Pewnie wielu z Was korzysta z naczyń żeliwnych i ceramicznych francuskiej firmy Staub (obecnie grupa Zwilling J.A. Henckels) , ale w nasze ręce trafiły stosunkowo niedawno. Zaczęliśmy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPotraficie wyobrazić sobie święta bez piernika ? My nie. Dlatego wśród ostatnio dodanych przepisów znalazły się m.in. ten na piernik staropolski dojrzewający - najlepszy z polskich pierników
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMam, mam, mam i podzielę się z Wami przepisem na doskonałą karkówkę :) Tak samo smaczną na ciepło, jak i na zimno. Wyśmienitą, mięciutka i soczystą. Jednym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTrafiła właśnie w nasze ręce najnowsza książka wydana nakładem sieci marketów spożywczych Lidl. Autorem większości przepisów jest Mistrzostwa Polski Cukierników Paweł Małecki, z którego poprzedniej książki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKto z Was nigdy nie jadł zupy ogórkowej, niech się zgłosi 😀 Zupa z kiszonych ogórków, to chyba jedna z bardziej znanych, tradycyjnych polskich zup. Zazwyczaj gotujemy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNie jestem, jak chyba większość blogerów kulinarnych, profesjonalistką. Nie ukończyłam żadnego kursu, ani tym bardziej szkoły kucharskiej. Cała moja wiedza kulinarna pochodzi z własnych, nie zawsze
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPogoda nas w tym roku nie rozpieszcza, a prognozy na najbliższe dni też nie wyglądają najlepiej. Do tego niebawem Święta, więc wszyscy mamy pracy co nie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNajlepszy z polskich pierników, miękki, rozpływający się w ustach, przepełniony korzennym aromatem 😋 Można go przełożyć powidłami, marcepanem lub masą orzechową, można polukrować lub oblać czekoladą
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataŚwięta zbliżają się wielkimi krokami i jak co roku pojawia się dylemat " co na prezent ". Aby uniknąć zakupowej gorączki i nie narażać swojego budżetu na pozbycie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJak doskonale wiedzą Czytelniczy tego bloga nie jestem Krzysztofem Kolumbem kulinarnego świat a. Często sięgam po sprawdzone pomysły osób, które na gotowaniu znają się o niebo
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPo raz kolejny sięgamy do jednaj z naszych najbardziej wyeksploatowanych książek kucharskich. I bynajmniej nie dlatego, że aktualnie na rynku księgarskim nie można znaleźć nic ciekawego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTrudno byłoby mi wśród naszych znajomych wskazać osobę, która nie pije herbaty, ale kiedy po raz pierwszy upiekłam ciasto herbaciane wszyscy byli zaskoczeni. Ja zresztą również
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzepis na tę przepyszną, bardzo puszystą babkę drożdżową, którą widzicie na zdjęciach pochodzi z wydanej w 1963 roku książki Kuchnia Polska pod red. dr Stanisława Bergera
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSłowo keema lub kheema oznacza w języku urdu " mielone mięso " i nie ma w tym przypadku znaczenia czy mówimy o drobiu, jagnięcinie czy wołowinie. Ta
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSoli używamy praktycznie każdego dnia. Nawet jeśli sami nie dodajemy jej do potraw, to i tak sól spożywamy. Warto więc czasem zastanowić się czym właściwie doprawiamy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata