Salatka ze swiezych warzyw z wiejskim serkiem H e j k a l u d z i e : ) Czasami tak sobie mysle, ze kurcze jestem
PychaDaniaomletu, to już nasz wybór. Do tortilli de patatas ja nie dodaję wiele – odrobina wędliny, jaka akurat jest w lodówce, szczypior, cebula. Nie potrzeba więcej żeby cieszyć się jej prostym smakiem. Jajka rozbijamy, dodajemy do nich śmietanę, solimy, pieprzymy. Całość ubijamy trzepaczką balonową do całkowitego połączenia. Ja zestawienie jajek i ziemniaków uwielbiam podkreślać startą gałką muszkatołową, więc(...)jednolita i wymieszana dokładnie z usmażonymi wcześniej ziemniakami. A ja lubię właśnie tak zrobioną – z mocno chrupiącymi ziemniakami na spodzie, kontrastującymi z soczystą, wilgotną, mocn0 doprawioną „górą”. Uzupełnijcie tortillę sałatką ze świeżych pomidorów i lunch albo lekki obiad dla dwóch osób gotowy. SKŁADNIKI 5 jajek M 500g ziemniaków 2 gałązki szczypioru z cebulką 3 łyżki śmietany, ja używam
Karo in the Kitchenzjedzenia. Dla przyjemności. Kuchnia francuska. Jeżeli Francuski słyną ze zgrabnej sylwetki, to w dużej części za sprawą kuchni. Na stole nie brakuje warzyw, poczynając od „entrée” np sałatki warzywnej czy wieczorem – miseczki zupy. Te „otwierają” apetyt, pobudzają enzymy trawienne. Za nimi danie główne: najczęściej porcja warzyw (może to być fasloka, soczewica ….) plus kawałek mięsa. Na talerzu mogą(...)równy. Po pierwsze należy rozróżnić sery z mleka krowiego i sery kozie, czy owcze. Warto wiedzieć, że te dwa ostatnie są dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm. Z tej prostej przyczyny, że kazeina (białko zawarte w mleku) z mleka owczego czy koziego jest zbliżona do tej z mleka ludzkiego. Stąd nasze enzymy lepiej radzą sobie z jej trawieniem. Spośród
MODA NA BIODelikatne, rozpływające się w ustach i niezwykle aromatyczne - takie właśnie wychodzą bitki z poniższego przepisu. Bitki Wieprzowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego schabowego - świetny
Słodka StronaAvocado to coraz popularniejszy owoc ceniony jako składnik np. sałatek i kanapek. Zazwyczaj kroimy go wówczas w kostkę lub plasterki. Wielu początkujących w kuchni miewa jednak problemy z doprowadzeniem owocu kupionego w sklepie do stanu, w którym można go pokroić i dodać do potrawy. Poniżej kilka wskazówek jak sobie z tym poradzić. W przypadku avocado dość istotny jest poziom dojrzałości(...)początku wykonaliśmy na całym owocu. Docelowo otrzymujemy 4 ćwiartki i oddzieloną pestkę, która nie będzie nam potrzebna. Jeśli owoc jest w miarę dojrzały, obranie go ze skórki będzie dziecinnie proste, gdyż chwycona za narożnik i pociągnięta zejdzie sama. Przy przejrzałym owocu jest to nawet za proste, gdyż skutkuje oddzieleniem również jakiejś części miąższu. Niestety, jeśli owoc jest twardy
Kulinarna Pokusaszynką parmeńską i pieczarkami, z papryczki piri piri zrezygnował), a ja zdecydowałam się na Polędwiczkę Borowikową (czyli medaliony z polędwicy wieprzowej w sosie borowikowym, pieczone ziemniaki, sos tzatziki i sałatka). W sumie to zdziwił mnie trochę nasz wybór, bo najczęściej to ja walczę o wybór makaronu z karty Zupa sezonowa Tagliatelle Supermirafiori Polędwiczka Borowikowa Zupa sezonowa wpasowała się idealnie(...)część o daniach głównych. Prowadzę blog z wypiekami, więc należałoby zacząć od deseru Nie udało się. Zastanawialiśmy się z mężem, ale brakowało nam już miejsca. Czyli sprawa jest prosta, musimy wrócić do Cytrynowego Pieprzu na deser, zwłaszcza, że w menu wyłowiłam taką słodycz jak: lody czekoladowe z nadzieniem zabajone. Przynajmniej z nazwy zapowiada się pysznie. Argon i wino czyli
Relaxtimedania, takie jak na przykład makaron spaghetti z czosnkiem i oliwą, z pesto, albo po prostu ugotowany kalafior polany sosem warzywnym. Pyszne. Do takich szybkich prostych i smacznych dań należy zielona afgańska frittata (pewnie nikomu frittata nie kojarzy się z daniami azjatyckim. Ja taki przepis znalazłam kiedyś na ciekawym blogu Z widelcem po Azji , zainspirowana(...)wstawić do piekarnika włączonego na opcji grill i piec, aż góra całkowicie się zetnie. Frittatę podawać pokrojoną na kawałki. Ja podaję do niej dodatkowo sos jogurtowo-czosnkowy i sałatkę z pomidorów, albo dobry domowy ketchup. Jest doskonała na śniadanie, lekki obiad czy kolację. Na drugi dzień (jak zostanie, co nie jest takie pewne) można ją zabrać do pracy
Moja Mama Gotujenaczyniu w którym się smażyły, zalewamy przygotowanym ciepłym sosem i wszystko podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty. Gotowe eskalopki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka Stronamnie w fotel. Jadłem już kilka razy u różnych ludzi, jadłem swoje własne, jadłem w restauracjach, ale to był kompletny masakrator. W pozytywnym znaczeniu of kors :) Była też makaronowa sałatka z tuńczykiem (albo inną rybą - prawdę mówiąc nie pamiętam już - w końcu spora ilość alkoholu niezbyt pozytywnie wpływa na proces percepcji i zapamiętywania), było chili con carne, była w ramach(...)przekręcamy na drugą stronę i tyle samo czasu smażymy. Aż ser się roztopi, a placek przyrumieni. Ściągamy, kroimy na pół i podajemy ciepłe z ulubionymi sosami. No prawda, że proste? :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis
Marder&Marder ManufactureDzisiaj kolejne „podejście” do rukoli i camemberta – po niedawno publikowanej sałatce czy też niegdysiejszych tostach . To jednak znane i lubiane przez wielu połączenie, więc na pewno warto je nieco „poeksploatować”. Ponadto aktualnie zaczyna się sezon na kurki, więc użyjemy również, a może przede wszystkim, tego składnika. Nie ma jednak przeszkód, aby przyrządzić takiego omleta również z grzybów mrożonych. Połączenie kurki(...)zamiast kurek użyć np. maślaków, które w towarzystwie, nomen omen, masła i jajek też czują się dobrze. Omlet z kurkami, rukolą i camembertem 2015-08-16 13:01:48 Prosty i szybki w przygotowaniu, a zarazem efektowny omlet z kurkami, rukolą i camembertem. Można przyrządzać przez cały rok z grzybów mrożonych. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 3 duże
Kulinarna Pokusadalej podgrzewamy przez minimum 20 minut. Dodatkowo sos możemy doprawić niewielką ilością pieprzu i soli. Gotowe bitki podajemy z ziemniakami w dowolnej, kluskami śląskimi lub kaszą oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka StronaDomowa alternatywa dla hot-dogów ze stacji paliw czy marketu – chrupiące, puszyste ciasto z nutą oregano, do tego ketchup, musztarda i dowolne warzywne dodatki. Parówki
Nerds KitchenDzień dobry, Z nowym rokiem wkroczyliśmy w radosny czas Karnawału. Czas przebieranych bali i różnych zwariowanych imprez. Jak wiadomo, żadne dobre przyjęcie nie uda się bez
Chilli Czosnek i Oliwałyżeczki sody oczyszczonej,3 łyżek masła, soli,czarnego świeżo mielonego pieprzu,kilku listków bazylii do dekoracji.Przygotowanie dania rozpocząłem od zrobienia farszu do nadziania ciasta. Farsz jest bardzo prosty, jego podstawowe składniki to trzy rodzaje sera. 100 gram sera żółtego (można zamiast niego użyć sera wędzonego) starłem na tarce o dużych oczkach, podobnie jak 100 sera koziego. Umieściłem(...)minut, aż lekko wyrosło i stało się przyrumienione w wierzchu. Danie wyjąłem na talerze i udekorowałem kilkoma listkami bazylii. Podałem na gorąco z idealnie pasującą do niego gruzińską sałatką
Wyprawy kulinarneDlatego zawsze wolę mieć pod ręką coś zdrowego do zjedzenia. Do tego przydadzą się np. suszone daktyle, mieszanki orzechów i bakalii, suszone owoce typu śliwki czy morele, a także proste w przygotowaniu batony muesli czy ciasteczka owsiane. Jeśli wolicie raczej słone przekąski, to w sezonie polecam np. bób lub popcorn przygotowany na suchej patelni lub na odrobinie oleju kokosowego(...)kilkoma przyprawami świetnie nadadzą się na bazę niemal każdej zupy oliwa z oliwek/olej kokosowy/olej rzepakowy/masło Te tłuszcze powinny być w każdym domu, oliwa z oliwek to baza do sałatek i tłuszcz krótkotrwałego smażenia, olej kokosowy to zdrowy tłuszcz niezmieniający smaku potraw, olej rzepakowy - używany do smażenia w wysokich temperaturach oraz masło, które nadaje niesamowity smak wielu daniom, nie wyobrażam
Cooking Monster