serkiem waniliowym. Proste , szybkie i co najważniejsze smaczne . Składniki : 1 op serka waniliowego ,np Danio 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu lub octu 3 jajka 1 op cukru waniliowego Wykonanie : Wszystkie składniki połaczyć ze sobą na jednolita masę. W rondlu rozgrzać olej. Nakładać na olej łyżką porcje ciasta wielkości orzecha
Malinowa Kawiarenkatroszeczkę oszukana gdyż domownicy wyjedli dżem który miał być do przełożenia tej słodkości, jednak przyznam że brak konfitury w niczym nie przeszkadzał i zniknęła bardzo szybko. Przepis jest naprawdę prosty więc warto skusić się i upiec na zbliżający się weekend. Wuzetka z mascarpone SKŁADNIKI: Biszkopt kakaowy: 6 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)Kolejno dodajemy porcjami wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia miksując na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy kakao oraz olej i delikatnie miksujemy. Blachę 24x37 wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wyrównujemy, wkładamy na 25 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Wyciągamy i chwile przestudzamy, obracamy biszkopt na drugą stronę ściągając papier
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSezon na pyszne świeże owoce zbliża się wielkimi krokami, a w zakamarkach mojej zamrażarki wciąż zostało trochę zapasów mrożonek z zeszłego roku. Nie mogą się zmarnować
ProstePesto.plDzisiaj przepis na pyszny dodatek do obiadu :) Składniki: kalafior (średnia główka) 1 szkl wody mineralnej 1 szkl mąki pszennej 2 jajka sól, pieprz, papryka słodka
Gotowanie...to proste !Składniki : 800 g mąki pszennej durum ( u mnie pszenna chlebowa typ 750) 150 g mąki żytniej razowej typ 2000 5-6 łyżek prażonego sezamu 3 łyżki
Proste PotrawyW potrawach typu tarta jest możliwość doboru własnych składników sprawia, że każdemu przypadnie do gustu. Moja pierwsza propozycja to tarta z łososiem
KuchniaWeDwoje.plPolędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne mięsko i można je przygotowywać na przeróżne sposoby. Świetnie komponuje się z różnymi sosami i dodatkami. Był już przepis na
kuchnia doskiW tym roku sezonu na jagody nie przeoczyłam, bo te owoce warto mieć. Część świeżych jagód ususzyłam, a część przeznaczyłam na sok. Można też zasypać
Proste PotrawyZupa bananowa na ostro. Tajska kuchnia Zupa bananowa na ostro. Zupa bananowa jak to brzmi, szczerze jak usłyszałam tą nazwę na pokazie kulinarnym w
Kuchnia na wzgórzumojprzepisna.pl | Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy Taki mały eksperyment – chlebek bezglutenowy, chciałam spróbować jak smakuje i okazuje się, że jest smaczny. Jest też wilgotny, banalnie prosty
moj przepis namoże być gorące! ( w innym przypadku zaparzysz mąkę) Masło stop w rondelku i wystudź aby było letnie. Do miski z mąką dodaj masę z jaj, mleko i zacznij zagniatać ciasto. Dodawaj stopniowo masło i wyrabiaj ciasto przez minimum 10 minut. Im lepiej je wyrobisz tym będzie bardziej puszyste więc się przyłóż ;-) Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Jeśli
SMYKWKUCHNIciasteczek, które pamiętam z dzieciństwa różnią się jedynie tym, że są bezglutenowe Z podanych proporcji wyszło mi 35 ciasteczek. Docelowa ilość zależy od ich wielkości. Bezglutenowe ciasteczka deserowe – prosty przepis krok po kroku Do przygotowania ciasteczek będziecie potrzebować: 10 dag mąki ryżowej 5 dag mąki kukurydzianej 5 dag mąki ziemniaczanej 10 dag schłodzonego masła lub margaryny (można zmieszać w proporcjach(...)startej skórki z połowy cytryny Wykonanie krok po kroku: Na blat wysypujemy wszystkie suche składniki. Dodajemy żółtka, masło/margarynę, śmietanę oraz skórkę z cytryny. Całość siekamy nożem. Posiekane ciasto zarabiamy energicznymi ruchami. Robimy to tylko do momentu uzyskania jednolitej masy – kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania. Formujemy kulę i owijamy folią spożywczą lub wkładamy do foliowego woreczka śniadaniowego
Okiem Blondynki by McBlondiPełnoziarnisty chleb z foremki można przygotować o wiele prościej, bo mniej musimy martwić się o jego odpowiednie złożenie. Dodatkowo łatwiej jest pracować nawet z ciastem o wyższej hydratacji. Jeśli nie przepadasz za pełnoziarnistym pieczywem to ten chlebek może odmienić Twój gust. Zazwyczaj nie sięgałam po pełnoziarniste chleby, bo wydawały mi się zbyt ciężkie. Jednakże odkąd zrobiłam swój własny, na swoich(...)problemu) i mogę sobie poradzić z większą ilością wody, co nie jest takie proste w przypadku tradycyjnych bochenków. Jeśli dopiero chcecie zacząć przygodę z pieczeniem domowego chleba, to polecam: Jak przygotować własny zakwas ; Jak zrobić prosty, domowy chleb pszenny na zakwasie. chleb Proporcje na pełnoziarnisty chleb z foremki *z podanych ilości można upiec 1 spory bochenek w foremce
rabarbarowociacho na dzień dobry i życzę miłego dnia :) Ciacho jest niesamowicie lekkie w swojej strukturze i aromatycznie cytrynowe. Biszkopt z aromatem cytrusów, do tego lekka pianka cytrynowa - połączenie bardzo proste a jednocześnie wyrafinowane :) Porcja na dużą blachę Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek ciepłej wody 1 i 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki(...)Ubijać aż masa nabierze blasku. Wówczas dodawać po jednym żółtku. Teraz wsypywać stopniowo obie mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać skórkę z cytryny i zamieszać. Ciasto przelać na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni. Gdy ciasto lekko przestygnie zdjąć papier. Gdy ciasto całkowicie wystygnie przeciąć
My simple kitchen