Pieczone ziemniaczki. Przepis jest banalnie prosty, takie ziemniaczki piekę praktycznie od zawsze.... ale ostatnio.. niby przypadkiem , siedząc u fryzjera usłyszałam opinię, że surowe ziemniaki ( bez
Kuchnia z widokiem na ogródJedzenie jak u mammy Lubił jeść proste potrawy, głównie włoskiej kuchni, bo jego matka była Włoszką, klasyczną mammą, do której syn był ogromnie przywiązany. Na liście jego ulubionych potraw był bakłażan pod parmezanem, klasyk włoskiej kuchni. Jak twierdzą kronikarze, była to jedna z rzadkich okazji, kiedy Frank Sinatra jadł warzywa:) W naszej wersji przepisu uprościliśmy sposób przygotowania sosu(...)Dwie warstwy bakłażana to optymalna liczba warstw w zapiekance. Nie układaj więcej warstw niż trzy. Staraj się tak dobrać naczynie, żeby wystarczyło ci bakłażana. Klasyczna, szklana forma do pieczenia kurczaka zupełnie wystarczy. Zapiekaj bakłażana w piekarniku przez 15-20 minut aż wierzch ładnie się przyrumieni. Artykuł Wtorek: Bakłażan pod parmezanem Franka Sinatry pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzjest genialne połączenie), solona słonina przetarta z czosnkiem lub z cebulą, jajka ugotowane na twardo, kwaśna śmietana, posiekana natka pietruszki, koperek. SKŁADNIKI: na początek wywar: 2 udka z kurczaka 300 - 400g wołowiny w kawałku 1 szklanka białej fasoli 'Jaś' (u mnie czerwona fasola) - moczona w wodzie przez noc 4 kapelusze suszonych prawdziwków 1por kawałek selera 1 korzeń pietruszki(...)będą już na pół miękkie dodaję poszatkowaną kapustę oraz zasmażkę, wlewam koncentrat z buraków i doprawiam do smaku - gotuję (uważajcie, aby nie rozgotować składników - kapusta powinna być al' dente ). Potrawę odstawiam na około godzinę, aby smaki ładnie się połączyły. Barszcz podajemy z jajkiem, serem, czosnkiem lub innym dodatkiem, dekorujemy natką pietruszki. Smacznego
Moja Książka Kucharskawyboru również opcje wege, wegańskie, a nawet burgery bez bułki? Że wege nuggetsy są tak dobre, że nawet zatwardziały mięsożerca da się oszukać i uzna je za kawałek kurczaka? (osobiście przeprowadziłam test na domowym mięsożercy) Dla mnie, jak już wyżej pisałam, to nie tylko fantastyczny smak (frytki z sosem serowym, jalapeno i czerwona cebulką są fantastyczne, a BBQ Sandwich(...)recenzje burgerów z całego świata. Szok.. Ponieważ już się rozpisałam ponad miarę, podzielę ten post na 2 części – ten wpis potraktuj jako wstęp – w kolejnym opiszę potrawy, których miałam okazję spróbować podczas oficjalnego otwarcia, a także 2 kolejnych wizyt, jakie odbyłam w kolejnych dniach. Serdecznie zapraszam na ciąg dalszy jutro! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Otwarcie
SandraFrej.comNie będę ukrywała, że to danie nie należy do najlżejszych...ale za to jakie jest smaczne...idealne na rodzinny leniwy obiad. W towarzystwie ulubionych dodatków
kawawszklancekurczaka sól, pieprz w ziarnach, cukier, liście laurowe, ziele angielskie ser (najlepiej Gruyere, ae może być też zwykły żółty) No to jedziemy. Do niedużego garnka włóż udko z kurczaka i zalej wodą. Wstaw na ogień. Będziesz potrzebował bulionu, a lepiej kostki rosołowej nie używać. Jak kkurak się zagotuje, odszumuj go (zdejmij z powierzchni wody wszystkie pływające syfy i farfocle), dorzuć(...)winnym aromacie i lekkim tymiankowym posmaku. Jeśli zupa wyjdzie za słona, możesz wrzucić do niej obranego ziemniaka i gotować go przez około 10 minut. Wyciągnie on nadmiar soli z potrawy, a Ty będziesz mógł cieszyć się uratowanym daniem. Jeśli natomiast zupa Ci się przypali, to przelej ją do innego garnka, weź trochę skórki od chleba i gotuj w zupie
manslogblogDzisiaj przygotowałam dla Was 10 potraw, które przygotuję w święta Bożego Narodzenia. Niektóre są to moje ulubione przepisy, inne zapożyczone, ale tak piękne, że urzekły mnie od pierwszego wejrzenia. Są tu przepisy na sałatki, dania główne i ciasta, dużo ciast, bo uwielbiam słodycze. W wyborze kierowałam się smakiem własnym i smakiem mojej rodziny. Zapraszam poczytania i oglądania, mam nadzieję(...)przygotowywane w domu, z różnymi dodatkami. Tę sałatkę wymyśliłam na szybko, ale tak nam posmakowała, że w święta na pewno się pojawi. Przepis znajdziecie TUTAJ 4. Sałatka warstwowa z kurczakiem, fetą i brokułem To najbardziej popularna sałatka na blogu. I słusznie, bo jest bardzo bardzo smaczna. Feta, obsmażony kurczak, brokuł al dente i pyszny sos czosnkowy. Pierwszy raz robiła
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesmakuje. Cukinia to jedno z tych warzyw o nieinwazyjnym charakterze, delikatne w smaku, bardzo dobrze łączące się z innymi wyrazistymi składnikami. W tym daniu charakteru nadaje jej lekko pikantny kurczak w delikatnym sosie pomidorowym. Ogromna przyjemność jedzenia bez wyrzutów sumienia, bo cukinia ma tylko 16,5 kcal/100 g. Przepis wymyśliliśmy sami. Wtorek – Spaghetti z rzepy z polędwiczką i groszkiem(...)jest squash – gra w piłkę ze ścianą :-) W Polsce głównie z tym się kojarzy. Tymczasem squash dyniowy to także mega popularny składnik amerykańskiej kuchni, dodawany do wielu potraw, lub stanowiący samodzielne danie. Szczególnie uwielbiany jest squash z dyni makaronowej, który często udaje makaron. Z upieczonej dyni bez problemu można widelcem oddzielić pojedyncze niteczki miąższu, przypominające makaron spaghetti
Niedzielny kucharzświecie domowy sos pomidorowy, który idealnie nadaje się do mrożenia. Jak mrozić jedzenie – domowy sos pomidorowy przygotowany do mrożenia (porcja na czwartek) Sprawdź nasze patenty na resztki z kurczaka – wszystkie dania z tego wpisu idealnie nadają się do mrożenia. Jak mrozić jedzenie – coś o tym wiemy My sami dużo mrozimy. Prawda jest taka, że przy planowaniu(...)Sprawdź przepis na domowe tortille – idealne do mrożenia. Jak długo można mrozić jedzenie? I jeszcze jedna ważna kwestia – jak długo można mrozić? Terminy dla poszczególnych produktów i potraw podaje m.in. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków. Zobaczcie jakie terminy mrożenia rekomenduje amerykańska rządowa agencja. My oczywiście nie polemizujemy z amerykańskimi naukowcami, ale trzymamy się zasady by wszystkie
Niedzielny kucharzZapraszam na pyszny przepis z jagnięciny, tagine z jagnięciny, z ciecierzycą i rodzynkami. Tagine to orientalne danie jednogarnkowe, typu potrawka lub gulasz, bardzo aromatyczne i smaczne
codojedzeniaCzy brał ktoś z Was kiedykolwiek udział w wykopkach? U nas organizowane były w podstawówce i bardzo miło je wspominam. Była to
Rozpustne gotowanieMróz wciąż trzyma i nie zamierza odpuścić. Dlatego pozostaję w klimacie potraw rozgrzewających, z dodatkiem aromatycznych przypraw, które podwyższają ciepłotę organizmu. Potrawkę możemy podać z ryżem lub dowolną kaszą (u mnie kasza gryczana, której ze względu na smak i zapach nie jadałam nigdy, aż do pewnego szkolenia - o tym tutaj ; gotuję ją z zielem angielskim i liśćmi laurowymi oraz(...)dodaję inne aromatyczne składniki i wtedy staje się zjadliwa). Do potrawki dorzuciłam płatki migdałowe, by dodać dobrych tłuszczy i by potrawa dawała pewną chrupkość. Nauczyłam się tego triku wiele lat temu od znajomego Afgańczyka. Polecam spróbować :) Składniki (na 2-3 porcje): 200 g piersi z indyka pół łyżeczki suszonego tymianku sól 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki
Weekendy w domu i ogrodzietatusinych smakołyków ;)), a co za tym idzie sama będę odpowiedzialna za przygotowanie wigilijnej kolacji. Nie czuję specjalnie napięcia i przedświątecznej gorączki. Ale miło jest poszperać w necie i wyszukać potrawy, których nigdy nie było na moich wigiliach, a chętnie bym ich spróbowała. Poniżej przedstawiam tegoroczne inspiracje. Nie wiem czy uda mi się ze wszystkich skorzystać, ale większość na pewno(...)zajadać się będziemy żurkiem z białą kiełbasą, na który chyba najbardziej czekam. Dla Misia przygotuję pieczoną makrelę faszerowaną kaszą gryczaną i grzybami, a dla siebie zapiekankę z ziemniakami, kurczakiem i grzybami. Szampana będziemy spijać z tartą straciatellą i pijanymi galaretkami. Makrela faszerowana kaszą gryczaną i grzybami Pijane pucharki Wesołych Świąt
bastalenaLubię ryż, choć wyjątkowo mało go jem. Dla siebie nigdy nie chce mi się gotować, a pozostali kręcą nosami i wytykają, że nie Chińczyki... Nie mam
Kuchnia w czekoladziekońcu tego wpisu znajdziecie też przepis na relish. Pikle to marynata – w przeciwieństwie do kiszonek marynaty nie mają zbyt wielkiej wartości odżywczej, za to świetnie smakują, uzupełniają i dekorują potrawy. Głównym konserwantem marynat jest ocet, odpowiednio rozcieńczony z wodą i zagotowany razem z dobranymi przyprawami. Jak wszystkie pikle tak i te można zakonserwować przez pasteryzację na mokro – naszykujcie(...)miodowej musztardy. Czasami mieszam musztardę miodową i gruboziarnistą – w takich proporcjach? W takich, żeby relish nie spadał z jedzonej kiełbaski i nie rozsypywał się. Do burgerów, wołowiny i kurczaka mieszam posiekane pikle z majonezem, ketchupem lub sosem bbq – w takich samych proporcjach jak wyżej – żeby się elegancko wszystko ze sobą zlepiło. SKŁADNIKI NA 1 litrowy słoik 900g mieszanych warzyw
Karo in the Kitchen