mięsem - ja nie umiem nawet rozkroić całego kurczaka... Jednak ochota na ciepły posiłek często się pojawia, szczególnie po męczącym dniu. I w takich przypadkach z pomocą przychodzą mi zupy - proste, szybkie, niewiarygodnie pyszne. Często tanie, z niewielu składników. Minimum wysiłku, maksimum smaku - to właśnie lubię przy gotowaniu.Tym razem postawiłam na cukinię, która zaskakująco rzadko pojawia się w mojej kuchni(...)Ugotowałam z niej krem, bo właśnie takie gęste, kremowe zupy lubię najbardziej. Szukałam przepisu w internecie, trochę poczytałam, aż w końcu poszłam do kuchni improwizować.Nie chciałam za bardzo zakłócać subtelnego smaku cukinii, nie dawałam więc wielu dodatków. Ziemniaki, żeby krem wyszedł gęstszy i bardziej sycący, szpinak dla koloru i smaku, który bardzo lubię. Trochę ziół, a jako dodatek chrupiące
Pożeraczka, czyli raz adobrzejabłko-pigwa Mięciutkie ciasteczka dyniowe z czekoladą Ciasto na jesienną chandrę Dyniowe tosty francuskie Syrop dyniowy i Pumpkin Spice Coffee Masło dyniowe Prosta zupa dyniowa Ciastka owsiane z masłem dyniowym Pierogi z dynią i orzechami Smoothie dyniowo-piernikowe Rolada dyniowa Pikantna zupa z dyni Przyprawa Pumpkin Pie Spice
My simple kitchenOstatnio w mojej lodówce często gości szpinak baby. Robię z nim różne koktajle, jednak przejedzenie olbrzymiej torby jest ciężkim zadaniem. Tak oto narodził się przepis na prostą zupę ze świeżego szpinaku. Zupa podobna nieco w smaku do szczawiowej, ale jednak łagodniejsza. Mąż nie był w stanie zidentyfikować jej smaku, może więc jeśli musicie jeść szpinak (żelazo), a nie bardzo
Mieszam w GarnkuOstatnio, w związku z wizytą koleżanki, gotuję sporo wegetariańskich, czy wręcz wegańskich potraw. Dlatego też dziś przygotowałam bardzo ciekawą, a zarazem bardzo prostą zupę. Kwaskowa, ostra, z delikatnym posmakiem limonki - pyszna! Bardzo polecam, nawet mięsożernym;) PS. Przepis na tę zupę pochodzi ze wspominanej już kiedyś przeze mnie książki "New Covent Garden Food". 1 duża cebula 2 ząbki czosnku
Codzienne GotowaniePuree z dyni do wszystkiego czyli prosty mus dyniowy może przygotować każdy, nawet jeśli domowe przetwory robi po raz pierwszy. Domowy przecier z dyni zamrażam lub pasteryzuję, a zimą wykorzystuję go do ciast, deserów i jako zamiennik ziemniaków do obiadu. Mus z dyni to także nasz ulubiony dodatek do wielu curry i zup, zwłaszcza zupy krem z dyni z mlekiem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazapewne się zorientowaliście namiętnie zjadam i dodaję do różnych potraw wędzony twaróg. Tym razem powstał krem pomidorowy z wędzonym twarogiem. Pyszna, lekka i prosta zupa oczywiście na niedzielnym rosole, ale z dodatkiem wędzonego twarogu zyskała całkiem inny smak i charakter. Polecam, eksperymentujcie z wędzonym twarogiem, on jest nie tylko do kanapek. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚciabudowa (zupa szczawiowa) – kuchnia podkarpacka Myślę, że mogę obiecać, że to ostatni przepis na zupę szczawiową w tym sezonie, choć na pewno nie ostatnia szczawiowa, jaką ugotuję ;) Tym razem kierowała mną chęć utrwalenia lokalnej nazwy(...)tego sezonowego specjału i zaakcentowanie drobnych różnic w składnikach dania. Ściabudowa jest tradycyjnym daniem z miejscowości Bojanów (powiat stalowowolski), położonej pośród lasów, na terenach dawnej Puszczy Sandomierskiej. Ta prosta zupa ugotowana jest na wywarze warzywnym, a następnie zabielona jest śmietaną i zagęszczona odrobiną mąki. Lokalny smaczek stanowi podsmażona cebula, której nie spotkałam w innych przepisach na szczawiową. Podaje się
Trzeci talerzwywarze i łyżką pomagamy mu się rozpuścić. Ważne: po dodaniu miso nie zagotowujemy zupy! Zestawiamy ją z ognia, wrzucamy posiekaną cebulkę i pyszne rozgrzewające danie mamy gotowe Praktyczna rada: Zupy miso nie zagotowujemy, ale podgrzewamy. Gdy akurat nie mam aksamitnego tofu (innego nie toleruję w tej zupie ) albo Najstarszy syn ma “wielkiego miso-smaka” , zdarza mi się ją przyrządzić “ekspresowo(...)wakame, zalewam wrzątkiem (proporcje “na oko”, a raczej na smak – żeby nie było za ostre). Rozpuszczam pastę i przykrywam talerzykiem na kilka minut. I gotowe! Smacznego! Artykuł Prosta zupa miso pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plW Arabii Saudyjskie j różne gatunki kardamonu czyli zielony (najbardziej popularny w Polsce), biały i czarny można kupić dosłownie wszędzie. Kardamon jest tutaj
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzystawek, których ja nie robiłam. Kiedy samodzielnie je wykonam - wtedy się nimi pochwalę. W końcu ten blog to historia moich dokonań kulinarnych ;) Przedstawiam za to przepis na niezwykle prostą zupę - krem z pomidorów. Przygotowałam ją na chrzciny Maksa i wszystkim, którzy się skusili smakowała. Jej zrobienie zajmuje niewiele czasu, wymaga niewyszukanych składników, a mimo to efekt "ŁaŁ" jest. Zresztą
Kuchnia po mojemuMam, mam, mam i podzielę się z Wami przepisem na doskonałą karkówkę :) Tak samo smaczną na ciepło, jak i na zimno. Wyśmienitą, mięciutka i soczystą. Jednym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataszparagi w pełni, więc pora skorzystać z tych sezonowych warzyw. Białe szparagi jadłam po raz pierwszy. Smak ciężko określić, najlepiej przekonać się samemu. W tym wydaniu szybka i prosta zupa krem z dodatkiem włoszczyzny. :) Składniki: pęczek białych szparagów 2 średnie marchewki 2 średnie łodygi selera naciowego kawałek selera 1/4 pietruszki 1 średni ziemniak 2 skrzydełka warzywko bez glutaminianu
Truskawkowa FiestaBardzo prosta i sycąca zupa. Połączenie prostych składników takich jak papryka, cebula, fasola czy kukurydza nadają jej niepowtarzalnego smaku. 600 g mięsa gulaszowego 2 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżeczki słodkiej papryki 1,5 litra wody 1 zielona papryka 7 pieczarek 3 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 5 pomidorków koktajlowych 4 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli(...)słodkiej kukurydzy 1 łyżka przyprawy meksykańskiej 1 łyżeczka przyprawy do zup Sól, Pieprz Mięso gulaszowe myjemy i osuszamy. Przyprawiamy słodką papryką oraz obsypujemy mąką. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy mięso. Cebulę kroimy w pół plasterki, dodajemy do mięsa. Całość podsmażamy ok. 5 minut. Zieloną paprykę kroimy w kosteczkę, pietruszkę oraz marchewkę obieramy i kroimy w kółeczka, pieczarki w plasterki
VioletoweKucharzenieokazje do niego powrócić w ten sam weekend u Mamy, o którym już mówiłam. Nie jest to danie wyszukane, nie jest to danie wartościowe. Jest to danie smaczne, swojskie, proste i spożywane tylko dla wrażeń smakowych. Oczywiście trzeba być smakoszem grzybów by te wrażenia były pozytywne ;) Składniki: ok. 30 dag oczyszczonych, wypłukanych świeżych grzybów ok. 3/4 litra wody cebula(...)oraz zeszkloną połówką posiekanej cebuli. Grzyby kroimy w paski i wrzucamy spowrotem do wywaru. Podajemy z gotowanymi w całości ziemniakami i okraszamy domowymi, przypieczonymi skwarkami. Dekorujemy świeżą zieleniną. Zupa prosta, ale dla amatorów grzybów smakowita. Wartości zdrowotnych nie posiada, ale czy musi? Taki rosół najlepszy jest z gąsek, ale z braku laku i opieńka smakuje
Kuchnia po mojemu