Sycylii non stop, szczególnie wtedy, kiedy żar się z nieba leje i nikt nie myśli o gotowaniu w południe, tylko o tym, żeby się ładnie opalić nad morzem. Taką sałatkę robi się o świcie,by ją zabrać ze sobą, lub zjeść po powrocie. Nie leży na żołądku, nie ciąży podczas sjesty. Łączy się ją z majonezem oraz selerem naciowym(...)dodatkiem oleju. Pokrój selera w kawałeczki, a pomidorki na połówki. Umyj sałatę i szpinak baby i wyłóż na talerz. Powstana warstwy. Udekoruj i dosmacz majonezem kieleckim. To proste , gdyż dozownik jest do tego przystosowany tak, że nic się nie wyleje, nie zmarnuje i nie trzeba używać łyżki. Można robic cieniutkie zygzaczki, można też grube. Jak wolisz. Pokrój parmezan
Z Kuchni Do KuchniŚniadanie proste, pełne smaku i aromatu. Zdrowe. Użyłam do niego parówek classic Polsoja. To tradycyjne parówki sojowe, uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Składają się w 100% z surowców roślinnych, dlatego stanowią bezpieczną i smaczną alternatywę dla wielkoprzemysłowych mięsnych parówek. Zawierają wyłącznie białka roślinne. Parówki można spożywać zarówno na zimno, jak i na gorąco – zawsze po zdjęciu osłonki! Można(...)wędzony typu holendersko - szwajcarskiego o łagodnym, lekko orzechowym smaku oraz niepowtarzalnym aromacie otrzymanym w procesie naturalnego wędzenia. Pierwszy w Polsce ser wędzony z oczkami. Doskonały do kanapek, przekąsek i sałatek. Ugotowałam jajeczko. Wykorzystalam również Ketchup bez cukru BIO , który jest idealny dla dzieci oraz wszystkich osób dbających o zdrowie. Przygotowany został na bazie koncentratu soku jabłkowego, który nadał
Z Kuchni Do Kuchniskładników, piłam Sake z pasjonatami gotowania takimi jak ja, smażyłam warzywa w tempurze i gotowałam najlepsze azjatyckie zupy. Nie zabrakło deserów. To była prawdziwa, weekendowa przygoda. Dzisiaj przedstawię bardzo prosty przepis, który inspirowany jest kuchnią azjatycką. Podstawą mojego przepisu jest produkt, dostępny na polskim rynku - Japońskie danie instant OYAKATA, które można przygotować w specjalnie zaprojektowanym kubku. Do mojego przepisu wybrałam(...)wieczku metalizowanym. Pod opisem przygotowania na wieczku, znajdziemy w środku kubka makaron z przyprawami oraz sos sojowy. Kiedy makaron jest już gotowy, najwyższy czas zabrać się za przygotowanie piknikowej sałatki. Ten przepis to świetny pomysł na japońskie bento box Sałatka z japońskim makaronem, cukinią i marchewką Składniki: 1 kubek Japoński Klasyczny Oyakata 1/4 marchewki 2 listki jasnej części kapusty włoskiej
Moja smaczna kuchniaoknem kolorowo więc i na talerzu kolorowo. Zapraszam na sałtkę z serowymi ślimaczkami i mozzarellą. Pyszne składniki i proste przygotowanie. składniki: 2-3 garście rukoli 8 cieniutkich plasterków polędwicy łososiowej 4 plastry sera (dałam ser Mimolette Euroser) 18 kulek małej mozzarelli 7 pomidorków cherry 2-3 łyżki oleju 2 łyżki sosu balsamicznego Składniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć(...)były elastyczne, myślę że dobry będzie gouda. Pomidorki cherry pokroić na ćwiartki. Gotowe ślimaczki, kulki mozzarelli oraz pokrojone pomidorki ułożyć na sałacie. Olej wymieszać z sosem balsamicznym i polać sałatkę. Można podawać
Monia miesza i gotujesporo białka i błonnika, a także witamin z grupy B i składników mineralnych. Orzechy mogą być spożywane na surowo, mogą być uzupełnieniem i dodatkiem do różnego rodzaju dań, ciast, sałatek i przekąsek. Warto zwrócić uwagę, że orzechy są bardzo kaloryczne! Takie też będzie masło orzechowe. W 100 gramach tego produktu znajduje się około 550-600 kcal (jedna łyżeczka(...)dodatkowego oleju, soli czy cukru. Samo masło można robić nie tylko z orzechów ziemnych, ale i z włoskich, macadamia, laskowych, migdałów czy nerkowców. Proces produkcji takiego masła jest bardzo prosty. Kupione orzechy (najlepiej będzie, jak kupisz orzechy w łupinie), obierz, wrzuć do blendera, zmiel i gotowe Mieląc orzechy w domu, możemy także tworzyć jego wariacje: z wiórkami kokosowymi, z gorzką
Ciasna Kuchniapieczarkami w pomidorach Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Dynia świetnie smakuje na surowo, wystarczy przygotować prostą marynatę i cieszyć się smakiem tego warzywa. Do tej pory przygotowałam dyniowe przepisy w formie surówek, zapiekanek czy grzanek. Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Pieczona dynia(...)skóry, usuwamy środek, najlepiej łyżeczką. Przy pomocy obieraczki do warzyw wycinamy wstążki i wkładamy do marynaty. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Na talerzu rozkładamy rukolę, zamarynowaną dynię, wierzch sałatki posypujemy kawałkami orzechów
Moja smaczna kuchniaktórych przygotowuje się równie słodkie przetwory. Dżem z pomidorów może i brzmi dziwnie, ale przecież pomidory to owoce. Takim dżemem polewa się np. grecki jogurt w celu przygotowania prostego deseru. Drugi produkt to małe pomidorki nadziewane migdałami, zanurzone w słodkim syropie. Są przykładem tradycyjnego greckiego deseru γλυκό του κουταλιού, po ang. spoon sweet - całych owoców powoli gotowanych(...)które marynuje się w solance. Podobno mają słonawo-ostry smak, przez innych określany jako "smak słonego jajka na twardo" (co zapewne zawdzięczają zawartości olejku gorczycowego) i są dodawane do sałatek oraz dań rybnych. Będą niezwykłą, bardzo oryginalną kulinarną pamiątką z Grecji, gdyż poza Helladą bardzo trudno je kupić.Ciekawostka - Według Wiki wysuszone liście kaparów są wykorzystywane jako substytut podpuszczki
Chilli Czosnek i OliwaZiemniaki do potęgi trzeciej. Ugotowane, surowe i te w postaci skrobi ziemniaczanej. Tylko tyle potrzeba żeby zrobić prawdziwe, polskie kluski z ziemniaków zwane pyzami. Uwierzcie mi
Karo in the Kitchensię za ogarnianie mieszkania, jedno pranie zrobione, jeszcze jedno muszę zrobić. Jak się tak na kilka dni wybędzie, to potem kilka dni trzeba na ogarnięcie :-) Przepis tym razem bardzo prosty, ale kurczak był pyszny. Kupiłam takiego z wolnego wybiegu, zamarynowałam i potem zapiekałam. Zniknął szybko, moi panowie mówili "po co, za duży" a potem wcięli szybciutko i już wcale taki(...)minut na funkcji dół, następnie zmieniamy na funkcję góra - dół i pieczemy jeszcze jakieś 10 - 15 minut. Kurczak powinien się nam ładnie zarumienić :-) Tak upieczonego kurczaka podajemy z sałatką, pieczywem, ziemniaczkami itd. Smacznego
kruche babeczkiOd Nowego Roku postanowiłam, że będziemy częściej jedli ryby. Zauważyłam, że często można kupić świeże (nie mrożone) ryby w dobrych cenach. Tak
KuchniaWeDwoje.plKochani, wczoraj prowadziłam wirtualną lekcję gotowania dla mojego przyjaciela A. (US soldier stacjonujący w Korei Południowej). Priorytetem była szybkość, smak i wartości odżywcze. W związku z
Spektrum Smakusosie pomidorowym. Same w sobie sprawdzą się idealnie jako białkowy dodatek do posiłków. Ja uwielbiam w połączeniu z kaszą gryczaną, kalafiorem i papryką. Pycha! :) Oprócz tego najchętniej wybieram pożywne sałatki na bazie kaszy i warzyw. Nierzadko dodaję ser feta lub mięso, np: kasza jaglana + cukinia + papryka + cebulka + ser feta + przyprawy (tylko sól i pieprz) Pokrojone(...)odpowiedniego pudełka nie może być wymówką - najważniejsze, by w ogóle zacząć. Później powinniśmy zaopatrzyć się w lepsze jakościowo pudełka. Zarówno w sklepach, jak i internecie znajdziemy multum opcji : od prostych, jednokomorowych pudełek po dwu i trzykomorowe. Takie są idealne na dania obiadowe, bo umożliwiają umieszczenie wszystkiego w oddzielnych komorach. W sprzedaży są także specjalne pojemniki na płatki z jogurtem
Kuchnia Elliedomowe , które robiła mama. ..... Również dzisiaj chętnie , choć coraz rzadziej smażę mielone , ale już w nieco inny sposób. Kotlety mielone przyrządza się szybko, są niezwykle proste w przygotowaniu i to jest ich największą zaletą , a podane z odpowiednimi dodatkami zadowolą smaki każdego. Składniki: 500 g mięsa mielonego /wieprzowe lub drobiowe/ 1jajko(...)stron do zrumienienia. -Gotowe przełożyć na na papierowy ręcznik. -Kotleciki podawać z ulubionymi dodatkami / buraczki, marchew, kapusta i ogórek kiszony/. U mnie kotleciki podane z mixem sałatek /bez ziemniaczków i pieczywa ,ale jesli ktoś lubi
Zakamarki mojej kuchniniezależnie od krajów ich pochodzenia. Od czasu do czasu organizujemy sobie "wieczory z tapasami", szczególnie gdy uda nam się upolować w sklepie jakieś rarytasy. Są to zazwyczaj rzeczy bardzo proste, ale dobrej jakości. Kawałek pysznego sera np. marynowanej w oliwie i ziołach fety, koziego lub owczego sera - lubimy te portugalskie, czy hiszpański ser Manchego. Gołąbki w liściach winogron, marynowane(...)sobie wiele uroku. Moja propozycja imprezowego menu jest właśnie inspirowana taką niezobowiązującą letnią atmosferą. Jednak przepisy, które tu zgromadziłam dostosowałam do zimowej aury. Zatem próżno szukać w menu sałatki caprese, jest za to sałatka z buraków i z pomarańczy. Wieczór z winem i przekąskami to także dobry pomysł na spotkanie tylko we dwoje (tak a propos zbliżających się Walentynek
Chilli Czosnek i Oliwa