A jakiś czas temu piekłam ten chleb na drożdżach. Tym razem na zaproszenie Ani z bloga Kuchennymidrzwiami spróbowałam swoich sił w pieczeniu chleba na zakwasie
Proste PotrawyChrupiące, pachnące ciasteczka cynamonowe gotowe w kilka minut. Umilą każdy jesienno-zimowy wieczór. Czas wykonania: 1 h (20 min przygotowania + 3 partie po
KuchniaWeDwoje.plPyszne, chrupiące i z nuta piernikową. Chrupie je o każdej porze, nawet nocą ;) tak mi smakują, a no nie tylko mi oczywiście dlatego polecam wam ten
Gotowanie...to proste !Do przygotowania tych rogalików potrzebne są trzy tylko składniki.Rogaliki są przepyszne.Jako nadzienie trzeba użyć marmolady nie np.dżemu bo dżem wypłynie podczas pieczenia albo użyć
Mała w garnku mieszaNa zaproszenie Amber z bloga Kuchennymidrzwiami . pl piekłam chleb marchwiowy. Przepis nie był skomplikowany :) 3 szklanki mąki chlebowej plus więcej do podsypania ( u mnie
Proste PotrawyPrzepis dostałam od p. Agnieszki. Przymierzałam się długo, aż wreszcie dojrzałam do kolejnego tortu:) Składniki na biszkopt : 4 jaja 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku
Proste PotrawyLukier: – 1 szklanka cukru pudru – 3 łyżki gorącej wody lub cytryny Przygotowanie: Mąkę pszesiewamy do miski malaksera lub robota kuchennego ( Ja użyłam blendera ze specjalnym hakiem do ciasta drożdżowego). Żółtka wybijamy do osobnej miseczki w której będziemy ubijać je z cukrem. Masło rozpuszczamy i studzimy. Przygotowujemy również mleko – podgrzewamy do temperatury ok. 35 stopni (Polecam Wam, używać(...)wyrabiając ciasto. Na końcu przelewamy delikatnie nasze przestudzone masło. Wyrabiamy kilka minut aż ciasto będzie elastyczne i dobrze napowietrzone. Jeśli nasze ciasto będzie się bardzo kleiło mimo iż użyliśmy sprzętu do wyrabiania ciasta nie przejmujemy się tym i nie podsypujemy mąką. Ciasto wyciągamy na stolnicę lub do miski i wyrabiamy energicznie ręką od 15 do 20 minut. Ciasto pięknie się
I LOVE LIFEtego nie tylko jedną, ale obie ręce C. we własnej osobie; nie ma więc najmniejszej szansy, żeby udało mi się cokolwiek znaleźć. Niemniej, patrząc na ten polny, prosty bukiecik pomyślałam, że taki właśnie kubek całkiem do niego pasuje. Myślę, że mojej Mamie też by się taki bukiecik spodobał. Nie wiem dlaczego, ale zaczęłam rozmyślać o wiankach, które dla mnie(...)zręczne palce Mamy robiły z nich cuda. Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Mamy, Mamo . Oczywiście, taki dzień nie mógłby się obyć bez tortu. Albo chociaż jakiegoś porządnego ciasta z kremem. Ja pomysł znalazłam w Indulgent cakes wydawnictwa The Australian women's weekly - książce, która za każdym razem, gdy po nią sięgam, wywołuje u mnie niepowstrzymany ślinotok. Absolutnie cudowne
Pożeraczka, czyli raz adobrzetrików, które w prosty sposób ułatwiają przygotowanie - nie tylko tortu. Poniżej podaję przepis na tort, który wyczarowałam na warsztatach. (Co prawda robiliśmy odrobinę mniejsze.) Jest przepyszny i jednocześnie tak prosty w przygotowaniu, że nawet osoba początkująca poradzi sobie z nim bez problemu. Sprężysty biszkopt pięknie wyrasta, a krem czekoladowy wprost rozpływa się w ustach. Do tego ganache czekoladowy... Pycha(...)masę ubić (już mikserem) do momentu, aż będzie ostudzona, lekko sztywna i wyraźnie zwiększy swoją objętość. (Może to potrwać nawet kilkanaście minut.) Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej (w kierunku jego wyrastania) masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec (do tzw. "suchego patyczka") 25-30 minut w 180 stopniach. (Biszkopt powinien mieć złoty kolor
Di gotujezwracałam uwagę jak smakuje z nadzieniem. A tu taka niespodzianka! Normalnie wpadłam w zachwyt i mało tego, pożarłam dwa suche bez nadzienia. Są mega! Jeden plus za to, że ciasto leżakuje przez noc w lodówce, rano brudzę tylko patelnię i skupiam się na nadzieniu. Drugi plus za smak. Kolejny za konsystencję, która z podanych proporcji jest idealna. Naleśniki wychodzą cieniutkie(...)Składniki na ok. 8 szt: 50 g masła, rozpuszczonego i przestudzonego 3 jajka 30 g cukru 125 g mąki 250 ml mleka skórka z 1 pomarańczy Sposób przygotowania: Ciasto przygotowujemy w dzień poprzedzający smażenie. Pomarańczę oczywiście należy sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach, u mnie świetnie się sprawdza tarka do parmezanu. Tu nie będę się
Blondynka GotujeDawno nie piekłam własnego chleba. Ale gdy natrafiłam na ten prosty przepis, na bardzo zdrowy i pożywny chleb z siemieniem lnianym z mąki pełnoziarnistej, wiedziałam że muszę go upiec. Chleb jest bardzo dobry, dość syty pomimo swojej wielkości i co najważniejsze – łatwy do przygotowania. Siemię lniane jest bardzo wartościowym składnikiem: obniża poziom cholesterolu we krwi, ma właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe(...)minut. Połowę mąki, rozpuszczone drożdże wraz z resztą ciepłej wody, zmielone siemię lniane, cukier, sól i olej wymieszać w dużej misce (najlepiej skorzystać z miksera wyposażonego w hak do ciasta drożdżowego). Nie przerywając ucierania, dodać resztę mąki i dalej wyrabiać przez około 10 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Posmarowanymi olejem dłońmi podzielić ciasto na dwie części
Moja DelicjaMuffin to słodki wypiek w kształcie babeczki. Ciasto na muffinki powstaje z mąki, jajek, cukru, nabiału oraz tłuszczu. Do tak przygotowanego ciasta dodawane są bakalie, czekolada bądź owoce. W muffinkach łączyć można bardzo wiele różnych dodatków, wszystko zależy od tego co akurat mamy dostępne w domu bądź od pory roku. I tak ja w sezonie wiosennym oraz letnim najczęściej sięgam(...)przepis na muffiny truskawkowe z białą czekoladą . Połączenie truskawek i białej czekolady sprawdza się za każdym razem, gdyż te dwa składniki komponują się ze sobą rewelacyjnie. Prosty przepis na muffiny truskawkowe znajdziecie poniżej. Mam nadzieje, iż upieczecie je w domu. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Muffiny Składniki na muffiny z truskawkami i białą czekoladą
MeCookssprawić rodzinie, którą będę odwiedzać słodki prezent i upiekłam te oto kolorowe i pyszne ciasteczka. Zapakowałam je ładnie w celofan dodając do środka jeszcze kilka czekoladowych jajeczek. Pomysł prosty i od serca, a sprawiał tyle radości! Jeszcze więcej radości sprawiało dla mnie dekorowanie ciastek! Przez ten czas czułam dosłownie jak dziecko :) Super "zabawa". W świątecznym amoku bardzo mnie to zrelaksowało(...)trochę do podsypania przy wałkowaniu) ~130g masła ~jajko ~żółtko ~80g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków + łyżeczka cukru z wanilią ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia jeśli ciasto nie będzie chciało się skleić można dodać trochę śmietany/jogurtu naturalnego Na stolnicę przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, wsypujemy cukier (jesli używacie pudru można go przesiać wraz z mąką
chili & sugarkawusi jest jak znalazł. Rogaliki można oczywiście ozdobić lukrem lub strużkami rozpuszczonej czekolady, ale ja wole bez dodatków. Serdecznie zapraszam do wypróbowania tego przepisu, bo jest on bardzo prosty w przygotowaniu i niedrogi, a efekt niesamowity. Polecam!!! Składniki na rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi ROZCZYN: 50 g drożdży (0,5 kosteczki) 0,5 łyżki cukru 1/3 szklanki ciepłego mleka RESZTA(...)odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż rozczyn podwoi objętość (około 5-10 minut). W tym czasie podgrzewamy mleko, pamiętając, że ma być ono ciepłe, a nie gorące, gdyż ciasto drożdżowe lubi ciepełko. Jeśli jajko jest zimne, bo nie wyjęliśmy go wcześniej z lodówki, to wbijamy je wprost do ciepłego mleka. Następnie rozpuszczamy margarynę, by miała czas przestygnąć
Rozpustne gotowaniegorącego lata i słonecznych dni. Sernik jak to sernik robi się niezwykle szybko i jest tak łatwy , że do pomocy w przyrządzaniu śmiało można zaprosić dzieciaki! Zobaczcie jakie to proste! SKŁADNIKI: ( blacha 20-22) BISZKOPT: - jajka – 4 szt - mąka pszenna – 4 łyżki - kakao – 1 łyżka - cukier – 4 łyżki MASA : - twaróg – 500 g - galaretka pomarańczowa(...)żółtku – nadal ubijamy. Mąkę przesiewamy z kakaem, a następnie dodajemy po 1 łyżce do ubitych białek i delikatnie mieszamy – robimy to za pomocą drewnianej łyżki ( użycie miksera sprawi , że ciasto wyjdzie niższe ). Dokładnie wymieszane wylewamy do blachy wyłożonej TYLKO na dnie papierem do pieczenia. Boków NICZYM nie smarujemy. Wkładamy do nagrzanego na 170 C piekarnika na ok. 20 minut ( pieczemy
Ostra na Słodko