Dzisiaj przygotowałam dla Was 10 potraw, które przygotuję w święta Bożego Narodzenia. Niektóre są to moje ulubione przepisy, inne zapożyczone, ale tak piękne, że urzekły mnie od pierwszego wejrzenia. Są tu przepisy na sałatki, dania główne i ciasta, dużo ciast, bo uwielbiam słodycze. W wyborze kierowałam się smakiem własnym i smakiem mojej rodziny. Zapraszam poczytania i oglądania, mam nadzieję(...)przygotowywane w domu, z różnymi dodatkami. Tę sałatkę wymyśliłam na szybko, ale tak nam posmakowała, że w święta na pewno się pojawi. Przepis znajdziecie TUTAJ 4. Sałatka warstwowa z kurczakiem, fetą i brokułem To najbardziej popularna sałatka na blogu. I słusznie, bo jest bardzo bardzo smaczna. Feta, obsmażony kurczak, brokuł al dente i pyszny sos czosnkowy. Pierwszy raz robiła
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesmakuje. Cukinia to jedno z tych warzyw o nieinwazyjnym charakterze, delikatne w smaku, bardzo dobrze łączące się z innymi wyrazistymi składnikami. W tym daniu charakteru nadaje jej lekko pikantny kurczak w delikatnym sosie pomidorowym. Ogromna przyjemność jedzenia bez wyrzutów sumienia, bo cukinia ma tylko 16,5 kcal/100 g. Przepis wymyśliliśmy sami. Wtorek – Spaghetti z rzepy z polędwiczką i groszkiem(...)jest squash – gra w piłkę ze ścianą :-) W Polsce głównie z tym się kojarzy. Tymczasem squash dyniowy to także mega popularny składnik amerykańskiej kuchni, dodawany do wielu potraw, lub stanowiący samodzielne danie. Szczególnie uwielbiany jest squash z dyni makaronowej, który często udaje makaron. Z upieczonej dyni bez problemu można widelcem oddzielić pojedyncze niteczki miąższu, przypominające makaron spaghetti
Niedzielny kucharzświecie domowy sos pomidorowy, który idealnie nadaje się do mrożenia. Jak mrozić jedzenie – domowy sos pomidorowy przygotowany do mrożenia (porcja na czwartek) Sprawdź nasze patenty na resztki z kurczaka – wszystkie dania z tego wpisu idealnie nadają się do mrożenia. Jak mrozić jedzenie – coś o tym wiemy My sami dużo mrozimy. Prawda jest taka, że przy planowaniu(...)Sprawdź przepis na domowe tortille – idealne do mrożenia. Jak długo można mrozić jedzenie? I jeszcze jedna ważna kwestia – jak długo można mrozić? Terminy dla poszczególnych produktów i potraw podaje m.in. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków. Zobaczcie jakie terminy mrożenia rekomenduje amerykańska rządowa agencja. My oczywiście nie polemizujemy z amerykańskimi naukowcami, ale trzymamy się zasady by wszystkie
Niedzielny kucharzZapraszam na pyszny przepis z jagnięciny, tagine z jagnięciny, z ciecierzycą i rodzynkami. Tagine to orientalne danie jednogarnkowe, typu potrawka lub gulasz, bardzo aromatyczne i smaczne
codojedzeniaCzy brał ktoś z Was kiedykolwiek udział w wykopkach? U nas organizowane były w podstawówce i bardzo miło je wspominam. Była to
Rozpustne gotowanieMróz wciąż trzyma i nie zamierza odpuścić. Dlatego pozostaję w klimacie potraw rozgrzewających, z dodatkiem aromatycznych przypraw, które podwyższają ciepłotę organizmu. Potrawkę możemy podać z ryżem lub dowolną kaszą (u mnie kasza gryczana, której ze względu na smak i zapach nie jadałam nigdy, aż do pewnego szkolenia - o tym tutaj ; gotuję ją z zielem angielskim i liśćmi laurowymi oraz(...)dodaję inne aromatyczne składniki i wtedy staje się zjadliwa). Do potrawki dorzuciłam płatki migdałowe, by dodać dobrych tłuszczy i by potrawa dawała pewną chrupkość. Nauczyłam się tego triku wiele lat temu od znajomego Afgańczyka. Polecam spróbować :) Składniki (na 2-3 porcje): 200 g piersi z indyka pół łyżeczki suszonego tymianku sól 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki
Weekendy w domu i ogrodzietatusinych smakołyków ;)), a co za tym idzie sama będę odpowiedzialna za przygotowanie wigilijnej kolacji. Nie czuję specjalnie napięcia i przedświątecznej gorączki. Ale miło jest poszperać w necie i wyszukać potrawy, których nigdy nie było na moich wigiliach, a chętnie bym ich spróbowała. Poniżej przedstawiam tegoroczne inspiracje. Nie wiem czy uda mi się ze wszystkich skorzystać, ale większość na pewno(...)zajadać się będziemy żurkiem z białą kiełbasą, na który chyba najbardziej czekam. Dla Misia przygotuję pieczoną makrelę faszerowaną kaszą gryczaną i grzybami, a dla siebie zapiekankę z ziemniakami, kurczakiem i grzybami. Szampana będziemy spijać z tartą straciatellą i pijanymi galaretkami. Makrela faszerowana kaszą gryczaną i grzybami Pijane pucharki Wesołych Świąt
bastalenaLubię ryż, choć wyjątkowo mało go jem. Dla siebie nigdy nie chce mi się gotować, a pozostali kręcą nosami i wytykają, że nie Chińczyki... Nie mam
Kuchnia w czekoladziekońcu tego wpisu znajdziecie też przepis na relish. Pikle to marynata – w przeciwieństwie do kiszonek marynaty nie mają zbyt wielkiej wartości odżywczej, za to świetnie smakują, uzupełniają i dekorują potrawy. Głównym konserwantem marynat jest ocet, odpowiednio rozcieńczony z wodą i zagotowany razem z dobranymi przyprawami. Jak wszystkie pikle tak i te można zakonserwować przez pasteryzację na mokro – naszykujcie(...)miodowej musztardy. Czasami mieszam musztardę miodową i gruboziarnistą – w takich proporcjach? W takich, żeby relish nie spadał z jedzonej kiełbaski i nie rozsypywał się. Do burgerów, wołowiny i kurczaka mieszam posiekane pikle z majonezem, ketchupem lub sosem bbq – w takich samych proporcjach jak wyżej – żeby się elegancko wszystko ze sobą zlepiło. SKŁADNIKI NA 1 litrowy słoik 900g mieszanych warzyw
Karo in the Kitchenmnie takie połączenie Julii Child i Nigelli Lawson. Łączy zamiłowanie do francuskiej kuchni, poparte solidną wiedzą i dyplomem z nonszalanckim i lekkim podejściem do gotowania. Coq au vin (kurczak w winie) w roli szaszłyków? Rachel przekornie puszcza do nas oko i podkreśla, że jej francuskie dania muszą mieć "a little twist" (być podrasowane, trochę szalone). Już widzę mdlejących Francuzów(...)się w tysiące akcesoriów i skrzętnie dobierane tkaniny. A jednak w książkach, czy to Rachel, czy Jamiego, wszystko pięknie ze sobą gra. No i o to chodzi. Oprócz zdjęć potraw książkę uzupełnia porcja reporterskich ujęć z podróży i portrety Rachel Khoo. Wszystko poprawnie, z wyczuciem, klasycznie. Tak więc, mniej więcej, prezentują się moje spostrzeżenia na temat książki
W kuchni wieczoremciekawe, na Węgrzech nie dodaje się do leczo cukinii. Ten składnik prawdopodobnie my, Polacy zaczęliśmy dodawać. Podobnie z tłuszczem, w Polsce często leczo przygotowujemy na oleju. Dzięki temu potrawa jest nieco lżejsza i bliżej jej do francuskiego ratatoullie. I właśnie na taką lżejszą i polską wersję leczo dzisiaj wrzucam przepis, bo też takie najbardziej lubię. Może i Wam posmakuje? Składniki(...)smalcu. Kiełbaskę należy bardzo mocno zrumienić. Pod koniec smażenia dodajemy wędzoną paprykę i wyłączamy gaz. Wszystko mieszamy i przekładamy do garnka z warzywami. Zamiast kiełbaski możemy wykorzystać pierś z kurczaka, indyka lub łopatkę wieprzową, które również wcześniej należy podsmażyć (w przypadku łopatki należy dłużej ją później dusić, aby była miękka). Leczo prawie gotowe. Należy teraz je doprawić solą i pieprzem
Analiza Smakujest najmniejszym problemem robienie ich samodzielnie. I chociaż sosy nie są samodzielnym daniem, ich rola jest nie do przecenienia – to dodatek niezwykle cenny i decydujący o atrakcyjności danej potrawy. Ten sos świetnie sprawdzi się do wszystkich sałatek we włoskim stylu – lekkich, opartych na mieszankach sałat, do jarzyn na zimno, do ryb i do jasnych mięs. Podstawą tego sosu jest(...)słoik, chyba że jesteście masochistami i sprawia Wam taki sos ogromną przyjemność. Ja tego sosu używam w jeszcze jednym celu poza sałatkami – świetnie się sprawdza jako marynata do piersi kurczaka. Mocny i agresywny, szybko penetruje mięso. Piersi wystarczy marynować w sosie około 1,5 godziny, a po marynowaniu wystarczy wrzucić je na rozgrzaną patelnię – zwykłą lub grillową – już bez dodatkowego
Karo in the Kitchenwszystkich dań, które pojawiły się do tej pory na blogu, a są związane ze zbliżającymi się Świętami Wielkiej Nocy. W dzisiejszym wpisie znajdziecie moje sprawdzone kulinarne inspiracje na wielkanocne potrawy. Są tu między innymi pomysły na faszerowane jajka, pasztety, śledzie i domowe wędliny. Jest też spory zbiór moich przepisów na świąteczne słodkości. Wystarczy kliknąć w nazwę wybranego dania(...)czosnkiem Sałatka z krewetkami i różowym sosem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Sałatka z selerem naciowym i surimi Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z pęczakiem, grillowanym kurczakiem i ananasem z salsą mango Sałatka z mango i kurczakiem Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Wiosenna galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem
Kulinarne przygody Gatityprzyrządzania posiłków na skróty, czyli w piekarniku. Piekarnik to doskonały sposób na przygotowanie dużej ilości składników równocześnie, które można później dodawać do różnych dań lub tworzyć z nich całe potrawy. Zobaczcie co my w niedzielę wyczarowaliśmy z piekarnika: Poniedziałek: Sałatka z komisu, soczewicy i pieczonych warzyw Zobacz przepis Wtorek: Makaron z pesto i krewetkami Środa: Szpinakowa z pieczonymi warzywami(...)prostym dresingiem Pasta z pesto: mieszamy makaron z pesto (my zrobiliśmy własny, można kupić gotowy) i krewetkami Chińczyk : tu trzeba użyć patelni albo woka, na którym smażymy boczniaki (lub kurczaka, jeśli wolicie), dodajemy prosty sos, makaron ryżowy, upieczone warzywa. Mieszamy i gotowe. Drugi sposób jest taki, że warzywa pakujemy do pojemników i przestudzone wstawiamy do lodówki. Składniki na zupy mrozimy
Niedzielny kucharznauka musi być wbita na pamięć a dla drugich jest swoistą inspiracją bo mają dar tzw. poczucia smaku. Ta zdolność ceniona wśród kucharzy to naturalne poczucie tego czy dana potrawa ma dobry bilans smakowy czy też coś jej brakuje. Posiadając takie umiejętności naturalnie łatwiej jest nam eksperymentować, bo mamy zaufanie do naszego smaku. Osoby operujące na samej wiedzy, nie mające(...)zachęcić i uruchomić odrobinę kreatywności garść ciekawych połączeń smakowych: KACZKA+IMBIR+MIĘTA+CZOSNEK ORZECHY PECAN+KREMÓWKA+CYNAMON ANYŻ+CZEKOLADA+SKÓRKA POMARAŃCZOWA IMBIR+SER FETA OGÓREK ZIELONY+RABARBAR+POMARAŃCZ KURCZAK+ESTRAGON+CEBULA BURAK+KOKOS+CURRY+MUSZTARDA+CHILLI+ZIEMNIAK WANILIA+LIMONKA+CYNAMON JAJKO+CYTRYNA+KOPEREK CYNAMON+TYMIANEK+KURCZAK W CIEŚCIE OGÓREK+RÓŻA POMIDOR+TRUSKAWKA+AWOKADO+MOZZARELLA KUMIN+MIĘTA WIEPRZOWINA+CZOSNEK+CYNAMON+ANYŻ
Kuchnia PROzdrowotna