Trufle czekoladowe – postanowiłam, że biorę je na tapetę. Bo bez pieczenia, bo na szybko no i czekoladowe. Jednak szybko okazało się, że nie jest to
RelaxtimeSezon na ogórki w pełni, a upały wcale nie zamierzają szybko nas opuścić, dla ochłody polecam przygotowanie pysznego chłodnika ogórkowego. Jest on bardzo prosty, lekki i
PysiaGotuje.plTen przepis odkryłam w internecie na jakimś forum kulinarnym :).Jest to klasyczna pizza ale w innym wydaniu,z dodatkami które komponujemy według siebie. Twisterki smakują na
Mała w garnku mieszaKolejny szybki przepis na deser!!! Biszkopciki przełożone delikatną masą mascarpone z czerwoną herbatą Prawdziwe niebo dla podniebienia! Przyznam nieskromnie, że przepis idealny, a zarazem niesamowicie delikatny
Słodki ZakątekRożki francuskie z jabłkami zawsze będą kojarzyć mi się z dzieciństwem. Mama kupowała mi je w nagrodę za wizyty u lekarzy, których tak bardzo nie lubiłam
Ana Mari's worldNie mam pojęcia dlaczego tak się zawsze broniłam przed zrobieniem mufinek – to mój debiut:)). Wydawało mi się zawsze, że to bardzo czasochłonne i pracochłonne, a
Pieguskowa KuchniaDzisiaj mam coś pysznego dla wszystkich wielbicieli czekolady! Ta aksamitna tarta czekoladowa bez pieczenia na spodzie z daktyli, płatków owsianych i migdałów będzie idealna jako szybki
wegujemySernik pieczony z owocami i galaretką na pierwszy rzut oka wygląda jak sernik na zimno z owocami. Nic bardziej mylnego! To sernik upieczony w piekarniku. Sernik
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPieczone plastry selera z ryżem, serem i pomidorem. Edyta Guhl. Walentynki bez cukru :-) Przepyszne danie warzywne to moja szczególna propozycja na Walentynki. Delikatne plastry selera połączone
dolcevitainmykitchenNajprostszy na świecie przepis na tort. Kiedy chcemy na ostatnią chwilę zrobić domowy tort, polecam sięgnąć po ten przepis. Idealnie nadaję się na urodziny dla dziecka
Klasyka GotowaniaPo prostu pyszne! Dojrzałe kiwi jest bardzo słodkie, dzięki czemu całości nie dosładzałam jakoś specjalnie dużo. Nadało też lekko zielonkawego koloru. Deserki są szybkie i proste
Kolorowy PrzepisownikPodobno puszysta i pulchna babka symbolizuje bogactwo ;-), dlatego nie może jej zabraknąć wśród świątecznych wypieków. U mnie na świątecznym stole stanie babka z serkiem
Passion of CookingPlasterki cytryny w syropie to idealne rozwiązanie na zbliżające się jesienne i zimowe wieczory. Kiedy przy ciepłej herbacie z cytryną i pysznym cieście będziemy mogli rozgrzać
Lili w kuchniZnowu słodkie! ;-) no cóż łasuch ze mnie ogromniasty! Dzisiaj zapraszam Was na czekoladowe muffiny z dodatkiem bananów i chałwy, podane z kremem czekoladowym. Muffinki wyszły
SMYKWKUCHNIprzymrozek, a w kalendarzu za chwilę pojawi się grudzień, to czas najwyższy żeby zaproponować Wam coś świątecznego :-) Co powiecie na piernik? Trochę oszukany, ale za to niezwykle aromatyczny, wilgotny, prosty i szybki w przygotowaniu :-) Nam smakuje bardzo, mam nadzieję, że Wy też go polubicie :-) W końcu nie każdy ma czas - mimo zbliżających się świąt - na długie przesiadywanie w kuchni... codzienne(...)składników. Gotową masę przelewamy do keksówki (ok. 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 1 godziny (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy z foremki i odstawiamy do wystygnięcia. Mleko podgrzewamy w rondelku, dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i dokładnie mieszamy aż do jej rozpuszczenia i zgęstnienia masy. Gotową polewą
Czary - gary w kuchniprosta: jest łatwy do przyrządzenia z pospolitych produktów. Smaczny, dobrze smakujący z bardzo szeroką gamą dodatków. Na słodko, na słono - nie ma znaczenia, chleb jako dodatek, albo główny składnik wiedzie prym na talerzach całego świata. Chwała mu i cześć! Chleb żytnio –orkiszowy z ziarnami Bez dodatku drożdży . Wersja uproszczona bez zakwasu. Porcja na jedną keksówkę. Składniki ciasta
Moja Mama Gotujebawimy się w mielenie sera, tylko wszystko traktujemy blenderem na jednolitą konsystencję, potem wylewamy na kruchy spód, pieczemy, polewamy polewą, a gdy stężeje delektujemy się smakiem J Prawda, że prosty jak budowa cepa ? Składniki: Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 6 dag masła 2 łyżki cukru 1 żółtko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: ½ kg półtłustego twarogu ½ szklanki(...)płaskie łyżki ciemnego kakao Pomarańczowa polewa czekoladowa lub zwykła Dowolna posypka do dekoracji Sposób wykonania: Spód: Do miski wsypać suche składniki, dodać masło, żółtko i zagnieść jednolite ciasto, wyłożyć na spód natłuszczonej keksówki o wym 12/35 cm, wyrównać. Masa: Pokruszony twaróg i pozostałe składniki w tym puszkę mandarynek razem z sokiem umieścić w głębokiej misce, zmiksować blenderem
Wanilia i KardamonKrewetki na maśle z chili to idealny pomysł na przystawkę. Bardzo proste danie, które smakiem urzeknie nie jeden żołądek. Krewetki , jako afrodyzjak można stosować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś prezentuję Wam pyszną babkę na białkach. Jest to jedna z moich ulubionych babek, bardziej od niej lubię tylko babę drożdżową . Lubię babkę białkową, ponieważ jest bardzo smaczna, prosta w przygotowaniu, w miarę słodka, nie potrzebuje wielu składników i zachwyca mnie swą miękkością i wilgotnością. Wielką zaletą tej babki, jest to, że do jej przygotowania nie potrzebujemy proszku(...)połączenia się składników. Do masła dodajemy 1/3 piany z białek i łagodnie mieszamy do połączenia się składników. Po tym dodajemy pozostałe białka i ponownie łagodnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto wykładamy do posmarowanej masłem i oprószonej mąką formy na babkę. Pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku przez ok. 45-50 min. Po upieczeniu studzimy i dekorujemy
Kuchnia Łukaszamogła doczekać się wydostania z lodówkowych otchłani. I nagle pstryk! Pełno żółtych, jaskrawych iskierek zamigotało w mojej głowie, kiedy w międzyczasie błądzenia, mój wzrok padł na marchewki. Oto i ciasto francuskie i feta wymykają się z lodówki, za nimi podążają słoneczne marchewki i pęczki świeżych ziół. Tak właśnie powstały pyszne, maślane sakiewki pełnie słodkich, karmelizowanych w miodzie i soku(...)łyżki wody 1,5 łyżeczki miodu sok z 1 pomarańczy szczypta soli 2 szczypty pieprzu 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 100g sera feta 1 opakowanie ciasta francuskiego rozkłócone jajko do posmarowania nasiona czarnuszki (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia: 1. Marchewki obierz i pokrój w kosteczkę. 2. Na patelni rozgrzej olej i podsmażaj marchewkę przez ok. 10min. 3. Dodaj
Kuchnia w Słońcu Skąpanajajka i ser. Kiedy tylko o nich przeczytałam, od razu miałam przed oczami śliczne tartaletki. Niewiele się zastanawiając, kupiłam wszystkie potrzebne składniki i przystąpiłam do działania. Danie jest wyjątkowo proste, ale dla mnie było małym wyzwaniem: pierwszy bowiem raz używałam w kuchni koziego sera. Jakimś cudem udało mi się kupić opakowanie, i kiedy otworzyłam je w domu, przeżyłam lekki(...)ciepło lub lekki lunch, podane z sałatą. Szparagi nie giną, ale idealnie współgrają z serem, delikatną masą jajeczno-śmietanową (trzeba uważać, żeby jej nie przesolić) i chrupiącym, kruchym ciastem. Bazylia nadaje daniu świeżości, a spora ilość pieprzu charakteru. Pełen sukces. Kruche ciasto oczywiście od niezawodnego Michela Roux, z jego Ciast pikantnych i słodkich , inspirację co do nadzienia znalazłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniejedną kobietę. Długie, krótkie, a może do pół ucha? Prostować, kręcić, czy postawić na naturalność? Farbować...? A jeśli tak, to jak: ciemne, jasne, a może czerwone...? Wybór nie jest prosty; a przecież nie każda z nas ma duszę eksperymentatora. Co zrobić, gdy wyjdzie nie tak, jak miało być? Ja akurat w tej materii nie stronię od nowości. Przez ostatnie dziesięć(...)również u Malwinny , Justinki , Chantel , Mirabelki , Sianko , Emilii i Martynosi . Koniecznie sprawdźcie, co wyczarowały dziewczyny! Tartaletki z białą czekoladą, kardamonem i truskawkami Składniki: (na 6 tartaletek) kruche ciasto: 225 g mąki pszennej 25 g kakao 25 g cukru pudru 100 g zimnego masła 2 żółtka 2-3 łyżki zimnej wody krem: 200 ml śmietany kremówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzejego wykonanie jest bardzo proste a ich smak pamiętam do dziś, dlatego uznałam, że przepis musi się znaleźć w mojej książce kucharskiej czyli w Leśnym Zakątku. Myślę, że Wam też się przyda a osoby, które piekły simit, ponownie skuszą się aby je upiec. Kilka uwag aby Wam się dobrze pracowało z ciastem do tych przepysznych bajgli. Przed wałkowaniem
Leśny Zakąteksmak :). Same babeczki są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, właściwie jak muffinki, jest to bowiem wymieszanie składników suchych z mokrymi. Po upieczeniu i wystudzeniu, wydrążamy w babeczkach otworki, które napełniamy dżemem. Na koniec dekorujemy kremem i pyszne babeczki gotowe. U mnie już w propozycjach na wypiek wielkanocny :). Bardzo polecam! Pomysł na ciasto babeczkowe jak i krem, zaczerpnięty
Opowieści z piekarnikadwóch takich samych łyżeczek nabieramy porcję ciasta i formujemy kształtne ciasteczka (wyglądem przypominają łódeczki), można też formować rękami kulki. Układamy na blaszkę wyłożoną matą lub papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 º C i pieczemy ok. 15 minut. Gotowe przekładamy na talerz. Kokosanki – kruche i bardzo aromatyczne ciasteczka. Przepis bardzo prosty, nikomu nie powinien sprawić trudności. Polecam
mojewypiekiinietylkobardzo czekoladowego, ale przy okazji prostego i najlepiej zdrowszego i sycącego. I tak o to powstał omlet a'la brownie zrobiony z czerwonej fasoli, banana i z dodatkiem gorzkiej czekolady. Mocno czekoladowy, wilgotny, "ciężkawy" i zaspokajający apetyty na wszelkie słodkości. Omleta piekłam w piekarniku, przez co wyszło z tego nawet takie mini ciasto. Myślę, że na dobrej patelni również
Healthy food explorerpierwszy rzut postanowiłam przygotować coś prostego, klasycznego i szybkiego. Coś co idealnie sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu czy spotkania z przyjaciółmi. Makaron Ravioli z mięsem bo o nim mowa to malutkie kwadratowe pierożki, które po kilku minutach gotowania są gotowe do podania. Makaron jest pyszny bo czuć jest farsz a nie tylko ciasto. Składniki: 1 op. ravioli z mięsem
Kuchnia w oparachprzyjęcie gości. Chlebek jest bardzo prosty w wykonaniu i nie ma tu: "mi drożdżowe nigdy nie wychodzi". Tu nie ma opcji "nie uda się" Się uda i tyle :D Składniki: * 50 dkg mąki pszennej * 300 ml ciepłego mleka * 4 dkg drożdży * 1 płaska łyżeczka soli * 1/2 łyżeczki cukru * odrobina oleju Do posmarowania ciasta: * 1/2 kostki masła * 6 ząbków czosnku
Pieprzyć z Fantazjąnaprawdę smaczny i przy tym prosty i na pewno przypadnie do gustu niejednemu amatorowi słodkości. Naleśniki z jabłkami i karmelem Składniki na 2-3 porcje: 250ml mleka 130g mąki 1 jajko Szczypta soli 2 jabłka Masło Cukier Naleśniki z jabłkami i karmelem Przygotowanie: Z mleka, mąki, jednego jajka i szczypty soli przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Jabłka kroimy na ćwiartki
Księga-Smakupowoli mi się przejadły. Dlatego zawsze staram się aby to danie było urozmaicone, a że kocham warzywa to musi być ich pełno. Nie tylko w farszu, ale także w cieście. Tym razem przedstawiam Wam naleśniki w moich ulubionych kolorach, różowym i zielonym. Groszkowo-miętowe i buraczane, nawet bez dodatków smakują świetnie, a z sezonowymi warzywami to już prawdziwa uczta. Jedne
Mienta blogskładników. Łyżką wymieszać wszystko razem. Ciasto nakładać do foremek lub papilotek do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez około 25 minut. Przed upieczeniem sprawdzić patyczkiem czy muffinki są dopieczone. Upieczone i wystudzone muffinki polukrować cytrynowym lukrem i obsypać granolą. Cytrynowy lukier można zrobić w bardzo prosty i szybki sposób: cukier puder wymieszać
Codzienna kuchnia niecodziennachleb z wyższej półki, ale prosty w przygotowaniu. Polecam na nadchodzące święta. Dodatkowo upiekłam go w doniczce, więc będzie pięknie ozdabiał nasz wielkanocny stół. Tu znajdziesz jak przygotować doniczkę do pieczenia. Pate fermentee 90 ml wody o temperaturze pokojowej 1,5 g drożdży instant 113 g mąki pszennej uniwersalnej 2 g soli Ciasto właściwe 283 g mąki chlebowej
Piekarz-Kucharz-Garkotłukkoleżanki Izy - zakochałam się w ich smaku. Kruchutkie, lekko listkowana struktura, odpowiednio słodkie ... pyszne. No i robi się je w mgnieniu oka, co jest ich dodatkową zaletą. Ciasto powinno po przygotowaniu powinno chłodzić się ok. 1-2 w lodówce, ale jak poleży dłużej, bądźcie spokojni - nic mu się nie stanie. Ja np. przygotowałam ciasto rano przed pracą
Walijskie Pichcenienajlepszą alternatywą dla sklepowych słodyczy. Składniki: 200 g masła 200 g. serka homogenizowanego (użyłam waniliowego) 200 g. mąki dżem ( u mnie powidła korzenne Stovit) Z podanych składników zagniatamy ciasto, jeśli klei się do rąk dosypujemy jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, kroimy w kwadraciki ok 3x3cm (oczywiście możecie wyciąć dowolne inne kształty), na środku każdego kwadratu nakładamy powidła i składamy
Cynamonowe szczęściebezą z wierzchu. Nie lubię ciast, które są skomplikowane, warstwowe i pracochłonne, dlatego te z bezą od zawsze omijałam długim łukiem. Okazuję się jednak, że można upiec ciacho, które nie wymaga od nas zmiany temperatur co 10 minut a beza na nim jest chrupiąca, puszysta i delikatna. Dlaczego właśnie ten przepis? To proste szarlotka ta jest idealna- lepszej
Wielki apetytNuggetsy Nuggesty są proste w przygotowaniu, cieszą oko i świetnie smakują -proponujemy Wam aż 5 rodzajów do wyboru, naszymi imprezowymi faworytami są jaglane w panierce z krakersów :) Przepisy: nuggetsy z kalafiora nuggetsy z kaszy jaglanej w panierce z krakersów nuggetsy z boczniaków "rybne" nuggetsy z selera nuggetsy sojowe Paszteciki z ciasta francuskiego Bardzo fajne rozwiązanie
Bananowe Polejako składnik wytrawnych dań, ale ciasto z jego wykorzystaniem jest niemniej pyszne. Bardzo zdrowe dla naszego serca i układu trawiennego. Burak stał się modnym warzywem, już dawno przestał być kojarzony wyłącznie z czerwonym barszczem. Jednak dzisiaj będzie o buraku właśnie w takim, świątecznym wydaniu. Postny barszcz czerwony to dość spore wyzwanie. Niby prosta zupa z buraków, ale wydobycie
Pichceniomaniawersji wytrawnej. Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu oraz naprawdę przepyszne! Składniki: 70 g mąki owsianej bezglutenowej (klik) 70 g mąki ryżowej 20 g maki kukurydzianej 20 g mąki ziemniaczanej 300 g wody 2 jajka szczypta soli Wszystkie składniki zmiksuj na gładką i jednolita masę. Rozgrzej teflonową patelnie i wylewaj niewielką ilość ciasta - tylko by zakryć dno. Smaż
Kuchnia bezglutenowajest banalnie prosty. Składniki na 4 sztuki: 8 łyżek mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki z amarantusa 1 szklanka mleka 1,5% 1 jajko 1 łyżeczka cukru trzcinowego (niekoniecznie) 3 krople aromatu waniliowego 1 jabłko starte - farsz cynamon do smaku olej ryżowy - do posmarowania patelni Przygotowanie: Składniki zmiksować na gładkie ciasto. Ciasto powinno
Alutka-GotujeStopień trudności- prosty Skala smaku - 10/10 Składniki 750 g mąki 20 g drożdży łyżka soli 500 g wody pół szklanki otrąb pszennych 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki ziaren słonecznika Do miski przesiać mąkę, dodać sól, otręby i pokruszone drożdże. Wlać ciepłą wodę i wymieszać wszystkie składniki, tak aby ciasto nie lepiło się
Kubki smakuróżnorodnych owoców :) Nie tylko do ciast, ale także do koktajli, które mogą nam zastąpić śniadanie lub deser :) Składniki na 2 porcje : 200 g truskawek 100 g jagód 150 ml kefiru 2 łyżki cukru lub 1 łyżka miodu Wszystkie składniki ze sobą miksujemy, przelewamy do szklanek i dekorujemy listkami mięty :) Prawda, że banalnie proste
My simple kitchenziemniaków, ich przygotowanie jest banalne proste. Myślę, że każdy z nas w swym życiu zjadał się przynajmniej raz takimi kluseczkami z dziurką. W moim rodzinnym domu, mama przygotowywała je do rolad lub gulaszu, u mnie można je spotkać podane w rozmaity sposób, jednak całym sednem udanych i smacznych klusek jest przygotowanie odpowiedniego ciasta. Mama nigdy nie odważała czy odmierzała
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwytrawnych. Najczęściej spotyka się w babeczkach, ciastach, tartach, jednak jak już pisałam, spokojnie można go zastosować jako dodatek do sałat, ryb czy innych mięs. Istnieje duża dowolność do do przygotowywania tego musu. W zależności czy wolimy słodsze, czy bardziej kwaśne smaki, możemy dodać więcej lub mniej cukru. Naprawdę polecam wypróbować ponieważ jest to prosty, szybki i bardzo smaczny dodatek
Jedzeniomaniagęstą konsystencję). Maczaj plastry sera w cieście i smaż na patelni z obu stron. Podawaj natychmiast (gdy danie nie jest ciepłe, dużo traci na smaku) . CRON-O-Meter to ciekawe narzędzie on-line, które liczy spożyte kalorie, sprawdza, czy dostarczamy naszemu organizmowi odpowiednią ilość węglowodanów, białek, tłuszczów, witamin i minerałów. Program prosty w obsłudze i bardzo intuicyjny
Qlinarnie i Qlinarnieoraz z tym, że dom pachnie ciastem. W związku z tym postanowiłam, że ja też muszę coś zrobić, żeby poczuć domową atmosferę, a co do tego się przyczynia właśnie zapach jedzenia. Uwielbiamy bitą śmietanę oraz czekoladę. Związek tych dwóch elementów jest zniewalający i myślę, że większości przypadnie do gustu. Ponadto przepis jest niezwykle prosty i nie zajmuje dużo czasu
dom-agi.plPropozycja na szybki obiad lub kolację. Proste, smaczne i bardzo sycące.SKŁADNIKI:Naleśniki: (ok 10 szt.)2 jajka1 szkl mleka1 szkl wody gazowanejmąka - do gęstości2 łyżki olejuszczypta soliszczypta cukruFarsz:5 parówek z szynki20 dag sera żółtegoOpcjonalnie:jajko i bułka tarta do panierowania1. Składniki ciasta dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Jeśli naleśniki
Kto ugości moich gości?