zdrową słodyczą płynącą z daktyli. Smak chałwy zapewnia dodatek tahini. Wyjątkowo kruchy, delikatny, maślany spód smakuje wyjątkowo świątecznie. Mazurek upiekłam bez foremki, w kształcie pisanki i jak pisankę udekorowałam. Prosty, przepyszny, bardzo łatwy do przygotowania i nie potrzebujesz nawet foremki. Zapraszam na zdrowy mazurek w bliskowschodnich klimatach. Prawdziwa rozpusta! To ostatni już przedświąteczny przepis, zatem wszystkim czytelnikom mojego bloga życzę(...)odłożyć do lodówki na 30 minut daktyle zmiksować blenderem z dodatkiem tahini i wody lub mleka do pożądanej konsystencji. Jeśli chcesz przygotować masę z suszonych daktyli, przepis znajdziesz tutaj ciasto rozwałkować między dwoma płatami folii spożywczej na cienki placek. Boki ciasta obkroić formując kształt pisanki. Z odkrojonych resztek ciasta rozwałkować cienkie ruloniki. Dwa ruloniki spleść ze sobą jak sznurek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pomysł na pieczone pączki. Decyzja była szybka - trzeba zrobić - Tomkowi tak posmakowały, że kiedy skończyła się jedna porcja robiłam następną ;) Są mięciutkie i puchate. Pracy z nimi mało, są proste i szybkie w przygotowaniu. Bardzo polecam :) Składniki: (16 sztuk) 100 ml ciepłego mleka, 50 g świeżych drożdży, 370 g mąki pszennej tortowej, 50 g cukru(...)wymieszać. Następnie przełożyć spieniony rozczyn i dobrze całość wymieszać przy pomocy łyżki. Dodać stopniowo jajka, po jednej sztuce i dobrze wymieszać. Kiedy ostatnie jajko zostanie wmieszane, zaczynamy wyrabiać ciasto przy pomocy miksera na średniej - wysokiej mocy (w KitchenAid 4 prędkość), wyrabiamy około 7 minut, po tym czasie ciasto powinno być gładkie. Następnie dodajemy masło, po małych kawałeczkach cały czas dalej
Plate of Joyzmodyfikowałam ten mój przepis i dzisiaj z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że na Wielkanoc 2014 upiekłam idealny sernik nowojorski (New York Cheesecake). Sernik nowojorski to klasyczny sernik, jest bardzo prosty do przygotowania Sernik nie popękał podczas pieczenia jak to lubią serniki i tylko delikatnie opadł. Nie jest za słodki, z delikatną nutą wanilii i kardamonu, na kruchym spodzie, wykończony warstwą(...)klasyczny Sernik nowojorski (New York Cheesecake). Spód sernika: 125 g masła lub margaryny 3 łyżki cukru 3 żółtka 1 szklanka* mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie kruchego ciasta: Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy rozpuszczoną margarynę,1 szkl. mąki wymieszaną z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, miksujemy i wykładamy ciastem dno, oraz boki tortownicy. Masa serowa : 1 kg sera twarogowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMasz ochotę na pizzę, ale boisz się ogromu kalorii ? Mam dla Ciebie świetną alternatywę. Zrób focaccię ! Focaccia to drożdżowe, puszyste ciasto z niewielką ilością dodatków. Wyśmienicie smakuje zarówno prosto z piekarnika, jak również na zimno. Maczana lub polana dobrą, aromatyzowaną ziołami oliwą staje się rarytasem. Jakie dodatki pasują do focacci ? Tu ogranicza nas tylko fantazja lub zasobność lodówki. Do focacci(...)dojrzewającej, kilka pomidorków koktajlowych, kawałek czerwonej cebuli....i wiele, wiele więcej. Ale UWAGA - nie kładźcie tego wszystkiego na raz ! Ograniczcie się do 2 dodatków oraz ziół. Focaccia ma być prostym plackiem drożdżowym. Focaccia przygotujcie na kolację, jako dodatek do past kanapkowych lub jako pieczywo do lekkiej sałatki. Focaccia drożdżowa z dodatkami to także świetna przekąska na domówkę lub spotkanie
kolorowotorcikowoKruche pierożki z tuńczykiem i groszkiem to pyszny obiad z piekarnika lub przekąska na imprezę. [wp-svg-iconsicon=”stopwatch”
KuchniaWeDwoje.plNie spodziewałam się że te oszukane pączki będą mi tak smakować, a jednak ! Są pulchne, mięciutkie i co najważniejsze nie taplały się w tłuszczu, więc wszyscy
Gotowanie...to proste !Zdrowy obiad w Nowym Roku. Edyta Guhl. Witajcie w Nowym Roku 2016! Jest to mój pierwszy wpis w tym roku i już zamierzam realizować postanowienia noworoczne
dolcevitainmykitchenKochani dzisiaj pudding czekoladowy z ryżem, na pewno każdy jadł ryż ze śmietana i cynamonem na deser, kiedyś to był rarytas jednak często sięgamy po niego
Niezły MłynekDzień dobry! Na śniadanie dzisiaj serwujemy tosty, bo każdy je lubi. Ja osobiście mam coś takiego, ze mogę zapomnieć o tosterze jednak jak kupię
Niezły MłynekTrochę Polskiej kuchni zawitało w naszym domu, bo dziś na obiad były gołąbki. Pyszne, smaczne i jak już napisałem w tytule bardzo proste w
Kuchnia ŁukaszaIdealna i nieskomplikowana przekąska na każdą okazję. Paluchy serowe przypominają konsystencją ciasto francuskie, są maślane i chrupiące. W zależności jakiej użyjemy paprykli mogą być łagodne lub
PanGotujewilgotna w środku. Wisienką na torcie jest w tym wypadku intensywny kolor babki. Prawdziwie marmurkowy :) Nic, tylko sięgać po następny kawałek, choć w święta nie jest to wcale takie proste!" Składniki : 5 białek 130 g cukru 125 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g mąki 1,5 łyżki kakao Sposób przygotowania Do miski wlewamy białka(...)masy dodajemy olej, mieszamy. W drugiej misce przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy, a następnie dodajemy do białek. Lekko łączymy za pomocą łyżki albo szpatułki. Ciasto dzielimy na pół - do jednej dodajemy kakao, drugie pozostawiamy bez zmian. Przekładamy do blaszki wysmarowanej olejem i posypanej mąką/bułką tarta. Wylewamy raz łyżkę białego, raz ciemnego ciasta
Słodkie Przyjemnościsprawy w swoje ręce i zadbać o drobne przyjemności, które poprawią nam nastrój. A jak wiadomo, nic nie poprawia humoru lepiej, niż słodka przekąska. Dlatego dzisiaj mam dla Was prosty przepis na domowy budyń, który idealnie się sprawdzi jako małe słodkie co nieco. Pamiętam, że w dzieciństwie bardzo lubiłam, kiedy Babcia przygotowywała nam budyń. Był on antidotum na wszelkie smutki(...)smuteczki. Moja wersja nie zawiera glutenu, laktozy ani innych polepszaczy smakowych. W dodatku idealnie sprawdzi się nie tylko jako budyniowa przekąska, ale również jako baza pod masy do ciast. Oczywiście proporcje można dostosowywać do własnych potrzeb, ponieważ z podanych przeze mnie, wychodzi dosyć sporo budyniu Domowy budyń bez glutenu i laktozy – przepis krok po kroku Do przygotowania budyniu będziecie potrzebować
Okiem Blondynki by McBlondiwyjdzie tak, jak sobie założyłam, ale jest idealny. Delikatny, puszysty i wyrósł jak normalny biszkopt bez dodatków. Barwiony jest naturalnie jęczmieniem i nie ma to żadnego wpływu na smak. Ciasto jest smaczne i zebrało same dobre opinie testujących :D Piekłam już kiedyś wersję szpinakową, jednak jest z nią trochę więcej pracy i wychodzi nieco cięższe. Dzisiejsza propozycja to typowy(...)cukru. Całość podzieliłam na 3 części, chociaż trudno dostrzec to na zdjęciu, bo do przełożenia jednego z blatów wykorzystałam konfiturę pomarańczową, by nie zniszczyć zielonego efektu :) Krem jest bardzo prosty, na bazie kremowego serka, bez użycia żelatyny. Taka zielona odmiana jest na zimę w sam raz ;) Naturalnie zielony biszkopt z delikatnym kremem (bez cukru) 5 jajek 1/2 szklanki mąki orkiszowej
FitKotorzechami. Jest aromatyczna, wilgotna, prosta w przygotowaniu. Coś dla miłośników czekoladowych wypieków. Polecam! (troszkę zmodyfikowany przepis z gazety „moje gotowanie”). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Babka czekoladowa z orzechami Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej: Ciasto: 180g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady
Mała Cukierenkadomu…. problem jedynie stanowiło pieczywo…. Na czym je zrobić, na chlebie tostowym, w bagietce? Lokal, w którym zamówiliśmy te „kanapki” serwował je w cieście, które kształtem przypominało nieco pitę, a smakiem… pizzę;) Jakieś takie skojarzenia mieliśmy. Nijak tego jednak nie sposób odtworzyć. Zdecydowaliśmy się więc na bułki, ale żeby nie było tak prosto, miały
Smaki Na Talerzupowiedziawszy te buły to tak prosty przepis, że nie miałam zamiaru go publikować, ale zapowiedź mojego Dzisiejszego śniadania na FB Wam się spodobała, więc na Wasze życzenie publikuję Nie ma nic lepszego niż piękny niedzielny poranek z ciepłą bułą i kawą na tarasie. Przygotowałam buły na tzw. zimne wyrastanie, czyli do etapu uformowania ciasta i odstawienia go na ostatnie wyrastanie
greenscarfpoza tym zaplanowałam też inne ciasta, więc w tym przypadku idealnie sprawdziły się gotowe krążki bezowe. Słodycz bezy przełamałam kremem cytrynowym, co również stanowiło idealne połączenie z truskawkami. Tort zniknął ekspresowo i nie było szans, aby jakiś mały kawałek schować na później, ale miło, że wszystkim smakował. Polecam, ponieważ jego przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt - rewelacyjny. Koniecznie
Di gotujerabarbaru i cytryny jest niezwykle prosty. Taki domowy syrop smakuje o niebo lepiej niż sklepowy. Jest mniej słodki i naturalny. Syrop z rabarbaru możesz rozcieńczyć z wodą na lemoniadę. Zastosowanie syropu z rabarbaru: - do rozcieńczania z wodą niegazowaną i gazowaną na lemoniadę - jako syrop do polewania naleśników i placków - jako dodatek do serników, ciast i frużelin - do herbat i naparów
AniaGotuje.plcharakterna dzięki fecie. Ptysie są zdrowsze niż te słodsze ponieważ Brak w nich cukru. Dodatkowo są szybkie i wygodne do pałaszowania. Awokado ma wiele właściwości zdrowotnych. posiada mało cukrów prostych źródło omega 9 oraz omega 3 i 6 w odpowiedniej proporcji dla zdrowia organizmu obecność potasu reguluje ciśnienie we krwi oraz korzystnie wpływa na układ nerwowy źródło witaminy(...)SKŁADNIKI: CIASTO: 1 szkl. mąki 1 szkl. wody 1/2 kostki masła 4 łyżki startego sera 4 jajka FARSZ: 2 awokado sok z połowy cytryny 1 op. sera feta 1 pęczek koperku 1 cebula ząbek czosnku
Kuchnia w oparachgości. Mini bezy są super dekoracyjne. Małe bezy idealnie sprawdzają mi się jako dodatkowa ozdoba do tortu bezowego, czy też jako "ciasteczko" do kawy. Bardzo często kruszę beziki nad ciastem lub tortem, by upiększyć dekorację i wzbogacić smak deseru
AniaGotuje.plchleb. Ten przepis jest banalnie prosty a chleb zawsze się udaje! PRZEPIS NA CHLEB: - 350 g mąki pszennej tortowej - 160 g mąki jęczmiennej (w zastępstwie możesz użyć dowolnej) - garść posiekanych pistacji - garść posiekanych suszonych pomidorów - łyżka kminku - garść posiekanych oliwek - 2-3 łyżki oliwy z oliwek - łyżeczka soli - woda, tyle aby zagnieść elastyczne ciasto od 1 do 1,5 szklanki
SMYKWKUCHNIZarozki 1 na poczōntku 2 Wōm powiym, że we mianie 3 niy idzie ô 4 nazwa składnika, ale wiejś ze keryj 5 żech tyn recept 6
Chop w kuchniNie zapomniała o Was, Kochani, co to to nie! Za dużo rzeczy na głowie, za dużo poczucia beznadziejności mnie ostatnio przygniotło. Ale za to na poprawę
Zielona Kuchniadesery, zastępujemy nimi ciężkie ciasta i kremy. Czasem nawet nie chce nam się włączać piekarnika. Dlatego taki deser bez pieczenia, to wymarzona propozycja na letni weekend. Wiśnie możecie zastąpić innymi owocami, osobiście najchętniej widziałabym tu jagody/borówki amerykańskie, które uwielbiam! Ale pysznie będzie też np. z dojrzewającymi w słońcu malinami :). Deser jest prosty w wykonaniu, kokosowy smak nie jest
Opowieści z piekarnikaClafoutis to nic innego niż zapiekane owoce w masie mleczno-jajecznej, smakiem przypominające zapiekany omlet z owocami. Clafouits jest lekki, puszysty i delikatny w smaku
La grande e la piccola cuocaTort w stylu rustykalnym na czterech grubych kakaowych blatach biszkoptowych przełożonych lekkim kremem z bitej śmietany o smaku czekoladowego cappuccino. Nasączony alkoholem, pełen owoców, zapachów i
Przepisy KulinarneLekko słodki, delikatny ... prosty do wykonania. Gwarantuję, że zachwyci każde podniebienie. Warstwa czekoladowego budyniu fajnie współgra z masą serową. Sernik ciekawie wygląda i pysznie smakuje, więc jeśli jeszcze nie robiliście jeszcze sernika wg tego starego przepisu (ja pierwszy raz jadłam go jakieś ... 20 lat temu 😉) biegnijcie szybko do kuchni! Składniki na ciasto: (na blachę o wymiarach 31cmx21cm
Walijskie Pichcenieblasze z piekarnika, dosyć prosty chleb pszenny półrazowy na drożdżach. Zaczyn (3,5 godziny) 85 g mąka pszenna 550/1850 (pół na pół) 85 g woda 1 łyżka zakwasu (jak nie mamy można pominąć) 0,5 łyżeczki drożdży instant Składniki dokładnie mieszamy, zostawiamy w przykrytym pojemniku na 3,5 godziny w ciepłym miejscu. Ciasto właściwe
Przepisy na domowy ser i chlebciastka o korzennym aromacie. Proste do przygotowania i bardzo, bardzo smaczne! SKŁADNIKI: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free 200 g cukru pudru 220 g masła 2 jajka 2 łyżeczki przypraw korzennych Mąką z cukrem, przyprawą korzenną, wymieszaj i dodaj do niej masło posiekane w wiórki. Następnie dodaj jajka i całe ciasto dokładnie wyrób. Musi być gładkie
Kuchnia bezglutenowaProste danie wigilijne, które smakuje dorosłym i dzieciom. Ten przepis jest w mojej rodzinie od 50 lat. Składniki: • 1 kg ziemniaków • 20 dkg mąki • 2 jajka • 1 szklanka maku • 1 szklanka cukru • 3 łyżki masła Wykonanie: • Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie, utłuc i wystudzić. • Zagnieść ziemniaczane ciasto z mąki
To co kochamzaskakująco pyszne i dość proste w wykonaniu paluszki serowo- szynkowe. Palce lizać! Składniki: 200g sera żółtego 150g szynki gotowanej 280g mąki 2 jajka (całe) 130g masła 30ml mleka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka soli czarnuszka Wykonanie: Ser ścieramy na tarce o średnio grubych oczkach, szynkę siekamy bardzo drobno, najdrobniej jak potrafimy. Zagniatamy ciasto z mąki, jajek, masła, mleka, dodając
Aromatyczne PodróżeWbrew pozorom przygotowanie jest niezwykle proste i zajmie razem z ugotowanie nie więcej niż 15 minut. Sprawdźcie... przepis poniżej. Składniki: 250g sera białego, 1 jajko, 6 łyżek mąki, 2 łyżki masła, bułka tarta, 2 łyżki cukru. Kluski leniwe - przepis: W misce rozdrabniamy widelcem biały ser, dodajemy jajko, mąkę i całość mieszamy. Po wymieszaniu ciasta formujemy z niego wałeczki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!naprawdę bardzo proste i pyszne! (24 sztuki) 200g mąki pszennej (użyłam typu 405 ) 200g twarogu 150g masła 1 jajko (można pominąć) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka curry (płaska) Dodatkowo: jajko do posmarowania 60g żółtego sera (startego) Twaróg podusić widelcem i dokładnie połączyć z resztą składników. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć
Di gotujeefektownie a ich przygotowanie jest proste. Dlatego postanowiłam zrobić je znowu, tym razem z nadzieniem serowo-szpinkowym. Ponieważ szpinak uwielbiam, w każdej postaci, ta wersja bardzo, bardzo mi smakuje. W połączeniu z kremową ricottą jest po prostu super! Takie małe, drożdżowe pizzerinki są idealne zarówno na ciepło, jak i na zimno. składniki: ciasto: 25 świeżych drożdży 200 ml ciepłe
6nieboCała kopułka na serniku obłożonym kiwi wykonana jest z galaretki - również kwiat, który jest w środku. Do zrobienia bardziej wymyślnych kwiatów trzeba użyć specjalnych narzędzi, ale
Przepisy KulinarneDzisiaj krok po kroku prezentuję Wam zwycięski przepis urodzinowego konkursu mojego bloga. Ten serniczek naprawdę zasługuje na wyróżnienie. Zaskoczyło mnie to, jak szybko się go robi
W mojej kuchniSzybki, banalnie prosty przepis na Mazurek Wielkanocny. Składniki: 300 g mąki 200 g masła 5 łyżek cukru 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany dodatkowo dżem 1 szklanka cukru pudru 1/2 cytryny orzechy czekolada Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać cukier, masło, posiekać nożem do połączenia składników. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę
magiczna kuchnia KasiŚwiąteczne babeczki z zabawną dekoracją w kształcie czapeczki Świętego Mikołaja. Mocno korzenne, piernikowe, wilgotne, z nutką bananów. Bez glutenu i jajek. Proste do zrobienia i
maniapieczeniasosem pieczarkowym. Jest to proste i szybkie danie. Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku Składniki: 6 - 8 ziemniaków ugotowanych 1 jajko 8 - 10 łyżek mąki pszennej szczypta soli boczek wędzony w plastrach masło Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku Wykonanie: Ugotowane przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, sól, mąkę i zagniatamy ciasto. Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku
Pyza i Surówkajabłkami . Smaczne, proste w przygotowaniu - idealnie pasują do kawy. Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki margaryny 1 jajko 1/2 szklanki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1/2 kg jabłek Na stolnicy łączymy oba rodzaje mąki. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto cienko rozwałkowujemy
Salonik smakówNaleśniki z kremowym serkiem i owocami. Goździki, cynamon i anyż gwiaździsty dodają jabłkom i gruszkom ciepłego aromatu. Lekki, szybki i słodki obiad. Wszystkie składniki ciasta wkładamy
Karo in the Kitchenczyli muffinki . Szybkie i proste w wykonaniu, zwłaszcza gdy niespodziewanie najdzie ochota na ,,coś słodkiego". :) Nawet jeśli nie mamy w domu specjalnych papilotek, bez problemu można je samodzielnie wykonać z papieru do pieczenia - wyciąć kwadraty, zgiąć wzdłuż przekątnych, włożyć w dołek w formie do muffin i docisnąć. Dzisiaj prezentuję pyszne połączenie kakaowego ciasta z naturalnym serkiem i śliwkami
Kuchnia Elliebananowe placki Prosty przepis który z pewnością będzie miłą odmianą w naszym codziennym jadłospisie. składniki dla trzech osób 3 banany 6 jajek 3 łyżki mąki 1 łyżka oleju Sposób przygotowania Jaja wbijamy do garnka, dodajemy obrane banany i miksujemy całość blenderem ( lub widelcem, czy trzepaczką), dodajemy mąkę, mieszamy i odstawiamy ciasto na 5-10 minut. Następnie ponownie mieszamy ciasto
Miód i pieprzLato nie tylko na dworze, lecz i na talerzu. Dziś prezentuję Wam przepis na pyszną sałatkę warstwową pod piękną nazwą ,,Słonecznik". Sałatka jest bardzo
Kuchnia ŁukaszaPrzygotowanie domowego makaronu jest bardzo proste- potrzebujemy do tego zaledwie trzech składników: mąkę, wodę i jaja. Jest po prostu pyszny! U mnie dziś z truskawkami Składniki: 30 dag mąki pszennej 2 jaja szczypta soli Dodatkowo: ½ kg truskawek 1 szklanka słodkiej śmietany 4 łyżki cukru pudru sól Wykonanie: Z mąki, jaj i wody zagnieść ciasto (dodać tyle wody, aby ciasto
Tradycyjna Kuchnialubiane ciasto marchewkowe. Otóż nie ! :D Polecam ten lekki i przyjemny w smaku pudding szczególnie dla osób, które podobnie jak ja uwielbiają kokossss :D Składniki jakie potrzebujemy : -> 1 duża marchew -> ½ szklanki wody kokosowej -> 1 świeżo starty kokos -> 1 białko -> 1 łyżka miodu -> 60g płatków owsianych Wykonanie jest jest banalnie proste
Jedz zdrowo żyj zdrowo!To kolejny smak mojego dzieciństwa... Jogurtowo-serowa kostka z galaretkami!:) Moje Dzieci, gdy ujrzały ją po raz pierwszy, piszczały z zachwytu, a ja zapomniałam już, że
Słodko-Słony Świat Ilony1 małe jajko 200 ml mleka 8g świeżych drożdży lub 2-3 g suchych 1 łyżeczka cukru 50 g masła 340 g białej mąki 7 g
Z butelką mleczka w tleJesteś dla tego prostego, wygodnego dzisiejszego świata, zadowalającego się byle czym, za bardzo wymagający i za głodny, on cię wypluwa, masz dla niego o jeden wymiar za dużo. Herman Hesse No, prawie napoleonka. Przepis znalazłam tutaj. Składniki: trzcinowy cukier puder 1/2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki mleka sojowego arkusz ciasta francuskiego
Weganizm infantylnySkładniki : mąka żytnia 90 g mąka pszenna 370 g około 250 - 300 ml letniej wody suszonych drożdży1 płaska łyżeczka 5 suszonych pomidorów drobno pokrojonych sól
Proste Potrawywpadłam na pomysł, aby przygotować prosty farsz z kilku składników, które mam zawsze pod ręką- cebuli, chilli, czosnku i oliwek, które związałam przecierem pomidorowym . Farsz przykryłam pierzynką z żółtego sera i zapiekłam w piekarniku . Powstała pyszna grzanka bardzo przypominająca w smaku pizzę. Na bazie poniższego przepisu możecie przygotować również pizzerinki - wystarczy wyciąć z ciasta chlebowego lub francuskiego krążki przy
Chilli Czosnek i Oliwalanguage:EN-US;} Szarlotka :) Oto prosty przepis na przepyszną szarlotkę Składniki: 3szkl mąki 1 kostka masła 6 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1kg jabłek 1 cukier waniliowy 1szkl cukru Jasny suchy kisiel Wykonanie: Mąkę, masło, 6 żółtek i 2 łyżeczki proszku zagnieść w kulkę i podzielić na 60% i 40%, gdzie 40% ciasta włoży do zamrażalnika
Bonapetit2xMsame muffinki, sprawa jest dziecinnie prosta. Na początek łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz przyprawę korzenną. Następnie wlewam mleko i olej oraz wbijam jajka. Całość mieszamy krótko, tylko do połączenia się składników. Grudkami wcale się nie przejmujemy. Do foremek na muffiny nakładamy po ok. 1,5 łyżki ciasta. Na wierzch układamy po pełnej
Ratunku obiad