bardzo długo utrzymują świeżość - nawet 5 - 7 dni. Najlepsze są na drugi lub nawet na trzeci dzień po upieczeniu. Ten chleb jest bardzo prosty do zrobienia. Nie wymaga wielu składników, nie trzeba zagniatać ciasta. W środku jest mięciutki nawet drugiego dnia. Polecam wypróbować. Oto jak ja to zrobiłam : Właściwie mąki żytniej nie trzeba przesiewać, ale ja to zrobiłam. Odmierzyłam
apetytnapieczeniedelikatna i miękka, dlatego nie wstawiajmy go z powrotem do blachy tylko połóżmy na paterze lub jakiejś dużej tacy. Ciasto już jest gotowe :) Ciasto trafiło w dziesiątkę. Zniknęło szybciej niż się spodziewałam. Jest proste, nie jest bardzo wyszukane smakowo, jednak jest bardzo eleganckie, minimalistyczne, a smak migdałów i ich lekka chrupkość nadają czegoś niesamowitego :) Moim zdaniem niesamowitą sztuką
JedzeniomaniaProste, smaczne i kolorowe danie! Ja lubię wszystkie dania z ciastem kruchym, drożdżowym, francuskim itd. Niestety figura raczej nie heheheh. Ale zawsze możemy coś pokombinować, żeby odchudzić danie... Dlatego farsz jest tylko warzywny, a ciasto bardzo cienkie. Wyszło Pysznie! Smacznego i zapraszam! CIASTO SKŁADNIKI: - 250 g mąki włoskiej - 100 ml wody letniej - 50 g masła - 2 żółtka - sół
SMYKWKUCHNIElegancka i jednocześnie prosta dekoracja tortu – delikatne róże i boki obłożone okruchami ciemnego ciasta. Dekoracja składa się z 3 elementów: - masy do obłożenia tortu - pokruszonego ciemnego ciasta - masy do wykonania dekoracyjnych kwiatów Masa do obłożenia tortu średnicy 21 cm : 350 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Śmietana i mascarpone powinny być dobrze schłodzone
Trzeci talerzHinduskie, aromatyczne, ostre pierożki... niech Was nie przeraża ilość składników, przepis wbrew pozorom jest prosty, a przygotowanie samosów zajmie nie więcej niż godzinę. Składniki Ciasto: 225 dag mąki 60 g masła pół łyżeczki soli 50 ml jogurtu naturalnego wody tyle, żeby zagnieść elastyczne ciasto Nadzienie: 1 spory ziemniak 2 średnie marchewki kilka różyczek brokułów trochę cieciorki
Kulinarne InspiracjeProsty chleb do zrobienia..wystarczy parę minut zagniatania i potem ciasto np.na noc do lodówki...rano wystarczy wyjąć blaszkę z lodówki , odczekać 10 minut i do piekarnika a potem zajadać się pysznym chlebkiem..ja jak zawsze muszę zjeść "piętkę "na gorąco..chociaż wiadomo, że to nie zdrowo..Pomysł na taki chlebek znalazłam tutaj ..a po nitce do kłębka doszłam
Moje domowe kucharzenieSkładniki: na ciasto: 500g mąki 1 łyżeczka soli 30g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 300 ml letniej wody do pizzy: 240 ml sosu pomidorowego
naRuszcieNiedawno zapytano mnie co pysznego przygotowuję Żarłoczkowi kiedy chcę go udobruchać. Odpowiedź jest bardzo prosta bo jest tylko jedna rzecz działająca na niego jak balsam. To szarlotka . Najlepiej jeśli będzie mieć kruche ciasto i dużo owocowego nadzienia. No i musi być jej cała blacha żeby wystarczyło na przynajmniej kilka dużych porcji. Żarłoczek uwielbia szarlotkę a ponieważ lubię sprawiać
Smaczna PyzaBardzo długo nie robiłam pierogów, chwytając sę każdej możliwej wymówki, aby wymigać się od ich przygotowania. Dlaczego? Powód był bardzo prosty - za nic w świecie nie chciało mi wyjść idealne ciasto, albo chociaż takie, które będzie akceptowalne. Zawsze kończyłam z mączną grudą, z którą niewiele dało sę zrobić. W końcu postanowiłam sie pzelamać. Pewnego dnia uzbroiłam sie w kilogramy mąki
Okolice Palnikarazem zrobiłam całkowicie z mąki orkiszowej.Smak orkiszu,z lekko orzechowym posmakiem czyni pierogi nie tylko smaczniejsze,ale nadaje im prawdziwego charakteru.Lepienie pierogów to czynność prosta i przyjemna,pod jednym warunkiem-mamy idealne ciasto-gładkie,spreżyste i miekkie.Praca z mąką orkiszową przy zarabianiu ciasta pierogowego nie jest tak oczywista jakby mogło się wydawać.Ciasto wykonane z maki orkiszowej wykazuje mniejszą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Długo zabierałam się do klusek na parze i nie wiem dlaczego wydawały się trudne do zrobienia.Są bardzo proste,lecz nie należą na pewno do dań błyskawicznych.Drożdżowe ciasto potrzebuje czasu do wyrośnięcia.Korzyść jest taka,że przygotowując ich większą ilość mamy przynajmniej 2 obiady za jednym zamachem.Kluchy przygotowałam w całości z mąki orkiszowej.Swietnie smakują na słodko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szafki i do dzieła. W pierwszej wersji miało to być ciasto pokrojonymi gruszkami ale pomyślałam, że nie zaszkodzi lekko zaszaleć i zapiekłam w cieście całe gruszki. Ciacho prezentuje się fajnie i super smakuje. Proste a jakie efektowne.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniUwielbiam ciasta budyniowe!Są niesamowicie łatwe , szybkie i smaczne!Z kilku prostych składników możemy stworzyć ciacho , które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.Delikatny , puszysty biszkopt przełożony słodkim budyniowym kremem , z dodatkiem bananów i orzeźwiającej galaretki jest świetnym pomysłem na zbliżającą się wielkimi krokami wiosnę.Polecam! SKŁADNIKI: (22×33 cm )BISZKOPT : * jajko – 6 szt * cukier – 1 szkl * cukier
Ostra na SłodkoWitajcie kochani. Dziewiąty dzień grudnia już prawie za nami.. Oznacza to, że coraz bardziej "czujemy" nadchodzące święta - chociażby spoglądając na mijające dni w kalendarzu. Nie
Symfonia Smakówpizza na grubym, puszystym spodzie ze sporą ilością dodatków, a czasem pizza cieniutka i krucha z dwoma, trzema dodatkami. Dzisiaj zapraszam na prostą lecz smaczną pizzę z serem pleśniowym i cebulą. Składniki ciasta:2 szklanki mąki + mąka do podsypywania,pół szklanki ciepłego mleka,3 dkg drożdży,pół łyżeczki soli,płaska łyżka cukru,3-4 łyżki oliwy
Codzienna kuchnia niecodzienna