ochotę. Akceptuję więc to, czego zmienić nie mogę , i rekompensuję sobie tę słabość innymi zdrowymi posiłkami. Na śniadania jadam domową granolę, puddingi z chia i owoce. Obiady bez sałatek niemal nie istnieją, choć czasem muszę mocno do nich przekonywać C. Odkąd mam nową zabawkę, czyli piekarnik parowy, coraz rzadziej smażę mięso (choć już wcześniej pieczone zdecydowanie było moim faworytem). Owszem(...)sobie na zdrowie. Ale pamiętajcie też o tych, którzy to wszystko mają... No, wiadomo gdzie. Żeby się w ten piękny trend wpisać, mam dzisiaj dla Was przepis na bardzo prosty i szybki w przygotowaniu koktajl, który doda Wam energii na cały smutny i ciężki poniedziałek. Wystarczy mieć w lodówce mleko, a w szafce... No właśnie. Nasionka chia, czyli szałwii hiszpańskiej
Pożeraczka, czyli raz adobrzemożna być spokojnym. Bardzo wysokie kary za nieprzestrzeganie przepisów skutecznie zniechęcają hodowców do oszukiwania. Skoro więc wszystkie kurczaki ze sklepowych półek są bezpieczne, czemu kurczaki zagrodowe są lepsze? To proste – rosną w najbardziej ekologicznych warunkach. Mówiąc wprost – są najbliższe tym z babcinego podwórka. Kurczaki (i kaczki) zagrodowe chowane są na ekologicznie czystym Podlasiu – w małych rodzinnych gospodarstwach. Czas(...)jest, aby wybierać przepisy na potrawy z kurczakiem, które pozwolą wydobyć jego walory smakowe i odżywcze. Wiele z nich (nie tylko na dania główne, ale i na zupy czy sałatki) znaleźć można właśnie na stronie „Zagrodowego z Podlasia”. Szczególnie polecić należy kurczaka grillowanego z racji beztłuszczowej obróbki termicznej. Dzięki nowoczesnym urządzeniom można go przygotować także na grillu elektrycznym poza tradycyjnym
Tradycyjna Kuchniacukrów i nabiału). Secondo - jeśli się go dobrze przyprawi i połączy ma naprawdę świetny smak (np.czosnek, sery pleśniowe,orzeszki lub pestki). Można go dodawać do różnych dań np. sałatek, ryżu, zapiekanek i jak poniżej makaronu Terzo - jest dostępny w przystępnej cenie praktycznie przez cały rok (nawet ten świeży), więc nie musimy czekać z utęsknieniem, aż w końcu się(...)drobną kostkę ser. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą, a ser się rozpuści. Na koniec doprawiamy do smaku sola i pieprzem, dodajemy ugotowany makaron, posypujemy słonecznikiem oraz parmezanem. Proste prawda? Smacznego! Do takiego sosu szpinakowego świetnie sprawdza się też makaron typu kokardki. Na zdjęciach sos nie jest wymieszany z makaronem dla lepszego efektu wizualnego
Bon appetit mon amiedobrze smakuje smażona z woka z innymi dodatkami, takimi jak tofu czy grzyby. Wydobywa wówczas swój naturalny lekko słodkawy smak. W polskiej kuchni najczęściej stanowi główny składnik surówek i sałatek dodawanych do głównych dań. Warto jednak wypróbować kapustę pekińską również w wersji na ciepło. Bigos z kapusty pekińskiej. Składniki: - 1 duża kapusta pekińska - ok. 400 g chudego wędzonego boczku(...)patelni zredukuje się – przelewamy go do garnka z kapustą. Siekamy koper i dodajemy do bigosu. Całość krótko zagotowujemy. Podajemy natychmiast. Bigos z kapusty pekińskiej jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Na jesienne, pochmurne i deszczowe dni. Na obiad… i nie tylko. ;) Potrawa bardzo aromatyczna, z pajdą chleba lub… z czym kto lubi. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj
mojewypiekiinietylkowspaniałego smacznego ryżu i na ile sposobów można go przygotować. Każdy kraj bliskowschodni ma kilka sekretnych przepisów na ryż w ich specyficznym stylu. Dziś prosty w przygotowaniu i efektownie prosty dla oka, dwukolorowy, cętkowany ryż po turecku. Jedyne co potrzeba dla owego cętkowanego efektu to makaron, który kształtem przypomina do złudzenia ziarenka ryżu. To makaron Orzo . Przepis ten dedykuję(...)nakryć i odczekać aż ta zostanie wchłonięta. Podawać do mięs z grilla, z rusztu, z patelni i duszonych oraz nadziewanych warzyw jak: bakłażany, papryka czy kabaczki. Do tego świeże sałatki
Sztuka gotowania w/g Samiryjednak przygotować je jak najwcześniej. ZIELONE SZPARAGI: Zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy tylko odciąć zdrewniałe końcówki. Im szparagi młodsze, tym odcięta końcówka powinna być krótsza. Możemy posłużyć się prostym trickiem – wystarczy wygiąć szparag, a końcówka sama złamie się we właściwym miejscu. Gotujemy je na stojąco, związane nitką ( by równo się gotowały ) w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru(...)dodatkiem sosów – świetnie smakują z sosem holenderskim lub zapiekane w szynce parmeńskiej. Mogą być przygotowane w formie kremów i zup lub stanowić dodatek do zapiekanek, omletów, sałatek, tart, pizz, czy też risotta. Ja będę miała dla Was przepis na przepyszne szparagi w chrupiącej panierce z dodatkiem słodko-ostrej salsy. Wypatrujcie
Ostra na SłodkoPodam wam przepisy na różne sosy, które zawsze się przydadzą. Są szybkie i proste w przygotowaniu... :) sosy SOSY DO RÓŻNYCH DAŃ SOS do Big Maca:- 2 łyżki majonezu- 1 łyżeczka drobno posiekanej cebuli- 1 łyżeczka musztardy (np: Sarepska)- szczypta czosnku granulowanego- pół małej łyżeczki octu winnego- pół łyżeczki cukru- 1 drobno posiekany ogórek konserwowyWszystkie składniki mieszamy w miseczce(...)oliwek- 2 łyżki zimnej wody- 1 łyżeczka octu winnego- sól, pieprz- pół łyżeczki ziół prowansalskich- odrobina pieprzu ziołowegoWszystko mieszamy razem w szklance lub miseczce i polewamy warzywa.SOS DO SAŁATKI TYPU GRECKA:- 3 łyżki oliwy z oliwek- 3 łyżki wody- 1 łyżeczka octu winnego- odrobina posiekanych świeżych listków bazylii- suszona bazylia- sól- pieprz- pieprz ziołowy- tymianek- 1 ząbek czosnkuCzosnek przeciskamy przez
Zainspiruj się kuchniąkulinarnej: rukola i koperek suszony. Co do rukoli- nigdy nie miałam nic przeciwko tej odmianie sałaty, chociaż też nie szalałam za nią jakoś specjalnie. Od pierwszego spróbowania sałatki z tuńczykiem, którą teraz wprost ubóstwiam, rukola zaczęła się pojawiać w moim menu zdecydowanie częściej, żeby nie powiedzieć "codziennie". Warto wspomnieć, że jest ona źródłem wapnia, żelaza, magnezu, kwasu foliowego(...)paski Pomidory pokroić w ósemki lub drobniej Na wypłukanej i odsączonej rukoli ułożyć odcedzony makaron, łososia i pomidory Posypać pestkami dyni oraz pieprzem i koperkiem według uznania Banalnie proste- niesamowicie smaczne. Jeśli nie potraficie obejść się bez sosu można śmiało dodać do całości łyżkę oliwy z oliwek lub ulubionego oleju
peanutbuttermonsterflatbread , a na szybko podpieczony kupny wrap/tortilla. Lubię smarować taki chlebek hummusem i zawijać z dodatkiem świeżego szpinaku. A najpyszniejsza, lecz wymagająca troszkę więcej pracy, jest wersja z dodatkiem sałatki z natki pietruszki i mnóstwem soku z cytryny <3 A Wy jak lubicie jeść hummus? Hummus tradycyjny Składniki (ja robię z połowy porcji podawanej przez Salmę(...)Spróbuj i w razie potrzeby dopraw sokiem z cytryny czy solą. Hummus przełóż do płytkiego naczynia i polej oliwą. Udekoruj według uznania. Podawaj z chlebkiem pita lub tymi prostymi flatbreadami . Hummus możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni, koniecznie w zamkniętym pojemniku lub przykryty folią spożywczą, ponieważ obsycha z wierzchu. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź
Chilli Czosnek i OliwaGrilowana polędwica z pieczonymi pszczółkami - wariant miodowo - musztardowy - bezglutenowo, bezjajecznie, bezdrożdżowo, bezlaktozowo Danie jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Barwne pieczone pszczółki ziemniaczane z delikatna grillowaną cukinia i soczystą az delikatna poledwiczka zaspokoja wymagania deliktanego podniebienia. :) Danie to może miec wiele wariantów smakowych w zależności od humoru oraz maryntay i przypraw które wybierzemy... Skladniki(...)nagrzał. W miedzyczasie, gdy ziemniaczki sie rumienia w piekarniku, przygotowujemy marynate do miesa i otulamy nią poledwiczke pozostawiając ja do czasu aż ziemniaczkom pozostanie ok 15 min do gotoowści. Salatka&Cukinia Ukladamy listki rukoli na talerzach. Kroimy pomidorki na pół i ukladmy na rukoli. Umyta cukinie kroimy, najlepiej za pomocą tarki płaskiej do sera, na plastry (bez koniecznosci obiernia
Lajtkraft food intolerancetrzeba patrzeć w kategoriach albumu. Na jej klimat składają się nie tylko fotografie, ale również typografia i grafika. W związku z powyższym, przekład książki na inny język nie jest prostą sprawą. Wszystkie czcionki należy odtworzyć i zrobić to z należytym wyczuciem. Spójrzmy na okładkę i podtytuł książki. Porównajmy oryginał z wersją polską. Abstrahując od treści, czcionka jest inna, układ(...)mianownikiem jest to, że wybrała je Katie. Podzielone są ze względu na typ dania, tak jak to było u Lebovitza, ale mamy tu trochę więcej kategorii: śniadania, lunche, sałatki, kanapeczki i drinki, obiady, przekąski, przystawki i sosy oraz na koniec - desery. Każdy znajdzie coś dla siebie. W przepisach znajdziemy różnorodne warzywa, zioła, kasze. Można poczuć się zainspirowanym po dłuższym
W kuchni wieczorempapryczkami. W środku mają twarożek, są pachnące czosnkiem i ziołami. Uwielbiam je, niestety mój portfel nie koniecznie ;) Postanowiłam zatem sama przygotować takie papryczki. Okazało się to dość proste i szybkie, a efekt smakował wszystkim domownikom. Ta pierwsza, przedstawiona poniżej kombinacja smaków, to dopiero początek. Mam w planie pokombinować z serem i ziołami, a także(...)sposób na ostrych papryczkach chili :) Jest to fajna przekąska lub dodatek do śniadań lub kolacji. Po zjedzeniu papryczek, pozostałą oliwę można wykorzystać ponownie lub do przyprawienia sałatek. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaNiezwykle smaczna, domowa fasolka w wykonaniu Madziu. Danie to możecie przygotować na dwa sposoby. Sposób szybki polega na użyciu gotowej fasoli z puszki, jednak znacznie smaczniejsze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czerwona kapusta uprawiana jest niemal na całym świecie, jednak popularnością chyba nie dorównuje kapuście białej. Wykorzystywana do surówek może być również gotowana, duszona i kiszona. Oczywiście
mojewypiekiinietylkonajbardziej lubię w wersji chrupkiej, gdzie tą chrupkość nabierają podczas prażenia na suchej patelni. Wtedy świetnie sprawdzają się jako przekąska. Ponad to dodaje je także do owsianek, placków, wypieków, sałatek czy zup. Odznaczają się wysoką zawartością magnezu, fosforu i cynku. MIGDAŁY BLANSZOWANE Muszę przyznać, że to moje pierwsze migdały tego rodzaju. Bardzo lubię te zwykłe, ale zawsze chciałam(...)Niekiedy służą mi za słodką przekąskę. PASZTET SOJOWY Bardzo lubię poznawać nowe smarowidła wegańskie, także z zainteresowaniem podeszłam do poniższego produktu. Pasztet sojowy z koperkiem ma dobry i prosty skład: soja, woda, olej roślinny, koperek, cebula, przyprawy i sól morska. Wszystko pochodzi z upraw ekologicznych. Smakował mi, choć myślałam, że obecność koperku będzie bardziej wyczuwalna, tutaj nie czułam
Zdrowie na języku :P