czasochłonne. Pokażę po kolei i zachęcam wszystkich amatorów azjatyckich zup do robienia każdej pasty-bazy samodzielnie, efekt jest doskonały. Azjatyckie zupy przeważnie składają się z trzech elementów przygotowywania potrawy- wywaru , pasty - bazy zupy i przybrania . Jeśli mamy gotowy bulion oraz pokrojone i podgrzane przybranie, zrobienie najważniejszego, czyli pasty bazy i całej zupy zajmie nam ok. 15 minut. I jeszcze(...)Poza tym potrzebujemy: 1 duży pęczek Morning Glory, czyli szpinaku wodnego 100-150 g makaronu azjatyckiego pszennego lub ryżowego 500 ml azjatyckiego bulionu lub bulionu drobiowego oraz gotowane mięso kurczaka np. z tegoż bulionu, ewentualnie bulionu warzywnego (opcja wegańska) 2 łyżki sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego sok z połowy limonki 2 łyżeczki cukru trzcinowego 200 ml mleczka kokosowego
Kuchnia Prezydentowejoczywiście pysznych. Następną zaletą jest to, że można ją ugotować w kilku wariantach. Na samych warzywach – wersja wegetariańska lub z dodatkiem boczku, gotowanego (czy też pieczonego, bądź usmażonego) kurczaka, a także z pieczarkami. Tym razem, dodatkiem jest podsmażony, chrupiący boczek. Składniki: - ok. 3 l bulionu - 400g czerwonej soczewicy - puszka (400ml) mleka kokosowego - kilka ziemniaków - 250g boczku - 1-2 marchewki(...)jakie bogactwo w sobie kryje soczewica, można przeczytać w internecine. Wtrącę tylko, że jej nasiona mają niski indeks glikemiczny. Są więc sprzymierzeńcem każdej diety, także cukrzycowej. Jest wiele potraw, które można z niej przygotować: pierogi z soczewicą, pasztety, kotlety, purre, zapiekanki, no i oczywiście zupa z czerwonej soczewicy. Zaletą tego gatunku jest to, że nie wymaga długiego gotowania
mojewypiekiinietylkojest ono bardzo cenionym mięsem w Toskanii, choćby w formie duszonej z winem i warzywami, czyli królika cacciatora, którego miałam okazję przygotowywać w czasie włoskiej lekcji gotowania. Potrawy z królika można było również zamówić w prawie każdej restauracji. Przepis na dzisiejsze danie znalazłam w książce "Dwaj łakomi Włosi". Zaciekawiło mnie połączenie cytrynowo-pomarańczowej marynaty, białego wina, tymianku(...)wydawałoby się specjalistycznych sklepach mięsnych, gdzie według mnie powinni mieć takie rzadkie rodzaje mięsa, nie można często nawet dostać kawałka wołowiny (mam z tym problem notorycznie). Jest wieprzowina, jest kurczak, czyli to, co Polacy jedzą najczęściej, reszty najwidoczniej nie opłaca im się sprzedawać. Zabawne, że w brytyjskich programach kulinarnych taki Jamie czy Nigela często radzą: "Idź do swojego rzeźnika
Chilli Czosnek i Oliwapierwszej kolejności oczywiście z indyjską żółtą nieco pikantną mieszanką przypraw, którą używamy do przygotowania dań, głównie z drobiem i z dodatkiem jogurtu. Natomiast słowo to oznacza też rodzaj potrawy bardzo popularnej w kuchni tajskiej. Do jego przygotowania używa się pasty curry, która występuje w trzech odmianach: czerwonej, żółtej i zielonej. Czerwona pasta jest przygotowana na bazie czerwonych papryczek chili(...)drobiem, w wersji wegetariańskiej z duża ilością warzyw, ciecierzycą i tofu, lub z owocami morza. Curry na blogu curry z krewetkami i ananasem curry z ciecierzycą i kurczakiem palony łosoś z kapustą kiszoną curry curry z kurczakiem zielone warzywne curry curry z ziemniakami i fasolką sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem sałatka z kurczakiem curry i granatem keralskie
Kulinarne przygody Gatitydzięki mojej Bratowej) i bardzo się z tego cieszę :). Przy alei Jana Pawła II 45 w Szczecinie znaleźć możecie restaurację Biała Trufla w której menu zmienia się co tydzień. Potrawy przyrządzane są z lokalnych produktów i są naprawdę pięknie podane. Stolików w restauracji jest dosłownie kilka, wnętrze jest jasne z szarymi dodatkami. Na ścianach znaleźć można ciekawe cytaty(...)duży plus. Dania główne za to były przepyszne, powyżej sandacz w cukinii z nori i makaronem somen. Smaki się idealnie komponowały, pyszna ryba, sosy. Tutaj rozpływający się w ustach kurczak zagrodowy w miodzie pitnym z idealnie przygotowanymi szparagami, grillowanym bakłażanem i chrupiącymi pestkami granatu. Nigdy nie jadłam tak smacznego kurczaka. Wszystkie mięsa i ryby były przygotowane techniką mięsa i ryby
Corner With Recipesuformowanej na kształt udka kurczęcia, z włożoną w środek kostką. W polskich przepisach z II połowy XIX wieku kotlety pożarskie przygotowywano, nadziewając kurzą pierś farszem z cielęciny lub wątróbki. Potrawa pochodzi z kuchni rosyjskiej i powstała na początku XIX wieku. Według legendy miała być przyrządzana przez karczmarza o nazwisku Pożarski, u którego miał się zatrzymać car Mikołaj I. Danie zasmakowało(...)zastosowane w odpowiednich proporcjach. Koniecznie je wypróbujcie, jestem pewna, że wejdą na stałe do waszego menu. Spełniły nawet wygórowane oczekiwania moich wybrednych chłopaków. Polecam. Składniki: • ½ kg filetów z piersi kurczaka • ½ pęczka pietruszki (sama natka bez gałązek) • 1 żółtko • mała bułeczka namoczona w mleku • 1 jajko • bułka tarta • sól, pieprz • olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Filety drobiowe pokroić na małe
W mojej kuchniKuskus to kasza i jednocześnie nazwa potrawy. Można ją podawać na słodko, z ulubionymi owocami, ale również na słono – do ryb i mięs. Przygotowanie odbywa się w iście ekspresowym tempie. Zanim zdążycie pokroić składniki, kuskus będzie gotowa. Napęczniały kuskus trzykrotnie zwiększa swoją objętość. Weźcie to pod uwagę zabierając się do przyrządzania sałatki z kaszy kuskus. Składniki(...)kaszą. Do smaku – posolić i oprószyć pieprzem. Skropić olejem z orzechów włoskich. Delikatnie wymieszać dwoma widelcami i gotowa do spożycia. Sałatkę z kaszy kuskus podałam do kurczaka pieczonego na butelce (o tym, w następnym wpisie), ale może stanowić samodzielne danie. Co mnie w niej zachwyca? Bogactwo smaku, szybkość wykonania. I jeszcze jedno, może nawet najważniejsze – ona nigdy
mojewypiekiinietylkoszklanki wody ( mineralna gazowana daje puszystość) 1/3 łyżeczki soli szczypta cukru (w dwa palce) 1 łyżka oliwy farsz 1 duża cebula 1 duża papryka 10 pieczarek 1 filet z kurczaka 1 pomidor lub koncentrat sól,pieprz 1/2 łyzeczki bazylii 1 jajko 10 dkg sera żółtego ( może być inny rozpuszczalny) oliwa do smażenia Wykonanie Do miski wsypuję(...)rozgrzanego do 250 stopni piekarnika na 15 minut ( ser musi sie rozpuścić .) Przekąska gotowa ,jednakowo smaczna na zimno i na cieplo . Trochę keczupu lub innego sosu ostrego podniesie smak potrawie
Eli GotowaniePrawdziwy barszcz ukraiński Tradycyjny barszcz ukraiński, narodowe danie naszych sąsiadów często gości także na polskich stołach. Ta pyszna i pożywna zupa może być przygotowana na wywarze
Cztery Fajeryrodzaj sera jest delikatniejszy w smaku niż parmezan, więc jeśli chcecie użyć parmezanu, dodajcie go mniej. Kwintesencją smaku są oczywiście trufle, przepyszne i aromatyczne. Te drogocenne grzyby czynią potrawę wyjątkową, dlatego nie warto przesadzać z ilością składników, które zabiłyby smak trufli. Sekret tkwi w prostocie! Niestety grzyby te występują w Polsce w znikomych ilościach, podobno tylko w Borach Tucholskich, dlatego(...)makaron i delikatnie wszystko wymieszać. Przełożyć na talerz, posypać startym serem i udekorować kilkoma plasterkami trufli. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Makaron z sosem dyniowym, kurczakiem i szpinakiem → Makaron z sosem pomidorowym, kurczakiem i gorgonzolą → Spaghetti z pesto (pesto alla genovese) → Makaron w sosie szafranowym z łososiem, cukinią i czerwonym pieprzem → Makaron z tuńczykiem i cukinią
Oryginalny smakTa zupa to klasyczny chowder, czyli pyszna kremowa i rozgrzewająca zupa z dodatkiem wędzonego łososia. Jestem pewna że jej smak Was zaskoczy, a fakt że robi
nietylkopasta.plUfff nareszcie wracam po krótkiej przerwie:) Brak czasu zmusza mnie do organizowania szybkich, za to pysznych posiłków:) Tym razem sos brokułowy, stały element mojej książki kucharskiej
Kuchnia Pełna Pasjiktórych korzystnym oddziaływaniem na organizm jest powolna normalizacja stężenia glukozy we krwi po posiłku i zmniejszenie poposiłkowej hiperinsulinemii. Rukola z kolei dostarcza chrolofilu i kwasu foliowiego. Obiad: Kurczak grillowany z sosem chili mango i komosą ryżowa Komentarz dietetyka: Pełnowartościowe białko zalecane osobom z niedoczynnością tarczycy Białkiem pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby morskie, jaja). Żelazo jest kolejnym, niezbędnym elementem(...)lubi słodyczy? ;) Warto zatem dobierać je w racjonalny sposób czyli np. zamieniać cukier na ksylitol czy erytrytol, mąkę pszenną na pełnoziarnistą aby obniżyć indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny potrawy. Ważne też aby nie zjadać ich niekontrolowanie i zbyt często, ani „na deser”. Najlepiej raz w tygodniu np. na II śniadanie czy podwieczorek. Mam nadzieję, że dzięki tej krótkiej rozmowie
Kulinarne InspiracjeTakie coś to ja uwielbiam. Można dodać dowolne warzywa. Polecam Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Marchew oskrobać pokroić w duże słupki. Seler obrać i pokroić w
Kuchnia PokoleńNajlepszy schab z grilla . Soczyste mięso, smażone ziemniaki i cukrowy groszek co więcej potrzeba… Przygotujcie w ten sposób wieprzowy schab z grilla – danie proste, smaczne i
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię