Syrop cukrowy - niezbędny dodatek do deserów, drinków i koktajli Syrop cukrowy do deserów, drinków i koktajli, także w wersji aromatyzowanej, to jeden z najłatwiejszych do zrobienia
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTradycyjne faworki czyli chrust to coś czego w karnawale zabraknąć nie może. Trudno jednoznacznie określić kiedy i gdzie narodziła się tradycja smażenia faworków. Nazwa pochodząca od
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSernik borówkowy na zimno w środku zimy przypomina mi piękne słoneczne dni. Uwielbiamy ten smak Przygotowanie masy serowo-borówkowej z liofilizowanych borówek jest dziecinnie proste
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataProsty przepis na arabską shawarmę z kurczaka Shawarma z kurczaka po raz drugi pojawia się na naszym blogu. W porównaniu do pierwszej wersji wprowadziłam kilka drobnych
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCiasto jogurtowe z migdałami łatwe ciasto kubeczkowe do przygotowania przez dzieci Ciasto jogurtowe z migdałami nie należy do tych z gatunku "puszyste i lekkie jak chmurka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKawa cesarzowej Marii Teresy Café Maria Theresia Wyjątkowa kawa przygotowywana zazwyczaj na bazie podwójnego przedłużonego espresso z pysznym likierem pomarańczowym i bitą śmietaną urzeka smakiem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTarta z jabłkami to idealny przepis na szybki i prosty do przygotowania deser. A ponieważ niespełna dwa tygodnie temu obchodziliśmy Światowy Dzień Jabłka, więc uczciliśmy go
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTradycyjne powidła śliwkowe z węgierek - jak u babci Tradycyjne powidła śliwkowe wymagają sporo cierpliwości, której często niestety mi brakuje, ale warto poświęcić czas na ich przygotowanie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSzparagi po mediolańsku w oryginale asparaghi alla milanese to chyba jedno z najszybszych i najłatwiejszych do przygotowania dań ze szparagami w roli głównej. Nie od dziś
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSernik tradycyjny z rodzynkami zazwyczaj przygotowuję kiedy mamy gości. Jeśli mam nieco więcej czasu ser mielę sama, ale zdarza mi się także kupować już gotowy ser
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTradycyjne curry z kurczaka z przepisu Mriduli Baljekar należy do moich ulubionych. Kiedy mieszkałam w Arabii Saudyjskiej miałam okazję poznać domową kuchnię indyjską z różnych regionów
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKurczak w marynacie teriyaki należy do naszych ulubionych potraw z grilla, a kiedy sezon grillowy się kończy, pieczemy go na patelni lub w piekarniku - zawsze jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDla wielu z nas majówka, to zarazem początek sezonu grillowego. Wreszcie chwila wytchnienia od codziennych obowiązków, możliwość biesiadowania w gronie przyjaciół i delektowania się samodzielnie upieczonymi
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataGrillowane gruszki z orzechami i migdałami to świetny pomysł na deser lub drugie śniadanie dla dzieci i dorosłych. Możemy je upiec na ruszcie podczas
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzepisy na fińskie wigilijne smakołyki specjalnie dla naszych Czytelników przygotował Maciej Wróblewski, szef kuchni w rezydencji JE Hanny Lehtinen, ambasador Finlandii w Polsce. Więcej informacji na
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata