Klasyczny Murzynek to ciasto idealne na każdą okazję. Jest dziecinnie prosty w przygotowaniu, a jego smak zawsze będzie budził zainteresowanie wśród amatorów czekoladowych ciast. Murzynek z poniższego przepisu wychodzi wilgotny, delikatny, rozpływający się w ustach - jednym słowem: idealny.... Najlepszy i Najprostszy Murzynek - Składniki: 2/3 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 2 jajka 80 g miękkiego masła 90-100 g śmietany
Słodka Stronakuskus, pęczak, kasze gryczaną i jaglaną, ryż razem z jabłkami itp. można w nim te zrobić doskonałe ciasto, które wielokrotnie przygotowywała na nasze babskie spotkania Panchami (w najbliższym czas poproszę ją o przesłanie przepisu) Obsługa urządzenia jest niezwykle prosta: odmierzoną przy pomocy dołączonej do zestawu miarki odpowiednią dla nas ilość ryżu płuczemy pod bieżącą wodą do czasu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataProste i bardzo intensywne w smaku ciasto w którym masa budyniowa świetnie łączy się z kruchym spodem, owocami i cudownie przyrumienioną kruszonką :) Zapraszam! Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniem Składniki: -ciasto: 450g mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g margaryny 1 jajko 2 żółtka łyżka śmietany -dodatkowo: bułka tarta do posypania 4 brzoskwinie
Tagebuch po polskuskładniki umieszczamy w misce, łączymy, mieszamy i wypełniamy formę. Tak powstało i to ciasto. Raz dwa trzy! Ciasto na jedną keksówkę, pachnące wanilią z powidłami. Wspaniałe! Dziś ciasto, łatwe, szybkie i proste z aromatem waniliowym i powidłami. Dla nas idealne w smaku, takie które znika niesamowicie szybko ze stołu, nie tylko do kawy. Po prostu smakujemy cały czas(...)rzadkie nieco mąki. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, można wysmarować tłuszczem i podsypać bułką tartą. Układam ciasto, wyrównuję, piekę w temp. 180 C przez 50-60 minut, przed wyjęciem sprawdzam czy patyczek jest suchy. Piekę bez termoobiegu grzaniem góra plus dół. Proste i smaczne ciasto gotowe
Zasmakuj KuchniNa nadchodzący weekend mamy dla Was super propozycję - grillowane ziemniaczki z boczkiem i doskonałym sosem musztardowym. Potrawa prosta do wykonania, pięknie prezentuje się na stole
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSzarlotka sypana to proste i smaczne ciasto rozpływające się w ustach. Jej przygotowanie jest banalnie proste wystarczy wymieszać wszystkie składniki i równo ułożyć warstwami na przemian z jabłkami. Ciasto znakomicie smakuje na ciepło jak i na zimno, podane z lodami lub bitą śmietaną będzie stanowić wyśmienity deser. Składniki na tortownicę 23 cm : 1 szklanka mąki pszennej1
Smakowite DaniaProsty, pyszny i pachnący 3 x P Robimy, szybciutko!!! Co nam trzeba? 2 gałązki rabarbaru 2 średnie jabłuszka łyżka cukru brązowego Na ciasto: odmierzamy szklanką 200ml 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, kostka masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 3 jajka, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki śmietany 18% tłuszcz do smarowania blachy. na kruszonkę 50 g cukru białego
LatosiowydomProsta w wykonaniu domowa szarlotka. Ciepła upieczoną możemy podać z ulubionymi lodami. Dodatek kokosu i pomarańczy wzbogaca jej smak. Forma 20x32 cm Ciasto: 3 szklanki mąki 5 żółtek 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny Mus jabłkowy: 1,5 kg jabłek 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 szklanka cukru 2 pomarańcze 2 łyżki kaszy manny
VioletoweKucharzenieProsta, szybka i wychodzi naprawdę pyszna. Robiłam ją w te Święta. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji, a od siebie dodałam do ciasta domową kandyzowaną skórkę pomarańczową :) Dzięki skórce babka wyszła bardzo aromatyczna!Składniki:50 dag mąki5 dag świeżych drożdży3 żółtka1/2 szklanki oleju1/4 litra mleka3 łyżki cukrurodzynkipomarańczowa skórka kandyzowanaszczypta soliSposób przygotowania:1. Z drożdży, 1 łyżki cukru, odrobiny mleka
Kuchnia domowa AniZapraszam :) Ciasto upiekłam w blaszce o wymiarach 24/ 24 cm. Jeśli chcecie upiec ciasto w dużej blaszce to zróbcie z podwójnej porcji ciasta . Składniki : 2 pełne szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 5 jajek 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku Do ciasta ciemnego: 1 łyżka kakao gorzkiego 3 łyżki mleka 2 duże jabłka Krem(...)letnią margarynę i wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać mikserem . Ciasto podzielić na 2 połowy. Do jednej dodać łyżkę kakao i 3 łyżki mleka , wymieszać mikserem. Na spód blaszki wykładamy ciasto jasne Na ciasto jasne wykładamy ciasto ciemne . W ciasto ciemne delikatnie wciskamy ćwiarteczki obranych jabłek . Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35 minut
Sama słodycz i szczypta chiliwyciągnięcie ręki. Bardzo lubię proste, puszyste ciasta z owocami i takie najczęściej piekę w środku tygodnia, bardziej skomplikowane wypieki zostawiam sobie na weekend. Mam teraz mnóstwo pomysłów bo w moim ogrodzie roi się od owoców. Zanim zrealizuję kolejne zapraszam na to puchate ciasto. Jego wykonanie jest bardzo proste i nie powinno sprawić problemu nawet osobie początkującej w kuchni(...)masy z masła dodać przesianą mąkę i sok raz skórkę z cytryny, zmiksować. Delikatnie wmieszać pianę z białek. Na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć połowę jeżyn. Wyłożyć ciasto i resztę owoców, lekko docisnąć. Piec w 180*C około 40 minut, sprawdzając patyczkiem czy jest już upieczone. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaRibollita - toskańska zupa z fasoli, którą dziś możemy znaleźć w menu renomowanych restauracji wywodzi się, podobnie jak pizza, z kuchni chłopskiej, a jak powszechnie wiadomo
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataProste kruche ciasto czekoladowe z bitą śmietaną przełożone konfiturą z owoców leśnych. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 20 kawałków (forma 20 x 30 cm) Składniki: Kruche ciasto: 2 1/2 szklanka mąki 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru 200 g masła 2 żółtka 3 łyżki wody Masa śmietanowa
KuchniaWeDwoje.plstole. Zobaczcie jak szybko możną ja zrobić! Na blogu znajdziecie też inne wielkanocne słodkie inspiracje: Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Wielkanocne gniazdka serowe Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta
Kulinarne przygody GatityNaszło nas ostatnio na robienie serów, serków, twarożków i tym podobnych wynalazków. Skoro można zrobić ser z jogurtu, to można z mleka i maślanki :) Proste
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata