jabłkami. Najlepsze są kwaśne jabłka, bo ciasto jest dosyć słodkie zwłaszcza kiedy jeszcze je się poda z lodami. Bardzo polecam przepis na ciasto ala tarta, bo jest prosty, a ciasto bardzo smaczne! Przepis na tartę Składniki: Foremka o śr. 24 cm 90 g masła 150 g cukru 4 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko 150 g zmielonych migdałów
codojedzeniapokolorować na pomarańczowo kuchnię pod koniec zimy? W naturalny sposób zrobią to marchewki, które przecież chętnie traktujemy jako motywy ozdobne współtworzące plastykę kuchenną. Taką w nieco rustykalnym stylu. Ciasto marchewkowe Proste i z dr owe ciasto marchewkow e może stać się naszym sposobem na przełamanie późnozimowej monotonii codzienności. Kolor i smak uzupełnią się wówczas doskonale. Ciasto marchewkowe Składniki
KulinarneImpresje.plWitam serdecznie Tym razem zaproponuję przepis na wypiek domowych bułek orkiszowych. Ciasto jest proste w przygotowaniu, ja wyrabiam ciasto ręcznie ale możemy użyć do wyrobienia ciasta maszyny (robota). Bułki orkiszowe po upieczeniu są bardzo smaczne, puszyste (dokładnie widać to na końcu filmiku) i bardziej treściwe niż bułki ze sklepu bo nie są tak nadmuchane. Polecam wypróbować przepis i spróbować
Uwaga Babcia Piecze ChlebWitam serdecznie Propozycja na smakowite ciasto czekoladowe z pomarańczą, ciasto jest proste w przygotowaniu. Po upieczeniu ciasto czekoladowe jest wilgotne i ma przyjemny posmak pomarańczy a dodatkowo ładny aromat. Będziemy potrzebować: 250 g maki pszennej – użyłam poznańskiej 150 g cukru pudru 50 g kakao 3 jajka rozdzielone białka od żółtek 150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Uwaga Babcia GotujeCiasto z owocami i budyniem Proste, smaczne ciasto, które możemy upiec z każdym rodzajem owoców, niezależnie od sezonu. Smaczne z rabarbarem, jabłkami czy też truskawkami, lub tak ja to zrobiłam pomieszałam owoce, które akurat miałam w domu: rabarbar, jabłka i nektarynki. Wyszło pysznie, budyniowo, owocowo i co najważniejsze, błyskawicznie. Składniki: kruche ciasto: 450 g mąki pszennej 150 g cukru
na moim stole...roku są to paluszki, paluchy drożdżowe z różnymi posypkami takimi jak mak, czarnuszka, sezam i równie ziołowa taka jak mieszanka bazylii, czosnku oraz suszonych pomidorów. Ciasto jest proste i wdzięczne do zrobienia. Ciasto i całą resztę wykonałam z dziewczynkami zabawa przednia, każda chce wyrabiać ciasto rozsypać mąkę, posypać posypkę no cóż sprzątanie zostaję pozostaję już dla mnie, ale takie
Basia w kuchniProsta tarta z owocami, swieża i lekka, niezasłodka – wiosenne must have każdej kulinarnej gospodyni. Wiosna to cudowny czas. Nie tylko lepiej nam się żyje w otoczeniu słońca i wyższych temperatur, ale co najważniejsze jest większa dostępność darów Matki Natury. Jest zielono, jest kolorowo i smacznie Kiedy świeci słońce zawsze nam dobry humor, a kiedy mam dobry humor(...)potrzeby dodać kwaśnej śmietany Zagnieść ciasto. Przełożyć do foremek. Piec okołl 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Długość pieczenia zależy od wielkości foremek, dlatego dostosujcie czas. Składniki na krem: Owoce Serek mascarpone 250g 250 ml śmietanki 30% Ubić śmietankę z serkiem mascarpone. Wyłożyć na wystudzony spód, udekorować owocami. Artykuł Prosta tarta z owocami pochodzi
Rusty ForkNajbardziej brakuje mi w Arabii Saudyjskiej polskiego chleba, smalcu ze skwarkami oraz ogórków kiszonych i konserwowych. Wypróbowałem już przepis na doskonałe ogórki małosolne od Ingalill
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataViticulture - zróbmy sobie wino gra planszowa Viticulture Essential Edition. Viticulture - zróbmy sobie wino. No może nie dosłownie, ale w gronie rodziny i przyjaciół możemy
Cztery FajerySmalec z białej fasoli wegetariańska pasta z fasoli i jabłek Smalec z białej fasoli z jabłkiem i czarnym czosnkiem wyglądem i smakiem bardzo przypomina tradycyjny smalec
Cztery Fajerystworzony na wzór ptasiego mleczka oraz wierzch stanowiący orzeźwiającą galaretkę. We wnętrzu ciasta znajdziemy delicje szampańskie, natomiast spód stanowią okrągłe biszkopciki. Całość stanowi ciekawy, prosty i orzeźwiający deser idealny np. na dziecięce przyjęcia. Ciasto "Shrek" - bez pieczenia - Składniki: Masa Budyniowa: 700 ml napoju w kolorze zielonym (np. frugo zielone) 2 budynie śmietankowe (bez cukru, po 40 g) cukier
Słodka StronaProsty przepis na puszyste ciasto z truskawkami, które szybko się robi i nie potrzeba żadnych większych zdolności kulinarnych, żeby je przygotować. Ciasto przygotowujemy na śmietanie, z prostych składników, które zawsze mamy w domu. Jest idealne do poczęstowania dla niespodziewanych gości, gdyż jego przygotowanie zajmie nie więcej niż 15 minut, a potem wystarczy je upiec w piekarniku i chwilę wystudzić(...)Wychodzi dość wysokie (w zależności od tego jaką blaszkę posiadamy), wilgotne i mięciutkie. Puszyste ciasto z truskawkami idealnie nadaje się jako deser do popołudniowej kawy w leniwe niedzielne popołudnie. Jako, że sezon w pełni do ciasta dodałam truskawki, ale mogą to być dowolne inne owoce: jagody, rabarbar, jabłka śliwki, to co akurat mamy pod ręką. Można również wykorzystać owoce mrożone
e-PrzepisyKulinarneZupa dyniowa krem z kukurydzą to kolejna propozycja na jesienne, deszczowe dni. Wykorzystuję każdą okazję, aby w naszej kuchni pojawiły się jakieś kolorowe potrawy, bo szarości
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTakie prawdziwe, śmietankowe, mega smarowne. Idealne do pajdy świeżego chleba i domowej chałki, posypanej obficie kruszonką. Bez tłuszczów roślinnych i innych zbędnych dodatków jak barwniki, aromaty
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCiasto drożdżowe będę jeszcze wielokrotnie zachwalała na blogu. A to z prostej przyczyny. Kiedyś stanowiło ono dla mnie nie lada wyzwanie. Od pierwszej upieczonej drożdżówki, chałki… stało się, jeśli tak mogę to określić - „moim ciastem flagowym”. Po raz kolejny wykorzystałam serwatkę - do ciasta, na chałkę z kruszonką. Składniki: - 8 szklanek mąki tortowej- 1 szklanka cukru- 4 jajka- 2 szklanki(...)ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Potem krótko wyrobiłam i uformowałam dwie chałki, a z pozostałego ciasta – bułki. Wbrew pozorom zaplecienie chałki jest bardzo proste. Z części ciasta rozwałkowałam prostokąt, podzieliłam radełkiem na 5 równych pasków, końcówki złączyłam i zaplotłam warkocz. Prawy pasek przełożyłam – do środka, przez dwa paski. Następnie lewy – do środka, przez
mojewypiekiinietylko