produktem, gdyż przy jego użyciu można wyczarować prawdziwe pyszności, a nie zajmie nam to całej wieczności. Dziś propozycja przyrządzenia z niego prostych rożków z serkiem jogurtowym oraz owocami. Przepis przyda się, gdy macie w domu opakowanie ciasta francuskiego, a właśnie zadzwonili goście, że będą za 15 minut. ;) Rożki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g) 200 g serka śmietankowego
Cooking MonsterSzparagi cały czas w natarciu ! Kupiłam wczoraj kolejną porcję i zastanawiałam się co by tu z nich zrobić, tak na szybko... ? W lodówce miałam ciasto francuskie, więc powstał pomysł na prostą, ekspresowa tartę.W prostocie siła ! Jest doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno. Najprostsza tarta z zielonymi szparagami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego
Kulinarne przygody GatityBezglutenowy biszkopt- na migdałach, przełożony prostą masą kajmakową na kremówce i mascarpone- dzięki czemu krem jest delikatny- posypany krokantem z orzechów włoskich.Blaty biszkoptu zostały posmarowane dżemem malinowym z dodatkiem soku z cytryny, po to, by całość nie była zbyt słodka.Miałam zrobić biszkopt od Filozofii Smaku, ale postanowiłam zarezerwować go sobie na inny termin i tym razem(...)tego przepisuKrem kajmakowy:* mascarpone- 100 g* kremówka- 150 g* kajmak w puszce- 170 gDodatkowo:* orzechy włoskie- pół szklanki* dżem malinowy- słoiczek około 200 g* sok z cytryny- 2 łyżkiBiszkopt:Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 36 x 25 cm.Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut (do suchego patyczka).Po ostudzeniu biszkopt przekroić na pół
Kraina Miodem Płynącadojrzałych bananów można przygotować takie o to pyszne ciasto. Wzbogaciłam je o rodzynki i aromatyczny cynamon. Nawet nie wyobrażacie sobie jak cudownie pachnie podczas pieczenia. Wykonanie takiego słodkiego chlebka trwa dosłownie 15 minut plus pieczenie i jest dziecinnie proste. A jak smakuje z filiżanką herbaty lub kawy...mniam. .Zapraszam, upieczcie, spróbujcie:) Składniki: Ciasto: 3 dojrzałe banany 3 jajka
Izabelawkuchniproduktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz Na Dzień Matki , przygotowałam szczególne ciasto dla moich Kochanych Dzieci, które zawsze pamiętają i w szczególny sposób składają mi życzenia i obdarowują mnie prezentami. Doceniając ich starania i troskę upiekłam ten oto tort -Tort Hawana! który
Pysznosci Babci BasiCiasto dyniowe z czekoladą dwukolorowe – W Małej Cukierence kolejna propozycja na pyszne ciasto dyniowe. Bardzo aromatyczne, cudownie pachnie korzennymi przyprawami. Jest wilgotne, ale nie gliniaste. Pięknie wyrasta i jest proste, szybkie w przygotowaniu. Idealny, jesienny wypiek, bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto dyniowe z czekoladą dwukolorowe Składniki
Mała Cukierenkamną od kilku dni. Kiedy wczoraj mąż przyniósł dwie łubianki malin wiedziałam od razu co z nimi zrobię. Wybrałam prosty przepis na średnią blachę (ok. 21 x 26 cm.) Tylko 35 min w piekarniku i voilà. Ciasto czekoladowe z malinami jest idealne dla wszystkich, którzy uwielbiają gorycz gorzkiej czekolady, przełamaną słodko-kwaśnym smakiem malin. Różnie to bywa
Rusty Forkobsypujemy mąką blat, wykładamy na niego ciasto i delikatnie rozwałkowujemy na grubość 1,5-2 cm. Szklanką wykrawamy kółka, resztę ciasta zbieramy, wałkujemy i znowu wykrawamy kółka, aż całe ciasto będzie zużyte. Przykrywamy kółka ściereczką i znowu zostawiamy do wyrośnięcia. Teraz szykujemy garnek do parowania. Najlepiej, żeby był duży i szeroki, żeby jak najwięcej sztuk na raz dało się uparować(...)konopi, - albo cokolwiek innego sobie wymyślicie, również sosy wytrawne, choć to zupełnie nie moja bajka. Co można spieprzyć? Teoretycznie nic, bo robota jest naprawdę prosta ale ku przestrodze wymienię jednak: - użyć starych drożdży i ciasto nie wyrośnie, - użyć zimnego mleka/ wody i jak wyżej albo zbyt gorącego mleka/wody i zabić drożdże, - dosypywać za dużo mąki i buchty wyjdą twarde
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEDzień dobry, Bardzo lubię przygotowywać wypieki z ciasta drożdżowego. Kiedyś myślałam, że wyrabianie drożdżowego ciasta jest strasznie trudne, ale jest to bardzo proste zajęcie, wymaga od nas jedynie poznania kilku zasad oraz cierpliwości, bo ciasto drożdżowe musi mieć czas, aby niespiesznie wyrosnąć. Tak, jak drożdżowe chlebki z botwiną, anchois i oliwkami, przygotowane przeze mnie w sobotnie popołudnie według przepisu
Chilli Czosnek i Oliwaczyli pszenne placki – są hitem w naszym domu. Eugeniusz dostał obsesji na ich punkcie i testował różne przepisy na ciasto dotąd, aż znalazł ten właściwy – który faktycznie zawsze się sprawdza. Z odpowiednim przepisem tortille są proste w przygotowaniu, sycące i idealnie nadają się na lunch do pracy. Łatwo je odgrzać, choć na zimno też dają radę(...)zostanie przełożyć do naczynia żaroodpornego i upiec prosty, ale smakowity pasztet. Nadzienie, które zostanie z obiadu, świetnie sprawdzi się jako farsz do ravioli lub (w bardziej tradycyjnej wersji) do pierogów. To jeden z naszych ulubionych patentów kulinarnych. Jeśli mamy czas lepimy ravioli. To danie wymagające więcej pracy, zachodu (ciasto najlepiej jest wałkować w maszynce do makaronu) i składników, przez
Niedzielny kucharzLody, które udadzą się każdemu! Lody, które nie potrzebują maszyny do lodów! Lody, które po zamrożeniu nie mają krysztalików lodu! Tak, to właśnie przepis na perfekcyjne
Kuchnia ŁukaszaPyszny, kremowy, aksamitny, leciutki i bardzo smaczny budyń domowy , to idealny deser , który uwielbiają chyba wszyscy (oprócz mnie w dzieciństwie :D). Przygotowanie takiego deseru jest naprawdę
Kuchnia Łukaszawami upiec dziecko, a następnie schować pod choinką dla swoich dziadków czy innych krewnych? Myślę, że świetnie do tego nadają się ciasta florentynki. Znalazłam je u Doroty . Słodkie, pełne bakalii, chrupiące. Do tego szybkie i proste w wykonaniu. Frajda przy pieczeniu dla dzieciaków, a i one same chętnie spałaszują takie ciastka z mnóstwem bakalii od Bakalland . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksama się dziwię, że wyszło takie super. Pięknie się kroiło, było idealnie kruche a jabłka i budyń rozpływały się w ustach. Proste w wykonaniu i dość szybkie. Pewnie nie raz zagości na moim stole. Składniki: Ciasto kruche: 4 szklanki mąki 300 gram masła 4 żółtka 1/2 szklanki kakao 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli Nadzienie
Mango Papajapyszna i inna od tego co gościło w ostatnich dniach na stole , czyli daje kulinarny oddech od tradycji , naszym kubkom smakowym Prosta , zawsze się udaje i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych . Składniki na dwie pizze średniej wielkości : ciasto : 0,5 opakowania mąki ( 0,5 kg ) 1/4 kostki drożdży rozprowadzonych w kilku łyżkach wody 5 łyżek oliwy z oliwek
Ogrodnik w podróży