Moje dzieciaki uwielbiają placki ziemniaczane ale za warzywami nie przepadają. Sprytnym i prostym sposobem na ich przemycenie jest starcie ich do ciasta na placki ziemniaczane. W ten sposób dzieciaki zjadły placki z dokładką a i nie przepadający za dynią mąż dał się nabrać i zjadł ze smakiem. Składniki: 1kg obranych ziemniaków 0,5 kg obranej dyni 3 jajka
Pyry na Gazwiesz, że …… można w bardzo szybki, prosty sposób zmiękczyć masło,którego potrzebujemy „na już” do ciasta?Założę się, że nieraz zdarzało się Wam ( mi również! ), że zapomnieliśmy wyciągnąć go wcześniej z lodówki, a potem z niecierpliwością czekaliście aż rozmięknie.Jest na to jednak sposób!Jaki?Zobaczcie!Sprawdzone!Polecam
Ostra na Słodkołakociami.Proste Ciasteczka z Czekoladą - Składniki: (na ok. 30 średniej wielkości ciasteczek)180 g mąki pszennej60 g mąki ziemniaczanej125 g masła4 łyżki cukru pudrucukier waniliowyjajkopłaska łyżeczka proszku do pieczenia ok. 100-150 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej - według uznania)niewielka ilość masła (opcjonalnie)dowolna posypkaProste Ciasteczka z Czekoladą - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Umieszczamy w lodówce
Słodka Stronapieczenia. Można pomóc sobie wałkiem do ciasta. Ciasto powinno mieć grubość około 1 cm. Żeby było chrupiące, a sos nie wsiąkał w ciasto, przesmarować je olejem. Na ciasto nałożyć warstwę sosu pomidorowego, na sos starty żółty ser, a na serze plastry kiełbasy.W międzyczasie nagrzewamy piekarnik (z blaszką w środku) do temperatury 220 stopni. Kiedy piekarnik będzie nagrzany(...)lekkiego przyrumienienia. Piec najlepiej z włączonym termoobiegiem, jeśli nie mamy go, wtedy dobrze jest podwyższyć temperaturę do około 240 stopni.Ciasto nie musi wyrastać przed pieczeniem. Jest więc niezwykle proste i szybkie. Przy dobrej organizacji w pół godziny mamy pyszne jedzonko :)...pizza znikała w mgnieniu oka ;)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaznajdzie się coś dla początkujących (np. owsianka, twarożek czy koktajl) i tych bardziej zaawansowanych (np. kaczka lub tort bezowy). I chociaż wszystkie są raczej proste to na pewno nie banalne w smaku. Czekoladowe ciasto z orzechami laskowymi, placuszki z twarogiem, miodem i skórką z cytryny, krem ze świeżego groszku cukrowego czy też kaczka z brzoskwiniami, rozmarynem i octem balsamicznym
Mienta blogJeśli pokusimy się o kupienie gotowej masy makowej, to zrobienie koniczynek będzie ekspresowe:), bardzo łatwy- prosty i smaczny przepis na makowe ciasteczka:). Składniki na ciasto; 40 dag mąki pszennej 15 dag cukru pudru 1 cukier waniliowy 2-3 jaja 15 dag masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia odrobina amoniaku Mąkę, masło, cukier waniliowy, cukier, jaja, proszek do pieczenia, amoniak - posiekać
Apetyczna babeczkaJeszcze jeden pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego. Składniki : płat ciasta francuskiego jajko, żółty ser suszone pomidory 10 sztuk średniej
Proste PotrawyCiasto z cyklu ..wymieszane łyżką..nie trzeba używać miksera...jest proste i szybkie do zrobienia.. 5 jabłek sok z cytryny 3/4 szkl. cukru 1/4 szkl. cukru kokosowego 3 jajka 2 szkl. mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 3 łyżki dżemu skórka cytrynowa kandyzowana imbir kandyzowany Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne(...)pół godziny. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Jajka roztrzepać, dodać olej i dżem, wymieszać.Do jabłek dodać suche składniki, mokre i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do foremki .Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni
Moje domowe kucharzenieciasto piekę od ponad roku. Dość często, bo wbrew pozorom jest proste i szybkie. Znalazłam je u Liski, oryginalny przepis znajdziecie >tam< Zmieniłam go odrobinę, jak to ja ;) Wychodzi jednak za każdym razem pyszne i znika błyskawicznie. Zdarzało mi się je piec, kiedy miałam niespodziewanych gości i wszyscy byli w szoku, że tak szybko(...)pachnąco i tak smacznie. W tym cieście ważną role odgrywa masło - prawdziwe, żaden miks czy margaryna. Nadaje ciastu kruchości, wspaniałego smaku i aromatu. To jest naprawdę wyjątkowe ciasto drożdżowe :) Częstowałam nim wielu, nawet tych, co za cynamonem nie przepadają :) Nie znalazłam jednak nikogo, komu nie smakowałoby ;) Rzadko zostaje coś na drugi dzień, ale jeśli
Codzienna kuchnia niecodziennaptysie- jednak cukiernia obok była już zamknięta a w sklepie ich nie było. W sumie nie wiem dlaczego chciałam kupić Ptysie skoro żadnego ciasta nie kupuję w sklepie a to przecież jest takie proste. W poniedziałek wzięłam się do roboty i tak oto powstały przepyszne Ptysie z bitą śmietaną oprószone cukrem pudrem- zniknęły jeszcze szybciej niż zdążyłam je przygotować(...)zacznie się gotować. Na gotującą się wodę wsypać przesianą mąkę i energicznie mieszać do czasu, aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia i stanie się lśniąca i gładka. Gotowe ciasto pozostawić do wystudzenia. Gdy ciasto parzone będzie już chłodne, dodawać po kolei jajka, miksując masę po każdym dodaniu. Gotowe ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką. W między czasie
Krakowskie smaki Aniinni robią z samymi żółtkami. Myślę, że dla każdego coś dobrego. Ja jednak skorzystałam z najbardziej podstawowego przepisu, czyli tego bez jajek. Bardzo prosty, bardzo szybki i nie potrzebna jest tu żadna filozofia w wyrabianiu ciasta. Po ugotowaniu zaś jest delikatne, miękkie i nie jest gumowe (co ważne). Mus rabarbarowy to nic innego jak ugotowany (a nawet rozgotowany) rabarbar
JedzeniomaniaWami moim przepisem :) Rogaliki, które przygotowałam, są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarcz ą tylko 3 składniki: ciasto francuskie, ricotta, czekolada i w niecałe 30 minut mamy gotowe chrupiące rogaliki, które umil ą nasze poranki. Mi ł ego dnia ;):) SKŁADNIKI (6 sztuk) 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g ricotty
La grande e la piccola cuocaCiasto mocno kawowe, aromatyzowane naparem z kawy oraz likierem kawowym Dlaczego babki piecze się w kominach ? Czy wieńce są tylko dla ciekawego kształtu ciasta? Carla Bardi w książce Babki i wieńce - Ponad 50 sprawdzonych przepisów , w prosty sposób wyjaśnia dlaczego użycie tortownicy z tuleją - zwanej też wieńcem, jak również formy do pieczenia babki - z kominem, jest przy niektórych wypiekach nieodzowne
Grunt to przepis!Ciasto które mam dzisiaj dla Was jest bardzo znane i tak samo lubiane. Proste do wykonania, nie potrzeba do niego jakiś wymyślnych składników. Większość produktów każdy z nas ma codziennie w swojej lodówce. Karpatka o której dzisiaj mowa nie należy do bardzo słodkich ciast. Składa się ona z dwóch blatów przygotowanych z parzonego ciasta oraz przepysznego budyniowego kremu. Oczywiście
Krakowskie smaki Anioknem gorąco więc to ciasto jest idealne. Zimny, delikatny wierzch i puszysty biszkopt idealnie się komponują. Sernik na zimno jest prosty więc każdy sobie z nim poradzi. Pomysł na ten deser sprawdzi się przy grillu aby osłodzić sobie ten czas. Spód ciasta to biszkopt na Palma firmy Bielmar . Dzięki temu ciasto jest puszyste, miękkie i ma delikatnie maślany smak. Taki
Kuchnia w oparach