Proste ucierane ciasto z jogurtem greckim i oliwą polane karmelem z czerwonymi pomarańczami. Wczoraj wpadli do nas znajomi, więc upiekłam ciasto z gatunku jaki lubię najbardziej. Prosty ucieraniec nie wymagający robota kuchennego, a jedynie jednej czy dwóch misek i łyżki. Wilgotny, z owocami, polany słodkim syropem niczym najlepsze tureckie czy greckie wypieki. Na przepis wpadłam na blogu Not without(...)prostota mnie ujęła, a plastry czerwonych pomarańczy na wierzchu zachwyciły. Akurat udało mi się kupić takie pomarańcze w Lidlu, ale jeżeli nie możecie ich dostać, zastąpcie je zwykłymi pomarańczami. Ciasto jest z jogurtem greckim i na łagodnej oliwie. Ot takie są jego naciągane śródziemnomorskie konotacje ;) Jeżeli nie lubicie mazurków, a pieczenie baby wydaje się Wam zbyt skomplikowane, polecam
Chilli Czosnek i OliwaKwas chlebowy jest uznawany w Rosji, na Litwie, Ukrainie i Białorusi za napój narodowy. Od kilku lat staje się coraz bardziej popularny także w innych krajach
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBardzo proste w wykonaniu ciasto waniliowe bez użycia jajek. Pomysł na nie zrodził się ponieważ.. no.. nie miałam jajek :) A lenistwo nie pozwoliło mi na wyjście z domu. Przeszukałam internet i znalazłam ten przepis na stronie Mężczyzna Gotuje . Wszystkie miary podane są na szklanki, łyżki i łyżeczki więc nie ma potrzeby wyciągania wagi. Kolejny plus: nie potrzebujemy
My Culinary ArtTradycyjne curry z kurczaka z przepisu Mriduli Baljekar należy do moich ulubionych. Kiedy mieszkałam w Arabii Saudyjskiej miałam okazję poznać domową kuchnię indyjską z różnych regionów
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataProsta ,puszysta ,wilgotna ,smaczna . Mogę ją zachwalać bez końca .Do kawy , odrobina słodkiej przyjemności . Składniki : 2 szklanki mąki tortowej o,5 szklanki cukru brązowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 1/ 2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki kakao 3 łyżki powideł śliwkowych ,u mnie z pomarańczy . Składniki na polewę: 70 g gorzkiej czekolady(...)śmietany kremówki Czekoladę wraz z kremówką rozpuszczamy w miseczce umieszczonej nad garnuszkiem z gorącą wodą .Dekorujemy ciepłą ciasto. Mąkę ,kakao ,sodę przesiewamy .Mleko ,olej ,jajka i cukry miksujemy tylko do połączenia się składników .Następnie stopniowo dodajemy suche składniki i miksujemy .Na koniec dodajemy powidła i miksujemy .Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej kakao foremki i pieczemy babkę
Ladylaura.Proste i szybkie do zrobienia, idealne na jesień , do małej czarnej. Przepis z miesięcznika "Kuchnia " nr11-2013składniki ( na okrągłą formę 22 - 23 cm średnicy)2 duże jajka2/3 szklanki cukru1/3 szklanki tłustego mleka4 łyżki roztopionego masła+1do posmarowania formy1/4 oliwy z oliwek1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego3/4 szklanki mąki3/4 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli3/4 szklanki mielonych migdałówskórka otarta(...)ekstrakt waniliowy. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia,solą, mielonymi migdałami i skórką cytrynową. Dodać do masy jajecznej, wymieszać . Formę smarujemy roztopionym masłem, przekładamy do niej ciasto, rozkładamy równomiernie10 całych winogron , wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 minut. Po tym czasie ciasto na chwilę wyjąć, ułożyć pozostałe, pokrojone na połówki winogrona (przecięciem do dołu
Stare GaryProste i pyszne z każdymi sezonowymi owocami. Składniki 6 jajek 250 g masła 1,5 szkl cukru pudru 1/2 szkl śmietany 18% 400 g mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30 g cukru waniliowego 500 g wiśni Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Masło ucieramy z cukrem. Do masła dodajemy co jakiś czas po jednym(...)żółtku, łyżce śmietany, kilka łyżek mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Cały czas mieszamy, do końca wszystkich składników. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do ciasta, szpatułką delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę (30x25 cm), na wierzchu układamy wydrylowane wiśnie, pieczemy ok. 60 min w temperaturze 180°C. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchendelicje szampańskie, natomiast spód stanowią okrągłe biszkopciki. Wszystkie elementy ciasta reprezentują malinowy smak i różowy kolor któremu nie sposób się oprzeć. Całość stanowi ciekawy, prosty i orzeźwiający deser idealny np. na dziecięce przyjęcia. Ciasto " Fiona " - bez pieczenia - Składniki: Masa Budyniowa: 250 ml prawdziwego soku malinowego 450 ml wody (sok i wodę można zastąpić 700 ml napoju o smaku
Słodka StronaNowym Roku, który zaczął się pięknie i mam nadzieję, że cały będzie równie udany jak sylwestrowa noc i tego również Wam życzę. :) Po świątecznych wydumanych ciastach naszła mnie ochota na coś prostego i szybkiego w wykonaniu, bo ciastko do kawy być powinno. Podzielę się dziś z Wami, moja wersją tradycyjnego pleśniaka. Wersją jabłkową, która z reguły wychodzi bardziej wilgotna(...)szczypta soli 4-5 jabłek cynamon Oddzielamy białka od żółtek. Mieszamy ze sobą mąkę, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy proszek do pieczenia, dodajemy żółtka oraz zimną margarynę i zagniatamy ciasto, jeśli będzie się kleiło do rąk należy dodać jeszcze trochę mąki. Następnie dzielimy je na 3 części, do jednej dodajemy kakao i zagniatamy, aż uzyskamy jednolity brązowy kolor. Brązową
Cynamonowe szczęścieProsta , szybka i do tego smaczna rolada z bitą śmietaną do kawy , na każdą okazję. Taką roladę możemy przygotować z różnymi nadzieniami . Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną Biszkopt: jajka - 5 szt mąka - 5 łyżek cukier - 5 łyżek proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki Krem śmietanowy: śmietana 36 % - 400 ml śmietan fix - 1 opak cukier puder(...)piany dodawać po łyżce cukru, dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, wymieszać i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ostrożnie wymieszać. Blachę z piekarnika , wyłożyć papierem, wysmarowanym tłuszczem, wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku, do 180 stop, przez ok.10 - 15 minut, do zrumienienia. Upieczoną roladę , wyłożyć na ściereczkę, posypaną cukrem pudrem, zdjąć z niej papier, zwinąć razem ze ściereczką, odstawić
Kuchnia DanusiProsty i bardzo smaczny pieczony sernik. Dwukolorowy i dwusmakowy. Chałwowo-czekoladowy. Pycha :) Do jego przygotowania nie będzie potrzebować zbyt wyszukanych składników. Poniższy sernik nie jest za słodki ani zbyt dominujący w smaku. Jeżeli nie macie pomysłu co słodkiego przygotować na Sylwestra to zachęcam do upieczenia sernika chałwowo-czekoladowego. Składniki na formę do 24 cm*: 1 kg sera trzykrotnie zmielonego(...)płaskie łyżki gorzkiego kakao 100 g chałwy Do miski przełożyć ser, wbić jajka, wsypać cukier, cukier z wanilią, budyń (proszek) oraz przyprawę do sernika. Całość ze sobą zmiksować. Następnie ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać pokruszoną chałwę i całość ze sobą zmiksować. Natomiast do drugiej części wsypać kakao. Ponownie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wykładać naprzemiennie
UgotowaćW kuchni emigranta bywa różnie. Najczęściej po jakimś czasie zaczyna się tęsknota za normalnym (czytaj: polskim lub choćby europejskim) jedzeniem. Zjadłoby się pierogi z jagodami
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzyrządzanie posiłków, ale jednocześnie zależy im na zdrowej i smacznej kuchni. Wolnowar - czym jest, a czym nie jest Wolnowar (inaczej „ slow cooker ” albo „ crock pot ”) to bardzo prosty w obsłudze elektryczny garnek, w którym potrawy przyrządzane są w temperaturze od około 75 do 93°C. Jego jedynym zadaniem jest powolne podgrzanie umieszczonych w naczyniu składników i utrzymywanie(...)powrocie chcemy zjeść ciepły posiłek, bez tracenia czasu na jego przygotowanie. Opcję „Low” wykorzystuję podczas gotowania rosołów i różnego typu wywarów, zup, potraw z drobiu, gulaszy warzywnych, leczo, powideł, ciast. Panel sterowania w wolnowarze Crock-Pot 5,7 l ● Warm - ta opcja służy do podtrzymywania temperatury ugotowanych już potraw. W modelach sterowanych elektronicznie po zakończeniu gotowania crock
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataProsta babka w klimatach świątecznych. W zasadzie nie ma co się nad nią za dużo rozpisywać. W tym roku nie mam czasu ani siły przygotowywać wymyślnych specjałów. Jedynie o czym marzę, to porządnie wypocząć. A o zbliżających się świętach przypominają mi jedynie piosenki. Zdaję sobie sprawę, że moje słowa daleko odbiegają od radosnej atmosfery wyczekiwania świąt. A może(...)skórkę startą z pomarańczy kilka łyżek soku i 1 łyżkę kandyzowanej skórki z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Przelewamy do niej gotowe ciasto. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut (aż do suchego patyczka). Wystudzoną babkę smarujemy polewą i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową
My simple kitchenKlasyczne Ciasto Marmurkowe to wypiek idealny na każdą okazję. Jest dziecinnie proste w przygotowaniu, a jego smak zawsze będzie budził zainteresowanie wśród amatorów klasycznych, nieskomplikowanych ciast. Ciasto marmurkowe z poniższego przepisu wychodzi wilgotne, delikatne i rozpływa się w ustach. Najlepsze i Najprostsze Wilgotne Ciasto Marmurkowe - Składniki (2x forma 12x 20 cm): 1 1/3 szklanki mąki tortowej 1 szklanka
Słodka Strona