wiosenne ciasto w postaci puszystego i mięsistego biszkoptu, przełożyłam go lekkim kremu bez dodatku cukru, ale użyłam morelowego dżemu i świeżych truskawek. Cytrusowy świeży poncz, nasączył ciasto, dzięki czemu całość jest lekka jak chmurka, orzeźwiająca i pięknie się też prezentuje na stole. W Wielkanoc zazwyczaj albo mamy gości, albo jedziemy w gości, zatem stawiam na przygotowanie jednego dużego ciasta(...)natłuszczania patelni przed smażeniem naleśników!), mała podpórka na spodzie sprawia, że odkładając łopatkę nie zabrudzisz blatu. Ciasto przekładam dżemem (morelowy), przykrywam nasączonym blatem, resztą kremu smaruję całość, dokładam minimalistyczną dekorację z truskawek i tort jest gotowy. Uwielbiam takie delikatne i lekkie ciasta! Na obiad w tym roku przygotowuję cytrusową pieczoną kaczkę z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim. Rozpływającą się
SMYKWKUCHNIMąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.Dobrze wyrabiamy i przez kilka minut obijamy wałkiem z każdej strony - ciasto dobrze się napowietrzy i faworki będą kruchutkie i lekkie. Wkładamy ciasto na pół godziny do lodówki. Wałkujemy cieniutkie placki. Radełkiem lub nożem wycinamy paski o szerokości 2.5-3 cm i długości 10-12 cm (najlepiej tniemy z długości po skosie(...)Smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu (najlepiej na smalcu, ale może być też olej). Odsączamy na papierowym ręczniku. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Zapraszam też na faworki błyskawiczne , proste pączki z serka i na ekspresowe pączki bananowe
Moje Kuchenne Rewelacjecupcakes wyglądają bajecznie. Pole do popisu przy ozdabianiu jest duże. Widziałam już różne wersje: zwierzaków, kwiatów, sukienek, z koroną, kokardkami, a nawet w formie hamburgera. Skoncentrowałam się jednak na prostym zdobieniu kremem. W pełni zachwycona swoim dziełem, podzieliłam się nim nawet z podłogą. Dwie skończyły na ziemi, co zrozumiałe, krem na nich nie pozostał. Nie ma soboty bez sprzątania(...)łyżeczki kakao wiórki kokosowe Sposób przygotowania W misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. W oddzielnej misce roztrzepać jajka z maślanką i olejem. Przelać mokre składniki do suchych. Przemieszać ciasto, do momentu połączenia się wszystkich składników. Formę na muffinki nasmarować tłuszczem i napełniać ciastem do wysokości 3/4 foremki. Nastawić piekarnik na 180 stopni i piec ok. 20 min. Przygotowanie bitej
pink envelopesensownie ułożyć menu, jakie wybrać przekąski na ciepło i zimno żeby zrobić wrażenie na gościach, a z drugiej strony żeby przygotowania nie trwały wieki. Jednym słowem potrzebujemy kilku szybkich, prostych i efektownych dań. Postanowiłam w jednym miejscu zebrać kilka imprezowych hitów. Wytrawne lody – tego jeszcze nie było prawda? :). Na najbliższej imprezie sama wypróbuję. Wygląda że robi się łatwo(...)przepis szczególnie przypadł mi do gustu. Przekąski na ciepło – wytrawne ptysie Nadziewane pomidory zawsze zwracają na siebie uwagę. Przekąski na zimno – faszerowane pomidory Koszyczki z ciasta francuskiego można podać na ciepło lub zimno. Farsz można zrobić według własnego uznania. Przekąski na ciepło – koszyczki z ciasta francuskiego Sałatka słonecznik z czipsami – robi się łatwiej niż to wygląda
Mama z miastaziaren sezamu 2 łyżeczki soli 700 ml wody łyżka czarnuszki Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut. Ja dodałam jeszcze łyżkę czarnuszki. Wykładamy blachę papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko równą warstwą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem na 10 minut. W moim piekarniku bez termoobiegu piekłam 20 min Po 10 minutach wyciągamy i kroimy(...)kajzerka Healthy Craving Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Magnolia-rozmaryn Moje domowe kucharzenie Moje małe czarowanie Nieład Malutki Nie tylko na słodko Proste Potrawy Ogrody Babilonu Red and Pale Ruskie raz! Smakowe kubki Smakowity chleb Stare gary W poszukiwaniu SlowLife W sezonie Zacisze kuchenne
Proste PotrawyMoim niedawnym odkrycie jest ciasto drożdżowe – na razie jestem w fazie produkcji bułeczek i cieszę się tym jak dziecko. Postanowiłam dołączyć do akcji „Wypiekanie na śniadanie”, którą organizuje Liska z Whiteplate a tematem przewodnim są śniadaniowe bułeczki maślane według jej przepisu. Jeszcze milsze jest to, że w odwiedziny przyjeżdżają moi rodzice i będzie to fantastyczna propozycja(...)masło, mleko i esencję waniliową. Po chwili zaczyn oraz jajko. Możecie ciasto wymieszać mikserem planetarnym, ręcznym lub rękoma. Zagniećcie w kulę i ponownie pod przykrycie umieśćcie w ciepłym miejscu na ok 90 minut. Po tym czasie odgazowujemy ciasto (uderzając w nie pięścią), raz jeszcze zagniatamy. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy jednakowej wielkości bułeczki. Układamy je w formie do pieczenia
Szybko Tanio Smacznienasz własny los. Wtedy, jak napisał Bułhakow : „Wszystko będzie, jak być powinno, tak już jest urządzony świat”. A skoro obchodzimy święto, to na stole powinno znaleźć się świąteczne ciasto. Dziś zainspirował mnie przepis na sernik z kwestii smaku. Na jego bazie upiekłam sernik z czekoladowym kajmakiem. Pyszny, delikatny, po prostu doskonały. Także na zbliżającą się Wielkanoc. Składniki: Spód
W mojej kuchniYakisoba (焼 き そ ば) to pyszna i popularna japońska potrawa przygotowywana z podsmażonego makaronu Soba z dodatkiem warzyw i wymieszana z sosem Yakisoba. To proste
Oryginalny smakMarcin powiedział, że danie wyglądało jak w restauracji myślę, że był to komplement kochani, tym przepisem rozpoczynamy sezon na szparagi, które wprost uwielbiam! Mam nadzieję, że
Ania i Marcin gotująDzisiaj bulion, który jest podstawowym składnikiem kuchni japońskiej. Dashi to wywar z suszonych płatków ryby bonito (katsuobushi) oraz wodorostów konbu. Używa się go jako baza różnych
Oryginalny smakNa ten przepis przypadkiem natrafiłam tutaj . Przy najbliższej okazji wypróbowałam go i byłam zachwycona. Mięsko wychodzi bardzo miękkie i smaczne, a ja nie powstydziłabym się
kuchnia doskiSezon na dynię w pełni, więc korzystajmy póki możemy. Z dyni naprawdę można wyczarować mnóstwo różnych i smacznych potraw, zarówno na słodko jak i na słono
Oryginalny smakOgórków w ogrodzie jest sporo, więc sama pora zabrać się za robienie przetworów na zimę. Dziś prezentuję Wam pyszną, prostą w przygotowaniu sałatkę z
Kuchnia ŁukaszaWitajcie kochani!Jako że przygotowania do wyjazdu pochłaniają cały mój wolny czas, przez chwilę nie pisałam. Za to z każdym zrobionym obiadem zbierałam coraz więcej pysznych
Gotowanie to kochaniePiekąc pierniczki tygodniami przed świętami trzeba uważać, aby nie zjeść ich w ciągu pierwszego dnia, przecież trudno jest oprzeć się tym malutkim cudeńkom. Ten
Kuchnia Łukasza