kominkiem..przepisy wkrótce będą na blogu.. Blaszki za każdym razem spisały się idealnie..wystarczyło odrobinę posmarować masłem, posypać mąką...i problem z przywieraniem ciasta z głowy...mycie także jest proste..wystarczy przetrzeć mokrą gąbką..lub umyć w zmywarce....już więcej nie użyję swoich starych blaszek, a tylko te będę dalej "testować"..no chyba, że będę piekła ciasto ciut
Moje domowe kucharzeniegdyby tak zrobić placek ze śliwkami? Taki bezglutenowy placek ze śliwkami — szybki i prosty, który zasmakuje każdemu? Czemu nie, w końcu... The post Bezglutenowy placek ze śliwkami – szybkie ciasto appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comgdyby tak zrobić placek ze śliwkami? Taki bezglutenowy placek ze śliwkami — szybki i prosty, który zasmakuje każdemu? Czemu nie, w końcu... The post Bezglutenowy placek ze śliwkami – szybkie ciasto appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comDomowe lody czekoladowe to przepyszny deser na upalne dni, idealny dla wielbicieli czekolady. Orzeźwiające i bardzo proste do zrobienia lody nie wymagają użycia maszynki
Smakowite DaniaIslandzkich smaków wrócę za jakiś czas. Dziś podam przepis na roladę z ciasta zrobionego ze szpinaku, faszerowanego serkiem chrzanowym i szynką. Rolada jest prosta w wykonaniu i wygląda rewelacyjnie. Przepis ten dostałam od mojej teściowe która robi ją również zastępując chrzanowy serek serkiem czosnkowym, a szynkę wędzonym łososiem. Składniki: 450g mrożonego szpinaku masło sól pieprz 4 ząbki czosnku gałka(...)Szpinak ostudzić, posiekać dodać 4 żółtka i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie rozłożyć na niej ciasto. Piec przez 15 minut w temperaturze 190 o C. Ciasto ostudzić, posmarować serkami a następnie położyć na wierzch plastry szynki. Ciasto zwinąć w roladę, obwinąć w folę aluminiową lub papier
Mama GotujePrzepis na tą roladę znalazłam w jakiejś gazetce i postanowiłam wypróbować. Jest prosta do wykonania, musimy jedynie chwilę poczekać aby nasze masy wystygły. Na pewno ją jeszcze zrobię, wszystkim bardzo smakowała :) SKŁADNIKI: CIASTO: 32 dag herbatników 10 dag masła 0,5 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao 0,5 szklanki mleka KREM: 15 dag wiórków kokosowych
Pani na deserzamówić własny wzór..Polecam, bo naprawdę warto mieć takie foremki i potem piec pyszne ciasteczka..Ja już swoje foremki wykorzystałam do kilku rodzajów ciast i będą wpisy na blogu..a na początek pokażę Wam proste i szybkie do zrobienia ciasteczka bez jajek ..takie ciasteczka w sumie można zrobić i bez użycia foremek..Z okazji świąt mam też fajną(...)udekoruję..Pomysł na takie ciasteczka znalazłam tutaj , ja co prawda dodałam dodatkowo troszkę mąki pszennej, ale to chyba nie konieczne.No i ja nie miksowałam masła, a po prostu zagniotłam ciasto ręcznie. 125 g miękkiego masła 65 g cukru pudru 225 g mąki krupczatki 2-3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 1/2 łyżki zimnej wody Masło zmiksować
Moje domowe kucharzenieLubicie proste przepisy, prawda? Oj na pewno! Szczególnie, gdy prostota idzie w parze z dobrym smakiem, zgadza się? Dziś coś dla tych, którzy nie mają czasu na zbyt długie przesiadywanie w kuchni. Przepis dla zabieganych. Tartaletki z kruchego ciasta z orzechowym nadzieniem z białej czekolady. Warto się skusić i sięgnąć o jedną (albo pięć) :)Składniki:Przepis
Słodkie PrzyjemnościZerwałam ostatnie już malinki. Drobne były ale słodziutkie więc wykorzystałam je i upiekłam ten serniczek malinowy. Zwykły, prosty serniczek a znika migiem. składniki: 1 kg sera z wiaderka 6 jajek 1 budyń malinowy, użyłam Wodzisław 1 szklanka cukru pudru 1/2 kostki masła 300 g malin herbatniki pełnoziarniste do wyłożenia formy Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Masło utrzeć(...)masła pokrojonego na kawałki i rozpuścić ale nie gotować,zdjąć z ognia i dodać 3 łyżki kakao, dokładnie i energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy, lekko przestudzić i polać ciasto. Użyłam foremki 24x28
Monia miesza i gotujeOpis: Ciasto francuskie, to wspaniały produkt, dzięki któremu można puścić wodze fantazji i znaleźć całą masę pomysłów na jego wykorzystanie. Są to bardzo proste ciasteczka, które smakują na ciepło i na zimno oraz stanowią idealną przekąskę, czy dodatek do popołudniowej kawy. Ciasto francuskie możemy przygotować sami (przepis na ciasto dostępny na mojej stronie) lub kupić gotowe ciasto. Składniki
Ciastka i ciastaPrzepis autorski (mój). Serniczek jest przepyszny i niezwykle prosty w przygotowaniu. Kusi swym delikatnym smakiem i lekką nutą chałwy. Uwierzcie, że te pozornie błahe połączenie jest naprawdę rewelacyjne. U mnie ciasto zniknęło ekspresowo i moja rodzina domaga się następnego - takiego samego. A na koniec moja mała uwaga: od razu róbcie podwójną porcję! (Forma o średnicy
Di gotujeObok przepysznych pasztecików i innych smakołyków z ciasta francuskiego, na szybki i jednodniowy obiad uwielbiam przygotowywać tarty! Są bardzo proste w wykonaniu, nie wymagają wiele czasu, a smak i pożywność są powalające! Nawet mój mąż jest po takim obiedzie całkiem najedzony (choć oczywiście zjadłby więcej)! :) Dzisiejsza wersja z pieczarkami, indykiem i szpinakiem jest dość tradycyjna, ale odpowiednio doprawiona staje(...)się wyjątkowa! Tarta z indykiem i szpinakiem w sosie pieczarkowym z prażonym słonecznikiem i dynią Składniki na ciasto: 150 g mąki 100 g masła 3-4 łyżki jogurtu naturalnego sól Składniki na farsz: 7 dużych pieczarek 1 pierś z indyka 250 ml śmietanki 18% 400 g mrożonego szpinaku 1 cebula 5 ząbków czosnku przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Dziś prezentuje Wam przepis na banalnie proste i znane każdemu kruche ciasteczka, jedne z moich ulubionych:)) Składniki: 300 g mąki 1 jajko 1 łyżka proszku 150 g masła 70 g cukru pudru 1 paczka cukru wanilinowego Sposób przygotowania: Na stolnicy lub w misce mieszamy mąkę z cukrem pudrem , proszkiem i cukrem wanilinowym. Dodajemy jajko i pokrojone masło, śmietanę(...)zagniatamy, aż do momentu gdy ciasto będzie mieć konsystencje plasteliny i nie będzie się kleić do ręki. Rozwałkowujemy na ok 2 - 3 mm. Wykrawamy , ja robię to po prostu szklanką, następnie posypuje cukrem. Pieczemy w temperaturze 180 °C ,10 - 13 minut w zależności od tego czy wolicie bardziej przyrumienione czy bladsze. * Mój piekarnik dość mocno grzeje dlatego
Cukier&Puderprostu niesamowicie, były na tyle smaczne, że zjedliśmy je z rodziną i gośćmi w kilka minut. Wszystkim bardzo smakowały. Ciasteczka są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, bo na pewno każdy ma zamrożony płat ciasta francuskiego, a śliwki są u każdego w ogrodzie lub można je kupić w każdym sklepie. Zapraszam! Składniki: Płat ciasta francuskiego 20 dużych śliwek
Kuchnia Łukasza