produkty bez problemu. W książce znajdziemy 196 przepisów podzielonych na poszczególne kategorie: * Zupy (np. Zupa kasztanowa, Ziołowa zupa naleśnikowa) * Sosy i dipy (np. Dip z ciecierzycy, Sos beszamelowy) * Sałatki i marynaty (np. Sałatka z selera, Marynata pelargoniowa) * Przekąski i smarowidła do chleba (np. Bruschetta z fenkułem, Pasta z owczego sera) * Dania główne : Potrawy warzywne (np. Grecki placek ze szpinakiem) Tarty
Z miłości do słodkościpewno będzie smaczne. Właśnie takie bon moty i mądrości ludowe (typu żeby nie robić rosołu w czasie burzy, bo skwaśnieje) są mocną strona tej książki, która graficznie jest bardzo prosta. Większość zdjęć potraw została zrobiona przez autorkę telefonem. Jak sama pisze, Anna Jurksztowicz napisała tę książkę, żeby nie tłumaczyć ciągle znajomym jak robi swoje popisowe dania. Oprócz tego pokazuje(...)ugotowała z tej książki? Na pewno hitem są dla mnie kwiaty cukinii nadziewane krewetkami. Jestem fanem sałaty ze śmietan ą, więc na pewno wypróbuję owocową wersję tej sałatki. Dobrze wygląda seler naciowy zapiekany z pomidorami i mascarpone. Gdybym była prawdziwym mężczyzną na pewno zachwyciłaby mnie sekcja z popisowymi przepisami na dania mięsne typu flaczki, polędwiczki i schab z pieca
Ugotowane pozamiataneroku przetwarzam większa ilość, w tym roku 15 kg, przeważnie 20 kg. I zazwyczaj ledwo mi starcza do następnego sezonu, zawsze muszę jeden słoik schować aby był do wielkanocnej sałatki jarzynowej :) Składniki ( na 27 słoi litrowych + 1 słój 3 litrowy na małosolne ) - ogórki 15 kg - koper duża wiązka - czosnek 4 duże główki - chrzan 3 duże laski - woda 12 litrów - sól(...)porze, jeśli upał to nawet trochę dłużej ) W tym czasie w dużym garnku lub dwóch mniejszych nastawiam wodę ,solę, po zagotowaniu gotuję jeszcze trzy minuty, studzę. ( zasada zalewy jest prosta, na każdy litr wody, przypada okopiasta łyżka soli ) Czosnek obieram, dzielę na ząbki, jeśli są duże przekrawam na pół, chrzan obieram ze skórki i kroję w cienkie paseczki, koper
Kuchnia z widokiem na ogródDzień dobry, Grecy uwielbiają oliwę bardziej niż jakikolwiek inny naród na świecie. Dodają ją praktycznie do wszystkiego. Nie tylko poleją nią sławną sałatkę horiatiki , czy skropią kromkę świeżego chleba (bo masła nie używają), duszą na niej również warzywa, smażą pierożki z ciasta filo, pieką niedzielnego kurczaka i cytrynowe ziemniaczki. W greckim domu nawet upieczenie ciasta nie obejdzie się bez kapki(...)przepis. Arcygrecki bo z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego, na czasie, bo aromatyzowany cytrusami (zamiast limonek możecie dać cytryny), na które właśnie trwa sezon. I co najważniejsze - jest to bardzo proste w przygotowaniu ciasto ucierane, dziecinne niczym robienie muffinek. Mieszamy ze sobą mokre i suche składniki, wlewamy do formy, pieczemy do suchego patyczka. Banał! Gotowe ciasto podajemy z cukrem limonkowym
Chilli Czosnek i Oliwasałatek. Przecież to grzech. Dla własnego zdrowia. Dlatego niestrudzenie będę namawiać Was do przygotowywania kolorowych sałatek. Bo … IN GREEN WE TRUST. Click To Tweet A to już bardzo prosty i szybki przepis na sałatkę zimową z białej kapusty i roszponki. Potrzebne nam będą: roszponka, poszatkowana cebulka, biała kapusta starta na tarce, drobno starta marchewka, ser kozi pokrojony w kosteczkę(...)kozi. Mieszamy razem wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Z mojego You Tube moje pierwsze niezdarne filmy kulinarne Z mojego INSTAGRAMU Zimowa salatka z bialej kapusty z grzankami chlebowymi. #healthy #healthyfood #followall #fit #fit #fitness #crochet #instafood #instafollow #instagood #yummy #delicious #foodphotography #foodporn #cuisine #cuisinesaine #kulinary #kuliner Une photo publiée par Beata Redzimska (@beatared
MODA NA BIOFajna, mało skomplikowana i smakowita sałatka na każdą okazję.Potrzebne składniki:-1 torebka ryżu "parboiled"-słoik drobnego groszku konserwowego-4 ugotowane jajka-puszka tuńczyka w oleju (duże kawałki)-7 średnich ogórków konserwowych-1 średnia cebula-2 łyżki majonezu-przyprawa warzywko do smaku-kilka kawałków papryki konserwowej Ryż gotujemy i studzimy. Groszek odsączamy. Wylewamy olej(...)również w drobną kostkę i odsączamy. Wszystkie przygotowane składniki wsypujemy do jednej miski. Dodajemy majonez i warzywko do smaku. Mieszamy i gotowe.Prawda, że proste?A jak smakuje...!Pyszota!!!Niebawem jeszcze jedno szybkie danie
Maminek kulinarnywkawiarence.pl śniadanie nie musi być nudne, nie musi być stale parówka, ser żółty i wątpliwej jakości sklepowa szynka. Ludzie sukcesu jedzą śniadania królewskie, a czemu ja
W KawiarenceMiska pełna smaku i zdrowia. Sezonowe warzywa – na surowo, na parze, na maśle, na oleju, gotowane, grillowane. Ryż lub kasza. Mięso ryba lub zamiennik – tofu, tempeh
Karo in the Kitchenoprószyć bataty przyprawami, skropić oliwą, całość wymieszać. Piec w temperaturze 200°C przez 40 minut bez przykrycia. Podawać jako dodatek do dania głównego z ulubionymi sosami i sałatkami
Wino Francja Kuchnianajlepszych dowodów, że potrawy z grilla żadną miarą nie muszą być sztampowe i nudne. Filet z kurczaka z grilla na egzotycznie słodko 2015-08-20 21:31:39 Prosty w przyrządzeniu i bardzo efektowny wizualnie i smakowo filet z kurczaka z grilla w egzotycznej marynacie podany m.in. z tropikalnymi owocami. Drukuj Składniki (dla 4 osób) ok. 1 kg średnich(...)ziela angielskiego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka musztardy francuskiej (gruboziarnistej) 10 łyżek oliwy Do podania sałatka z mango koktajl ze słodkich owoców tropikalnych opiekane na grillu lekkie pszenne pieczywo Instrukcje Ziele angielskie oraz owoce kolendry rozbijamy/miażdżymy dość dokładnie w moździerzu. Cebulę obieramy i kroimy
Kulinarna PokusaW poszukiwaniu oryginalnych smaków w wakacje zawitaliśmy do Sztokholmu, gdzie gwiazdkami Michelin świecą restauracje na kulinarnym firmamencie, i nie zawsze trzeba czekać tygodniami na
SzczyptaSmaQdobrze mieszamy i wyrabiamy na zwartą masę. Panierkę my zawsze robimy z bułki tartej wymieszanej z otrębami. Smażymy kotlety na złoto. Następna pozycja to fasolka szparagowa w pomidorowym sosie. Prosta sprawa ! Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy fasolkę. Chwilę ją przesmażamy, żeby lekko zmiękła. Następnie wlewamy całą passatę i i dusimy do miękkości. Dodajemy jeszcze sporą(...)tylko na zdrowie :) Kiedy fasolka zmięknie przekładamy ją do sosjerki lub co tam macie pod ręką i podajemy z kotletami i surówką. Aha !!! Jeszcze posypujemy szczypiorkiem, aby ładnie wyglądało. Sałatka na zdjęciu to rukola, pomidory, oliwki czarne, kukurydza. Polane jedynie sokiem z połowy limonki, oliwą z oliwek i pieprzem. Prawda, że smacznie to wygląda ? Wypróbujcie zatem to danie i podzielcie
vegetaniesmażeniem, blaszki przed pieczeniem. Lubię smażyć bez tłuszczu lub na jego śladowych ilościach i tu również spray świetnie się sprawdza, bo spryskuję patelnię odrobiną tłuszczu. Jak używam spryskiwacza do sałatek, wcześniej lubię wrzucić do środka gałązkę rozmarynu, albo kilka suszonych papryczek chili lub kilka ząbków czosnku, wtedy moja oliwa nabiera smaku. Tym razem wybrałam spryskiwacz włoskiej firmy Brandani . Z dwóch(...)jakość. Tworzywo grube, błyszczące, wszystkie detale gładkie i dopracowane. Z zewnątrz dno pokryte stalową cienką powłoką, na której bardzo ładnie prezentuje się logo firmy. Zatyczka rozsądnie zaprojektowana, bo jest prosta i płaska przez co nie ucieka z blatu kuchennego. Dlatego spokojnie można wydać 65 zł na taki kuchenny niezbędnik. Wiecie już dobrze, że kiedy polecam produkt, to jest
Blondynka GotujeTweet Mam dla Was kolejną prostą sałatkę, idealną na zimę. A co? Dlaczego zimą mielibyśmy odmawiać sobie sałatek: Potrzebne nam będą: grzyby (surowe, pokrojne w plasterki), marchewka (starta na tarce), drobno poszatkowana cebulka, biała kapusta starta na tarce, albo grubo poszatkowana, natka pietruszki, ser roquefort i jogurt do przygotowania sosu roquefort. Przygotowanie: Kroimy grzyby. Marchewkę ścieramy na tarce. Grubo(...)roquefort z odrobiną jogurtu lub śmietany do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Całość łączymy razem. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Z mojego INSTAGRAMU Zimowa salatka z bialej kapusty, startej marchewki, z grzybami i sosem roquefort #healthy #healthyfood #followall #fit #fitness #foodphotography #foodporn #instafood #instafollow #instafit #salad #yum #yummy #carrot #cuisinesaine #cuisine Une photo publiée par Beata
MODA NA BIOstronie grały pierwsze skrzypce. Nowe logo zapoczątkowuje zmiany w wyglądzie bloga, których możecie spodziewać się z najbliższym czasie. Przechodząc zaś do przepisu, przychodzę dziś do Was z bardzo prostym i niezwykle smacznym patentem na brukselkę, Jak pisałam Wam rok temu przy okazji przepisu na pizzę z brukselką , lubię warzywa o wyrazistym smaku i od dziecka przepadałam za tymi małymi(...)robota kuchennego. Tak przygotowana brukselka smakuje jak delikatna kapusta. Wystarczy już tylko dorzucić starty parmezan, posiekane orzechy włoskie i polać dressingiem z musztardą, aby otrzymać przepyszną, wprost uzależniającą sałatkę, którą będziecie wyjadać prosto z miski. Sałatka smakuje jeszcze lepiej, gdy trochę postoi i wszystkie smaki się przegryzą. Gorąco polecam wszystkim fanom, ale przede wszystkim wrogom brukselki :) Sałatka z brukselki
Chilli Czosnek i Oliwaprostszego, a o ile tańszego. Olej rzepakowy zawsze każdy ma w domu. Czosnek, czy suszone zioła na pewno też. Mój sposób na przechowywanie i wykonanie takiego oleju jest bardzo prosty i praktyczny. Zawsze kupuję olej w butelkach litrowych, a tego ziołowego w takich ilościach robić nie ma potrzeby. Trzymanie go w słoiku, czy plastikowej butelce jest nieestetyczne, a nie każdy(...)korek niekapek. Jak do tej pory zrobiłam dwa takie smakowe oleje - jeden z tymiankiem, drugi z czosnkiem. Po około dwóch tygodniach nabierają już odpowiedniego aromatu. :) Tymiankowego używam do sałatek, a czosnkowego do sosu i ciasta na pizzę. Muszę przyznać, że jest to dość ciekawy pomysł, ale przepłacać naprawdę nie warto. Po pierwsze kupując w sklepie olej smakowy również nie nabywamy
Kuchenna Kontrrewolucya