proste ciasto - 15398 przepisów (strona:343/1027)

Szarlotka z kruszonką 151

robię tą szarlotkę, to zawsze znika jeszcze ciepła:), mało kiedy ma szanse ostygnąć!. Jest prosta w wykonaniu, bez smażenia jabłek - co sprawia, że często do niej wracam :) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 25 dag margaryny 5 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę z mąką posiekać nożem, dodać żółtka i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto. Podzielić

Apetyczna babeczka
Naleśniki czekoladowe 162

Dziś mam dla Was przepis na proste naleśniki czekoladowe z twarożkiem i owocami. My mieliśmy je na śniadanie, ale równie dobrze nadadzą się na podwieczorek :) Składniki na naleśniki: 200 g mąki (czubata szklanka) 4 łyżki kakao 3 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mleka 2 jajka 2 łyżki oleju aromat waniliowy lub cukier waniliowy Składniki(...)laska wanilii lub aromat waniliowy + owoce i krem czekoladowy do dekoracji   Suche składniki mieszamy razem w misce. Do suchych składników dodajemy jajka, olej i połowę ilości mleka. Ciasto łatwiej rozmieszać jeśli jest gęstsze, potem będzie można je rozcieńczyć do odpowiedniej konsystencji. Kiedy w cieście nie ma już grudek dodajemy resztę mleka i mieszamy – można robić to drucianą trzepaczką

Ciastkozercy
Piankowy torcik z biedronkami :-) 116

dziur dajemy po kilka borówek. Całość chowamy na chwilę do lodówki. Następnie gęstą galaretką truskawkową wypełniamy dziurki, i powstają nam biedronki :-) Ciasto najlepiej zostawić na całą noc w lodówce. Jest bardzo pyszne, delikatne, lekkie, piankowe i proste

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Quiche ze szpinakiem i soczewicą 179

dużą ilością szpinaku, soczewicy i suszonych pomidorów dostarczy Wam sporą dawkę łatwo przyswajalnego białka, żelaza, potasu i kwasu foliowego. Pyszne i bardzo proste do wykonania danie w sam raz na weekend :-) Bardzo polecam! Składniki: Ciasto: 195 g mąki pszennej 125 g masła 1/2 łyżeczki soli 1 duże żółtko Masło pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę wymieszać z solą. Dodać masło

maniapieczenia
Ciasto z białek z bananem i bakaliami 248

razem, zamiast je zamrozić, przygotowałam smaczne i bardzo łatwe ciasto, a raczej nawet po prostu deser na ciepło:) na dnie blaszki ułożyłam banana oraz bakalie, zalałam ciastem i upiekłam:)) Prawda, że proste? Składniki: 3 białka,  szczypta soli,  1/2 szklanki cukru,  2 łyżki soku z cytryny,  2/3 szklanki mąki pszennej,  3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)oraz skórką pomarańczową. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dodawać cukier oraz sok z cytryny. Dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na banana.  Piec około 30 minut w temp. 180st. Wyjąć z formy, ostudzić i oprószyć cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Babeczki waniliowe z truskawkami 108

odpocząć i dokończyć pisanie rozdziału w pracy magisterskiej. Wiem też, że chcę odpoczywać przy czymś smacznym, a Wy? Zdecydowanie mogę polecić Wam takie proste i szybkie babeczki z kremem waniliowym i truskawkami na francuskim cieście. Niebo!"Składniki:Opakowanie ciasta francuskiego400 g truskawekKrem:1/4 szklanki mleka1/2 laski wanilii1/3 szklanki cukru z prawdziwą wanilią1 i 1/2 szklanki mleka w proszku130

Słodkie Przyjemności
Szarlotka sypana 203

jest przepyszne, cynamonowe, z chrupiącą z wierzchu skórką. Szarlotka doskonała  jest na ciepło jak i schłodzona. Jest bardzo prosta, nie wymaga miksowania. Wystarczy 10 minut przygotowania. Nie trzeba żadnych umiejętności kulinarnych aby ją upiec. Jest więc świetnym ciastem dla początkujących. Same zalety, więc nie czekajcie długo i sami się przekonajcie :) 1 szkl mąki pszennej 1 szkl kaszy manny

Smakołyki Asi
Tarta mocno czekoladowa z daktylami 142

dodałam. 😊 Orzechami włoskimi ozdobiłam i do zastygnięcia w chłodne miejsce pozostawiłam.  Dwie łyżki cukru  trzcinowego tylko do ciasta dodałam, a dzięki  daktylom słodki smak tarty uzyskałam. 🍰🍹 Jeśli takie smaki lubicie to z łatwością tą tartę zrobicie. 😉💛🎉 Prosta jest do przygotowania, a sama słodycz jest z jej smakowania. Składniki   na formę o średnicy(...)ciasto:  150 g masła, 350 g mąki pszennej, 1 jajo, 1 żółtko, szczypta soli, 2 łyżki cukru trzcinowego, opcjonalnie 3 -4 łyżki zimnej wody, masa: 300 g gorzkiej czekolady 70% cacao, 200 g słodkiej śmietanki 30%, 30 g masła, 200 g suszonych daktyli, garść orzechów włoskich do dekoracji. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę

Moniki Smakołyki
Ciasto francuskie z boczkiem 8095

Ciasto francuskie z boczkiem to szybka przekąska na ciepło z równie pysznym sosem czosnkowym. Przygotowanie tych ciasteczek jest bardzo proste co widać na załączonym filmie a w nim w roli głównej mój pięcioletni syn :) Składniki na ciasteczka : arkusz ciasta francuskiego boczek w cienkich plastrach ser żółty w plastrach 1 jajko oregano chilli (opcjonalnie) Składniki na sos czosnkowy : (proporcje

Mechanik w kuchni
Kruche ciasteczka serduszka z galaretką malinową 131

Galaretka malinowa: 150 g malin 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki żelatyny * PRZYGOTOWANIE Kruche ciasteczka Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem oraz solą, dodaj posiekane zimne masło i wbij żółtka. Zagnieć ciasto do połączenia się składników. Następnie zwiń w kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut. Gotowe ciasto rozwałkuj cienko na blacie podsypanym mąką i powycinaj kształt serduszek

Food Square
Serowe ciasteczka guziki 153

Dzisiaj moja propozycja na prostą, smaczną, ale efektowną słoną przekąskę z dodatkiem serka z kolorowym pieprzem do chrupania przed TV. Te solone ciasteczka guziki przygotowałam bazując na moim przepisie na kruche, serowe rogaliki bez jajek i cukru. Polecam też przepis na serowe krakersy solone. Serowe ciasteczka guziki solone są pyszne, chrupiące, znikają w oka mgnieniu. Polecam też przepis(...)serek z kolorowym pieprzem – 150 g sól ziołowa prowansalska Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojone masło i serek z kolorowym pieprzem. Mieszamy całość hakiem robota. Ciasto chłodzimy w lodówce ok. 30 minut. Silikonową matę posypujemy delikatnie mąką, wykładamy ciasto, rozwałkowujemy je dosyć cienko. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i wycinamy ciasteczka przy użyciu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szybkie paluchy z makiem, na drożdżach 116

pozostają świeże, bo nie doczekały kolejnego dnia. Nie wyszło mi co prawda 14 paluchów, a i mąki musiałam nieco dosypać, bo ciasto były jak na mój gust zbyt luźne. Nie zmienia to jednak faktu, że tak prostego i szybkiego wypieku, to już dawno nie robiłam. Paluchy możecie posypać makiem, sezamem czy czarnuszką. Jeśli planujecie smażyć oponki, to róbcie od razu

Mieszam w Garnku
Rożki ciasta francuskiego z serkiem i owocami 151

produktem, gdyż przy jego użyciu można wyczarować prawdziwe pyszności, a nie zajmie nam to całej wieczności. Dziś propozycja przyrządzenia z niego prostych rożków z serkiem jogurtowym oraz owocami. Przepis przyda się, gdy macie w domu opakowanie ciasta francuskiego, a właśnie zadzwonili goście, że będą za 15 minut. ;) Rożki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g) 200 g serka śmietankowego

Cooking Monster
Najprostsza tarta z zielonymi szparagami 191

Szparagi cały czas w natarciu ! Kupiłam wczoraj kolejną porcję i zastanawiałam się co by tu z nich zrobić, tak na szybko... ? W lodówce miałam ciasto francuskie, więc powstał pomysł na prostą, ekspresowa tartę.W prostocie siła ! Jest doskonała  zarówno na ciepło jak i na zimno. Najprostsza tarta z zielonymi szparagami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego

Kulinarne przygody Gatity
Migdałowe ciasto z kajmakowym kremem i orzechowym krokantem 160

Bezglutenowy biszkopt- na migdałach, przełożony prostą masą kajmakową na kremówce i mascarpone- dzięki czemu krem jest delikatny- posypany krokantem z orzechów włoskich.Blaty biszkoptu zostały posmarowane dżemem malinowym z dodatkiem soku z cytryny, po to, by całość nie była zbyt słodka.Miałam zrobić biszkopt od Filozofii Smaku, ale postanowiłam zarezerwować go sobie na inny termin i tym razem(...)tego przepisuKrem kajmakowy:* mascarpone- 100 g* kremówka- 150 g* kajmak w puszce- 170 gDodatkowo:* orzechy włoskie- pół szklanki* dżem malinowy- słoiczek około 200 g* sok z cytryny- 2 łyżkiBiszkopt:Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 36 x 25 cm.Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut (do suchego patyczka).Po ostudzeniu biszkopt przekroić na pół

Kraina Miodem Płynąca