Lubię paprykę pod wieloma postaciami, nic dziwnego, że leczo też uwielbiam. Ponieważ zimową porą cena papryki jest dosyć wysoka, właśnie teraz, jesienią, robię sobie zapas leczo na zimę. Wystarczy szybko podsmażyć kiełbaskę, pierś z kurczaka czy parówki ( bo są i tacy co jadają leczo z parówką), ugotować ryż, kaszę, makaron a nawet nie gotować i zjeść po prostu leczo(...)wolne ręce, żeby to wszystko naznosić do domu, to biorę również białą i pomarańczową. Leczo z przepisu nie zawiera mięska, które dodaję tuż przed jedzeniem. Z prostej przyczyny, łatwiej uniknąć zepsucia. Ogólnie boję się trochę robienia słoików z mięskiem czy przy użyciu masła, bo tyle się o tym nasłuchałam…Z drugiej strony są osoby, które nie przejmują się
Mieszam w Garnkuspecjalna do ciasta drożdżowego z pokrywką, ale jeśli takiej nie macie wystarczy zwykła i ściereczka do przykrycia) wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, oliwę z oliwek, drożdże instant i ciepłą wodę z cukrem. Całość wyrabiamy ręką, aż z ciasta będzie można uformować kulę. Podczas wyrabiania, jeżeli ciasto bardzo klei się do rąk możemy delikatnie ręce podsypywać mąką. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia(...)słodką czerwoną papryką, chwilę smażymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Wyrośnięte ciasto na pizzę wykładamy na wysmarowaną oliwą z oliwek blachą. Ciasto delikatnie rozprowadzamy rękami na pożądany kształt. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i odstawiamy pod przykryciem (ściereczka) na 15 minut. Po tym czasie ciasto smarujemy sosem do pizzy lub ewentualnie gęstym ketchupem. Na sos wykładamy przygotowany farsz
Słodkie okruszkiIdealne śniadanie? Takie jedzone z osobami, na których obecności zależy nam najbardziej na świecie. O takie spotkania codzienne i niecodzienne warto szczególnie zadbać. Przygotowując coś pomysłowego
KulinarneImpresje.plMuffiny są puchate i wilgotne, i jak zwykle bardzo szybkie w wykonaniu. Propozycja nie tylko na Halloween, choć w takiej odsłonie dziś je proponuję :) Normal
Słodkie zapomnienieczęsto gości on na naszym stole. Kiedyś miałam okazję przeglądnąć książeczkę Margaryny Kasi gdzie właśnie znalazłam ten przepis i który trafił w moje podniebienie. Przepis jest prosty ale trochę czasochłonny. Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki ( ja daję 1,5 szklanki mąki pszennej lub tortowej i ½ szklanki mąki ziemniaczanej) - ½ szklanki cukru - 150 g margaryny lub masła - 2 żółtka - 1 jajko(...)środku robimy dziurę do której wrzucamy jajka i zarabiamy ciasto stopniowo dodając resztę składników. Podczas wyrabiania ciasta dobrze zwrócić uwagę żeby ciasto było miękkie ale też nie bardzo mokre od tłuszczu. Jak ciasto jest za mokre nie wyrośnie nam najlepiej dlatego wtedy najlepiej dodać jeszcze troszkę mąki. Jak ciasto mamy gotowe to wykładamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Kuchenne WariacjeSzarlotki z pewnością każdy zna i ma swoje ulubione rodzaje. Ja dzisiaj zaprezentuję Wam drugą moją ulubioną wersję zaraz po zwykłej klasycznej. Wystarczy dodać lekkiej bezy
Zdrowie i pysznie na talerzuNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnieniecałym świecie. Można również dodać, że ciężko wyrazić słowami ten moment zachwytu podczas popijania naparów herbat Sir William's ;) Miłośnicy herbat zapewne wiedzą o czym piszę, kiedy w prosty sposób można w kilka minut odprężyć się, zrelaksować i "odpłynąć" na chwilę nad kubkiem czy filiżanką przepysznej, gorącej, niezwykle aromatycznej herbaty. Z Sir William'sem to możliwe :) Herbaty są bardzo(...)korzenia cykorii, laski cynamonu, suszonych gruszek oraz pąków róż dała niesamowity napar o pachnącym aromacie i intensywnym smaku cynamonu z jabłkiem - niczym domowa szarlotka! Była przepyszna! Do popołudniego kawałka ciasta sprawdzi się idealnie, ale także do porannych, słodkich śniadań będzie pasować w sam raz! Poniżej podaję przepis na bezglutenowe placki owsiane w towarzystwie powyższej herbatki. Składniki (na 1 porcję
Zdrowie na języku :PWalentynkowego szaleństwa ciąg dalszy! Tym razem słodkości i to nie byle jakie Red Velvet, ciasto znane chyba wszystkim. Kolejny przysmak, który przywędrował do nas ze Stanów
Mostek w kuchnipropozycji podlinkowałam przepis z instrukcją wykonania potrawy, wystarczy kliknąć w napis „PRZEPIS TUTAJ” lub w zdjęcie surówki Zapraszam! SURÓWKA JAK Z CHIŃSKIEJ RESTAURACJI PRZEPIS TUTAJ Prosta, łatwa i szybka do zrobienia, a zarazem bardzo smaczna surówka z białej kapusty, smakiem przypominająca tą z chińskiego baru. PYSZNA SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY PRZEPIS TUTAJ Idealny dodatek do obiadu(...)PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Najlepsze surówki do obiadu! pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemsię z nim nie działo. Nadal pozostanę wierna zakwasowcom, ale ten też bardzo polecam. Ma również tę zaletę że robi się go szybko i bez kłopotu. To chyba najlepszy chleb na drożdżach jaki upiekłam. Smacznego! uwaga: ciasto na chleb wyrabiałam w robocie. 16 października przypada Światowy Dzień Chleba ( World Bread(...)się składników i wyrabiaj około 10 – 12 minut. Dodaj roztopiony smalec i wyrabiaj jeszcze 3 – 4 minuty, aż do całkowitego wchłonięcia się smalcu. Odstaw ciasto pod przykryciem do odpoczynku na 20 – 30 minut. Uformuj z ciasta okrągły bochenek i umieść go w oprószonym mąką koszyku. Odstaw do wyrastania pod przykryciem na 1 – 1,5 godziny. Nagrzej piekarnik do temperatury
Stare GaryNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienieNa blogu było już ciasto ucierane z malinami i kruszonką, a różniło się od dzisiejszego ciasta tylko wymiarami blaszki. Mimo wszystko postanowiłam Wam je tutaj udostępnić
Relaxtimeskładniki na ciasto zagniatamy (ręcznie lub szybciej i prościej – w malakserze). Z zagniecionego ciasta tworzymy kulę i wkładamy na 15-20 minut do lodówki, aby się schłodziło. Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180°C (170°C z termoobiegiem). Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na okrągły kształt (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Przekładamy ciasto do tortownicy(...)taki sposób, aby zajęło całe dno i utworzyło 2-3 centymetrowy rant. Najlepiej ciasto od razu rozwałkować na średnicę większą niż tortownica. Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach i pieczemy przez 15-17 minut. Po upieczeniu rant nieco opadnie – ale tak ma być, odstawiamy ciasto do całkowitego ostudzenia. Maliny blendujemy (ewentualnie rozcieramy widelcem), a następnie przecieramy przez sitko
Poezja smakuSezon na dzikie jeżyny w pełni, więc warto wykorzystać je do przygotowania przetworów, deserów i wypieków, ponieważ są zasobne w wiele składników odżywczych i witamin. Ja
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSernik to nie tylko nasz ulubiony deser. Robi się go na całym świecie i wszędzie w inny sposób. Sernik nowojorski jest mega gładki i bardzo, bardzo
Karo in the Kitchen