Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Prosta, puszysta i pełna kajmakowego aromatu. Pyszna propozycja na święta jak i
Słodkie zapomnienieDzisiaj mam lenia... Wcześniej pyszny obiadek, a teraz naszła mnie ochota na ciasteczka. Mój facet ma dzisiaj swój wieczór dla siebie- cwaniak ma jutro wolne. Natomiast
Justa próbuje gotowaćnasza kulę ciasta ze wszystkich stron, po czym pod przykryciem pozostawiamy ciasto jeszcze w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny, ale co pół godziny należy je lekko wyrobić, tzn. naciągnąć lekko ze wszystkich stron, po czym ponownie formować kulę i przykrywać. Po ostatnim, trzecim zagniataniu owijamy miskę folią i wkładamy na noc do lodówki. Rano wyjmujemy ciasto z lodówki(...)najczęściej już wieczorem i na blaszce z papierem wkładam szczelnie przykryte do lodówki. Natomiast kiedy wkładam ciasto do lodówki i nadaję kształt bułkom rano, rozgrzewam blachę i kładę bułki na papier, a dopiero później na blachę. Trzeba to jednak robić szybko i ostrożnie, aby się nie oparzyć. Takie bułki smaruje też leciutko wodą i to pozwala je posypać dowolnymi ziarnami
I tu będę miała takie teChleb marchewkowy ekspresowy! Wrzuć wszystko do jednej miski, wymieszaj i gotowe! Praktycznie chleb nie wymaga żadnego wysiłku i robi się sam – czyli to co większość
Kulinarne PrzebojeObiad nie zawsze musi być słony. Naleśniki to jeden z rzadziej spotykanych obiadów na słodko. Przedstawię Wam więc dziś prosty przepis na naleśniki z odrobiną słodkości
Proste-przepisy.plSkładniki : 80 g masła 100 g czekolady deserowej (ciemnej słodzonej) lub po 50 g gorzkiej i mlecznej 1/2 szklanki mleka 2 jajka
Proste PotrawyPowrót do początków? Że Co? Co ona zaś wymyśliła? A no w szybkim skrócie powiem Wam, o co chodzi... Siedzę sobie ostatnio przy komputerze i jak zwykle zajmuje się Nastoletnimi (zdjęciami, przepisami i w ogóle). Wchodzi Mama i daje mi jakąś starą pogniecioną kartkę, mówiąc: "Patrz, twój pierwszy przepis- czekoladowe ciasteczka pamiętasz?? Raz prosiłaś mnie, bym wstawiła(...)twarde ciasto albo jak otworzyłam piekarnik z upieczonymi już ciastkami- ten zapach!! Robiłam wszystko, by nic nie zmieniać w przepisie, by zrobić wszystko dokładnie tak, jak to robiłam jako mała dziewczynka. Normalnie zamiast zwykłego białego cukru, który oprócz tego, że jest widoczny w ciastkach i chrupie pod zębami, użyłabym teraz cukru pudru, a do samego ciasta dodałabym zdecydowanie mniej mąki
Nastoletnie WypiekaniePrzygotowanie tego ciasta najlepiej rozpocząć do zrobienia budyniu na masę. Mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier, budyń oraz cukier waniliowy miksujemy z małą ilością mleka. Resztę wlewamy do garnka i zagotowujemy, powstałą masę wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy-gotujemy jak budyń. Studzimy. Dno dużej blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy ciasto. Jak się klei(...)miseczki i wkładam do mikrofali na 20-30 s, wszystko dokładnie mieszam. Polewę wykładamy na ciasto, całość posypujemy zmielonymi orzechami. Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Najlepsze jest na drugi dzień :-) Bardzo polecam, jest piękne i bardzo pyszne oraz proste w wykonaniu :-) SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuOdstawiamy do przestygnięcia. Ciasto: Dno tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. (patrz rada 1) Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, makiem, dodajemy żółtka, pokrojone drobno masło i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt kruche wystarczy dodać jedną łyżkę wody. Ciastem wylepiamy tortownicę, dno i boki . (patrz rada 2) Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na czas przygotowania(...)ciastem, wykładamy na nią masę serową, nakładamy za pomocą łyżki masę makową i całość delikatnie mieszamy (np. rączką łyżki) tworząc wzorki. Ciasto pieczemy w sumie ok. 90 min. Pierwsze 15 min. w 200°C, a kolejne min. w 170°C. Żeby ciasto z wierzchu nam się za mocno nie spiekło, można je przykryć papierem do pieczenia. Rada 1: Jak szybko
Moniki SmakołykiJeśli zapełniliście już słoiki młodymi pędami sosny teraz przyszła kolej na mniszek lekarski! Jego prawidłowa nazwa to mniszek pospolity Taraxacum officinale Web . Nie mylcie go
IzaGotujeTym razem przychodzę do Was nie tylko z przepisem, ale również z opisem bardzo funkcjonalnego urządzenia, jakim jest blender N’OVEEN Sport Mix & Fit
Via Gustosłoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Tarta z dynią i szpinakiem Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź
Kulinarne przygody Gatitydość zwarty, ale tak ma być. ZWIJANIE ROLADY : Ciasto chwilkę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 2 równe części. Wałkujemy na prostokąt ok. 20/30 cm (jeśli pieczemy w keksówce trzeba dopasować wielkość rolady do formy) Smarujemy masą makową (wykorzystałam 1/3 masy na każdą roladę) smarujemy, ale nie po same brzegi ciasta. Delikatnie zwijamy i umieszczamy w formie, łączeniem na spód(...)stopni C ustawienie góra - dół. Ja swoją dałam do piekarnika, gdy jeszcze dobrze się nie rozgrzał. W trakcie pieczenia należy obserwować ciasta, jeśli trzeba ustawiamy sam dół, u mnie szybko zarumienił się wierzch i przykrywałam folią aluminiową. Pieczemy ok 30-40 minut. Góra i dół ma przybrać złotą barwę . Polewamy polewą, lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Pani na deserWiększość najlepszych pomysłów rodzi się w mojej głowie gdzieś w okolicach godzin zaśnięcia lub o wczesnym poranku, kiedy moje ciało jeszcze smacznie śpi
Gotowanie to kochanieBurrito meksykańskie, te które znamy i lubimy, jest inspirowane nie tyle kuchnią Meksyku, a kuchnią teksańską (tzw. Tex-Mex), która powstała z połączenia tradycji
A to pestka