masy makowej. I tak do wyczerpania ciasta. Na koniec 4 placki ciasta powinny być przełożone 3 częściami masy makowej. Wyrównaj brzegi ciasta, odcinając te kawałki, które wystają za brzeg tortownicy. Teraz czas na zwijanie. Poniżej na zdjęciach zamieściłam instrukcję jak to łatwo zrobić. Na środku ciasta postaw szklankę. Wokół niej natnij ciasto aż do samego dna na 16 równych(...)nich na kolejne 4. Weź w rękę dwa nacięte kawałki ciasta i wywiń je na zewnątrz raz, a potem kolejny raz. Powtórz tę czynność z pozostałymi parami ciasta. Delikatnie nałóż boki tortownicy, zepnij i posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem. Piecz makowca przez 45 minut. Ciasto dość szybko się mocno rumieni, dlatego przykryj je w trakcie pieczenia kawałkiem foli aluminiowej
Słodko-Słony Świat IlonyCzasami trudno mi żyć ze sobą :) Zrobić klasyczne eklerki? Eeeee, niee! To byłoby za proste. Więc sobie wymyśliłam takie dwu smakowe. W sumie też nie były trudne, tylko trochę pracochłonne, a to Kochani trochę kłóci się z moim brakiem cierpliwości. Cóż, było zrobić jak fantazja mnie poniosła, oj, poniosła bardzo, jak widać zresztą, ale warto było! Oj warto(...)malin (ja użyłam mrożonych i też się dało) Kilkanaście listków mięty CIASTO PARZONE (ok.30 szt niewielkich): 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka szczypta soli W rondelku zagotowałam wodę z masłem i solą. Na gotującą się wodę z masłem wsypałam przesianą mąkę i szybko wymieszałam mikserem ręcznym, bo lubię sobie ułatwiać swój kuchenny żywot :) Możecie
Blondynka Gotujeproszkiem i sodą. ciasto przelewamy do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką okrągłej formy. Pieczemy w 150 stopniach ok. 50 min. Po tym czasie możemy sprawdzić patyczkiem i w razie potrzeby dopiec jeszcze chwilę. Ciasto studziłam w piekarniku, najpierw zamkniętym i tylko wyłączonym, a po ok. 15 min. dopiero uchyliłam drzwiczki. Wcześniej bardzo podobne ciasto trochę mi opadło(...)chwilę podgrzać. Później staramy się polać nią ciasto, zanim stanie się zbyt gęsta. ;)) Całkowicie wystudzone ciasto przekrawamy na dwa równe krążki, przekładamy kremem i polewamy przygotowaną polewą. Dekorujemy m&m'sami zanim polewa zastygnie. Przechowujemy w lodówce. Ciasto okazało się strzałem w 10 i zniknęło bardzo szybko. Byłam dumna, bo na stole wielkanocnym wyglądało tak, jak smakowało. Rewelacyjnie :) Polecam
Ratunku obiadDzień dobry, O mały włos ten post nie powstałby podobnie jak rok temu. Życie biegnie tak szybko, że choć na co dzień często myślę o swoim
Chilli Czosnek i Oliwatackę, która jest większa niż nasze ciasto, na niej położyć do góry dnem miskę, garnek lub rondelek (nie za wysokie) jednak muszą być delikatnie mniejsze niż ciasto. Na to dopiero kładziemy ciasto. Chodzi w tym o to, że podczas oblewania ciasta polewą, będzie ona nam spływać na tackę i będzie nam wygodniej to ciasto z każdej strony posmarować czekoladą. Ważna(...)miska była odrobinę mniejsza od ciasta, ponieważ wtedy boki ciasta nam nie będą opadać w dół, a jednak miska nie będzie się brudzić od polewy. (pamiętajmy aby podstawić ją do góry dnem ponieważ w innym wypadku ciasto nam się zapadnie w środek miski czy garnka). Tak oblane ciasto zostawiamy na jakieś 30 min aż polewa trochę zastygnie. Ona nigdy
JedzeniomaniaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnieniecieszy mnie robienie chleb dla mojej rodziny, jak i to, kiedy zachęcone przeze mnie i obdarowane zakwasem siostra i mama częstują wypieczonym przez nie chlebem. Najczęściej piekę teraz bardzo prosty chleb wypiekany w garnku/naczyniu. Dlaczego? Jest najprostszy, a równocześnie daje nieskończenie wiele możliwości. Może być na drożdżach, jeżeli nie zaktywizuję wcześniej zakwasu (dowolnego, mój żytni nazywa się Gienek, pszenny(...)rozgrzewa, biorę ciasto czekające do 12 godzin w temperaturze pokojowej lub do 18 w lodówce. Praktycznie tak samo przygotowuję wersje z zakwasem. Stosuję wówczas zamiast drożdży ok.120-150 g aktywnego zakwasu. Obsypuję stolnicę mąką i delikatnie przekładam ciasto, najlepiej użyć silikonowej szpatułki, aby lekko zsunąć ciasto z miski. Kiedy obrabiam cały kilogram maki, dzielę teraz ciasto na połowę
I tu będę miała takie teByć sobą. To nie takie proste. Prawdziwym sobą, nie kimś na pokaz. Umieć powiedzieć TAK i NIE, gdy wszyscy wokół myślą odwrotnie. Śmiać się i płakać, szczerze, z emocji. Milczeć własną ciszą i zagadać świat swoimi słowami. Być sobą. Na kolorowo. Z irokezem na głowie, kolczykiem w nosie. Z dziwacznym nawykiem chowania kawiarnianych(...)zmienia. Jak zapach, którego wstążka wplata się we włosy i na zawsze pozostaje w pamięci. Jak bukiet fiołków zerwanych na łące. Jak chrupiąca kruszonka wyjadana z drożdżowego ciasta. Jak kawałek ziemi, który jest opowieścią - szumiącym ogrodem pełnym tajemnic i niespodzianek. Być sobą. Wciąż się tego uczę. Im więcej umiem, tym bardziej jestem szczęśliwa. Moje
KUCHARNIAjakiegoś czasu, staram się z bobem coś kombinować. Świetny jest z koperkiem i czosnkiem i dodatkiem dobrej oliwy. A dzisiaj w sałatce. Taka sałatka z bobem, to doskonały i szybki sposób na obiad w upalny dzień. Możemy jeść ją z ciepłym bobem i ziemniakami lub już na zimno. Doskonale sprawdzi się jako danie do pracy, do zabrania w pudełku(...)lodówce), aż smaki się połączą 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/salatka-z-bobem-mlodymi-ziemniakami-suszonymi-pomidorami-i-mloda-cebulka/ MieszamWGarnku Artykuł Sałatka z bobem, młodymi ziemniakami, suszonymi pomidorami i młodą cebulką pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuczasie od końca lipca do pierwszych przymrozków. Teoretycznie – dynie powinny być dostępne w sprzedaży przez cały okrągły rok , ale sami wiecie że nie są. Dlaczego? Powód jest prosty – niewłaściwe przechowywanie. I już nie mówię że to my, konsumenci, dynię źle przetrzymujemy, ale robią to sprzedawcy i plantatorzy. Natura tak zaprojektowała dynię, że dynia ma już swoje własne opakowanie – skórkę(...)żeby owoce nie miały kontaktu z wilgotną ziemią i nie psuły się. W produkcji przemysłowej mało kto o tym myśli, liczy się ilość owoców z krzaka i cena. Szybki zbyt. Dojrzałe dynie trzeba obciąć z 10-15 cm pędu, a następnie wysuszyć na słońcu. Skórka wtedy jaszcze bardziej twardnieje i jeszcze lepiej chroni – opóźnia to utratę wody z miąższu
Karo in the KitchenMiałam dziś dla was przygotowany zupełnie inny wpis, ale tiramisu borówkowe przykuło na Instagramie waszą uwagę i sporo osób pytało o przepis, dlatego postanowiłam w ostatniej
RelaxtimeOwocowe szaleństwo, oczarowanie i objadanie – oto pełnia lata i cudowność wakacyjnego świata! Korzystajcie z tego na wszelkie możliwe sposoby! Także w słodkich kulinariach, które dzisiaj pojawiają
KulinarneImpresje.plWraz z Wydawnictwem Skrzat zaprosiłam Was do udziału we wspaniałym konkursie. Do wygrania było aż 5 książek "Skrzat gotuje bez laktozy" autorstwa Barbary i Marty Barszcz
Słodkie okruszkiWbrew pozorom taki tort jest prosty i w miarę mało czasochłonny w przygotowaniu. Ceny podobnych wypieków w cukierniach powodują zawrót głowy a taki domowy tort jest o niebo lepszy, więc do dzieła. 1. Jednym z najważniejszych przedmiotów jaki nam będzie potrzebny do przygotowania takiego prostokątnego tortu jest obręcz z regulowanymi bokami. Jeśli takiej nie macie, to radzę zainwestowanie w taką(...)przygotowań. Tak więc na deskę i już ułożony papier z folią wkładamy połówkę biszkoptu zwilżonego sokiem z brzoskwiń z puszki. Wkładamy obręcz na biszkopt dostosowując boki ciasno do ciasta. Odlać 3/4 szklanki soku kubusiowego i rozpuścić w nim dwa budynie i mączkę ziemniaczaną, resztę soku zagotować z cukrem i wlać mieszankę budyniową, gotując budyń. Jeszcze gorący wylać na biszkopt
Jadło i czytadłoLetnie ,koperkowe placki z młodych ziemniaków i cukinii Oczywiście młode ziemniaki W końcu to wiosna , prawie lato więc najlepszy czas na wykorzystanie nowalijek , a czy jest
Ogrodnik w podróży