młode ziemniaki W końcu to wiosna , prawie lato więc najlepszy czas na wykorzystanie nowalijek , a czy jest

Ogrodnik w podróży
PUSZYSTY PIERNIK 157

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Słodkie zapomnienie
Rabarbarowe pyszności 178

zabrałam się do pracy.  Już w zeszłym roku w gazetce Pieczenie jest proste nr 3/2007 znalazłam przepis na to ciasto. Ale jakoś się nam nie złożyło po drodze, sezon minął, ja o cieście zapomniałam. Jednak kilka dni temu coś mnie tknęło - nagle zapragnęłam ciasta drożdżowego. Muszę nadmienić, że ogromną fanką nie jestem - ale . Chodzi(...)przestudzić. Do mąki wlać mleko i wbić jajko, połączyć. Dodać masło, zagnieść gładkie, nieklejące się ciasto.  Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia. Rabarbar umyć i pokroić w 1cm kawałki. Zasypać cukrem i odstawić. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, rozwałkować na wielkość formy. Foremkę posmarować masłem, włożyć ciasto, odstawić na 20-25 minut do ponownego wyrośnięcia

Pożeraczka, czyli raz adobrze