To już druga część moich pomysłów na szybkie posiłki do pracy. Pierwsza część nadal chętnie jest odwiedzana na blogu i
KuchniaWeDwoje.plzrobić, by wspomóc trochę jej leczenie i jednocześnie przyrządzić jej coś tak pysznego, by od razu poczuła się lepiej. Dodatkowo, tego dnia miałam dużo na głowie i potrzebowałam przepisu szybkiego, najlepiej łatwego do odgrzania i idealnie rozgrzewającego. W głowie kotłowało mi się milion pomysłów, lecz nagle nadeszło oświecenie. Zupa! Czemu nie pomyślałam o tym od początku? Nie mam pojęcia. Pewnie(...)kurczak (w każdej możliwej postaci), który dla mnie jest esencją polskości i ciepła domowego ogniska. Na szczęście (juppi!) zaczyna się ten okres, kiedy zajadanie się zupami, kurczakiem, ciasteczkami i ciastami - no i pancakesami na śniadanie! jest wręcz wskazane, tak więc moja kuchenna wyobraźnia szaleje z radości. Francuską zupę cebulową podaje się w niemal każdej restauracji, i, choć chodzi
Gotowanie to kochaniewróżyli „z siana” o swym przyszłym losie. Źdźbło zielone-powodzenie w miłości .sczerniałe-niepowodzenie .Oczywiście była to tylko zabawa. W tradycji staropolskiej wieczerza składała się u chłopstwa i prostego ludu z pięciu ,siedmiu dań ,u szlachty ,z siedmiu, dziewięciu ,a u magnatów z jedenastu. Później zaczęto przygotowywać dwanaście dań ,tyle ,ile było apostołów. Należało skosztować każdej potrawy(...)mąki owsianej ,gryczanej ,żytniej lub mleka makowego ,ale też z żurawin , ananasów ,dzikiej róży. Trawienie ułatwiały kompoty z suszu i liczne desery z suszonych śliwek. Słodkie ciasta wypiekane na Boże Narodzenie były skromniejsze niż wielkanocne. Dominowały pierniki i makowce ,były też różne „baby” i ciasteczka korzenne. Kształt wigilijnych ciasteczek też miał znaczenie. Okrągłe, symbolizowały słońce i radość
Kulinarny karnet Christopheradomu na hasło „rosół” babcia własnoręcznie makaron robiła. Pamiętam jak zagniatała ciasto, dokładnie wyrabiała, następnie cieniutko rozwałkowywała i kroiła na cieniutkie niteczki. Potem rozkładała na śnieżnobiałej płóciennej ściereczce, żeby ciasto wysuszyć. Na moje pytania o proporcje do przepisu na tak pyszny makaron (a musicie wiedzieć, że to był najlepszy makaron na ziemi i jeszcze takiego nie znalazłam. No, chyba(...)makaron dwujajeczny, czterojajeczny, ba! Nawet można trafić ośmiojajeczny. Z tą „jajecznością” chodzi o ilość jaj przypadających na 1 kg mąki. Podczas ich gotowania trudno osiągnąć „efekt aldente” i niepilnowane szybko się rozgotowują i zaczynają kleić. Makaron z semoliny, czyli mąki z bardzo twardej pszenicy durum, z kolei jest produktem tradycyjnym włoskim. Włosi zresztą są największym na świecie eksporterem tej pszenicy
Kate's Kitchendomu na hasło „rosół” babcia własnoręcznie makaron robiła. Pamiętam jak zagniatała ciasto, dokładnie wyrabiała, następnie cieniutko rozwałkowywała i kroiła na cieniutkie niteczki. Potem rozkładała na śnieżnobiałej płóciennej ściereczce, żeby ciasto wysuszyć. Na moje pytania o proporcje do przepisu na tak pyszny makaron (a musicie wiedzieć, że to był najlepszy makaron na ziemi i jeszcze takiego nie znalazłam. No, chyba(...)makaron dwujajeczny, czterojajeczny, ba! Nawet można trafić ośmiojajeczny. Z tą „jajecznością” chodzi o ilość jaj przypadających na 1 kg mąki. Podczas ich gotowania trudno osiągnąć „efekt aldente” i niepilnowane szybko się rozgotowują i zaczynają kleić. Makaron z semoliny, czyli mąki z bardzo twardej pszenicy durum, z kolei jest produktem tradycyjnym włoskim. Włosi zresztą są największym na świecie eksporterem tej pszenicy
Kate's Kitchenbutelce, lane duże 6, male 4 zeta. Oprócz tego mają dobre przekąski jak np. pasztet zajęczy (ale ile jest zająca w zającu Bóg tylko wie). Miejsce raczej na szybki pit stop niż maraton piwny ale warto. Gościnne Piwnice - % Napijemy się piwa w cenach 6,5 - 10 zł. Serwują typowe dania restauracyjne ale są i standardowe przekąski do piwa w cenie(...)także małe bo małe ale lokalne piwo. A jeśli zostanie coś więcej grosza w portfelu, można śmiało zamawiać jedzenie. Bar Polski - %%% Dość nowy twór na lubelskim Starym Mieście. Prosty acz ciekawy wystrój sprawia, że miło spędza się tam czas. Nawet takiego grajka śmigającego na akordeonie można zastać wieczorami. Można samemu sobie nalać piwa z kija po sam brzeg kufla
Right Behind The Kitchen‘Bread and butter pudding’ na blogu już było. To zapieczone z jajkami i mlekiem słodkie drożdżowe pieczywo, z dowolnymi dodatkami. Strata to wytrawna wersja tego dania
Karo in the Kitchenwydane a przepisy wychodzą z nich zawsze! Zaczynamy. 1. Nigel Slater „Jedz” Nigel jest moją miłością. Tworzy jedzenie genialne, używając prostych składników. „Jedz” to zbiór przepisów szybkich i co ważne, prostych. Do tego trochę opowieści o smakach Nigela i garść praktycznych uwag. To w tej książce odkryłam, że boczek, świeże figi i pistacje to całkiem zgrane trio. Pokochacie(...)który został ochoczo spożyty przez drób. Tak mniej więcej wygląda moje pieczenie. Jak już przysięgłam sobie, że nigdy przenigdy nie będę piekła, pojawia się pan Yotam i wydaje książkę. Ciasta, ciasteczka, torty, mniej skomplikowane lub bardziej, opisane w taki sposób, że nawet taka sierota cukiernicza jak ja zaopatruje się w składniki i tworzy, piecze i wychodzi! Ludzie jedzą, chwalą
ladykitchenŚniadanie: Koperkowa pasta kanapkowa na chrupkim pieczywie. Lekka pasta kanapkowa z nutą marchewkową - szybko, smacznie i light Śniadaniowy pucharek owocowy - lekko, zdrowo, kolorowo Nocny pucharek śniadaniowy (light). Serowo-kokosowe chia na początek dnia. Wielozbożowe kanapki z domową pastą serowo-kiełkową z dodatkiem oleju lnianego. Szybkie i zdrowe śniadanie do pracy lub szkoły. Śniadanie w wersji light - pełne(...)naturalnej słodyczy Lekkie serowo-jogurtowe placuszki. Sałatki, surówki: Zielona sałatka z kiełkami - szybka i zdrowa Kolorowa sałatka z pieczonymi w miodzie migdałami i zdrowym dresingiem z kiełkami - idealny i zdrowy lunch do pracy Letnia sałatka z musztardowo-jogurtowym dresingiem i chrupiącymi ziarenkami Prosta i zdrowa surówka obiadowa - idealna do młodych ziemniaczków Prosta i zdrowa surówka obiadowa
Słodkie okruszkiSałatka z buraka i awokado do grilla to bardzo lekki i wyjątkowo aromatyczny dodatek do ciężkich potraw z grilla. Pieczony burak jest w smaku bardzo słodki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Risotto z kurczakiem i szparagami to niezwykłe połączenie ryżu, kurczaka i szparagów. Risotto wychodzi niezwykle kremowe, rozpływające się w ustach. Możecie użyć dowolnych szparagów, choć ja
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tapas do małe, wywodzące się z Hiszpanii przystawki. Są one podawane na zimno albo na ciepło. Może to być zarówno kawałek omletu, zapiekana bagietka, kawałek hiszpańskiej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Nie jestem i nigdy nie byłam szczególną fanką ciężkich, tłustych i piekielnie ostrych meksykańskich dań typu chili con carne, gorditas, zapychających mieszanek fasoli i ryżu, kukurydzianych
Karo in the Kitchenkuchniach zapachniał czosnek niedźwiedzi . Zapraszamy! "Tutaj ludzie ubodzy jadają znacznie wspanialsze dania niż bogacze w Ameryce. Dlatego często stawiam sobie pytanie - gdy wodę, w której gotowałam ziemniaki, dodaję do ciasta, by chleb był bardziej sycący, gdy ziemniaki polewam sosem kapiącym z pieczeni lub kiedy duszę czerstwy chleb z oliwą i dzikimi ziołami, by zrobić aromatyczną zupę - co to właściwie znaczy(...)Prostota i przyjemność. To rodzaj bogactwa, który naprawdę mnie uszczęśliwia. Niemal codziennie przekonuję się, że "uboga w złoto i świecidełka", staję się coraz bardziej bogata w bezcenne chwile i proste przyjemności, których wartość przekracza koszt kolejnej kreacji, "-entej" pary butów, "-nastej" torebki - ładnych rzeczy o życiu krótkim, sezonowym, wygasającym w ciemnej szafie, wśród wielu podobnych, smutno zwisających
KUCHARNIAponieważ nie miałam przy sobie aparatu fotograficznego i robiłam je komórką przy bardzo słabym świetle (już był wieczór) Początkowo tort miał być wykonany zupełnie inaczej. Został jednak zrobiony w prosty sposób, bez pieczenia oraz bez mas i wszelkiego rodzaju kremów. To po prostu sernik na zimno :) którego góra została przerobiona na wzór właśnie kortu tenisowego. Przy okazji(...)naruszając go Cukier puder wymieszać z opakowaniem cukru waniliowego Ser z cukrem pudrem przełożyć do malaksera i wymieszać Żelatynę podgrzać w mikrofali, dodać 2 łyżki masy serowej i szybko wymieszać do połączenia składników (ja to robiłam sprężynką) Przełożyć do masy serowej i chwilę wymieszać do momentu połączenia składników Masę serową przełożyć do prostokątnej brytfanki i włożyć do lodówki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com