prosta sałatka - 3526 przepisów (strona:190/236)

Karkówka z serem Korycińkim 188

czułam jego łagodność,jest lekko kwaskowaty.  Leżakując zmienia barwę na żółtą,robi się twardszy,bardziej słony i wyrazistość jest większa.Ser możemy dodać do mięsa sałatek czy zapiekanek, nawet jajecznic jest z nim dobra. Ser koryciński możemy kupić wielu smakach. Oferta smakowa: ser koryciński naturalny ser koryciński z pomidorem, bazylią i  czosnkiem ser koryciński z czosnkiem

Różowa kuchnia
Krótka seria - Wrocław - Masala Grill & Bar 181

naliczyłem w tej miseczce 3 kawałki koziny. I co najlepsze - potrawa kosztowała 38 zł!  W cale nie była lepsza grillowana jagnięcina - chłodnawa i bez żadnej rewelacji.  Sałatka z mango obroniła się bez problemu z delikatnym sosem miętowym. Jednak danie raczej wielkości przystawki niż dania głównego. Cena także w okolicach 40 zł!  Kupując piwo także zostałem wprowadzony(...)właściciele liczą na klientów zagranicznych, którym może i nie szkoda wydać takich pieniędzy ale gdzieś ta psychologiczna granica w relacji cena/jakość/ilość została mocno przekroczona w moim prostym świecie i przekonaniu o tym jak powinno być. I nie pomoże w tym przypadku zdjęcie na ścianie Roberta Makłowicza czy Marka Niedźwiedzkiego. Napiwku nie zostawiam w takich miejscach

Right Behind The Kitchen
Król BROKUŁ z WEGAŃSKIM DIPEM CZOSNKOWYM 193

pewno (czyli zupełnie przeciwnie niż w przypadku używania śmietany czy jogurtu z krowiego mleka).  Czyli co? Czyli WEGANIZM JEST PROSTY :) I zdrowy! I etyczny. I jeszcze raz prosty! :)) Na koniec - trochę wiedzy, może komuś przyda się więcej informacji... BROKUŁ - WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE Warzywo zielone a więc bogate w witaminy i sole mineralne.  Witaminy - A, B, dużo C (więcej, niż(...)żelaza, wapnia i tłuszczu = kwasów tłuszczowych.  Najwięcej wszystkiego oczywiście znowu w kiełkach ale osobiście pokochałam słonecznik w postaci właśnie śmietan-dipów-sosów albo uprażonych nasion, którymi można posypać sałatki, makarony lub... jeść łyżeczką zamiast chipsów :)  Ok, to tyle dziś. Wypróbujcie czosnkowy dip ze słonecznika a potem poczęstujcie nim swoich gości. Nikt, po prostu nikt nie zgaduje, z czego

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
TU I TAM nr 23. Zielony talerz jednorazowego użytku, czyli avocado w zestawie dla 2 osób 182

prostu.  Wysoko w górach, zaszyta wśród zieleni mieszka R., moja bratnia dusza.  To ona opowiedziała mi o swoich zielonych talerzach, jednorazowych.  Zachwyciło mnie, że to takie proste.  Kupiłam avocado. Przecięłam na pół.  Piękny seledyn talerzy zapraszał, aby ułożyć na nich coś dobrego.  Moje zielone talerze to po prostu połówki avocado.  Zwykle wydrążam(...)przekroić na pół i usunąć pestkę. Z każdej połówki ściąć czubek, tak by powstał dość gruby plaster avocado. Miejsce po pestce powiększyć wydrążając część miąższu - można go użyć do sałatki, pasty, itp. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwę i ułożyć na niej plastry avocado. W środek każdego plastra wbić jajko, nakryć pokrywką i trzymać na średnim ogniu do momentu aż białko

KUCHARNIA
Empanadas z tuńczykiem - przekąska na imprezę. 355

Dzień dobry, Dziś przygotowałam dla Was przepis na empanadas, czyli rodzaj chrupiących pierogów z nadzieniem z tuńczyka i pomidorów. Takiego pieroga można śmiało wziąć do ręki

Chilli Czosnek i Oliwa
Knedle ze śliwkami 119

jaką tęskni ale też tak jak ją obecnie interpretuje – znajdziecie tu bowiem dużo przepisów-wariacji na temat kuchni polskiej, gdzie typowo polskie składniki czy danie zyskało nowe oblicze (sałatka jarzynowa z krabem, tuńczyk marynowany w żubrówce, gołąbki z jagnięciną w pomidorowo-cynamonowym sosie). Danie jakie wybrałam do przygotowania na pierwszy ogień to knedle ze śliwkami. U nas w domu(...)jaką oryginalnie powstała – jest doskonałym prezentem dla każdego obcokrajowca, któremu chcemy przybliżyć polską kuchnię. Jest też z całą pewnością świetna dla początkujących kucharzy bo znajdą tam dużo prostych, pysznych przepisów, których znajomość przyda się w każdym domu. Jest też dla tych, którzy chcą przeżyć swoistą podróż do dzieciństwa i przypomnieć sobie zapomniane smaki. I dla wszystkich, którzy chcą

Cooking for Emily
Surówka z białej i czerwonej kapusty z kolendrą 170

Zaplanowaliśmy sobie na obiad pierogi, mieliśmy trochę zamrożonych, od babci. A Madzia wymyśliła, że do tych pierogów zrobi surówkę. Tak, wiem, surówka z kapusty (czy też

Marder&Marder Manufacture
Smoothie z acai i chia, czyli jak być trendy 156

ochotę. Akceptuję więc to, czego zmienić nie mogę , i rekompensuję sobie tę słabość innymi zdrowymi posiłkami. Na śniadania jadam domową granolę, puddingi z chia i owoce. Obiady bez sałatek niemal nie istnieją, choć czasem muszę mocno do nich przekonywać C. Odkąd mam nową zabawkę, czyli piekarnik parowy, coraz rzadziej smażę mięso (choć już wcześniej pieczone zdecydowanie było moim faworytem). Owszem(...)sobie na zdrowie. Ale pamiętajcie też o tych, którzy to wszystko mają... No, wiadomo gdzie. Żeby się w ten piękny trend wpisać, mam dzisiaj dla Was przepis na bardzo prosty i szybki w przygotowaniu koktajl, który doda Wam energii na cały smutny i ciężki poniedziałek. Wystarczy mieć w lodówce mleko, a w szafce... No właśnie. Nasionka chia, czyli szałwii hiszpańskiej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Smaczny i zdrowy… kurczak Zagrodowy! 179

można być spokojnym. Bardzo wysokie kary za nieprzestrzeganie przepisów skutecznie zniechęcają hodowców do oszukiwania. Skoro więc wszystkie kurczaki ze sklepowych półek są bezpieczne, czemu kurczaki zagrodowe są lepsze? To proste – rosną w najbardziej ekologicznych warunkach. Mówiąc wprost – są najbliższe tym z babcinego podwórka. Kurczaki (i kaczki) zagrodowe chowane są na ekologicznie czystym Podlasiu – w  małych rodzinnych gospodarstwach. Czas(...)jest, aby wybierać przepisy na potrawy z kurczakiem, które pozwolą wydobyć jego walory smakowe i odżywcze. Wiele z nich (nie tylko na dania główne, ale i na zupy czy sałatki) znaleźć można właśnie na stronie „Zagrodowego z Podlasia”. Szczególnie polecić należy kurczaka grillowanego z racji beztłuszczowej obróbki termicznej. Dzięki nowoczesnym urządzeniom można go przygotować także na grillu elektrycznym poza tradycyjnym

Tradycyjna Kuchnia
Makaron ze szpinakiem 132

cukrów i nabiału).  Secondo - jeśli się go dobrze przyprawi i połączy ma naprawdę świetny smak (np.czosnek, sery pleśniowe,orzeszki lub pestki). Można go dodawać do różnych dań np. sałatek, ryżu, zapiekanek i jak poniżej makaronu Terzo -  jest dostępny w przystępnej cenie praktycznie przez cały rok (nawet ten świeży), więc nie musimy czekać z utęsknieniem, aż w końcu się(...)drobną kostkę ser. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą, a ser się rozpuści. Na koniec doprawiamy do smaku sola i pieprzem, dodajemy ugotowany makaron, posypujemy słonecznikiem oraz parmezanem.  Proste prawda? Smacznego!    Do takiego sosu szpinakowego świetnie sprawdza się też makaron typu kokardki. Na zdjęciach sos nie jest wymieszany z makaronem dla lepszego efektu wizualnego

Bon appetit mon amie
Bigos z kapusty pekińskiej 132

dobrze smakuje smażona z woka z innymi dodatkami, takimi jak tofu czy grzyby. Wydobywa wówczas swój naturalny lekko słodkawy smak. W polskiej kuchni najczęściej stanowi główny składnik surówek i sałatek dodawanych do głównych dań. Warto jednak wypróbować kapustę pekińską również w wersji na ciepło. Bigos z kapusty pekińskiej. Składniki: - 1 duża kapusta pekińska - ok. 400 g chudego wędzonego boczku(...)patelni zredukuje się – przelewamy go do garnka z kapustą. Siekamy koper i dodajemy do bigosu. Całość krótko zagotowujemy. Podajemy natychmiast. Bigos z kapusty pekińskiej jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Na jesienne, pochmurne i deszczowe dni. Na obiad… i nie tylko. ;) Potrawa bardzo aromatyczna, z pajdą chleba lub… z czym kto lubi. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj

mojewypiekiinietylko
Ryż po turecku (cętkowany) do jagnięcych kotlecików 204

wspaniałego smacznego ryżu i na ile sposobów można go przygotować. Każdy kraj bliskowschodni ma kilka sekretnych przepisów na ryż w ich specyficznym stylu. Dziś prosty w przygotowaniu i efektownie prosty dla oka, dwukolorowy, cętkowany ryż po turecku. Jedyne co potrzeba dla owego cętkowanego efektu to makaron, który kształtem przypomina do złudzenia ziarenka ryżu. To makaron Orzo . Przepis ten dedykuję(...)nakryć i odczekać aż ta zostanie wchłonięta. Podawać do mięs z grilla, z rusztu, z patelni i duszonych oraz nadziewanych warzyw jak: bakłażany, papryka czy kabaczki. Do tego świeże sałatki

Sztuka gotowania w/g Samiry
JAK PRZYGOTOWAĆ SZPARAGI? 156

jednak przygotować je jak najwcześniej. ZIELONE SZPARAGI: Zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy tylko odciąć zdrewniałe końcówki. Im szparagi młodsze, tym odcięta końcówka powinna być krótsza. Możemy posłużyć się prostym trickiem – wystarczy wygiąć szparag, a końcówka sama złamie się we właściwym miejscu. Gotujemy je na stojąco, związane nitką ( by równo się gotowały ) w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru(...)dodatkiem sosów – świetnie smakują z sosem holenderskim lub zapiekane w szynce parmeńskiej. Mogą być przygotowane w formie kremów i zup lub stanowić dodatek do zapiekanek, omletów, sałatek, tart, pizz, czy też risotta. Ja będę miała dla Was przepis na przepyszne szparagi w chrupiącej panierce z dodatkiem słodko-ostrej salsy. Wypatrujcie

Ostra na Słodko
sosy które warto znać... :) 593

Podam wam przepisy na różne sosy, które zawsze się przydadzą. Są szybkie i proste w przygotowaniu... :) sosy SOSY DO RÓŻNYCH DAŃ SOS do Big Maca:- 2 łyżki majonezu- 1 łyżeczka drobno posiekanej cebuli- 1 łyżeczka musztardy (np: Sarepska)- szczypta czosnku granulowanego- pół małej łyżeczki octu winnego- pół łyżeczki cukru- 1 drobno posiekany ogórek konserwowyWszystkie składniki mieszamy w miseczce(...)oliwek- 2 łyżki zimnej wody- 1 łyżeczka octu winnego- sól, pieprz- pół łyżeczki ziół prowansalskich- odrobina pieprzu ziołowegoWszystko mieszamy razem w szklance lub miseczce i polewamy warzywa.SOS DO SAŁATKI TYPU GRECKA:- 3 łyżki oliwy z oliwek- 3 łyżki wody- 1 łyżeczka octu winnego- odrobina posiekanych świeżych listków bazylii- suszona bazylia- sól- pieprz- pieprz ziołowy- tymianek- 1 ząbek czosnkuCzosnek przeciskamy przez

Zainspiruj się kuchnią