Jagły, czyli kasza jaglana powstaje z łuskanego ziarna prosa. Kasza ta znajduje szerokie zastosowanie w kuchni jako pożywny dodatek do mięs, dań wegetariańskich, sałatek a nawet deserów. Co sprawia, że została ona okrzyknięta królową kasz ? Dlaczego powinniśmy częściej stosować ją w naszej kuchni? Kasza jaglana składem jest nieco podobna do kaszy jęczmiennej i innych zbóż, jednak w porównaniu z nimi(...)tańszą i bardziej dostępną niż quinoa czy amarantus. Kasza ta należy do tzw. kasz zasadotwórczych, uczestniczy w przywróceniu prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej i odkwaszeniu organizmu. Kwasica metaboliczna to bardzo prosta droga do rozwoju wielu nowotworów. Musimy mieć to na uwadze, gdyż codzienna dieta wielu Polaków zawiera w swoim składzie liczne składniki kwasotwórcze choćby pieczywo, cukier, nabiał, mięso czy kawa
Moja Mama Gotujewymieszać, odstawić do wyrośnięcia i... upiec. Po godzinie mamy pyszną, mięciutką chałkę na śniadanie, którą możemy poczęstować gości unikających glutenu. * Jeśli chodzi o bakalie, z nimi nie zawsze jest prosta sprawa. Bardzo łatwo natrafić na gumowate mango, wysuszoną na wiór śliwkę albo pachnące plastikiem, miękkie orzechy. Bakalie od Morga na szczęście nie posiadają żadnych z tych cech. Najbardziej zaciekawiły(...)jest bardzo gęsty. * Jak wspomniałam. nieodłącznym elementem niemal każdego mojego zamówienia jest oliwa, której używam praktycznie codziennie. Mozzarella + rukola + pomidory + oliwa + bazylia to najprostsza i jedna z najsmaczniejszych sałatek! Włosi wiedzą, co dobre :) * W ofercie znajdziemy także kilka rodzajów bulionów instant. Od kiedy zaczęłam kupować te ekologiczne, ani myślę wracać do sklepowych "przyprawek". Co ciekawe, ugotowany bulion pachnie
Poranek na słodkosuchym, ciemnym i chłodnym miejscu, jednak nie powinna to być lodówka, gdyż oliwa może niepotrzebnie zmętnieć. Po ponownym odstawieniu jej do temperatury pokojowej odzyskuje klarowność, bez zmian dla jakości. Prostą poradą dotyczącą przechowywania oliwy dzieli się Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie: Jeśli kupiliśmy oliwę w dużym, metalowym opakowaniu, musimy ją przelewać na bieżąco do butelki(...)przełknięciu oliwy, zupełnie nie przeszkadza, wręcz przeciwnie. Oliwy zebrane w późniejszym terminie, o łagodniejszym, mniej cierpkim smaku, będą dobre dla początkujących jako przyprawa lub baza do sosów czy sałatek. Na koniec pamiętajmy, że oliwa extra vergine oliwie extra vergine nierówna, a końcowa jakość oliwy z oliwek jest bezpośrednio związana z absolutnym, konsekwentnym przestrzeganiem wszystkich etapów produkcji począwszy od upraw
Codzienna kuchnia niecodziennaPieczony kurczak to bardzo prosty obiadek, który często gości na moim stole. Kurczaka doprawiam ulubionymi przyprawami tuż przed pieczeniem albo odstawiam na całą noc aby mięsko przeszło przyprawami. Potem piekę i podaję z ulubionymi dodatkami. Tym razem też miało tak być. Jednak w lodówce miałam pieczarki, które musiałam zużyć. Przesmażyłam je z cebulka i upchnęłam pod skórką kurczaka i wyszedł(...)nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 1,5 godziny funkcja termoobieg. Pod koniec pieczenia mozna odkryć aby skórka bardziej się przyrumieniła. Gotowego kurczaka podałam z pieczonymi ziemniaczkami oraz sałatką z białej kapusty
Monia miesza i gotujeŚwięta, imieniny, urodziny i na półce przeznaczonej na książki kulinarne brakuje miejsca... :) Myślę, że przez dłuższy czas żadnych książek, dopóki nie przetestuję z każdej książki co
Corner With RecipesNiektórzy na sam dźwięk słowa „warzywa” dostają spazmów. Ich moda nie dotyczy ale możemy im pod nos podsunąć i okazuje się, ze jedzą i proszą o jeszcze. Sałatka z powodzeniem zastępuje cały obiad. Potrzebujemy: paprykę żółtą, czerwoną, zieloną po 1 sztuce bakłażana 2 cukinie ½ twardego jabłka 1 twardą gruszkę czerwoną cebulę 1 awokado 1 średniej wielkości granat kilka(...)dorzucamy do papryki i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby awokado, gruszka i jabłko nam nie ściemniały. Dorzucamy ciepłą cukinię z bakłażanem, mieszamy i polewamy sosem. Przygotowanie sosu jest banalnie proste – wszystkie składniki do miski i wymieszać. Dobrze jest polać lekko ciepłe warzywa i wymieszać, wtedy wchłoną lepiej smaki. Odstawiamy na pół godziny i przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i pestkami
ladykitchenczułam jego łagodność,jest lekko kwaskowaty. Leżakując zmienia barwę na żółtą,robi się twardszy,bardziej słony i wyrazistość jest większa.Ser możemy dodać do mięsa sałatek czy zapiekanek, nawet jajecznic jest z nim dobra. Ser koryciński możemy kupić wielu smakach. Oferta smakowa: ser koryciński naturalny ser koryciński z pomidorem, bazylią i czosnkiem ser koryciński z czosnkiem
Różowa kuchnianaliczyłem w tej miseczce 3 kawałki koziny. I co najlepsze - potrawa kosztowała 38 zł! W cale nie była lepsza grillowana jagnięcina - chłodnawa i bez żadnej rewelacji. Sałatka z mango obroniła się bez problemu z delikatnym sosem miętowym. Jednak danie raczej wielkości przystawki niż dania głównego. Cena także w okolicach 40 zł! Kupując piwo także zostałem wprowadzony(...)właściciele liczą na klientów zagranicznych, którym może i nie szkoda wydać takich pieniędzy ale gdzieś ta psychologiczna granica w relacji cena/jakość/ilość została mocno przekroczona w moim prostym świecie i przekonaniu o tym jak powinno być. I nie pomoże w tym przypadku zdjęcie na ścianie Roberta Makłowicza czy Marka Niedźwiedzkiego. Napiwku nie zostawiam w takich miejscach
Right Behind The Kitchenpewno (czyli zupełnie przeciwnie niż w przypadku używania śmietany czy jogurtu z krowiego mleka). Czyli co? Czyli WEGANIZM JEST PROSTY :) I zdrowy! I etyczny. I jeszcze raz prosty! :)) Na koniec - trochę wiedzy, może komuś przyda się więcej informacji... BROKUŁ - WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE Warzywo zielone a więc bogate w witaminy i sole mineralne. Witaminy - A, B, dużo C (więcej, niż(...)żelaza, wapnia i tłuszczu = kwasów tłuszczowych. Najwięcej wszystkiego oczywiście znowu w kiełkach ale osobiście pokochałam słonecznik w postaci właśnie śmietan-dipów-sosów albo uprażonych nasion, którymi można posypać sałatki, makarony lub... jeść łyżeczką zamiast chipsów :) Ok, to tyle dziś. Wypróbujcie czosnkowy dip ze słonecznika a potem poczęstujcie nim swoich gości. Nikt, po prostu nikt nie zgaduje, z czego
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEprostu. Wysoko w górach, zaszyta wśród zieleni mieszka R., moja bratnia dusza. To ona opowiedziała mi o swoich zielonych talerzach, jednorazowych. Zachwyciło mnie, że to takie proste. Kupiłam avocado. Przecięłam na pół. Piękny seledyn talerzy zapraszał, aby ułożyć na nich coś dobrego. Moje zielone talerze to po prostu połówki avocado. Zwykle wydrążam(...)przekroić na pół i usunąć pestkę. Z każdej połówki ściąć czubek, tak by powstał dość gruby plaster avocado. Miejsce po pestce powiększyć wydrążając część miąższu - można go użyć do sałatki, pasty, itp. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwę i ułożyć na niej plastry avocado. W środek każdego plastra wbić jajko, nakryć pokrywką i trzymać na średnim ogniu do momentu aż białko
KUCHARNIADzień dobry, Dziś przygotowałam dla Was przepis na empanadas, czyli rodzaj chrupiących pierogów z nadzieniem z tuńczyka i pomidorów. Takiego pieroga można śmiało wziąć do ręki
Chilli Czosnek i Oliwajaką tęskni ale też tak jak ją obecnie interpretuje – znajdziecie tu bowiem dużo przepisów-wariacji na temat kuchni polskiej, gdzie typowo polskie składniki czy danie zyskało nowe oblicze (sałatka jarzynowa z krabem, tuńczyk marynowany w żubrówce, gołąbki z jagnięciną w pomidorowo-cynamonowym sosie). Danie jakie wybrałam do przygotowania na pierwszy ogień to knedle ze śliwkami. U nas w domu(...)jaką oryginalnie powstała – jest doskonałym prezentem dla każdego obcokrajowca, któremu chcemy przybliżyć polską kuchnię. Jest też z całą pewnością świetna dla początkujących kucharzy bo znajdą tam dużo prostych, pysznych przepisów, których znajomość przyda się w każdym domu. Jest też dla tych, którzy chcą przeżyć swoistą podróż do dzieciństwa i przypomnieć sobie zapomniane smaki. I dla wszystkich, którzy chcą
Cooking for EmilyZaplanowaliśmy sobie na obiad pierogi, mieliśmy trochę zamrożonych, od babci. A Madzia wymyśliła, że do tych pierogów zrobi surówkę. Tak, wiem, surówka z kapusty (czy też
Marder&Marder Manufactureochotę. Akceptuję więc to, czego zmienić nie mogę , i rekompensuję sobie tę słabość innymi zdrowymi posiłkami. Na śniadania jadam domową granolę, puddingi z chia i owoce. Obiady bez sałatek niemal nie istnieją, choć czasem muszę mocno do nich przekonywać C. Odkąd mam nową zabawkę, czyli piekarnik parowy, coraz rzadziej smażę mięso (choć już wcześniej pieczone zdecydowanie było moim faworytem). Owszem(...)sobie na zdrowie. Ale pamiętajcie też o tych, którzy to wszystko mają... No, wiadomo gdzie. Żeby się w ten piękny trend wpisać, mam dzisiaj dla Was przepis na bardzo prosty i szybki w przygotowaniu koktajl, który doda Wam energii na cały smutny i ciężki poniedziałek. Wystarczy mieć w lodówce mleko, a w szafce... No właśnie. Nasionka chia, czyli szałwii hiszpańskiej
Pożeraczka, czyli raz adobrze