proste i szybkie ciasto - 6642 przepisów (strona:365/443)

Kakaowa szarlotka z makową bezą 252

Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Szarlotka zawsze przypomina mi moje dzieciństwo. Jest prosta do przygotowania. Kruche ciasto z warstwą winnych jabłek i makowa słodka beza –brzmi wspaniale a smakuje jeszcze lepiej.  Zachwyca smakiem i dobrze wygląda.  W połączeniu ze słodkim winem Monte(...)fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciasto:  Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Ciasto dzielimy na dwie części jedną mniejsza drugą większą. Tą większą wylepiamy spód wyłożonej pergaminem blachy

Wanilia i Kardamon
Piernik staropolski 1333

piernika - wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką lub mikserem, gdyż ciasto jest dość luźne i klejące i trudno je zagnieść dłonią - nie należy dodawać więcej mąki, ciasto po okresie leżakowania zgęstnieje i zmieni konsystencję, będzie je można bez problemu po podsypaniu mąką rozwałkować na placki - gotowe ciasto przełożyć do szklanego, porcelanowego lub kamionkowego naczynia (u mnie szklana salaterka), przykryć czystą(...)wykałaczką należy porobić dziurki, aby ciasto oddychało - naczynie z ciastem należy umieścić w lodówce lub mocno chłodnym miejscu na 4-6 tygodni - ciasto nie chłonie zapachów z lodówki, więc można je tam trzymać bez obaw - po tym czasie ciasto należy wyjąć z lodówki i ocieplić (tuż po wyjęciu jest twarde i mało plastyczne) - ocieplone ciasto należy podzielić na trzy części

Smakołyki Bereniki
Dutch baby – przepis na pieczony naleśnik 258

Mąka, jajka i mleko to podstawa wielu ciast. I tych słodkich, i wytrawnych. Cudowne rozmnożenie niewielkiej ilości składników które zawsze mamy w kuchni – rozmnożenie tym bardziej

Karo in the Kitchen
Szafranowe ciasto Lussekatter – wieniec na dzień świętej Łucji 171

masła. Ciasto wyjmujemy z miski na lekko podsypany mąką blat lub stolnicę i wałkujemy na duży prostokąt, około 55 na 26cm. Na cieście cienko rozsmarowujemy masło z dodatkami i zawijamy ciasto w jak najbardziej ciasny rulon. Rolujemy go kilka razy po blacie do zlepienia i wyrównania, lekko przy tym rozciągając ciasto do boków.   Gotowy wałek ciasta rozcinamy bardzo ostrym(...)nożem na równe połowy. Składamy połowy obok siebie, rozcięciem do góry. Przekładamy sznury ciasta jeden nad drugim, tworząc w ten sposób luźny warkocz. Zlepiamy końce ciasta i mamy gotowy wieniec. Wieniec nakrywamy folią lub lnianą ściereczką i ponownie odstawiamy go w ciepłe miejsce na godzinę – ciasto musi podrosnąć i się napuszyć. Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C, grzanie góra-dół

Karo in the Kitchen
Tort na moje urodzinki :) 241

właśnie ćwierć wieku ;) Z tej okazji gościliśmy u nas moją najbliższą rodzinę, dla której postanowiłam przygotować coś wyjątkowego. Co jest najważniejsze w urodziny? Tort oczywiście :) Ostatnio piekłam kilka ciast z kremem i nie mogłam się zdecydować, które wybrać tym razem. Dlatego postawiłam na coś nowego, ale już trochę znanego. Bezy robiłam nie raz i nie dwa, Tort Pawłowej stał się(...)jeszcze bardziej pomarańczowy smak i przygotowałam go z podanych powyżej składników. Na noc schowałam go do lodówki i trochę za bardzo zgęstniał, ale smakował wyśmienicie. Jego przygotowanie jest naprawdę proste. Kremówkę i mascarpone umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy 5 czubatych łyżek orange curd, sok z cytryny i cukier. Tak jak już wspominałam

Ratunku obiad
10 pomysłów na szybkie Lunchbox’y część 2. 333

To już druga część moich pomysłów na szybkie posiłki do pracy. Pierwsza część nadal chętnie jest odwiedzana na blogu i 

KuchniaWeDwoje.pl
Zimno i chorowito, więc FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA 188

zrobić, by wspomóc trochę jej leczenie i jednocześnie przyrządzić jej coś tak pysznego, by od razu poczuła się lepiej. Dodatkowo, tego dnia miałam dużo na głowie i potrzebowałam przepisu szybkiego, najlepiej łatwego do odgrzania i idealnie rozgrzewającego. W głowie kotłowało mi się milion pomysłów, lecz nagle nadeszło oświecenie. Zupa! Czemu nie pomyślałam o tym od początku? Nie mam pojęcia. Pewnie(...)kurczak (w każdej możliwej postaci), który dla mnie jest esencją polskości i ciepła domowego ogniska. Na szczęście (juppi!) zaczyna się ten okres, kiedy zajadanie się zupami, kurczakiem, ciasteczkami i ciastami - no i pancakesami na śniadanie! jest wręcz wskazane, tak więc moja kuchenna wyobraźnia szaleje z radości.  Francuską zupę cebulową podaje się w niemal każdej restauracji, i, choć chodzi

Gotowanie to kochanie
Wigilia , starodawne zwyczaje… 225

wróżyli  „z siana” o swym przyszłym losie. Źdźbło zielone-powodzenie w miłości .sczerniałe-niepowodzenie .Oczywiście była to tylko zabawa. W tradycji staropolskiej wieczerza składała się u chłopstwa i prostego ludu z pięciu ,siedmiu dań ,u szlachty ,z siedmiu, dziewięciu ,a u magnatów z jedenastu. Później zaczęto przygotowywać dwanaście dań ,tyle ,ile było apostołów. Należało skosztować każdej potrawy(...)mąki owsianej ,gryczanej ,żytniej lub mleka makowego ,ale też z żurawin , ananasów  ,dzikiej róży. Trawienie ułatwiały  kompoty z suszu i liczne desery z suszonych śliwek. Słodkie ciasta wypiekane na Boże Narodzenie  były skromniejsze niż wielkanocne. Dominowały pierniki i makowce ,były też różne  „baby” i ciasteczka korzenne. Kształt wigilijnych ciasteczek też miał znaczenie. Okrągłe, symbolizowały słońce i radość

Kulinarny karnet Christophera
O makaronie słów kilka 129

domu na hasło „rosół” babcia własnoręcznie makaron robiła. Pamiętam jak zagniatała ciasto, dokładnie wyrabiała, następnie cieniutko rozwałkowywała i kroiła na cieniutkie niteczki. Potem rozkładała na śnieżnobiałej płóciennej ściereczce, żeby ciasto wysuszyć. Na moje pytania o proporcje do przepisu na tak pyszny makaron (a musicie wiedzieć, że to był najlepszy makaron na ziemi i jeszcze takiego nie znalazłam. No, chyba(...)makaron dwujajeczny, czterojajeczny, ba! Nawet można trafić ośmiojajeczny. Z tą „jajecznością” chodzi o ilość jaj przypadających na 1 kg mąki. Podczas ich gotowania trudno osiągnąć „efekt aldente” i niepilnowane szybko się rozgotowują i zaczynają kleić. Makaron z semoliny, czyli mąki z bardzo twardej pszenicy durum, z kolei jest produktem tradycyjnym włoskim. Włosi zresztą są największym na świecie eksporterem tej pszenicy

Kate's Kitchen
O makaronie słów kilka 128

domu na hasło „rosół” babcia własnoręcznie makaron robiła. Pamiętam jak zagniatała ciasto, dokładnie wyrabiała, następnie cieniutko rozwałkowywała i kroiła na cieniutkie niteczki. Potem rozkładała na śnieżnobiałej płóciennej ściereczce, żeby ciasto wysuszyć. Na moje pytania o proporcje do przepisu na tak pyszny makaron (a musicie wiedzieć, że to był najlepszy makaron na ziemi i jeszcze takiego nie znalazłam. No, chyba(...)makaron dwujajeczny, czterojajeczny, ba! Nawet można trafić ośmiojajeczny. Z tą „jajecznością” chodzi o ilość jaj przypadających na 1 kg mąki. Podczas ich gotowania trudno osiągnąć „efekt aldente” i niepilnowane szybko się rozgotowują i zaczynają kleić. Makaron z semoliny, czyli mąki z bardzo twardej pszenicy durum, z kolei jest produktem tradycyjnym włoskim. Włosi zresztą są największym na świecie eksporterem tej pszenicy

Kate's Kitchen
Studencie, gdzie na piwo w Lublinie? 167

butelce, lane duże 6, male 4 zeta. Oprócz tego mają dobre przekąski jak np. pasztet zajęczy (ale ile jest zająca w zającu Bóg tylko wie). Miejsce raczej na szybki pit stop niż maraton piwny ale warto. Gościnne Piwnice - % Napijemy się piwa w cenach 6,5 - 10 zł. Serwują typowe dania restauracyjne ale są i standardowe przekąski do piwa w cenie(...)także małe bo małe ale lokalne piwo. A jeśli zostanie coś więcej grosza w portfelu, można śmiało zamawiać jedzenie.  Bar Polski - %%% Dość nowy twór na lubelskim Starym Mieście. Prosty acz ciekawy wystrój sprawia, że miło spędza się tam czas. Nawet takiego grajka śmigającego na akordeonie można zastać wieczorami. Można samemu sobie nalać piwa z kija po sam brzeg kufla

Right Behind The Kitchen
Strata – zapiekanka chlebowa bez strat, nie tylko na śniadanie 184

‘Bread and butter pudding’ na blogu już było. To zapieczone z jajkami i mlekiem słodkie drożdżowe pieczywo, z dowolnymi dodatkami. Strata to wytrawna wersja tego dania

Karo in the Kitchen
Książki kucharskie idealne na prezent 232

wydane a przepisy wychodzą z nich zawsze! Zaczynamy. 1. Nigel Slater „Jedz” Nigel jest moją miłością. Tworzy jedzenie genialne, używając prostych składników. „Jedz” to zbiór przepisów szybkich i co ważne, prostych. Do tego trochę opowieści o smakach Nigela i garść praktycznych uwag. To w tej książce odkryłam, że boczek, świeże figi i pistacje to całkiem zgrane trio. Pokochacie(...)który został ochoczo spożyty przez drób. Tak mniej więcej wygląda moje pieczenie. Jak już przysięgłam sobie, że nigdy przenigdy nie będę piekła, pojawia się pan Yotam i wydaje książkę. Ciasta, ciasteczka, torty, mniej skomplikowane lub bardziej, opisane w taki sposób, że nawet taka sierota cukiernicza jak ja zaopatruje się w składniki i tworzy, piecze i wychodzi! Ludzie jedzą, chwalą

ladykitchen
Jak zrzucić kilka zbędnych kilogramów? Przykładowe lekkie przepisy, pomocnicza woda lecznicza oraz inne porady. 161

Śniadanie: Koperkowa pasta kanapkowa na chrupkim pieczywie. Lekka pasta kanapkowa z nutą marchewkową - szybko, smacznie i light  Śniadaniowy pucharek owocowy - lekko, zdrowo, kolorowo  Nocny pucharek śniadaniowy (light). Serowo-kokosowe chia na początek dnia. Wielozbożowe kanapki z domową pastą serowo-kiełkową z dodatkiem oleju lnianego. Szybkie i zdrowe śniadanie do pracy lub szkoły.  Śniadanie w wersji light - pełne(...)naturalnej słodyczy  Lekkie serowo-jogurtowe placuszki.  Sałatki, surówki: Zielona sałatka z kiełkami - szybka i zdrowa Kolorowa sałatka z pieczonymi w miodzie migdałami i zdrowym dresingiem z kiełkami - idealny i zdrowy lunch do pracy Letnia sałatka z musztardowo-jogurtowym dresingiem i chrupiącymi ziarenkami Prosta i zdrowa surówka obiadowa - idealna do młodych ziemniaczków Prosta i zdrowa surówka obiadowa

Słodkie okruszki
Sałatka z buraka i awokado do grilla 206

Sałatka z buraka i awokado do grilla to bardzo lekki i wyjątkowo aromatyczny dodatek do ciężkich potraw z grilla. Pieczony burak jest w smaku bardzo słodki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!