Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem wpadła mi w oko podczas przeglądania gazetki „Sałatki i surówki, kwiecień 2016”. Jest prosta w wykonaniu, a
Kulinarne Przebojeoliwą z oliwek lub pestek winogron. I koniecznie kiszona cytryna :) Po takim obiedzie wstaję najedzona, ale nie pełna i nie ociężała. Spać też mi się nie chce. Wniosek jest prosty: mój organizm mówi mi, że zdrowiej jem. A jak zdrowiej jem to i zdrowiej żyję, prawda? :) Składniki: 200 g białej kaszy gryczanej, 1 kiszona cytryna, 1 średni pomidor(...)poście klik ) Ugotowaną przestudzić. Cytrynę drobno posiekać. Pomidora pokroić w kostkę, selera w plasterki. Natkę posiekać. Wszystko dodać do kaszy, wymieszać. Polać oliwą, przyprawić do smaku i ponownie wymieszać. Sałatka jest gotowa :) Podajcie ją schłodzoną w lodówce do grillowanych mięs albo samą. Smakuje bardzo lekko, orzeźwiająco. W sam raz na upalne
Codzienna kuchnia niecodziennazaserwować. Oto kilka moich propozycji na słone przekąski i dania: Słone paluszki z cebulką i na ostro - przepis, na którym wzorowałam się, robiąc krakersy Kuleczki ziemniaczane Chlebek naan - prosty i łatwy, świetny do sosów, dipów czy gulaszy Bagietki z domowym masłem czosnkowym - wystarczy zrobić masło z taką ilością czosnku i przypraw, jaką lubisz, ponacinać dość gęsto bagietkę, nałożyć solidną(...)zrumienienia - już testowaliśmy ten przepis - o ile da się dużo masła czosnkowego, są o niebo lepsze niż ze sklepu. Kanapki lub naleśniki z pastą szpinakowo-jajeczną Szybka i łatwa sałatka makaronowa z ciecierzycą gotowaną, którą możesz zastąpić ciecierzycą z puszki. Jeśli masz ochotę na słodkiego Sylwestra, sprawdź te przepisy: Biszkopty w czekoladzie z orzechami laskowymi Mleczne przekładańce na waflach
Anioszek w kuchnikarkówkę, najlepiej w plastrach lub gotowa, w marynacie. A ja - powiem Wam - sięgam też po inne rzeczy, które można fantastycznie przygotować na grillu :-) Dziś mam dla Was propozycję prostych i pysznych burgerów, które z pewnością znikną w oka mgnieniu podczas ogrodowego przyjęcia :-) Przy takich upałach często posiłkuję się gotowymi bułkami do burgerów, ale możecie je też upiec według własnych(...)burgery przygotować na grillu elektrycznym lub zwyczajnie na patelni :-) SKŁADNIKI Kotlety: ok. 500 g mięsa wołowego 1/2 dużej cebuli 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody sól, pieprz Sałatka z ogórków: 3 ogórki konserwowe 1/4 cebuli 1 łyżeczka oleju pieprz mielony Dodatkowo: Sałata Pomidor Czerwona cebula Ser topiony w plasterkach lub mozzarella w plasterkach Keczup, majonez, musztarda
Czary - gary w kuchnismacznie, ale u siebie. Nie traktuję gotowania jako przykrej czynności - jest to jakiś obowiązek, ale lubię to robić. Zresztą, jeśli mi się naprawdę nie chce to zjemy kanapki, szybką sałatkę i nikt nie ma pretensji.W swoje pichcenie wkładam dużo serca bo lubię kiedy domownikom czy gościom smakuje to co przyrządzę. Staram się tak jak umiem chociaż wiadomo, z efektami bywa(...)doskonalę. Czasami uda mi się nawet zaskoczyć czymś Żarłoczka, który radośnie docenia moje wysiłki - cóż, jest bardzo wdzięcznym obiektem dla moich testów bo lubi jeść :DDzisiaj pomysł na prosty, ale ładnie wyglądający kawałek mięsa, które wcale nie musi być zwykłym, nudnym kotletem, prawda ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaRzodkiewka to takie warzywo, które smakuje pysznie nie tylko jako dodatek do kanapki czy sera białego. Zdrowa surówka z ogórka i rzodkiewki Połączona z innymi warzywami
mecooksSkładniki : 1/2 puszki kukurydzy ( takiej 425 g) mała kapusta pekińska 3 ogórki konserwowe podwójna pierś z kurczaka ok. 2-3 łyżki majonezu, 2 łyżki keczupu przyprawa
Proste Potrawy(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z brokułami, fetą i migdałami to jedna z naszych ulubionych sałatek. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a do tego jaka smaczna
Kulinarne PrzebojeCzas na pierwszy świąteczny wpis, jeszcze w listopadzie, ale przepisy świąteczne chce przeplatać ze zwykłymi (mam ich sporo w zapasie, ponieważ ostatnio nie miałam weny na
Corner With RecipesOgórkowy sezon nam się właśnie kończy, a to wróży rychłą jesień. Już inaczej pachnie w koło, już ptaszki zbierają się w grupki, już mamy przerośnięte ogórki
FarmażonyUwielbiam awokado. I nie dlatego, że jest modnym superfood. :) Jadłam je już dawno, bo moja mama robiła z nim pyszne sałatki. Moim faworytem od zawsze było jednak awokado z cebulką. Trudno mi się przekonać do smaczliwki (bo tak się nazywa awokado po polsku :D) w wersji słodkiej. Awokado na słono to jeden z moich ulubionych smaków. A jako że cebula(...)zawsze jest dobrym pomysłem, ostatnio zaczęłam więc robić pastę z awokado ze szczypiorkiem. I to był strzał w dziesiątkę. Jak poznać, że awokado jest dojrzałe? To całkiem proste - jest miękkie i da się rozgnieść widelcem. Składniki: - 1 awokado (obrane i rozgniecione widelcem) - ok. 1 szklanki posiekanego szczypiorku - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soku
Smakuje zdrowowiadomo sałatki możemy robić prawie z wszystkiego, zależnie od inwencji twórczej. Ten przepis jest właśnie taki: zaglądamy do lodówki, sprawdzamy zawartość szafek i wtedy przychodzi pomysł… Składniki: 2 flądry wędzone 4 jajka ugotowane na twardo 4 rzodkiewki ( duże ) Biała fasola z puszki Pęczek natki pietruszki 3 ogórki korniszony 1 cebula 3 suszone pomidory w oleju ( ok ½ słoika) Majonez Sól, pieprz(...)Wykonanie: Flądry obieramy, usuwamy ości ( w przypadku flądry jest to bardzo proste ). Wszystkie wymienione produkty kroimy w kostkę, pietruszkę szatkujemy, fasolę z puszki płuczemy pod bieżącą wodą i odsączamy. Składniki łączymy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez, mieszamy i to już wszystko. SMACZNEGO
Smaki EwyBardzo lubię boczniaczki więc znowu zagościły na moim talerzu. Przyrządziłam je w prostej formie jak zwykłego schabowego z dodatkiem świeżych warzyw.składniki:300 g boczniakówsól z pieprzem Kamis1-2 jajkabułka tarta do panierowaniaolej rzepakowy2 spore garście szpinaku10 pomidorków cherry5 rzodzkiewekBoczniaki umyć i osączyć, oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Jajka roztrzepać widelcem. Rozgrzać patelnię z olejem. Boczniaki panierować w jajku(...)bułce tartej, smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Osączyć na papierowym ręczniku. Przygotować sałatkę. Pomidorki i rzodkiewki pokroić na połówki lub ćwiartki. Wymieszać ze szpinakiem. Wszystkie składniki oprószyć solą ziołową i skropić olejem, wymieszać i podawać. Do smażenia i skropienia sałatki użyłam olej rzepakowy. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często używam
Monia miesza i gotujePrzedstawiam Wam wspaniałą i bardzo smaczną przekąskę, która idealnie nadaje się na Wielkanocny stół, ale także na każdą inną imprezę. Smakuje wyśmienicie i wygląda bardzo ciekawie
Codzienne Gotowanie