proste ciasto - 15398 przepisów (strona:84/1027)

Ciasto korzenne 124

Ciasto korzenne  Ciasto korzenne, to jest jedno z moich ulubionych ciast, ponieważ uwielbiam wszystko co w sobie ma przyprawę korzenną (naprawdę wszystko!). Jest to bardzo proste w przygotowaniu ciasto, ale jakie pyszne, że aż trudno opisać słowami. Puszyste, w miarę słodkie, niesamowicie pachnące domową przyprawą korzenną. Jest po prostu idealne!  Jeżeli nie lubicie przypraw korzennych to polecam

Kuchnia Łukasza
Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów 202

Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów przygotowana ze świeżej i suszonej żurawiny przez Sylwię Chrzanowską, ambasadorkę marki Kohersen Mycook zasmakowała nam do tego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kuchnia "fusion" - jak zaistnieć w świecie kulinarnych tuzów 153

Czasy są takie, że należy szukać jakiegoś ciekawego i inspirującego zajęcia, które zapewni Wam sławę i pieniądze. Podczas sesji „ półliterackiej ” wymyśliłem własnogłownie jak zaistnieć w świecie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Biszkopt z pianką matcha i malinami 93

Czas czytania: 3 min Biszkopt z pianką matcha i malinami ciasto niezwykle proste do przygotowania i bardzo smaczne. Ciasto przygotowałam na bazie klasycznego uwielbianego przez wszystkich biszkoptu idealnego . Pamiętajcie, że biszkopt można upiec dzień przed planowanym przygotowaniem ciasta. Można też biszkopt upiec w wolnym czasie i zamrozić go do chwili, kiedy będzie potrzeba przygotowania deseru. Biszkopt to oczywiście

SprawdzonaKuchnia.pl
Kawa po turecku 96

Kawa po turecku - czarna jak noc, gorąca jak piekło, słodka jak miłość Kawa po turecku parzona jest w niezmienny sposób od ponad 500 lat. Bez kawy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Patelnia tytanowa - czy warto kupić 110

Patelnia tytanowa - czy warto kupić jak wybrać najlepszą patelnię Nieczęsto zdarza mi się polecać na blogu naczynia kuchenne, jeśli już to koncentruję się na małym i

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa krem ze szparagów z grzankami ziołowymi 124

Zupa krem ze szparagów z grzankami ziołowymi na koniec sezonu szparagowego Zbliża się powoli koniec szparagowego szaleństwa. Chociaż w marketach szparagi możemy kupić przez cały rok

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tacos z pikantnym grillowanym kurczakiem 109

Tacos z pikantnym grillowanym kurczakiem - kuchnia meksykańskiego południa CzteryFajery.pl gotują na warsztatach kulinarnych TABASCO® Tacos z pikantnym grillowanym kurczakiem to typowy przykład kuchni Tex-Mex (kuchnia

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Czy picie kawy jest zdrowe 123

Czy kawa chroni przed chorobami ? Picie kawy ma w wielu przypadkach pozytywny wpływ na zdrowie człowieka wykazują prowadzone od wielu lat badania naukowe. Każdy z nas

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dlaczego warto stosować sos sojowy 134

Dlaczego warto stosować sos sojowy?  Jak wybrać najlepszy sos sojowy? Czym jest Ponzu? Czym jest sos sojowy ? Sos sojowy, uniwersalna przyprawa w płynie o głębokim

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane 124

Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane zawsze kojarzy mi się z początkiem lata. To najlepsze jakie znam, bardzo puszyste  ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Najlepsze lody o smaku kremówki 117

Mateusz Olszewski z Ząbek znalazł się w gronie finalistów i zdobył „Złotą Szpatułkę” na prestiżowym Gelato Festival 2018, który zdaniem wielu znawców tematu jest jednym najważniejszych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik tradycyjny z rodzynkami 125

Sernik tradycyjny z rodzynkami zazwyczaj przygotowuję kiedy mamy gości. Jeśli mam nieco więcej czasu ser mielę sama, ale zdarza mi się także kupować już gotowy ser

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik tradycyjny z rodzynkami 154

Sernik tradycyjny z rodzynkami zazwyczaj przygotowuję kiedy mamy gości. Jeśli mam nieco więcej czasu ser mielę sama, ale zdarza mi się także kupować już gotowy ser

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane 126

Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane zawsze kojarzy mi się z początkiem lata. To najlepsze jakie znam, bardzo puszyste  ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kuchcik - niezastąpiony kuchenny pomocnik 127

Kuchcik firmy Tupperware to wyjątkowe urządzenie, które służy do ubijania białka jajek, śmietany, przygotowania majonezu, mieszania różnego rodzaju deserów. Przekonaj się, że ubicie piany z czterech

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Marchewki z ciasta francuskiego 137

słoneczny, niedzielny poranek zapraszam na marchewki z ciasta francuskiego. Szybki i łatwy przepis dla każdego. Pod warunkiem, że mamy gotową rolkę ciasta francuskiego w lodówce. Wykonanie jest proste. Z ciasta francuskiego wykrajamy długie trójkąty, a ich krótki bok nacinamy. Wyglądem mają przypominać marchewkę, ale wiadomo, jest to umowne. Najważniejsze, że Wam się będą podobać. Takie

dolcevitainmykitchen
Kurczak w marynacie teriyaki 153

Kurczak w marynacie teriyaki należy do naszych ulubionych potraw z grilla, a kiedy sezon grillowy się kończy, pieczemy go na patelni lub w piekarniku - zawsze jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krokiety serowo szparagowe 225

Krokiety serowo szparagowe to nowość w naszej kuchni. Zaczęło się od kilku kilogramów szparagów, które dostałam od znajomych. Szparagi mają wg mnie jedną zasadniczą wadę - trzeba

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wołowina z grilla 167

Dla wielu z nas majówka, to zarazem początek sezonu grillowego. Wreszcie chwila wytchnienia od codziennych obowiązków, możliwość biesiadowania w gronie przyjaciół i delektowania się samodzielnie upieczonymi

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jak przygotować grilla 175

Jak przygotować grilla - to pytanie najczęściej pada przed długim majowym weekendem, a ten zbliża się wielkimi krokami.  Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto z kukurydzianych chrupek z kremem, owocami i galaretką (bez pieczenia, wegańskie) 200

Kiedy przychodzą cieplejsze dni, często mam ochotę na ciasta z owocami i galaretką – najlepiej, kiedy są bez pieczenia. Postanowiłam, że stworzę przepis na ciasto z

Via Gusto
Grillowane gruszki z orzechami i migdałami 127

Grillowane gruszki z orzechami i migdałami to świetny pomysł na deser lub drugie śniadanie dla dzieci i dorosłych.  Możemy je upiec na ruszcie podczas 

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kotlety mielone z mięsa mieszanego 152

Przepis na kotlety mielone z mięsa mieszanego zaczerpnęłam z mojej ulubionej książki kucharskiej czyli z wydanej w 1963 roku " Kuchni polskiej " pod redakcją dr Stanisława Bergera

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ucierane ciasto z owocami i kruszonką 147

Bardzo proste i pyszne ciasto. Możecie dodać różne owoce. Ja mam z agrestem ale przepyszne byłyby wiśnie. W Anglii to nie jest łatwe znaleźć wiśnie. Wykonanie ciasta – masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Ciągle mieszając co jakiś czas dodawać po jednym jajku. Dokładnie utrzeć. Dodać kwaśną śmietanę,esencję waniliową, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i mąkę

Kuchnia Pokoleń
Muffinki z czekoladą 140

Muffinki z czekoladą mają dla mnie kilka niepodważalnych zalet.  Po pierwsze można je przygotować w pół godziny, po drugie pasują na każdą okazję - do podjadania

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak tandoori w aromatycznym sosie 156

Kurczak tandoori czyli tandoori chicken to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni indyjskiej.  Tradycyjnie kurczaka tandoori przygotowuje się w glinianych piecach tandoor, w których temperatura

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta normandzka z jabłkami 198

Tarta normandzka z jabłkami zawsze kojarzy mi się z..... Wielkanocą.  Wiem, wiem, że nie jest to typowe polskie ciasto, które pieczemy na te święta, ale

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Camembert - najsłynniejszy francuski ser 130

Camembert - najsłynniejszy francuski ser, obok którego trudno przejść obojętnie, znany jest niemal na całym świecie. Recepturę tego produkowanego z surowego mleka krowiego, miękkiego sera podpuszczkowego, pokrywającego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Obracane ciasto ze smażonymi wiśniami 126

Bardzo proste w przygotowaniu ciasto, w którym można wykorzystać mrożone owoce. Dzięki redukcji płynu w czasie smażenia, wykorzystany zostaje również sok z wiśni. SKŁADNIKI Na ciasto: 150 g masła szczypta soli 150 g cukru trzcinowego 5 jajek 160 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na warstwę wiśniową: 500 g wydrylowanych wiśni wraz z sokiem

Passions hobbies life
Jak wybrać czajnik elektryczny 137

Jak wybrać czajnik elektryczny, skoro ilość dostępnych na rynku modeli jest tak wielka? Na co zwrócić uwagę poszukując idealnego czajnika do naszej kuchni? Postaram się dziś

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru 138

Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru ? Jak najbardziej!!!  Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa przypominającego nieco pizzę. Pochodzi najprawdopodobniej ze słonecznych wybrzeży Ligurii, ale

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa bieda 186

Zupa bieda czy jak ją nazywa Paweł, zupa przegląd lodówki , to chyba najsmaczniejszy sposób na wykorzystanie resztek warzyw. Pewnie każdemu z Was zdarzyło się, znaleźć w

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Karkówka w sosie śliwkowym z wolnowaru 180

Karkówka w sosie śliwkowym z wolnowaru to... najszybszy sposób na pyszny, pożywny obiad. Aromatyczne, rozpływające się w ustach mięso i doskonały sos - uwierzcie mi, nic lepszego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto bez pieczenia KOKOS – MANGO (wegańskie, bezglutenowe) 412

Mango to jeden z moich ulubionych owoców – słodkie, soczyste i ma piękny kolor. Na pewno wiele osób uważa tak samo i chętnie zjadłoby ciasto z

Via Gusto
Kruche ciasto z kremem i cukierkami. 147

Dzisiaj polecam Wam bardzo pyszne ciasto, bardzo proste w wykonaniu i niedrogie. Kruche ciasto, czekoladowy krem i mnóstwo cukierków...jednym słowem pysznie. Takie ciasto może być nawet mazurkiem wielkanocnym. Koniecznie upieczcie i zjedzcie. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: półtorej szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 2 żółtka 15 dag masła lub margaryny Krem: 20 dag masła lub margaryny

Izabelawkuchni
Do czego można wykorzystać wolnowar? 188

Do czego można wykorzystać wolnowary #Crock-Pot oprócz przygotowywania doskonałych mięs, gulaszy i zup? Świetnie pokazał to film opublikowany na kanale Bed Bath & Beyond

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chowder kukurydziany 136

Chowder kukurydziany, na który przepis znajdziecie poniżej,  to nawiązanie do anglosaskiej tradycji kulinarnej. Jest to rodzaj zupy lub gulaszu przygotowywanego z mlekiem lub śmietaną albo

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Fińskie wigilijne smakołyki 172

Przepisy na fińskie wigilijne smakołyki specjalnie dla naszych Czytelników przygotował Maciej Wróblewski, szef kuchni w rezydencji JE Hanny Lehtinen, ambasador Finlandii w Polsce. Więcej informacji na

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Makowiec zawijany 650

Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany  z ciasta drożdżowego. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, bowiem nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Ta pyszna rolada makowa cudownie wygląda na Świątecznym stole. Makowca wystarczy polać lukrem królewskim i posypać suchym makiem, a będzie się prezentował wspaniale. Ten makowiec można też przygotować z gotowej masy makowej z puszki

AniaGotuje.pl
Przepis na piernik świąteczny dojrzewający 194

Przepis na piernik świąteczny dojrzewający jest w rodzinie państwa Malesów przekazywany z pokolenia na pokolenie od XIX wieku. Jest zarazem obowiązkową potrawą na Boże Narodzenie - podobnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Soki naturalne 140

Dziś nie będzie przepisu. Będzie za to ogromna prośba do czytelników bloga. Poszukuję sprawdzonego producenta soków owocowych lub warzywnych, mogą być też soki z tzw. super

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Topinambur wraca do łask 174

Topinambur wraca do łask i coraz częściej gości na polskich stołach. Od setek lat ceniony za swoje właściwości zdrowotne, kiedyś traktowany był głównie jako jedzenie dla

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Coraz bliżej Święta 233

Do świąt pozostał już zaledwie miesiąc i jest to czas,  kiedy w naszej kuchni dużo się dzieje. Dużo więcej niż zazwyczaj. Wypróbowywanie nowych przepisów na

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Śledzie marynowane z imbirem 218

Śledzie marynowane z imbirem nie są bynajmniej moim autorskim pomysłem. Miałam okazję spróbować tego specjału podczas warsztatów kulinarnych z robotem Kohersen Mycook, które odbyły się w

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowy syrop z czosnku 2415

Domowy syrop z czosnku na odporność najczęściej doceniamy w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasila się okres zachorowań na grypę i przeziębienie. Choć zapach i aromat czosnku

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków 207

Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków nauczyliśmy się przyrządzać, kiedy mieszkaliśmy na Podkarpaciu. Początkowo byłam zaskoczona takim dodatkiem, ale zasmakował nm tak

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym 159

Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym i szynką parmeńską - czy znacie lepszą propozycję na weekendowy obiad? Pyszna, aksamitna, tej zupie nikt się nie oprze, a

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Łatwe czerwone curry z kurczaka 176

Łatwe czerwone curry z kurczaka uratowało w ubiegłym tygodniu moją kulinarną reputację. Wyobraźcie sobie leniwe, niedzielne popołudnie, wreszcie macie czas dla siebie, nigdzie Wam się nie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pikantna zupa z pieczonych warzyw 140

Pikantna zupa z pieczonych warzyw , mimo iż ma długą listę składników, jest wyjątkowo łatwa i szybka do przygotowania. Dzięki dodatkowi imbiru, czosnku i cynamonu doskonale rozgrzewa

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Makaron łączy ludzi... 192

Światowy Dzień Makaronu już za nami. Nie dane mi było uczcić święta pastafarian własnoręcznie przygotowanym makaronowym przysmakiem, ale...  nic straconego. W podwójnej roli - dziennikarza i

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasta warzywna dla dzieci 187

Pasta warzywna dla dzieci z wolno duszonych warzyw powstała na prośbę mojej koleżanki, której dziecko ze względu na stan zdrowia wymaga specjalnego traktowania. Ponieważ zależało nam

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krem z dyni z mlekiem kokosowym 196

Krem z dyni z mlekiem kokosowym zagościł w naszym menu całkiem niedawno, ale został zaliczony do grona najsmaczniejszych jesiennych zup. Przygotowanie tej pysznej, bardzo pożywnej i

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa 582

Czytaliście kiedyś skład kostek rosołowych albo sosów " w torebce " dostępnych na sklepowych półkach ? To przeczytajcie ! Możecie się mocno zdziwić, kiedy dowiecie się, że kostka rosołowa składa

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa z soczewicą z mlekiem kokosowym 155

Podczas poprzedniego weekendu udało mi się porządnie przemarznąć, skończyło się na wizycie u lekarza i antybiotykach. A jak, wiadomo człowiek chory nie zawsze ma ochotę na

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ryżowe ciasteczka z żurawiną i kokosem 167

Tym razem mamy coś dla miłośników bezglutenowych wypieków. Idealnie kruche ciasteczka z mąki ryżowej z dodatkiem żurawiny i mocnym aromatem kokosa. Mam nadzieję, że i Wam

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Barazek - sezamowe ciasteczka 188

Barazek -  małe, kruche ciasteczka, obsypane z jednej strony sezamem, a z drugiej pistacjami, są jednym z najpopularniejszych dodatków do kawy i herbaty w krajach Bliskiego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Placki ziemniaczane 175

Po raz kolejny wracam do starych sprawdzonych przepisów. Tym razem padło na placki ziemniaczane, jedno z naszych ulubionych dań. Poniżej znajdziecie przepis podstawowy, bez żadnych dodatków

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gulasz kolożwarski - kolozsvári gulyás - czyli rumuńska zupa gulaszowa 254

Na dworze jeszcze całkiem ciepło, ale jesień zbliża się wielkimi krokami. Niebawem wrócimy więc do sycących, rozgrzewających zup - kapuśniaku na wędzonych żeberkach, grochówki i naszych ulubionych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta z kremem matcha i figami 174

Ugotowałam wczoraj budyń, ale... jakoś straciłam na niego ochotę. Wyrzucić było szkoda, bo nienawidzę marnowania jedzenia. Powstał więc krem budyniowy, ale żeby nadać mu nieco odmiennego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chałka - najlepszy pomysł na weekendowe śniadanie 630

Chałka z kruszonką lub makiem, słodka, puszysta, pachnąca wanilią. Najlepsza na weekendowe śniadanie, zwłaszcza z domowym, samodzielnie przygotowanym masłem ( tutaj przepis na domowe mało ). Można ją

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Hiszpańskie krokiety z szynką serrano / croquetas de jamón 254

Dziś mamy dla Was przepis na rewelacyjne tapas - hiszpańskie krokiety z szynką serrano czyli croquetas de jamón. Po raz pierwszy krokiety z szynką serrano jedliśmy w

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Torcik bezowy z bitą śmietaną 164

Po upieczeniu ciast zostają nam czasami białka jajek. Zazwyczaj wykorzystujemy je do babki drożdżowej na białkach albo szarlotki z bezą. Ponieważ po przygotowaniu klusek na parze

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bajaderki w wersji mini czyli przegląd tygodnia 160

Tym razem nasze bajaderki są w wersji miniaturowej i z wyglądu bardziej przypominają trufle, zwłaszcza po obtoczeniu ich w kruszonych orzechach. Nazwa " przegląd tygodnia " nie jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kluski na parze, buchty, pampuchy czyli napinamy brzuszki 136

Kluski na parze, buchty, pampuchy - nazw jest wiele, ale smak zawsze wyśmienity.  Trudno byłoby mi wskazać osobę, która nie lubi klusek na parze. Pasują zarówno

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Maślane ciasteczka z syropem klonowym 182

Za oknem mokro i ponuro, więc dla poprawy nastroju zrobiliśmy.... ciasteczka. Ale nie takie zwykłe maślane, które pieczemy dość często, lecz przepyszne ciasteczka z syropem klonowym

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chlebki pita - najlepszy dodatek do hummusu 158

W każdym kraju, w każdym regionie, ba nawet w każdym mieście chleb pita może być nieco inny. Można go przygotować z mąki białej, razowej, atta lub

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Idealny arabski hummus (hummus bi tahini) 175

Ten hummus nie mieści się w kanonie zrób szybko, zjedz jeszcze szybciej. To hummus idealny, o aksamitnej gładkiej konsystencji i wyjątkowym smaku.  Niedawno trafiła w

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Idealne ciasto na pizzę 176

Dobre ciasto na pizzę to co najmniej połowa sukcesu, a ciasto z poniższego przepisu, zaczerpniętego z książki "Kuchnia smaków i zapachów. 300 przepisów na robota Kohersen

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Czekoladowo - orzechowe ciasto z suszonymi śliwkami 186

Proste i pyszne ciasto, którego smak pokochają wielbiciele orzechów laskowych. Ja się do nich zaliczam! ;) O cieście tym można rzec, że to taka wariacja na temat Murzynka ( któż nie zna jego smaku... ;) ). Ciasto jest puszyste, mięciutkie, wilgotne, z wyraźną nutą orzechową. Zamiast śliwek można wykorzystać inne suszone owoce albo w ogóle z nich zrezygnować; bez nich wcale

Opowieści z piekarnika
Ciastko managera.... czyli włoski deser 743

Tyraj misiu, tyraj....   powiedział Paweł do Kohersen MyCook , włączając robota, po czym postawił mi przed nosem moje ulubione cafe latte. No cóż - nawyki managerskie nie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka) 146

Ten przepis, opracowany przez Monikę Mrozowską, nie jest na naszym blogu nowością, publikowałam go już w ubiegłym roku, ale tym razem dostosowałam do wykonania w robotach

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mini serniczki na zimno z serków waniliowych 365

Nie należę do osób, które kształtują trendy kulinarne w polskiej blogosferze, nie wstydzę się przyznać, że uwielbiam wszystko co słodkie, dobrej jakości ceramikę i książki kucharskie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Orzeźwiające CIASTO Z OWOCAMI (porzeczki, borówki, cytryny) 240

Na gorące dni najlepiej sprawdza się ciasto z owocami. Moja propozycja to orzeźwiający tort z porzeczkami, borówkami i cytrynami. Owoce te idealnie komponują się ze słodkim

Via Gusto
Sos mięsny do makaronu 154

Poniższy przepis jest połączeniem tradycyjnych włoskich smaków (parmezanu, dojrzewających w słońcu pomidorów i makaronu spaghetti) z przyrządzoną według pakistańsko - indyjskiej receptury mieloną wołowiną. Ta umiędzynarodowiona wersja

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chroń jedzenie i oszczędzaj 189

Zdarzyło się Wam, że wędlina w lodówce przebrała zielonkawy kolor, a w dotyku była oślizgła niczym wąż. Może Wasz ulubiony ser pokrył się pleśnią, a przywiezione

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Stir-fry z marynowaną wołowiną czyli obiad w pół godziny 163

Smażenie w ruchu (ang. stir fry) to chiński sposób gotowania, którego początki sięgają II wieku p.n.e. Techniką stir fry możemy przygotować zarówno dania azjatyckie, jak i

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kruche ciasto z czereśniami i budyniem 200

Bardzo proste i smaczne ciasto. Gorąco polecam. Przepis z  tej  strony. Składniki: 40 dag mąki 25 dag cukru 20 dag margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka Dodatkowo: ok. 60 dag połówek czereśni 500 ml mleka 3 łyżki cukru 1 torebka budyniu waniliowego Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wstawić na minimum 30 minut

Ewusiowe Smaki
Francuskie śniadanie i konfitura brzoskwiniowa 184

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Verrine z kurczakiem, kaszą, natką pietruszki i oliwkami 141

Tak zwane " zdrowe odżywianie " nie jest najmocniejszą stroną naszej kuchni. Ale sałatka z komosą ryżową,  kaszą bulgur lub kuskus to już zupełnie insza inszość :) Szczególnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Frużelina truskawkowa na zimę bez żelatyny 201

Frużelina to całe lub pokrojone owoce zatopione w żelu, który swoją konsystencją przypomina lekko tężejącą galaretkę. Można ją przygotować z niemal każdego gatunku owoców, jednak moim

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zielona herbata - rodzaje i sposób parzenia 180

Moda na zieloną herbatę okazała się w Polsce dość trwała, a liczba jej zwolenników systematycznie wzrasta. Jest to jeden z tych trendów, które z pewnością wyjdą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z cukinii i koziego sera 151

Szybka, smaczna i zdrowa - taka powinna być idealna sałatka. Pasiasta sałatka z cukinii spełnia wszystkie te wymogi, a zarazem jest odpowiednia na każdą porę roku :) Składniki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kalafior marynowany w curry 172

Tegoroczny sezon słoikowy rozpoczęliśmy wyjątkowo wcześnie. Już w pierwszych dniach czerwca przygotowaliśmy niewielkie ilości bazy pomidorowej do sosów i zup oraz konfitury morelowe z amaretto ( klik

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka jerozolimska z granatem 211

Kuchnia krajów Bliskiego Wschodu jest na stałe obecna w naszym domu. Bez względu na to, gdzie aktualnie mieszkamy, pozostajemy jej wierni od wielu lat. Chleb naan

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Za'atar bardzo pikantny do karkówki 185

Przepisy na różne warianty za'ataru podwalam już wcześniej ( znajdziecie je tutaj ) jednak dzisiejsza mieszanka jest przeznaczona przede wszystkim do marynowania mięs.  Mimo, iż na

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pomarańczowe curry z kurczaka 167

To kolejne danie z kurczakiem i pomarańczami. W przepisie połączyliśmy pięć podstawowych smaków - słodycz miodu, ostrość papryczek chili, słony smak soli, gorzki kurkumy oraz kwaśny imbiru

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Konfitura morelowa z amaretto z wolnowaru 175

Najpiękniejszy smak wczesnego lata zamknięty w słoikach.  Delikatny, z subtelną nutą migdałów przypomni mroźną zimą słoneczne dni, wypełniając dom przepięknym aromatem. Pasuje do wszelkich deserów

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zielony koktajl z imbirową nutą 138

Dopadła nas moda na jarmuż i koktajle z jarmużem. Wszyscy go chwalą, że to zdrowa i smaczna bomba witaminowa.  No cóż, do smaku z lekką

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowe lody jogurtowe bez maszyny 136

Synoptycy prognozują na najbliższy weekend powrót upałów.  A jak wiadomo na wysokie temperatury najlepsze są... domowe lody. Nie potrzebujemy nawet maszyny do lodów, żeby je

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Batoniki owsiane 159

Pożywne, pełne energii i.... tanie w porównaniu z tym co widzimy na sklepowych półkach. Energetyczne batoniki możemy też modyfikować, jeśli chodzi o dobór składników, ważne jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Żeberka z miodem 206

Idealnie miękkie, pikantne żeberka w miodowej marynacie należą do naszych ulubionych dań. Marynatę zawsze przygotowuje Paweł, a moja rola ogranicza się do obrania czosnku i starcia

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Curry z kurczakiem, orzeszkami ziemnymi i skórką pomarańczową 200

To curry królowało w naszym compoundzie. Nigdy nie zapytałam skąd pochodzi przepis. Po prostu ktoś kiedyś je zrobił na wieczorne spotkanie przy basenie, zasmakowało nam, więc

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Polędwiczki wieprzowe z jabłkami - przepis z 1963 roku 221

Mamy dziś dla Was wyjątkowo łatwy i nie wymagający niemal żadnego wkłady pracy przepis na doskonałe, cudownie miękkie polędwiczki wieprzowe. Przepis pochodzi z mojej ulubionej, wydanej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bananowy shake czyli pożywny koktajl z quinoa 214

Dzisiejszy wpis ucieszy pewnie wszystkich koktajlomaniaków i fanów zdrowego odżywiania. Ponieważ ostatnimi czasy namiętnie testujemy nowy blender Breville Blend-Active Pro   postanowiliśmy podzielić się z

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak tandoori / tandoori chicken 189

Popularny zarówno w Indiach jak i Pakistanie, kurczak tandoori jest specjalnością prowincji Pendżab. Tradycyjnie przygotowuje się go w wykonanych z gliny piecach tandoor , w których temperatura

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ogórkowa z quinoa 170

Zaczyna się sezon ogórkowy, więc grzechem byłoby nie zrobić zupy na własnoręcznie ukiszonych ogórkach. Tym razem jako inspiracja posłużyła nam " studencka zupa ogórkowa " Eryka Wałkowicza, na

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wolno duszona marynowana wołowina 166

Nabraliśmy ostatnio ochoty na "chińszczyznę". To dania, które łączą w sobie wiele zalet - doskonały smak, prostotę przygotowania i aromatyczne przyprawy. Jedynym problemem może być dostępna w

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Czekoladowo - waniliowe muffinki z wiórkami kokosowymi 155

Bardzo lubię przepisy Doroty, która od dawna jest dla mnie niewyczerpanym źródłem inspiracji. Właśnie na bazie Jej przepisu powstały czekoladowo - waniliowe muffinki z wiórkami kokosowymi. Przepyszne

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła - Nicole Young 137

Co pewien czas wraca na naszym blogu temat fotografii kulinarnej, a dziś mamy doskonałą wiadomość nie tylko dla blogerów kulinarnych, ale także dla wszystkich, którzy zajmują

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Azjatycki bulion z wolnowaru 158

Dawno nie publikowaliśmy na blogu przepisów na potrawy z wolnowaru, więc przyszła pora aby te zaległości nadrobić. Zwłaszcza, że od kilku lat jest to drugi, zaraz

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babka kajmakowa 149

Prosta i szybka do zrobienia babka z dodatkiem masy kajmakowej. 20 dkg mąki pszennej 10 dkg mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 5  jajek 30

Moje domowe kucharzenie
Verrine z quinoa, musem bananowym i morelami 155

Verrine to rodzaj pochodzących z Francji przystawek lub deserów, których składniki układa się warstwami w małych szklaneczkach. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a doskonale prezentują

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Komosa ryżowa - z czym to się je ? 156

Quinoa znana też pod nazwami komosa ryżowa lub ryż peruwiański zagościła na naszym stole całkiem niedawno. O jej dobroczynnych dla zdrowia właściwościach, w tym działaniu przeciwnowotworowym

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa z buraków z komosą ryżową i imbirem 156

Nie wiem jakie jest pochodzenie tej zupy. Przepis dostałam od Izy - mojej koleżanki z redakcji. Ponieważ zawierał składniki, które są bardzo często używane na Bliskim Wschodzie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chińska zupa bogów 242

Choć kuchnia chińska rozgościła się na polskich stołach już dość dawno, to nadal duże zaskoczenie wywołuje dodawanie do rosołu wieprzowiny. Warto jednak czasami spróbować nowych orientalnych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babka drożdżowa parzona 161

Nadchodzi czas na nasze ulubione ciasta czyli babki drożdżowe. Naszym zdaniem, to (obok makowców) najsmaczniejsze z  polskich ciast. Babki drożdżowe zawsze kojarzą mi się ze

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babka jogurtowa - na Wielkanoc też doskonała 157

Wielkanoc coraz bliżej, na stołach pojawią się wszelkiej maści baby, babeczki i babki drożdżowe. Może dla odmiany zaserwować babkę jogurtową ? Jej przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
ciasto jogurtowe 124

Ciasto szybkie i proste do zrobienia. Ciasto wychodzi lekko wilgotne ale wbity w nie patyczek powinien być suchy. Doskonałe do kawy lub herbaty.  Uwaga szklanki o pojemności 200 ml czyli mniejsze niż standardowe o pojemności 250 ml możesz użyć opłukanego i osuszonego pojemniczka po jogurcie ten pomysł znalazłam na innym blogu. 200 g jogurtu naturalnego 3 szklanki

cukrem pudrem posypane
Ciasto w klimacie Batonika Kinder Country i Oreo, czyli Moje Ciasto Duo 236

kawałku, bo od świąt praktycznie nie jadam słodyczy. Za to ja zachwyciłam się formą do ciasta, a dokładnie prostokątną tortownicą ze sklepu Garneczki, bo dzięki niej boki ciasta były idealnie proste, a przełożenie ciasta na tacę nie sprawiło mi żadnego problemu. Nawet cena formy jest całkiem przyjemna, zresztą sami sprawdźcie. Masa jasna: 200 ml śmietanki kremówki

Blondynka Gotuje
Tarta ze śliwkami (mrożonymi) 174

Tarta z ciasta kruchego jest jedną z prostszych do przygotowania, a jednocześnie daje szereg możliwości. Jako nadzienie możemy wykorzystać dowolne świeże owoce sezonowe lub mrożone (np

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik wiedeński z rodzynkami 499

No cóż, nie jest to ciasto dietetyczne, ale za to nad wyraz smaczne. Puszysty sernik wiedeński jest po prostu ciastem idealnym na każdą okazję. Składniki - proporcje

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rozstrzygnięcie konkursu - zestaw do przystawek Staub 143

Wiemy, że Staub do bardzo dobra firma, ale takiej ilości odpowiedzi i to w okresie przedświątecznym się nie spodziewaliśmy. Postawiliście nas przed wyjątkowo trudnym wyborem, bo

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Stek wołowy - z jakiego mięsa, jak usmażyć ? 195

Cóż może być smaczniejszego od kawałka soczystego, odpowiednio usmażonego mięsa doprawionego solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi ziołami ? Podpowiem - niewiele :) Steki wołowe to kwintesencja smaku. Jednak ich

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Noże - który, do czego ? 191

Rozpoczynamy dzisiaj cykl poświęcony najbardziej niezbędnym kuchennym sprzętom. Nie bez kozery jako pierwsze z nich chciałabym omówić noże, bez których w kuchni funkcjonować nie sposób. 

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sos pomidorowy prosto z Włoch - przepis z książki "Po prostu po włosku" 149

W książce " Po prostu, po włosku " ten sos nosi nazwę "sos pomidorowy naszej mamy na lato" ( sugo della mamma ). Podaje się go na zimno z ciepłym

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Cytryny i pomarańcze w syropie karmelowym 222

Obiecałam Wam na Facebooku , że zamieszczę jeszcze jeden przepis na doskonały dodatek do herbaty i drinków. Pomarańcze i cytryny zalane słodkim karmelowym syropem z aromatem goździków

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciastka piernikowe i konkurs "Gotuj z Wielbłądami" 184

Święta zbliżają się wielkimi krokami, czas więc pomyśleć, co zaserwować naszym najbliższym w ten piękny czas. Mamy dziś dla Was kolejną propozycję - to niewielkie ciastka piernikowe

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Staub - zestaw do przystawek - nie tylko do przystawek :) 127

Pewnie wielu z Was korzysta z naczyń żeliwnych i ceramicznych francuskiej firmy Staub (obecnie grupa Zwilling J.A. Henckels) , ale w nasze ręce trafiły stosunkowo niedawno. Zaczęliśmy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piernik gryczany ze śliwką - bez glutenu, bez cukru, bez jajek 156

Potraficie wyobrazić sobie święta bez piernika ? My nie. Dlatego wśród ostatnio dodanych przepisów znalazły się m.in. ten na piernik staropolski dojrzewający  - najlepszy z polskich pierników

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Karkówka na zimno z sosem tatarskim z "Kuchni na plebanii" 169

Mam, mam, mam i podzielę się z Wami przepisem na doskonałą karkówkę :) Tak samo smaczną na ciepło, jak i na zimno. Wyśmienitą, mięciutka i soczystą. Jednym

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jabłka nadziewane kaszą jaglaną wg Pawła Małeckiego 169

Trafiła właśnie w nasze ręce najnowsza książka wydana nakładem sieci marketów spożywczych Lidl. Autorem większości przepisów jest Mistrzostwa Polski Cukierników Paweł Małecki, z którego poprzedniej książki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym 172

Kto z Was nigdy nie jadł zupy ogórkowej, niech się zgłosi 😀 Zupa z kiszonych ogórków, to chyba jedna z bardziej znanych, tradycyjnych polskich zup. Zazwyczaj gotujemy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Żurek na szynce z nogą i kiełbasie chłopskiej 164

Nie jestem, jak chyba większość blogerów kulinarnych, profesjonalistką. Nie ukończyłam żadnego kursu, ani tym bardziej szkoły kucharskiej. Cała moja wiedza kulinarna pochodzi z własnych, nie zawsze

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Cytryny i pomarańcze w syropie - do herbaty, do drinków, na przeziębienie i na... prezent :) 228

Pogoda nas w tym roku nie rozpieszcza, a prognozy na najbliższe dni też nie wyglądają najlepiej. Do tego niebawem Święta, więc wszyscy mamy pracy co nie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piernik staropolski dojrzewający - do przygotowania już dziś 153

Najlepszy z polskich pierników, miękki, rozpływający się w ustach, przepełniony korzennym aromatem   😋 Można go przełożyć powidłami, marcepanem lub masą orzechową, można polukrować lub oblać czekoladą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kulinarne prezenty na święta 159

Święta zbliżają się wielkimi krokami i jak co roku pojawia się dylemat " co na prezent ". Aby uniknąć zakupowej gorączki i nie narażać swojego budżetu na pozbycie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Boeuf strogonow przepis z 1963 roku 128

Po raz kolejny sięgamy do jednaj z naszych najbardziej wyeksploatowanych książek kucharskich. I bynajmniej nie dlatego, że aktualnie na rynku księgarskim nie można znaleźć nic ciekawego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babka herbaciana z bakaliami 183

Trudno byłoby mi wśród naszych znajomych wskazać osobę, która nie pije herbaty, ale kiedy po raz pierwszy upiekłam ciasto herbaciane wszyscy byli zaskoczeni. Ja zresztą również

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babka drożdżowa - na bazie przepisu z 1963 roku 212

Przepis na tę przepyszną, bardzo puszystą babkę drożdżową, którą widzicie na zdjęciach pochodzi z wydanej w 1963 roku książki Kuchnia Polska pod red. dr Stanisława Bergera

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pakistańska kheema czyli obiad w pół godziny 171

Słowo keema lub kheema  oznacza w języku urdu " mielone mięso " i nie ma w tym przypadku znaczenia czy mówimy o drobiu, jagnięcinie czy wołowinie. Ta

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sól - jaką wybrać i do czego stosować 185

Soli używamy praktycznie każdego dnia. Nawet jeśli sami nie dodajemy jej do potraw, to i tak sól spożywamy. Warto więc czasem zastanowić się czym właściwie doprawiamy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Proste ciasteczka czekoladowo - waniliowe 167

Mocno czekoladowe, z dobrze wyczuwalnym waniliowym aromatem, miękkie i pyszne ciasteczka, którym nikt się nie oprze. Na deszczową, jesienną niepogodę nie znajdziecie nic lepszego. Do tego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Syrop z młodych pędów sosny na przeziębienie 177

Początek maja to najlepszy czas na wykorzystanie darów Matki Natury. Można wtedy wzbogacić domową spiżarnię o takie rarytasy jak angielski sos miętowy, sok z młodej pokrzywy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jaglany Biszkopt Bezglutenowy ze śliwkami 216

Bardzo prosty przepis na ciasto bezglutenowe    Potrzebujesz: 5 jajek nie z lodówki 140 g cukru 150 g mąki jaglanej łyżka mąki ziemniaczanej jeśli się boisz, że nie wyrośnie - a mówię Ci, że nie ma się czego bać - łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 4 łyżki oleju śliwki obrane z pestek  Co robić? 1. Jajka porządnie ubić z cukrem

Matka Żywicielka
Wiśniowa fantazja z bezą 242

Dzisiejszy przepis mimo, że dość długi, nie należy ani do trudnych, ani do zbyt pracochłonnych. Składniki Ciasto 350 g mąki pszennej 180 g zimnego masła 90

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto wiewiórka 153

Ciasto wiewiórka to proste i smaczne ciasto z dodatkiem jabłek oraz orzechów. Moja mama robiła wiewiórkę naście lat temu, teraz sobie przypomniałyśmy o tym przepisie. Jest to wypiek bardzo jesienny – placek ma lekko rudy kolor (no jak to wiewiórka!), wilgotności nadają mu polskie jabłka, a orzechy – chrupkości. Uwielbiam i jem jeszcze ciepłe. Wiewiórka wyjdzie w każdej

Poezja smaku
Samosy warzywne - przepis z książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" 135

To za czym najbardziej tęsknią ekspaci to smak potraw znanych z domu, z kraju z którego pochodzimy. I dotyczy to wszystkich bez wyjątku. Nie ważne czy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gruszki w sosie wg. kuchni Pięciu Przemian 158

Znowu mamy fazę na " zdrowe odżywianie ". To już taka nowa świecka tradycja, że co pewien czas postanawiamy, że " już od jutra " będziemy tak jadać.  Tych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wygraj "Sekrety księżniczki" i.... czytaj z Wielbłądami 122

Wygraj książkę " Sekrety księżniczki. Prawdziwa opowieść saudyjskiej księżniczki o sile i słabości arabskich kobiet " autorstwa Jean Sasson i.... czytaj z Wielbłądami :) Zapraszamy do udziału w konkursie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Batoniki owsiane pełne zdrowia 171

Pożywne, pełne energii i.... tanie w porównaniu z tym co widzimy na sklepowych półkach. Energetyczne batoniki możemy też modyfikować, jeśli chodzi o dobór składników, ważne jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krakersy ziemniaczano - kukurydziane 201

Nie samym chlebem człowiek żyje. Do wszelakiego typu dipów i sosów doskonale sprawdzają się domowe krakersy. W książce Anny Czelej " W piekarni Pięciu Przemian " ( tutaj możecie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Fasolka szparagowa na zimę - kiszona i konserwowa 180

W tym roku sezon na przetwory warzywne rozpoczęliśmy dość nietypowo, bo od fasolki szparagowej w słonej zalewie i marynowanej fasolki szparagowej, Nigdy wcześniej nie próbowaliśmy robić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Verrine z purée ogórkowego z twarożkiem wg. Susan Herrmann Loomis 165

Lubicie kuchnie francuską, pełną aromatycznych ziół i doskonałej jakości serów ? Koniecznie spróbujcie verrine z purée ogórkowego z twarożkiem. Verrine  to przystawka lub deser ze składników

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Marynowany ser Manchego 178

Jakiś czas temu podawałam Wam przepis na pikantną hiszpańską zupę pomidorową ( klik po przepis ) Przygotowywaliśmy ją wielokrotnie (ostatnio w ubiegłym tygodniu) i nadal zachwyca nas smakiem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Podwójnie czekoladowe ciasteczka z wiśniami 160

O tym, że wiśnie i czekolada to połączanie doskonałe nie trzeba chyba nikogo przekonywać, a że  sezon na wiśnie mamy w pełni, warto więc przygotować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Skałki rumowo czekoladowe 186

A teraz spójrzcie na zegarki :) Jeśli do godziny 5 po południu pozostało jeszcze trochę czasu, to możemy zabrać się do pracy i przygotować cudownie czekoladowe i

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta kawowa z likierem i malinami 165

Proste i szybie, ale nie takie zwyczajne Składniki 350 g serka naturalnego 1/2 szklanki likieru śmietankowego ciasteczka amaretti lub biszkopty 2 czubate łyżki żelatyny

czarrna od kuchni
Nalewka malinowa i lecznicza nalewka na malinach 128

Zazwyczaj każdego roku przygotowujemy kilka rodzajów nalewek  malinowych, które jesienią i zimą są niezastąpione - rozgrzeją, poprawią nastrój i przywołają wspomnienie lata, o walorach zdrowotnych nie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą 147

Kruche, bardzo sycące, choć niezbyt słodkie ciasteczka z masłem orzechowym i drobinkami czekolady uwiodą smakiem każdego łasucha. Do tych ciasteczek najlepsze będzie kremowe masło orzechowe. Składniki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasteczka o smaku Maltesers 147

Doskonałe w każdym calu ciasteczka Maltesers - super miękkie, wilgotne w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Idealne na spotkanie z przyjaciółmi i jako dodatek do porannej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z ananasem 176

Wiem, że sezon na kwiaty czarnego bzu już minął, ale pewnie przepis przyda się Wam w przyszłym roku, tym bardziej, że nalewka jest rewelacyjna. Wiele osób

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bezy migdałowe i przepis podstawowy na bezy 176

Od czasu do czasu lubimy zjeść bezy, a największa ich zaletą jest dla mnie to, że.... zawsze się udają, choć czasami zdarza mi się nieco poeksperymentować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tradycyjne chińskie pierożki jiaozi gotowane na parze 225

Pierożki jiaozi znane są w Chinach od 2000 lat. W zależności od regionu mogą się nieco różnić składem farszu, ale jeszcze nigdy nie trafiłam na niesmaczne

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
JABŁKOWE BROWNIE 161

Proste, ale niebanalne ciasto z ciekawym akcentem w postaci jabłek oraz włoskich orzechów. Pachnące cynamonem, idealne na podwieczorek do popołudniowej herbaty. Można posypać je cukrem pudrem i polać polewą toffee lub pozostawić bez żadnych dodatków. Ciasto przechowujemy w temperaturze pokojowej, pod przykryciem, lub zawinięte w folię ( bez polewy) - dzięki temu długo zachowa śiweżość.  Jak w każdym cieście

cool and minty
Ciasto z jabłkami 161

Pyszne, proste w przygotowaniu ciasto z jabłkami. Idealnie smakuje lekko ciepłe z gałką waniliowych lodów. Mniam <3 Ciasto inspirowane jest przepisem z książki "Kulinarne ABC. Thermomix". Zapraszam do przygotowań! Składniki na tortownicę o śr. 26 cm: 130 g miękkiego masła 150 g cukru 4 jajka 200 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli

My Culinary Art
Kruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką 172

Kruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką Wariacja na temat znanego pewnie większości kruchego ciasta z budyniową pianką i malinami . Naszło mnie, by wrócić

Moje Qulinaria
Chlebek bananowo-kokosowy 170

Chlebek bananowo-kokosowy Jeśli masz w domu dojrzałe banany, warto wykorzystać je do przygotowania chlebka bananowo-kokosowego! Lubię piec chlebek bananowy, bo jest szybki w przygotowaniu

Moje Qulinaria
Przepis na ciasto marmurkowe 157

Prosty przepis na ciasto marmurkowe …Przepis na ciasto na niedzielę, idealne do popołudniowej kawki. Moje dzieciaki uwielbiają babkę marmurkową ze szklanką mleka. Czekoladowe ciasto pachnące wanilią na prawdziwym maśle. Przepis na ciasto , które zawsze się udaje. Przepis na ciasto Składniki: formeka do babki o poj. 1,5 l 225 g mąki + 2 łyżki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

codojedzenia
Dzidziuś 401

Bardzo proste i smaczne ciasto do kawy. Propozycja idealna, kiedy zabraknie nam akurat mąki. Lekko kwaśny smak ciasta przełamuje słodki krem na bazie kaszy manny i gorzka polewa. Składniki   ciasto (blacha kwadratowa 22 x 22 lub tortownica 21 cm) … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Tarta ananasowa 182

Szybka i pyszna tarta ananasowa. Gotowa w kilka minut a kruche ciasto nie musi odpoczywać w lodówce. Tarta idealna na weekend, kiedy chcemy szybko przygotować coś

Mohiella
Ucierany jogurtowiec z jabłkami. 165

Takie proste ucierane ciasta smakują zawsze i wszędzie. Świetnie komponują się z różnymi owocami. Można użyć zarówno świeżych , jak i z puszki czy mrożonych. U mnie dziś wersja z jabłkami .  A ,że do jabłek cynamon pasuje idealnie dlatego też ciasto polałam lukrem cynamonowym. Składniki : 250 g jogurtu naturalnego (użyłam typu greckiego) 5 jajek 150 ml oleju 1 szklanka

Malinowa Kawiarenka
Ekspresowy piernik 237

Prosty przepis na świąteczny piernik. Jest szybki, nieskomplikowany, nie musi leżakować, więc nawet osoba mocno zapracowana zdąży go zrobić, bo można go spokojnie zrobić dzień przez

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kokosowa rozpusta 168

Proste i pyszne ciasto biszkoptowe. Oparte na kakaowym biszkopcie, kremie budyniowym z dodatkiem kokosu. Niby podobny do miodownika, ale nie do końca bo ja nie dodawałam miodu, może bardziej pasuje do Królewca. Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej, żeby dobrze przesiąkło budyniem. Inspirację na budyń brałam z blogu Moje Wypieki (budyń w karpatce) . Inspiracja na biszkopt, to mój ulubiony biszkopt

moj przepis na