Była wersja na słodko teraz wytrawnie. Omlet to bardzo szybkie i proste danie dobre o różnych porach dnia :) Ten zjadałam na obiad - jest bardzo sycący, nawet mój Mąż się najadł ;) Olej makadamia w przepisie może wyglądać groźnie, ale chodzi o jakikolwiek olej nadający się do obróbki termicznej. Ja ten olej dostała jakiś czas temu i czas zacząć go używać(...)Jarmuż i szczypiorek umyć, cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Szczypiorek posiekać Wszystkie składniki przełożyć do malaksera i zmiksować Smażyć z obydwu stron na złoty kolor Podawać z sałatką lub sosem Smacznego
pyszne zdrowościLipiec. Wydawałoby się, że o tej porze roku tylko lody będą ratunkiem na popołudniowe lenistwo. Jednak pogoda tak typowa na jesienne dni sprawia, że mamy ochotę
PaleoLifetarce o grubych oczkach. Cebulkę drobno siekamy. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem i odrobiną cukru. Dolewamy oliwę i mieszam. Gotowe. Nie tylko jedzonko ale i porządki ogrodowe były Smak tak prosty i pewnie doskonale Wam znany. Ponieważ dawno nie jadłam - na mnie ten smak zrobił duże wrażenie. Zawsze moja kochana Babcia robiła tę surówkę i nie jadłam jej odkąd(...)piękna gdy jej się przyjrzeć Odmiana ta nada się do każdej lekkiej kompozycji. Jest pysznie delikatna, bez gorzkiej nuty. Na pewno nie zdominuje dania, a wzmocni jego walory smakowe. Sałatka była przepyszna. Pomyśleć, że paczkę z trzema odmianami tej tradycyjnie wyrabianej włoskiej oliwy otrzymałam od sieci marketów Alma , które mimo - a może właśnie z powodu tak bogatego asortymentu - nie dawno
Kuchnia po mojemujuż specjalnie wyznaczone tereny, na których grillowanie jest dozwolone. I tak od wiosny do jesieni, jako miłośnicy biesiad na powietrzu sprawdzamy swoje umiejętności przy ruszcie, zarówno w prostych jak i bardziej wykwintnych daniach. Jak grillować by potrawy wychodziły smaczne i zdrowe? Jak zadbać o oprawę takiego wydarzenia? Jak zostać doskonałym gospodarzem i zachwycić gości? Odpowiedzi znajdziesz niżej(...)wannie z dobrą książką, olejowym poślizgiem we włosach i zieloną maską UFO na twarzy), ale do rzeczy – zawczasu zakupmy: - papierowe talerzyki - biodegradowalne sztućce, kubki, miseczki na dipy oraz sałatki - serwetki i chusteczki higieniczne - zestaw narzędzi do grilla, noże, widełki, - worki na odpady - rękawice kuchenne - woda w sprayu - aluminiowe tacki - papierowe ręczniki - zapałki/zapalniczka I nawet jeśli grillujemy na ogrodzie własnego
upichconajest pysznym i aromatycznym owocem, które sprawdza się nie tylko w daniach słodkich, ale również i w tych wytrawnych. I tak, będzie idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju koktajli i sałatek owocowych, deserów, kremów, ciast i lodów. W daniach wytrawnych jest wykorzystywane między innymi do przygotowania curry, a w przystawkach będzie pysznym dodatkiem do sałatek, szynki parmeńskiej czy do krewetek. Mango
Kulinarne przygody GatityProsta, szybka i bardzo smaczna pasta z fety z dodatkiem pomidorka, cebuli i przypraw. Idealna na kanapki w towarzystwie świeżego koperku. Jeśli chcecie możecie modyfikować pastę i zamiast świeżego pomidorka dodać świeżego zielonego ogórka. Kilka słów o fecie pochodzącej z Grecji ... ser jest połączeniem mleka owczego z kozim bądź produkowany jest wyłącznie z mleka owczego; jednak gdy Grecy wyrabiają(...)się w wysokich temperaturach (szybko się topi), można go swobodnie dodawać do zapiekanek makaronowych lub faszerowania warzyw, np. papryk, bakłażanów, cukinii, które następnie zapiekamy w piecu; idealny dodatek do sałatek (słynna sałatka grecka składająca się z grubo pokrojonych pomidorów, ogórków, czerwonej cebuli w plastrach, słodkiej papryki, oliwy, fety, kolorowych oliwek, niekiedy dodaje się kapary, anchois przyprawiając suszonym oregano
Zasmakuj Kuchnifasolę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i ogórki oraz jajka ugotowane na twardo. Przecier wymieszać z ketczupem, dodać do sałatki i wszystko wymieszać. Odstawić na noc do lodówki. Sałatka musi się dobrze "przegryźć".Jeżeli mamy taką potrzebę, to możemy dosypać przyprawy. Ja tego nie czynię. Marynowany śledź po szwedzku. Popularny "szwedzki bufet" to nie przypadek ,że króluje prawie(...)postaciami. Nigdzie na świecie, nasz poczciwy śledź nie smakuje tak wybornie, jak w krajach nadbałtyckich .Szczególnie świeżo złowiony ,ze szczypiorkiem ,prosto z ręki jest atrakcją dla turystów. Proponuję prostą, smaczną przystawkę z marynowanego śledzia.Tę przystawkę należy przyrządzić tylko z bardzo świeżych rybek. Świeżość ryby poznajemy po czerwonych skrzelach i jasnej, świetlistej łusce.Składniki:3 świeże śledzie0
Kulinarny karnet ChristopheraZastanawiacie się zapewne dlaczego – prawie sznycel wiedeński. Odpowiedź bardzo prosta. Jest to kwestia mięsa. Oryginalnie do wykonania takiego sznycla wykorzystuje się cielęcinę. W przepisie który przedstawiam zamiast cielęciny jest wieprzowinę a dokładnie schab. Samo wykonanie jest bardzo podobne. Więc do dzieła robimy sznycla wiedeńskiego ze schabu. Składniki: Schab Sól Pieprz Mąka Bułka tarta Jajka do panierowania Jajka na sadzone(...)sadzone smażymy na oddzielnej patelni na klarowanym maśle. Usmażonego kotleta wykładamy na talerz a na niego układamy jajko sadzone. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z kawałkiem cytryny i dodatkowo z sałatką ziemniaczaną. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewysię cofa, więc trzeba poznawać nowe smaki i sposoby przygotowywania potraw. Chociażby po to, aby wiedzieć co nam smakuje, a co nie smakuje. Na moim blogu podstawą są przepisy proste i raczej z naszej tradycyjnej polskiej kuchni. Nie znaczy to, że nie próbuję innych smaków, że kuchnia inna niż polska jest mi całkowicie obca. Jednak jako klasyczny samouk niektóre(...)wtedy mnie to nie zachwycało jakoś szczególnie. Nie oszukujmy się: jesteśmy wzrokowcami i najpierw jedzą nasze oczy. A tempura, no cóż...wygląda na pewno mniej apetycznie niż np. kolorowe sałatki. Poszukując bardziej szczegółowej wiedzy na temat tempury zauważyłam jedno: niektórzy mianem tempura określają sposób przygotowania (czyli smażenie w cieście), inni nazywają tak samo ciasto lub gotowy produkt. W każdym
Codzienna kuchnia niecodziennaTradycyjna i dobrze wszystkim znana surówka z kiszonej kapusty. Tym razem wzbogacona o tartą marchewkę, pokrojoną w kosteczkę paprykę konserwową oraz szczypiorek i kminek. Prosta, minimalistyczna i bardzo zdrowa. Podajemy ją jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną przekąskę. Jakość kiszonej kapusty, jak i marynowanej papryki ma ogromny wpływ na smak surówki. Dobrze więc mieć własną, od znajomych(...)zmielonego czarnego pieprzu ¹⁄₂ łyżeczki nasion kminku WYKONANIE Kapustę mieszamy z marchewką, papryką i posiekaną cebulą. Doprawiamy pieprzem i kminkiem. W małej miseczce rozcieramy miód z oliwą. Dodajemy do sałatki. Posypujemy szczypiorkiem. Mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 10 minut do lodówki
cool and mintyrównież jest ciekawie urządzony, co dodatkowo dodaje osobliwości temu miejscu. Ostatnio mieliśmy okazję zjeść tam dwa dania tygodnia: Quesedilla z batatami, awokado, czarną fasolą, szpinakiem, sosem z nerkowców i sałatką oraz Pad-thai mango, tempehem, pieczonym tofu i grzybami shimeji - oba bardzo dobre, o ciekawym smaku. The Root ul. Krupnicza 3 Wegański fast food The Root w bardzo smacznym wydaniu(...)niedzielę zamknięty, więc trzeba mieć to na uwadze. Jedzenie było dobrze doprawione, a porcja sycąca. Machina Organika ul. Ruska 19 Machina Organika - ciekawe dania, podane w atrakcyjny sposób. Dania proste, ale nie nudne i bogate smakowo. Każde danie zawiera dużo zielonych warzyw. My jedliśmy tam tylko dyniowe risotto ze śliwkami i lekką zupę z kalafiorem, jarmużem i cieciorką. Zaletą
Bananowe Polewłaściwościach zdrowotnych miodu chyba każdy słyszał i każdy wie. W mojej kuchni staram się go używać jak najczęściej. Dodaję go do wypieków, sosów do sałatek lub do słodzenia napoi. Teraz mam okazję wypróbować w mojej kuchni Miody Wileńskich . Ich pasieka liczy 80 uli i znajduje się na Warmii a tradycje pszczelarskie sięgają już trzech pokoleń. W swojej ofercie mają(...)posłodzenia jabłek. Miody można zamówić na stronie Miody Wileńskich. Zapraszam Was również do polubienia fb Miody Wileńskich. Miód wielokwiatowy polecany jest ze względu na bogactwo składników mineralnych i cukrów prostych. Wzmacnia organizm przy spadku odporności a zawarte w nim pyłki wielu kwiatów sprawiają, iż miód ten zmniejsza reakcje alergiczne. Miód wielokwiatowy z cynamonem oprócz właściwości zdrowotnych miodu wielokwiatowego, dodatkowo
Ala piecze i gotujemojej potrawy jest koper włoski, inaczej fenkuł, przepyszne warzywo o lekko anyżowym aromacie. Z Mężem bardzo lubimy jego smak, dlatego chętnie wykorzystuję go w kuchni. Robię z niego sałatkę z dodatkiem pomarańczy , surówkę z marchewką albo też duszę na oliwie i podaję na ciepło. Często też sięgam po koper w daniach rybnych, bo według mnie rewelacyjnie się z nimi(...)się, że koper jako jarzyna nie jest w Polsce popularny i zdecydowanie za rzadko wykorzystywany. A jak to wygląda u Was - znacie, gotujecie z fenkułem? Mam nadzieję, że tym prostym przepisem zachęcę Was do zaproszenia kopru włoskiego do Waszej kuchni. * Przepis na pilaw z koprem włoskim i filetem z białej ryby znajdziecie także w najnowszym, zimowym wydaniu Magazynu
Chilli Czosnek i Oliwaprzy okazji pieczenia czegoś w piekarniku. Ziemniaki wymieszać z jogurtem, a potem posypać skwarkami z boczku, posiekanym koperkiem i bazylią porwaną w palcach. Oprószyć pieprzem. ----- Podobne: Majerankowe placki ziemniaczane Sałatka ziemniaczano-śledziowa Ziemniaki pieczone z kminkiem "Przerwana lekcja muzyki" Susanny Kaysen to książka, której niektóre fragmenty zapadają w pamięć i nie pozwalają spokojnie spać. Bo czy zawsze wiemy, czego chcemy(...)inne kobiety z chorobami psychicznymi. Wkrótce ulega wpływom innych pacjentek i życie staje się łatwiejsze, a sytuacja bardziej zrozumiała. Trudno mi ocenić wartość tej książki. Jest napisana dość prostym, wręcz oszczędnym językiem, więc łatwo i szybko się czyta. Spodziewałam się jednak większych emocji, a tymczasem książka przypomina suche zdawanie relacji z przypadkowo przypominanych sobie sytuacji. Czy to nabranie dystansu
Weekendy w domu i ogrodzieprodukuje się również olej, mąkę, kaszę, lecytynę, pasztety czy makaron. Prażone ziarna soi smakują jak orzeszki (przepis tutaj )- są więc doskonałą przekąską. Gotowane możemy dodawać do zup, gulaszów czy sałatek. Jak przyrządzić ziarno soi? Przyrządzenie ziarna soi jest podobne do przyrządzania grochu. Najpierw powinno się moczyć ziarna soi przez 12 godzin, a następnie przepłukać na sicie pod bieżącą wodą
Smiling ShrimpJaki pomysł na dzisiejszy obiad?U mnie będą naleśniki z pieczarkami - smaczne i sycące, a robi się je w bardzo prosty sposób ;)Naleśniki z pieczarkamiSkładniki na ciasto:1 szklanka mleka1 szklanka wody 1 1/2 szklanki mąki2 jajkasólSkładniki na nadzienie:30 dag pieczarekcebulanatka pietruszkiser żółtysólpieprzPrzygotowanie:Jajka ubijamy i dodajemy do nich mleko, wodę i mąkę. Wszystko ucieramy na gładką masę(...)mleka. Obtaczamy w nim naszego naleśnika, by potem obtoczyć jeszcze w bułce tartej. Obsmażamy na złoto z dwóch stron. I gotowe ;) Można je jeść z dodatkiem keczupu, sałatki, albo po prostu w wersji samotnej
Lawendowe Niebo