proste ciasto - 15398 przepisów (strona:351/1027)

Prosty chleb żytni 208

bardzo długo utrzymują świeżość - nawet 5 - 7 dni. Najlepsze są na drugi lub nawet na trzeci dzień po upieczeniu. Ten chleb  jest bardzo prosty do zrobienia. Nie wymaga wielu składników, nie trzeba zagniatać ciasta. W środku jest mięciutki nawet drugiego dnia. Polecam wypróbować. Oto jak ja to zrobiłam : Właściwie mąki żytniej nie trzeba przesiewać, ale ja to zrobiłam. Odmierzyłam

apetytnapieczenie
Tort Sachera (Sachertorte) 154

delikatna i miękka, dlatego nie wstawiajmy go z powrotem do blachy tylko połóżmy na paterze lub jakiejś dużej tacy. Ciasto już jest gotowe :)   Ciasto trafiło w dziesiątkę. Zniknęło szybciej niż się spodziewałam. Jest proste, nie jest bardzo wyszukane smakowo, jednak jest bardzo eleganckie, minimalistyczne, a smak migdałów i ich lekka chrupkość nadają czegoś niesamowitego :) Moim zdaniem niesamowitą sztuką

Jedzeniomania
Calzone- Włoski Pieróg w smykowym wydaniu! 355

Proste, smaczne i kolorowe danie! Ja lubię wszystkie dania z ciastem kruchym, drożdżowym, francuskim itd. Niestety figura raczej nie heheheh. Ale zawsze możemy coś pokombinować, żeby odchudzić danie... Dlatego farsz jest tylko warzywny, a ciasto bardzo cienkie. Wyszło Pysznie!  Smacznego i zapraszam! CIASTO SKŁADNIKI: - 250 g mąki włoskiej - 100 ml wody letniej - 50 g masła - 2 żółtka - sół

SMYKWKUCHNI
Tort – pomysł na dekorację IV 194

Elegancka i jednocześnie prosta dekoracja tortu – delikatne róże i boki obłożone okruchami ciemnego ciasta. Dekoracja składa się z 3 elementów: - masy do obłożenia tortu - pokruszonego ciemnego ciasta - masy do wykonania dekoracyjnych kwiatów Masa do obłożenia tortu średnicy 21 cm : 350 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Śmietana i mascarpone powinny być dobrze schłodzone

Trzeci talerz
Samosy Królowej 238

Hinduskie, aromatyczne, ostre pierożki... niech Was nie przeraża ilość składników, przepis wbrew pozorom jest prosty, a przygotowanie samosów zajmie nie więcej niż godzinę. Składniki Ciasto: 225 dag mąki 60 g  masła pół łyżeczki soli 50 ml jogurtu naturalnego wody tyle, żeby zagnieść elastyczne ciasto Nadzienie: 1 spory ziemniak 2 średnie marchewki kilka różyczek brokułów trochę cieciorki

Kulinarne Inspiracje
Nocny chleb owsiany z miodem 264

Prosty chleb do zrobienia..wystarczy parę minut zagniatania i potem ciasto np.na noc do lodówki...rano wystarczy wyjąć blaszkę z lodówki , odczekać 10 minut i do piekarnika a potem zajadać się pysznym chlebkiem..ja jak zawsze muszę zjeść "piętkę "na gorąco..chociaż wiadomo, że to nie zdrowo..Pomysł na taki chlebek znalazłam tutaj ..a po nitce do kłębka doszłam

Moje domowe kucharzenie
Najprostsza i najlepsza pizza z grilla 180

Składniki: na ciasto: 500g mąki 1 łyżeczka soli 30g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 300 ml letniej wody do pizzy: 240 ml sosu pomidorowego

naRuszcie
Szarlotka jabłkowo-gruszkowa z żurawiną na jaglanym cieście 338

Niedawno zapytano mnie co pysznego przygotowuję Żarłoczkowi kiedy chcę go udobruchać. Odpowiedź jest bardzo prosta bo jest tylko jedna rzecz działająca na niego jak balsam. To szarlotka . Najlepiej jeśli będzie mieć kruche ciasto i dużo owocowego nadzienia. No i musi być jej cała blacha żeby wystarczyło na przynajmniej kilka dużych porcji. Żarłoczek uwielbia szarlotkę a ponieważ lubię sprawiać

Smaczna Pyza
Idealne ciasto na pierogi 184

Bardzo długo nie robiłam pierogów, chwytając sę każdej możliwej wymówki, aby wymigać się od ich przygotowania. Dlaczego? Powód był bardzo prosty - za nic w świecie nie chciało mi wyjść idealne ciasto, albo chociaż takie, które będzie akceptowalne. Zawsze kończyłam z mączną grudą, z którą niewiele dało sę zrobić. W końcu postanowiłam sie pzelamać. Pewnego dnia uzbroiłam sie w kilogramy mąki

Okolice Palnika
Orkiszowe pierogi z dynią 161

razem zrobiłam całkowicie z mąki orkiszowej.Smak orkiszu,z lekko orzechowym posmakiem czyni pierogi nie tylko smaczniejsze,ale nadaje im prawdziwego charakteru.Lepienie pierogów to czynność prosta i przyjemna,pod jednym warunkiem-mamy idealne ciasto-gładkie,spreżyste i miekkie.Praca z mąką orkiszową przy zarabianiu ciasta pierogowego nie jest tak oczywista jakby mogło się wydawać.Ciasto wykonane z maki orkiszowej wykazuje mniejszą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowe kluski drożdżowe na parze - buchty,pampuchy 165

Długo zabierałam się do klusek na parze i nie wiem dlaczego  wydawały się trudne do zrobienia.Są bardzo proste,lecz nie należą na pewno do dań błyskawicznych.Drożdżowe ciasto potrzebuje czasu do wyrośnięcia.Korzyść jest taka,że przygotowując ich większą ilość mamy przynajmniej 2 obiady za jednym zamachem.Kluchy przygotowałam w całości z mąki orkiszowej.Swietnie smakują na słodko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czekoladowe ciasto z gruszkami 156

szafki i do dzieła. W pierwszej wersji miało to być ciasto pokrojonymi gruszkami ale pomyślałam, że nie zaszkodzi lekko zaszaleć i zapiekłam w cieście całe gruszki. Ciacho prezentuje się fajnie i super smakuje. Proste a jakie efektowne.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
CIASTO BUDYNIOWE Z BANANAMI Z I GALARETKA 306

Uwielbiam ciasta budyniowe!Są niesamowicie łatwe , szybkie i smaczne!Z kilku prostych składników możemy stworzyć ciacho , które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.Delikatny , puszysty biszkopt przełożony słodkim budyniowym kremem , z dodatkiem bananów i orzeźwiającej galaretki jest świetnym pomysłem na zbliżającą się wielkimi krokami wiosnę.Polecam!   SKŁADNIKI: (22×33 cm )BISZKOPT : * jajko – 6 szt * cukier – 1 szkl * cukier

Ostra na Słodko
109. Przekąska a'la suflet czyli: wytrawne, mini "ciasta" z parmezanem i dynią 296

Witajcie kochani. Dziewiąty dzień grudnia już prawie za nami.. Oznacza to, że coraz bardziej "czujemy" nadchodzące święta - chociażby spoglądając na mijające dni w kalendarzu. Nie

Symfonia Smaków
Pizza z serem pleśniowym i cebulą 172

pizza na grubym, puszystym  spodzie ze sporą ilością dodatków, a czasem pizza cieniutka i krucha z dwoma, trzema dodatkami. Dzisiaj zapraszam na prostą lecz smaczną pizzę z serem pleśniowym i cebulą. Składniki ciasta:2 szklanki mąki + mąka do podsypywania,pół szklanki ciepłego mleka,3 dkg drożdży,pół łyżeczki soli,płaska łyżka cukru,3-4 łyżki oliwy

Codzienna kuchnia niecodzienna